Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇOCUĞUM OKULDA 1.Sınıf Veli Semineri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇOCUĞUM OKULDA 1.Sınıf Veli Semineri"— Sunum transkripti:

1 ÇOCUĞUM OKULDA 1.Sınıf Veli Semineri
Gizem YILDIZ Psk.Dan.Rhb.Öğrt.

2 İLKOKULA BAŞLARKEN ... Okula başlama, zihinsel, bedensel, duygusal ve sosyal açıdan bir "hazırlıklı oluşu“ gerektirir. Çocuğun yaşının gelmesi, harfleri yazabiliyor olması ya da saymayı bilmesi okula hazır olmak için yeterli değildir.

3 Okula hazır oluşluk Birçok alanda çocuğun bilgi ve becerilere erişmiş olması gerekir. Kazandığı bu bilgi ve becerileri uygulayabiliyor, yapabiliyor olması gerekir.

4 GELİŞİM DÖNEMLERİ Doğum Öncesi Dönem Bebeklik Dönemi(0-2 Yaş)
Okul Öncesi Dönem (3-6 Yaş) Ön Ergenlik Dönem (7-11 Yaş) Ergenlik Dönemi(12-14 Yaş) Adölesanlık Dönemi(14-18 Yaş)

5 Çocuğumuzun okula hazır olup olmadığını anlamamız için öncelikle o yaşa ait gelişim özelliklerini bilmeliyiz Gelişim süreci; * Psikomotor Gelişim, * Bilişsel (Zihinsel) Gelişim, * Dil Gelişimi, * Duygusal ve Sosyal Gelişimi içerir.

6 5 Yaş Öz bakım Becerileri
Keskin olmayan bıçakla yumuşak şeyleri ekmeğine sürer. Sağını solunu karıştırmadan ayakkabısını giyer. Yardımsız tuvalet ihtiyacını giderebilir. Kendisi giyinir, ancak düğme ve bağcıklarda yardım ister. Dişlerini fırçalayabilir. Çatal ve kaşık kullanarak yemeğini tek başına yiyebilir.

7 5 Yaş çocuğu (0yun çağı) Tartışmak, kavga etmek vb. hareketler bu dönemde yoktur, çevresine dostça bir yaklaşım gösterirler. Ancak ben merkezcidirler. Bu dönemde çocuk için anne halen dünyanın merkezidir, anneye olan bağlılık devam eder Bu dönemde çok konuşurlar ve her şeyi öğrenmeyi isterler. Konuşacak kişi ararlar, bulamadığında ise kendi kendine konuşurlar

8 5 Yaş Çocuğunun Gelişim Özellikleri
Temel renkleri bilir. Bazı benzer ve zıt kavramlarını anlar. Sayı saymaya ve harfleri tanımaya başlar. Bazı basit kelimeleri açıklayabilir. Daire,üçgen, artı şekillerini bakarak kopya edebilir. Üç veya daha fazla parçadan oluşan insan resmi çizebilir. Bozuk paraları tanıyabilir. 10 veya daha fazla küpten kule yapabilir. Genelleme yapamazlar Hayalle gerçeğin farkını henüz ifade edemez.

9 6 Yaş Öz bakım Becerileri
Elini, yüzünü yıkar, kurular. Kendi kendine giyinir, soyunur. Giysilerindeki düğmeleri ilikler, çözer. Yemek yerken uygun araç gereci kullanır. Dişlerini fırçalar.Saçlarını tarar. Ayakkabılarını bağlar. Bıçakla yumuşak nesneleri keser, ekmeğine yumuşak nesneleri sürer. Tabağına servis tabağından yiyecek alır. Duruma ve hava şartlarına uygun giyecekler seçer. Tuvalet gereksinimi ile ilgili işleri ve temizliğini yapar.

10 6 Yaş çocuğu (okul öncesi çağı)
Bencil olabilir. Çevresindeki kişileri terslemek, kötü sözler söylemek, arkadaşlarına lakap takmak ve bağırmak gibi kötü alışkanlıklar oluşabilir. Sinirlendiğinde bir suçlu arar. Genellikle annesini her şeyin sorumlusu olarak görür Mutlu iken mutsuz, sakin iken sinirli olmak gibi değişken ruh halleri vardır.

11 6Yaş Çocuğu Gelişim Özellikleri
Çocukta somut düşünce tarzı hâkimdir. Soyut ve mantıklı düşünemez. Duyguları ile düşünür ve duygularıyla karar verir. İsmi kâğıda yazıldığında altına bakarak tekrar yazabilir. Basit alışveriş yapabilir ve parayı tanıyabilir.  Sayıları kavramaya başlar. Basit toplama, çıkarma hesaplan yapar. İnsan resmi çizdiğinde baş, gövde, kollar ve bacaklarını belirterek tam şekilde çizer

12 6Yaş Çocuğu Gelişim Özellikleri
İki üçgeni birleştirerek kare yapar. 20'ye kadar atlamadan sayar. Dün, bugün ve yarın ile ilgili konuşur. “Ne zaman, neden, nasıl ?” gibi soruları cevaplar. Verilen nesne grupları ile rakamları (1–10 arasında) eşleştirir. Kısa bir süre gösterilen şekilleri bakmadan çizer Sağını- solunu gösterir Haftanın günlerini sırasıyla söyler. Nesneler arasındaki benzerlik ve farklılıkları  gösterir. Yarım ve bütün olan nesneleri gösterir. Sözcüklerin eş ve karşıt anlamlarını bilir.

13 5 Yaş(60 aylık) 6 Yaş(72 aylık)
Kalemi doğru kullanmaya başlar Özbakım becerileri gelişir Düzenli, temiz olması gerektiğini kavrar ancak sürekli hatırlatılmalıdır 5 yaş çocuğu duygu ve düşüncelerini anne ve babasına tam olarak anlatamaz. Karmaşık şekilleri çizmeye başlar Özbakım becerilerini tamamen kendi yapar Düzenli, temiz olma alışkanlığı kazanabilir 6 yaş çocuğu birçok duygu ve düşüncesini paylaşabilir, yer ve olayları anlatabilir

14 5-6 yaş anne-babalar Hayaller sadece hikaye saatinde söylenmeli, olayların gerçek ve gerçek dışı yanları tartışılmalı Beslenme ve uyku düzenlerine dikkat edileli, makul istekleri geri çevrilmemeli Kendisini anlatma, duygularını paylaşma fırsatı tanınmalı Kişisel sorumluluklar verilmeli Merak ve hayal gücü zirvededir, hayal ve gerçeği karıştırır Yorgunluk, açlık, uykusuzluk ve isteklerinin engellenmesi öfkelenmesine neden olur. Kıskançlık ve inatlaşma sık görülür. Temel ihtiyaçlarını karşılayabilir

15 7 Yaş çocuğu(okul çağı) Mantıklı düşünebilir, kendisini eleştirebilir.
Neden- sonuç ilişkilerini açıklar. Nesneleri belirli bir ortak özelliğine göre gruplara ayırabilir Parça bütün ilişkisini kavrayabilir Yaptığı hareketlerin hızını kendi ayarlayabilir, kendini kontrol edebilir Zamanı ayarlayabilir, plan yapabilir. Dikkatini toplayıp sürdürebilir. En belirgin farklılık; çocuk aklından zihinsel işlemler yapabilir. sıraya koyabilir, parçalara bölebilir, birleştirerek bütünü oluşturabilir.

16 7 yaş çocuğu Sorumluluk alabilir ve kurallara uyulması gerektiğini kavrar Her ne kadar büyümüş gibi görünse de anne ile baba disiplin ve kontrolü elden bırakmamalıdır.

17 Zihinsel Gelişime Örnek
Eşit miktarda ki suyun farklı bardaktaki görüntüsü 5 yaşında ki çocuk uzun bardakta daha çok su olduğunu söyler Bu tür akıl yürütme (odaktan uzaklaşma ve tersine dönüştürme) yeteneğine zihinsel gelişimle birlikte ancak 6 yaşından sonra ulaşılır. Bu nedenle 7 yaşındaki çocuk su miktarının aynı olduğunu söyler.

18 Okul öncesi dönem ve Okul çağı
Hareketlerini denetleme ve isteklerini erteleyebilme becerisi gelişmiştir Dikkatini toplama ve sürdürme yeterliliğine sahiptir Mantıklı düşünme, boyut, sınıflama, değişmezlik, eşitlik v.b (7-12yaş) kavramları gelişmiştir Hareketlidir, oyun çocuğudur, isteklerini ertelemekte güçlük çeker Dikkat süresi kısadır Düşünce biçimi mantıktan çok sezgiseldir

19 Okula hazır olduğunu nasıl anlarsınız?
ÖNCELİKLE Düz çizgi çizebiliyor mu? Tek ayak üstünde 10 saniye dengesini koruyabiliyor mu? Diğer çocuklarla sorunsuz oynuyor mu? Üç bölümlü bir emri yerine getirebiliyor mu?

20 Çocuğun okula hazır olması için
Kaç yaşında olduğunu söyleyebilir mi? doğum yılını bilir mi? Ev adresini ve telefon numarasını bilir mi? Kendi giyinebilir mi? Şehrinin, ülkesinin adını söyleyebilir mi? Vücut parçalarını, sağ elini, sol elini bilir mi? Ayakkabılarını bağlayabilir mi? Tuvaleti kendi başına uygun şekilde kullanabilir mi? Fermuar, ilik, çıt çıt, agraf(kopça) kullanabilir mi?

21 Harfleri kopya eder mi? Basit bir adam ve ev resmi çizer mi? Model gösterildiğinde daire, kare, üçgen, artı, çarpı çizer mi? Renkleri bilir mi? Sayıları ezberleyebilir mi? Makas kullanabilir mi? Gurup olarak oyun oynayabilir mi? Duygularını ifade edebiliyor mu? Gerektiğinde kendini koruyabilir mu? İhtiyaç duyduğu şeyi isteyebilir mu? Sırasını beklemeyi ve paylaşmayı bilir mi? Verilen kurallara uyabilir mi?

22 Okula başlamadan önce geliştirmesini beklediğimiz özellikler
Kendini ifade edebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde konuşabilmesi Dikkatini toplayabilme ve sürdürebilmesi Benzerlik ve farkları ayırt edebilmesi Kendi adına düşünebilme ve karar verebilmesi Özbakım becerilerini geliştirmiş olması İstek ve ihtiyaçlarını erteleyebilmesi Sosyal kurallara uyabilmesi Yaşına uygun sorumluluklar alabilmesi

23 Okul öncesi dönemde aile çocuğun bu özelliklerini bilerek yetiştirmeli, çocuğu okula hazırlamalıdır.
Çoğunuzun sizi örnek aldığı da unutulmamalıdır.

24 ANNE-BABALARA ÖNERİLER
* Okula göndermeden kahvaltısını/yemeğini yedirin * Mümkünse hazır yiyecek alması yerine okulda acıktığında yemesi için yanına evden sağlıklı ve okul için uygun yiyecekler koyun * Okulda yiyecek satın alıyorsa aldığı şeylerin kalitesini ve ne yiyip içtiğini kontrol edin

25 * Çocuğunuzun kendi işini kendisinin yapmasına fırsat verin bu konuda yol gösterici ve öğretici olun
* Temizliğine dikkat edin, kendi temizlik ihtiyaçlarını giderebilme alışkanlığını kazandırın * Uyku ve yemek düzenini okul saatlerine göre ayarlayın, uykusunu almasına ve iyi beslenmesine dikkat edin * Çocuğunuzla derslerin dışında da vakit geçirin, ortak paylaşımlarda bulunun, onu dinlemeye zaman ayırın.

26 * Çocuğunuza mutlaka her gün kitap okuyun, resimlerini anlattırın, okuduklarınız üzerine konuşun
* Çocuğunuzun ders çalışabileceği sessiz sakin uygun bir ortam hazırlayın * Masada ders çalışmasına dikkat edin * Ödevlerini parçalara bölün, kısa çalışma süreleri ve az dinlenme aralıklarıyla çalıştırın, günlük zamanını birlikte planlayın * Okuldan gelince çalışmaya başlamadan önce dinlenmesi için zaman tanıyın. Oyun oynamasına izin verin

27 * Çocuğunuzun ödevlerini yaparken yanlışlarına vereceğiniz tepkiye dikkat edin, çocuğun kendine güvenini kırmayın, onu okuldan ve okumaktan soğutmayın * Yapamadıklarını değil yapabildiklerini ön plana çıkartın * Öğrenebileceği konusunda cesaretlendirin. * Yaşadıklarının normal olduğunu belirtin. * Çocuğunuzu sınıftaki arkadaşlarıyla yarış haline sokmayın, diğer çocuklarla kıyaslamayın

28 ! Çocukların en önemli duygusal ihtiyaçları sevilmek, beğenilmek, değer verilmektir. Önemli ve değerli olduğunu, onu ne kadar çok sevdiğinizi hissettirin İyilik ve kötülük kavramları, ana-babanın beğendiği ve beğenmediği davranışlarla ilgili olarak değişir. İyi davranışlarını beğendiğinizi çocuğunuza belirtin ki onda iyi-doğru kavramı oluşsun Çocuğunuza hangi davranışların neden iyi ve neden kötü olduğunu ve sonuçlarını açıklayın.

29 Disiplin Koyduğunuz sınırlar konusunda kararlı ve tutarlı olun. Kurallar açık, net ve sürekli olmalıdır. İyi davranışlarını övün, takdir edin. Onu başkalarının yanında eleştirmeyin. Ceza kesinlikle fiziksel şiddet, baskı, bağırma şeklinde olmamalıdır. Cezayı, davranış kasti olduğu durumlarda olumsuz davranışı düzelttirme, telafi ettirme şeklinde verin. Oyun sırasında ve evdeki kurallara uymasını isteyin. Görevlerini yerine getirmesini sağlayın

30 Televizyon Anne babalara düşen görev,
çocuğun TV karşısında geçirdiği süreyi kısıtlamak, TV izlerken onun yanında olup gerekli açıklamaları yapmak, boş zamanlarını değerlendireceği başka alanlara çocuğu yöneltmektir.

31 Okul Korkusu Bazı çocuklarda okul korkusu görülmektedir.
Bu durum, aşırı endişe, gerginlik, karın ağrısı, kusma, iştahsızlık, yorgunluk, uykusuzluk gibi belirtilerle kendini gösterir. Bununla karşılaştığınızda, çocuğunuzla konuşarak korkusunun nedenini anlamaya çalışın, öğretmeni ile görüşün Eğer, çözülmesi gereken somut bir problem yoksa, okula gitmesi konusunda kararlı olun. Rehber Öğretmene başvurabilirsiniz

32 TEŞEKKÜR EDERİZ


"ÇOCUĞUM OKULDA 1.Sınıf Veli Semineri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları