Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AK4086 (eski kodu Mak433) MOTORLAR Seçmeli ders olarak sunulan bu dersin verilmesinde (sunuluşunda ) şu soruların yanıtı aranmaya çalışılmıştır. Öğrenci.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AK4086 (eski kodu Mak433) MOTORLAR Seçmeli ders olarak sunulan bu dersin verilmesinde (sunuluşunda ) şu soruların yanıtı aranmaya çalışılmıştır. Öğrenci."— Sunum transkripti:

1 AK4086 (eski kodu Mak433) MOTORLAR Seçmeli ders olarak sunulan bu dersin verilmesinde (sunuluşunda ) şu soruların yanıtı aranmaya çalışılmıştır. Öğrenci motorlar dersini neden öğrenmek ister ? Bölüm yada öğretim üyesi bu dersi öğrencilerin almasını neden istemektedir? Bu ders bölümde uzun yıllar neden açılamamıştır ? Son sınıf ve son yarıyılda mühendis adayına dersin sunumunda nasıl bir yöntem izlenmelidir? Mühendis adayının derse katılımı nasıl sağlanmalıdır ? Ders geçmeyi belirleyecek kriterler nasıl olmalıdır ? Sorular ne şekilde olmalıdır ? Yarıyıl sonunda mühendis olarak hayata atılacak öğrenci, bu dersi almak ile almayan arkadaşlarına kıyasla hangi artı donanımlara sahip olabilecektir? 2004 Yılında dersin açılmasını isteyen üç- beş kişilik bir öğrenci gurubu ile rahat bir ortamda yukarıdaki soruların yanıtı aranmıştır. Toplantı sonunda guruptan iki öğrenciye Diğer okullarda motorlar dersi nasıl veriliyor ? Ders dokümanları nelerdir? Makine Mühendisi adaylarına bu ders nasıl verilmelidir.? Sorularının yanıtlarını arayan bir çalışma yapması istenmiştir. 2005 yılı bahar döneminde başlatılan, yukarıdaki sorulara ve öğrenci beklentilerine yanıt olan yeni uygulama, bahar yarıyılında 3+0 seçmeli ders olarak sürdürülmektedir. Dersin işlenişi aşağıdaki kaynaklardan derlenmiş ( her yıl yeni kaynaklar ilave edilerek) bilgilerin özet olarak sunulması ve konuya yakın soruların sınıfta sorulup; verilen her yanıtın ardından Neden soruları tekrar sorularak daha önceki derslerde öğrendiği bilgilerle bağlantı kurması, söylediklerinin mühendis olarak anlamlı olması, topluluk içinde gerekçelerle düşüncesini açıklama alışkanlığı kazandırılması hedeflenmektedir. Ayrıca her öğrenci gurup içinde yada tek olarak bir sunum hazırlayıp arkadaşlarına sunmaktadır. Bu sunumlar diğer arkadaşları ve benim tarafımdan değerlendirilip %20 oranında yıl içi notuna etki ettirilmektedir. Bu sunumlar elektronik ortamda bir sonraki dersi seçen öğrencilere verilmektedir. Sene sonunda alınan eleştirilere göre içerik ve sunumlarda iyileştirmeler yapılmaktadır. Sınavlarda sorularda kitap dilinden ayrılarak günlük yaşantının içinde karşılaşacağı dilden sorular sorulup; gerekçeli yanıtlar istenmektedir. Sorulardan bazıları ekte verilmiştir. Aynı sorular ve bir önceki yıl sorulan sorular bağlayıcı olmamak kaydı ile sene başında öğrencilere de verilmektedir. Öğrencilere sınıfta verilen bilgilerin yeterli olmadığı özetin özeti şeklinde değerlendirilip; kaynak kitaplardan bir tanesini edinmeleri istenmekte ve öğrencilere mühendis adayı olarak seçme olanağı verilmektedir.

2 2010-2011 BAHAR DÖNEMİ MOTORLAR ( Mak_4086 ) DERSİ = NEDEN, NEDEN, NEDEN !!! a) Ders içeriğinin haftalara dağılımı: İçten yanmalı motorların çeşitli kriterlere göre sınıflandırılması (çalışma prensipleri, çevrimler, soğutma, yağlama, yakıt, silindirlerin dizilişleri, doldurulma prensipleri ve subap sistemlerine göre ) Motorları karakterize eden değerler ve bunların belirlenmesi (güç, moment basınç,yakıt harcamı ve adlandırma esasları…) Motorlarda silindir içindeki dolgu değişim olayları, motor konstruksiyonunun ve çevre koşullarının motor verimine etkileri. Enerji verimliliği ve yasal sınırlamalar, yeni arayışlar Motorlarda kullanılan yakıtlar ve yanma olayı, alternatif yakıt arayışları Motorlarda kullanılan yakıt besleme sistemleri, araçlarda kullanılan motorların özelliklerini belirten tanıtıcı kısaltmalar ve anlamları Motorlarda kullanılan malzemeler, kendilerinden beklenen özellikler, ülkemizde motor malzemeleri üreten firmalar ve ürünleri Motorlarda kullanılan soğutma, yağlama sistemleri ve sonradan önerilen katkılar-temizleyiciler Günümüzde motor teknolojilerinin dünya üzerinde dağılımı, nedenleri ve Motorlardaki gelişmeler ve yeni teknolojiler, ECU nin ve elektroniğin yeni motorlardaki yeri ARA SINAV Motorlarda verimin tüketici ve yöneticilerdeki algılanma şekli; getirilen sınırlamalar, özendirmeler ve çevre duyarlılığı, motor test düzenleri Motor konstruksiyonunun mühendislik gözü ile değerlendirilmesi (analiz ve sentez sistematiği) arıza belirleme sistematiği ÖĞRENCİ SUNUMLARI 14. ARA SINAV b) Değerlendirme: 1. Vize (0,15)+ 2.Vize (0,15)+ Öğr.sunumu (0,2)+ Final (0,5) c) Her öğrenci veya öğrenci gurubu motor veya motor kullanım alanları ile ilgili 20 dakika bir sunumu sınıf arkadaşlarına yapmak zorundadır d) Kaynaklar: -İçten Yanmalı Motorlar(Prof. Dr.(İsmail Hakkı ÖZ,Oğuz Borat Ali Sürmen) -İçten Yanmalı MOTORLAR ( Prof. Dr. O. BORAT, Prof. Dr. M. BALCI, Prof. Dr. A. SÜRMEN Gazi Üni. Teknik Eğitim Fak. Matbası) -Pistonlu Motorlar ( Prof. Dr. Behçet SAFGÖNÜL İTÜ. Mak fak. Matbası) -Günümüzde Otomotiv Teknolojisi ( And Yüce, Shell in baskısı ) - Milli Eğitim Basım evinde satılan çeşitli teknik lise yardımcı kitapları - Daha önceki yıllarda bölüm öğrencilerin hazırladığı çeşitli sunum CD ler - www.obitet.gazi.edu.tr ve çeşitli motor ve otomobil fabrikalarının siteleriwww.obitet.gazi.edu.tr Başarılar Dilerim Dr. Atilay YEŞİL

3 MOTORLAR_2010_1 MOTORLARIN SINIFLANDIRILMASI ZAMANLARINA GÖRE: İKİ VE DÖRT ZAMANLI ÇEVRİMLERİNE GÖRE: OTTO,DİZELVE KARMA TASARIM ŞEKLİNE GÖRE: silindir,subap,yanma odası vb SIRA MOTOR, V MOTOR vd, YATIK MOTOR YILDIZ MOTOR, BOSÖR MOTOR, VANKEL MOTOR SOĞUTMA ŞEKLİNE GÖRE: hava ve su soğutmalı Yakıt hazırlama (KARIŞIM) şekline göre: Karbüratörlü,direk ve indirek püskürtmeli Silindirlerin Doldurulma Şekline Göre: normal emişli, aşırı doldurmalı !! YAKIT CİNSİNE GÖRE:

4

5 DÖRT ZAMANLI BENZİNLİ MOTOR

6 A

7 İKİ ZAMANLI HAVA SOĞUTMALI

8

9

10 DÖRT SİLİNDİRLİ SIRA MOTOR

11 AUDI 1.9 TDI

12 ALTI SİLİNDİRLİ V MOTOR

13 OTOMOBİL MOTORLARINDAKİ TEKNOLOJİK GELİŞMELER

14 BEŞ SİLİNDİRLİ YILDIZ MOTOR

15

16 MOTORLAR_2010_1 MOTORLARIN SINIFLANDIRILMASI DÖRT SİLİNDİRLİ BOKSÖR MOTOR

17

18 Üç yüzlü dönel piston trokoid eğri yüzeyli gövde


"AK4086 (eski kodu Mak433) MOTORLAR Seçmeli ders olarak sunulan bu dersin verilmesinde (sunuluşunda ) şu soruların yanıtı aranmaya çalışılmıştır. Öğrenci." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları