Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HAZIRLAYAN: Fikret YILDIRIM 9 EYLÜL İLKÖĞRETİM OKULU MENEMEN-İZMİR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HAZIRLAYAN: Fikret YILDIRIM 9 EYLÜL İLKÖĞRETİM OKULU MENEMEN-İZMİR"— Sunum transkripti:

1 HAZIRLAYAN: Fikret YILDIRIM 9 EYLÜL İLKÖĞRETİM OKULU MENEMEN-İZMİR

2 Çocukluktan Ergenliğe Doğru Gelişme
İnsanda büyüme ve gelişme sürecindeki dönemler şunlardır: I yaş: Bebeklik dönemi II yaş: Çocukluk dönemi III yaş: Okul çağı dönemi IV yaş: Ergenlik dönemi

3 0 - 1 yaş: Bebeklik dönemi

4 1 - 6 yaş: Çocukluk dönemi

5 12 - 21 yaş: Ergenlik dönemi Ergenlik dönemi

6 Ergenlik dönemi Başlangıç ve bitiş zamanları kesin sınırlarla belli değildir. 10-20 yaşları arasındaki evreye verilen isimdir. En belirgin özelliği hızlı bir büyüme ve gelişme görülmesidir.

7 Ergenlik dönemi fiziksel özellikleri
Kızlar ergenlik dönemine erkeklerden yaklaşık 2 yıl daha erken girer. Boy uzaması erkeklerde daha fazla olur Erkekler 10 cm kızlar 8 cm Tüm ergenlik döneminde kızlar cm erkekler cm uzar.

8 Ergenlik dönemi fiziksel özellikleri
Ergenlik çağındaki kızlarda boy uzar kilo artar memeler belirginleşir ağırlıklı olarak kasık bölgelerinde ve koltuk altında olmak üzere bedenin diğer bölgelerinde kıllanma olur. Kas ve daha çok yağ dokusunun gelişimi ile beden hatları yeni biçimini kazanır .

9 Ergenlik dönemi fiziksel özellikleri
Kızlarda bu döneme ait en önemli değişiklik; Her ay yumurta hücrelerinin salınması ve adet görmenin başlamasıdır.

10 Ergenlik dönemi fiziksel özellikleri
Erkeklerde ise: boy uzar kilo artar kas gücü gelişir ses önce çatallanır sonra kalınlaşır sakal ve bıyıklar çıkmaya başlar kasık koltuk altı ve göğüs bölgelerinde yogun şekilde kıllanma olur. Üreme organları gelişir penis sertleşmesi ve sperm üretimi başlar

11 Ergenlik dönemi fiziksel özellikleri
Her iki cinste de saç ve derilerinde yağlanma artabilir; sivilceler ve siyah noktalar oluşabilir

12 ÜREME SİSTEMLERİ Erkek ve kadın üreme organları işlevsel olarak birbirini tamamlayan yapılardır. Erkek üreme organları ise daha çok bedenin dışına doğru gelişmiştir..

13 ÜREME SİSTEMLERİ Kadında, anne karnında bebeğin güvenle gelişmesini sağlamak için, organlar bedenin içindedir

14 Ergenlik dönemi Ergenlik dönemi çocukluktan erişkinliğe geçiş dönemidir. Ergenlik dönemindeki değişiklikler kız ve erkeklerde aynı zamanda başlamaz. Kızlar ergenliğe 1 – 2 yıl daha önce girer. Ayrıca yaşanılan bölge özellikleri, genetik faktörler ergenliğe girme yaşını etkileyebilir.

15 ERKEKLERDE GÖRÜLEN ERGENLİK DÖNEMİ DEGİŞİKLİKLERİ VE SORUNLARI

16 Ergenlik döneminde erkeklerde görülen değişiklikler şunlardır:
1. Kol, bacak kasları gelişir. 2. Göğüs kafesi ve omuzlar genişler. 3. Ses kalınlaşır. 4. Hızlı boy uzaması olur. 5. Erbezleri büyür ve sperm üretmeye başlar.

17 Ergenlik döneminde erkeklerde görülen değişiklikler şunlardır:
6. Gırtlak gelişir ve gırtlak kemiği belirginleşir. 7. Tedirgin, zor beğenen ve çabuk sinirlenen biri olur. 8. Kurallara karşı çıkma eğilimi belirir. 9. Kardeşleriyle ve arkadaşlarıyla geçimsizlikler görülür.

18 Erkeklerde Tüylenme Testosteron, tüylerin çıkmasını başlatan hormondur. Tüylerin çokluğu ya da azlığı daha çok ırksal ve ailesel özelliklere bağlıdır.

19 Erkeklerde Sakallar: Genellikle sakallar erkekte ergenliğin son dönemlerine kadar belirmez. Sakal, ergenlikte görülen diğer bedensel değişimlerin bir göstergesi de değildir. Diğer bölgelerdeki tüylerin çıkış zamanı gibi sakalların çıkışı da ırksal özelliklere bağlıdır. Başlangıçta tüy şeklinde olan sakallar, zamanla ve tıraş edilmeyle sertleşecektir.

20 Erkeklerde ses neden çatallanır ve çatlar?
Ergenlik döneminde ses telleri de gelişir. Sesin tonu, ses tellerinin uzunluğuna ve gırtlak yapısına bağlı olduğu için seste çatallanma ya da düzensizlik, büyüme devresi süresince yaşanabilir. Bazı erkek çocuklarda bu çatallanma ve çatlamalar olmaksızın ses yapısı yerleşebilir.

21 DOKTORA BAŞVURULMASI GEREKEN DURUMLAR
Tek ya da her iki testiste ani ya da giderek artan sancı, ağrı Skrotumun içinde testislerden birinin sürekli yukarıda durması Skrotumda şişlikler Skrotum içinde iki yerine tek testis bulunması

22 DOKTORA BAŞVURULMASI GEREKEN DURUMLAR
Penis ucunda ağrılı şişme İdrar yaparken ağrı, zorluk, yanma duygusu ve eşlik eden ateş

23 KIZLARDA GÖRÜLEN ERGENLİK DÖNEMİ DEGİŞİKLİKLERİ VE SORUNLARI

24 Ergenlik döneminde kızlarda görülen değişiklikler şunlardır:
1. Boy uzar, kilo artar. 2. Kaslar erkeklere göre daha az gelişir. 3. Yüzde sivilceler oluşabilir. 4. Göğüsler belirmeye başlar.

25 Ergenlik döneminde kızlarda görülen değişiklikler şunlardır:
5. Yumurtalık gelişir. Yumurta oluşumu başlar. 6. Regl hâli görülmeye başlar. 7. Beğenilme arzusu, dış görünüşe önem verme görülür. 8. Hayal kurar, kendini kabul ettirmeye çalışır. 9. Sinirlilik hâli görülür.

26 Âdet görme: Belli zaman aralıkları ile, rahim iç yüzeyini kaplayan ince dokunun vajinadan dışarı atılmasıdır. İlk âdet görme, 9 ile 16 arasında herhangi bir yaşta olabilir. Âdet görme genellikle memelerin büyümeye başlamasından bir yıl sonra başlar.

27 Âdet döngüsü Âdetin başlangıcından bir sonraki âdet görmeye kadar geçen süredir. İki âdet görme arasındaki süre yani âdet döngüsü, ortalama 28 gündür. 21 ile 35 gün arasında değişebilir.

28

29 Âdet döngüsü Yumurtlama ise beklenen âdet gününden yaklaşık 14 gün önce, yani âdet döngüsünün yaklaşık olarak ortasında olur.

30 KIZLARDA ERGENLİK DÖNEMİNDE ORTAYA ÇIKABİLECEK SORUNLAR
Âdet Düzensizlikleri: Zaman zaman âdet kanamalarında düzensizlikler olabilir.

31 Aşağıdaki durumlar tekrarlarsa bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır:
9 yaşından önce âdet görmeye başlanması, 16 yaşına kadar göğüs büyümesi, tüylenme gibi ergenlikte görülen değişikliklerin başlamaması ve henüz âdet görülmemesi.

32 Aşağıdaki durumlar tekrarlarsa bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır:
18 yaşına gelindiğinde ergenlikte görülen değişikliklerin başlamış, Ancak henüz âdetin görülmemiş olması Âdet kanamalarının 21 günden daha sık, 35 günden daha uzun aralıklarla olması

33 Aşağıdaki durumlar tekrarlarsa bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır:
Âdet kanamalarının 7 günden uzun ya da 1 günden kısa sürmesi İki âdet arasında kanamalar olması Âdet kanamalarının aşırı miktarda olması

34 Akıntılar: Her genç kızda hastalık olmayan normal bir akıntı vardır.
Kokusuz, kirli beyaz bir akıntı korkutmamalıdır Herkesin boyu ve kilosu nasıl aynı değilse, akıntı miktarı da kişiden kişiye göre değişir.

35 Akıntılar: Akıntının sarı-yeşil renkli ve kötü kokulu olması,
Süt kesiği gibi pütürlü olması ve ekşi kokması, Her zamankinden çok daha fazla akıntı olmaya başlaması, Beraberinde kaşıntı ve yanma hissi bulunması.

36 Karın ve Kasık Ağrıları
Bazı genç kızlarda karın alt bölgesinde değişik biçimlerde kendini gösteren ağrılar olabilir. Bu ağrılar, bir ağırlık ya da batma gibi hafifçe başlayıp şiddetlenebilir ve sonra azalabilir.

37 Âdet Öncesi Gerginlik Bazı genç kızlar, âdet görmeden önce bir kaç gün süresince gergin ve kırılgan olabilir. Böyle bir durum dünyadaki çoğu kadının ortak sorunudur.

38 Âdet Sancısı: Bazı genç kızlar, âdet kanamaları sırasında bel ve kasıklarında ağrı duyabilir. Sancı, kasılma biçiminde olup, zaman zaman artıp azalabilir.

39 Âdet Sancısı: Bu ağrı, âdetin ilk gününde ya da 1-2 gün öncesinde başlayabilir. Sancı ile birlikte bulantı, kusma da olabilir. Âdet sancısını azaltmak için bel ve karın bölgesini sıcak tutmak ve beden hareketleri yapmak yararlı olabilir. Sancı rahatsızlık veriyorsa bir hekime başvurmalıdır.

40 ERGENLİK DÖNEMİNİN ZİHİNSEL, RUHSAL VE SOSYAL ÖZELLİKLERİ
Ergenlik döneminde, zihinsel düzeyiniz de hızla gelişir. Artık bir konuyla ilgili daha çok seçeneği aynı anda düşünüp, sonuca yönelik seçim yapabilirsiniz. Ancak başlangıçta henüz çok yönlü düşünme yeteneğiniz oluşmadığı için, bazı fikirlere körü körüne bağlanabilir veya kuvvetle savunduğunuz görüşünüzden kısa sürede vazgeçebilirsiniz.

41 ERGENLİK DÖNEMİNİN ZİHİNSEL, RUHSAL VE SOSYAL ÖZELLİKLERİ
Bu dönemde sizler acımasız birer eleştirmen olur, herkes ve her şey hakkında bazen peşin yargılara da varabilirsiniz

42 ERGENLİK DÖNEMİNİN ZİHİNSEL, RUHSAL VE SOSYAL ÖZELLİKLERİ
Ergenlik döneminin başlangıç günleri, ruhsal ve bedensel değişimlerin neler olduğunun fark edildiği ve anlaşıldığı dönemlerdir. Bunu izleyen yıllarda, artık kendinizi tanıdığınız biçimi ile çevrenizdekilere kabul ettirme çabasına gireceksiniz; bağımsızlığınızı doyasıya yaşamak en büyük uğraşınız olacak.

43 ERGENLİK DÖNEMİNİN ZİHİNSEL, RUHSAL VE SOSYAL ÖZELLİKLERİ
Bu nedenle zamanınızı daha çok ev dışında geçirmeye çalışacak ve nerede olduğunuzun sorulmasını da kimliğinize yapılan bir saldırı gibi algılayabileceksiniz.

44 ERGENLİK DÖNEMİNİN ZİHİNSEL, RUHSAL VE SOSYAL ÖZELLİKLERİ
Gidilecek yerler ve dönüş saatlerinin tartışılması sancılı olabilir. Nereye gittiğinizin ve ne zaman döneceğinizin konuşulması bir denetim değil, birlikte yaşayan insanların birbirlerine saygılarının gereğidir ve aile üyelerinin birbirlerini önemsediğinin bir göstergesidir.

45 ERGENLİK DÖNEMİNİN ZİHİNSEL, RUHSAL VE SOSYAL ÖZELLİKLERİ
Bu dönemde pek çok gencin, büyüklerin önerilerini kendilerine yönelik aşırı karışmalar olarak algıladıkları görülmektedir.

46 ERGENLİK DÖNEMİNİN ZİHİNSEL, RUHSAL VE SOSYAL ÖZELLİKLERİ
Tepkisel davranmaktan uzaklaşma, ruhsal olarak büyümenin önemli bir göstergesidir. Ergenlik döneminde kendi kararlarınızı vermek ve bir an önce özgür olmak isteyebilirsiniz.

47 ERGENLİK DÖNEMİNİN ZİHİNSEL, RUHSAL VE SOSYAL ÖZELLİKLERİ
Tümüyle bağımsız olmak eğitim ve deneyim birikimiyle kazanılır. Bu nedenle bu dönemde anne, babanıza kulak vermenizde yarar vardır.

48 ERGENLİK DÖNEMİNİN ZİHİNSEL, RUHSAL VE SOSYAL ÖZELLİKLERİ
En güzeli evinize ve sevdiklerinize BAĞLILIĞINIZI sürdürerek BAĞIMSIZLIĞINIZI kazanmanızdır. Ergenler, bağımsızlık istekleri doğrultusunda anne, baba ve aileledeki diğer büyükleriyle bazı tartışmalar yaşayabilir.

49 ERGENLİK DÖNEMİNİN ZİHİNSEL, RUHSAL VE SOSYAL ÖZELLİKLERİ
Bu çatışmalar genellikle gündelik konulardadır; kiminle arkadaşlık edileceği, zamanın nasıl geçirileceği, ne yeneceği, ders çalışmanın nasıl olacağı gibi. Sorunlar karşılıklı birbirini dinlemeyle, kızgınlığa ve kırgınlığa düşmeden, hoşgörü ve yapıcı tartışmayla çözülebilir.

50 Ergenlik döneminde arkadaşlarla ilişkiler:
Bu yaşlarda çocukluk yıllarına göre arkadaşlarla ilişkilerin niteliğinde de önemli değişimler yaşanır . Ancak eskiden daha çok oyun ağırlıklı olan ilişkilerde artık uzun söyleşilerin ve birlikte olmanın verdiği keyif de ortaya çıkar.

51 Ergenlik döneminde arkadaşlarla ilişkiler:
Bu yaşlarda giyim şekli, saç biçimi gibi konularda arkadaşlar gittikçe daha fazla belirleyici olur. Sizler de arkadaşlarınız gibi görünmek ve davranmak isteyebilirsiniz.

52 Ergenlik döneminde arkadaşlarla ilişkiler:
Ortak değişim ve sorunlar yaşadığınız, sizinle aynı cinsiyetteki kişilerle daha yakın ilişki içine girersiniz. Bu dönemin özellikle ilk yıllarında kız çocuklar kız arkadaşlarıyla, erkek çocuklar ise erkek arkadaşlarıyla daha yakın olurlar.

53 Ergenlik döneminde arkadaşlarla ilişkiler:
Kızlar az sayıda kişiyle yakın arkadaşlık kurar, her etkinliği aynı arkadaşlarla paylaşmaktan zevk alır. Erkeklerin daha çok sayıda arkadaşı olur ve değişik etkinlikleri farklı arkadaşlarla yapmaktan zevk alabilirler. Örneğin top oynamak için ayrı ya da ders çalışmak için ayrı grupları seçebilirler.

54 Ergenlik döneminde arkadaşlarla ilişkiler:
Ergenlik döneminde karşı cinsiyet (kızlar için erkekler, erkekler için kızlar), biraz uzaklaşılan ancak bir ölçüde de çekici bulunan ve merak edilen bir özellik kazanır. Genel olarak karşı cinsiyetle iyi dostlukların, arkadaşlıkların gelişmesi biraz daha ileri yaşlara (16-17) kayar.

55 Ergenlik döneminde arkadaşlarla ilişkiler:
Bu yaşlarda kızlarla erkeklerin arkadaşlık etmesi; yaşama hazırlanmaları, kendilerini daha iyi tanımaları, olayları olumlu algılamaları için çok yararlıdır. Cinsiyet farkı gözetmeksizin kuracağınız arkadaşlıklar sanat, spor ya da günlük etkinliklerinizi daha anlamlı kılacaktır.

56 Ergenlik döneminde arkadaşlarla ilişkiler:
Bazı kişiler kızlarla erkeklerin ancak flört ilişkisi içinde birlikte olabileceklerini düşünmektedir. Bu tür bir yaklaşım, kızlarla erkekler arasında sağlıklı dostlukların ve dayanışmanın oluşmasını engelleyebilir

57 Başkalarına benzemeli misiniz?
Bedensel özellikleriniz, duygularınız, zekânız, hoşlandığınız şeyler, yapabildikleriniz ve yapamadıklarınızla siz "biriciksiniz, teksiniz".

58 Ergenlik döneminde arkadaşlarla ilişkiler:

59 Ergenlik döneminde arkadaşlarla ilişkiler:
Bazı yönlerden başkalarına benzer, bazı yönlerden benzemezsiniz. Arkadaşlarınız kadar hızlı koşamayabilirsiniz, ancak belki daha iyi şarkı söylüyorsunuzdur. Başkalarının hoşlandığı şey sizin için çekici olmayabilir. Kısacası siz sizsinizdir.

60 Ergenlik döneminde arkadaşlarla ilişkiler:
Düşünceleriniz, duygularınız ve bedeniniz sizindir. Bedeninizi, duygu ve düşüncelerinizi geliştirmek ve korumak artık sizin görevinizdir. Bu size bir sorumluluk yüklemekle birlikte, bu sorumluluğun onurunu da vermektedir.

61 Ergenlik döneminde arkadaşlarla ilişkiler:
Bu nedenle, istemediğiniz ve kendinizi rahat hissetmediğiniz biçimde size yaklaşan kişilerin durdurulması en önemli haklarınızdandır. Bunu yapan bir arkadaşınız, büyüğünüz ya da tanımadığınız bir kişi olabilir. Böyle bir durumda hiç çekinmeden güvenebileceğiniz büyüklerinizden ve ilgililerden yardım isteyebilirsiniz.

62 Ergenlik döneminde arkadaşlarla ilişkiler:
Güzel duygularınızı ve düşüncelerinizi olduğu kadar, korku, kaygı ve öfkelerinizi de paylaşabilmeniz sizi rahatlatacaktır. Ayrıca sorunlar yaşandığında pek çok farklı çözüm yolunun bulunabileceğini de unutmayın.

63 Ergenlik döneminde arkadaşlarla ilişkiler:
Gereksinim duyduğunuzda sağlık kuruluşlarına başvurmaktan, çocuk ve ergen ruh sağlığı alanında çalışanlardan yardım istemekten çekinmeyin.

64 ERGENLİK DÖNEMİNİN ÖZELLİKLERİ
Ergenlik dönemindeki hızlı büyüme ve gelişme, ruhsal değişim bazı sorunlara sebep olabilir. Ergenlikte gençler, otoriteye karşı çıkma, kurallardan hoşlanmama, anne-babanın ilgisinden yakınma gibi durumlar gösterebilir.

65 ERGENLİK DÖNEMİNİN ÖZELLİKLERİ
Ders çalışmaya isteksizdir, çekingendir. Odasına kapanır. Kardeşlerini yanına almaz. Süse ve giyimine düşkündür. Ayna karşısında çok zaman harcar. Saçının şekline, görünüşüne önem verir. Fiziksel özellikleri, uzun ya da kısa boylu, şişman ya da zayıf oluşu problem olur.

66 ERGENLİKTE KİŞİSEL BAKIM
Genel Bakım ve Temizlik Ağız ve diş sağlığını korumak için, dişler günde iki kez yemeklerden sonra, 3 dakika kadar macun ile kuralına uygun biçimde fırçalanmalı ve diş ipi kullanılmalıdır.

67 Genel Bakım ve Temizlik
Bunun yanında yılda iki kez diş hekimine giderek muayene olmak, sonradan diş sağlığının bozulması nedeniyle yaşanabilecek sıkıntıları önlemeye yetecektir. Tırnakların da haftada bir kez kesilmesi ve sık sık tırnak fırçasıyla fırçalanarak yıkanması uygun olur

68 Genel Bakım ve Temizlik
Ayak sağlığı da önemlidir. Ayakları sıkan sivri burunlu ayakkabılar giyilmemelidir. Yüksek topuklu ayakkabılar bedenin duruşu için zorluk çıkarabilir. Bu durum da büyüme ve gelişme çağında yanlış beden duruşunun yerleşmesine neden olabilir.

69 Genel Bakım ve Temizlik
Çorapların da sentetik değil, yünlü ya da pamuklu olması tercih edilmelidir.

70 Koltuk Altı ve Kasık Bölgesi Temizliği
Ergenlikle birlikte hormonların etkisi ile, koltuk altı ve kasık bölgesinde tüylenme başlar. Tüyler, bu bölgedeki ter ve yağ bezlerinin, üreme organlarının salgıladığı kokuların çevreye yayılmasına, temizlenmediğinde de enfeksiyonlara yol açabilir.

71 Koltuk Altı ve Kasık Bölgesi Temizliği
Bu nedenle uzadıklarında uygun yöntemler kullanılarak giderilmelidir. Bu amaçla tıraş etme, kıl dökücü kremler ya da ağda kullanılabilir. Bunları kullanırken dikkatli olunmalı ve kullanımı önceden çok iyi öğrenilmelidir.

72 Koltuk Altı ve Kasık Bölgesi Temizliği
Kasık bölgesinin derisi sık sık temizlenerek kurulanmalıdır. Deri asitliğine uygun temizlik maddeleri ile köpürtülerek yıkanan bölge, durulanıp iyice kurulanmalıdır.

73 Koltuk Altı ve Kasık Bölgesi Temizliği
Hoş olmayan koku ve salgıların giderilmesinin yanında, bu uygulama enfeksiyon gelişme riskini de azaltacaktır. Bu temizlik âdet dönemlerinde de yapılabilir. Âdet dönemlerinde duş ya da su dökünme şeklinde banyo yapılması yararlıdır.

74 Saçlarda kepeklenme nedir, nasıl önlenir?
Ergenliğin başlamasıyla deride yağ salgısı artar ve saçlarda da yağlanma ve kepeklenme görülebilir En uygun saç yıkama sıklığı, bu dönemden itibaren, haftada kezdir. Saç tipine uygun şampuanların yeterli olmadığı durumlarda kepeklenme için ilaçlı şampuanlar kullanılmalıdır. Bunu hekiminiz size önerecektir.

75 ERGENLİK SİVİLCESİ (AKNE)

76 ERGENLİK SİVİLCESİ (AKNE)
Her on kişiden sekizinin yaşamının bir döneminde karşı karşıya kaldığı akne; Yağ bezlerinin aşırı yağ salgılaması ve kıl diplerinden giren çeşitli bakterilerin etkisiyle ortaya çıkan bir tür iltihaptır.

77 ERGENLİK SİVİLCESİ (AKNE)
Akne denince, deride görülen siyah noktalar, kırmızı kabartılar, iltihaplı sivilceler ve kistler gibi farklı görünümlü oluşumlar anlaşılır. Akne oluşumunda çeşitli etkenler rol oynar. Bunlar arasında en önemlileri; yaşanan hormonal değişimler, çeşitli mikroorganizmalar,

78 ERGENLİK SİVİLCESİ (AKNE)
bazı ilaçlar, ruhsal nedenler ve kalıtımsal özelliklerdir Bir diğer önemli etken de, kozmetik maddelerin hatalı kullanımıdır. Özellikle yağlı kremler, merhemler, pudra gibi deride gözenekleri tıkayıcı maddeler, yağ bezlerinin deriye açıldığı kanalları tıkar ve akne oluşumunu artırabilir.

79 Deride siyah nokta nedir?
Kıl köklerindeki yağ bezi kanallarını çevreleyen hücre tabakasının kalınlaşması derinin üst tabakasında bir tıkaç oluşmasına neden olur. Tıkaç bazen iyice büyür ve kanal ağzına doğru ilerleyerek "siyah nokta" denen gri-siyah renkli görünümü alır. Bu siyah renk kir değildir ve derinin rengini veren maddeye bağlıdır.

80 Deride siyah nokta nedir?

81 Sivilceleri sıkmak zararlı mıdır?
Siyah noktalar ya da sivilceleri sıkarsak kanalda zedelenme olur ve bakterilerin aşırı üremesine uygun bir ortam oluşur. Bu da bedenin koruyucu sistemini bozar. Sivilcenin sıkılması sonrasında deride iz kalması olasılığı da artar.

82 Akne tedavisinde ne yapılmalıdır ?
Aknenin ortaya çıkmasını engelleyen ilk ve en etkili önlem; iyi bir deri temizliğidir. Yağlı derinin üzerinden yağlı tabakanın ve bakterilerin uzaklaştırılması anlamına gelen temizlik sırasında, deri ile aynı asitlik özelliğine sahip ürünler kullanılırsa daha az tahrişe yol açılır.

83 Akne tedavisinde ne yapılmalıdır ?
Temizlik önlemleri dışındaki akne tedavi yöntemleri için ise hekime başvurulmalıdır Besinlerin akne oluşumuna etkili olmadığı düşünülmektedir; ancak belirli besinlerin akneleri artırdığı fark edildiyse bu yiyecekler yenmemelidir.

84 Akne tedavisinde ne yapılmalıdır ?
Sivilcelere limon, pudra, kolonya ve benzeri maddeleri sürmek tedavi edici değildir. Deride tahrişe de yol açabilir. Bu yüzden bu tür maddeleri kullanmanın anlamı yoktur.

85 Akne tedavisinde ne yapılmalıdır ?
Ergenlik döneminde erkeklerin de yakındıkları konuların başında ergenlik sivilceleri gelmektedir. Deri bakımının kızlara özgü bir işlem olduğu düşüncesiyle erkekler temizliklerine gerekli özeni göstermeyebilirler

86 Akne tedavisinde ne yapılmalıdır ?
İnsanın bedenine gösterdiği özen, kendisine duyduğu saygının da bir göstergesidir Cinsiyeti ne olursa olsun herkes tarafından her yaşta bu özen gösterilmelidir.

87 HAZIRLAYAN: Fikret YILDIRIM 9 EYLÜL İLKÖĞRETİM OKULU MENEMEN-İZMİR
TEŞEKKÜRLER HAZIRLAYAN: Fikret YILDIRIM 9 EYLÜL İLKÖĞRETİM OKULU MENEMEN-İZMİR


"HAZIRLAYAN: Fikret YILDIRIM 9 EYLÜL İLKÖĞRETİM OKULU MENEMEN-İZMİR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları