Sunuyu indir
Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz
YayınlayanGunduz Aga Değiştirilmiş 9 yıl önce
1
Dersler 1.Hafta : Tanışma, Turunçgil Meyvelerinin Üretimi, İhracatı, İthalatı 2.Hafta : Turunçgillerin Tarihçesi, Dağılımı, Kullanımı, Sınıflandırma, Çeşitler ve Islah 3.Hafta : Turunçgillerin Büyüme, Gelişme ve Fizyolojisi Üzerindeki Çevresel Sınırlamalar 4.Hafta : Turunçgillerde Anaçlar , Turunçgillerde Bitki Yetiştiriciliği 5.Hafta : Kurban Bayramı 6.Hafta : II. European Chestnut Congress, Debrecen, Macaristan 7.Hafta : Cumhuriyet Bayramı 8.Hafta : Turunçgillerde Yabancı Otlar, Zararlılar, Hastalıklar, Turunçgil Meyve Kalitesi, Derim ve Sonrası Teknolojisi 9.Hafta : International Plant Breeding Congress, Antalya 10.Hafta : Arasınav 11.Hafta : İncir 12.Hafta : Zeytin 13.Hafta : Trabzon hurması / Yenidünya 14.Hafta : Kivi / Nar 15.Hafta : Uygulama sınavı BB301 Zeynel DALKILIÇ
2
BB301 SUBTROPİK İKLİM MEYVE TÜRLERİ
Zeynel DALKILIÇ BB301 SUBTROPİK İKLİM MEYVE TÜRLERİ 2 teorik + 2 uygulama Pazartesi 13:15-16:55 Yrd. Doç. Dr. Zeynel DALKILIÇ BB301 Zeynel DALKILIÇ BB408
3
7.MEYVE KALİTESİ, DERİM VE DERİM SONRASI TEKNOLOJİSİ
Hesperidium Ekzokarp – flavedo Mezokarp – albedo Endokarp – meyve suyu kesecikleri
4
Meyve İçeriği SÇKM – meyve ağırlığının %10-20’sini oluşturur
Monosakkaritler: glikoz, fruktoz Oligosakkarit: sukroz (sakkaroz) Polisakkaritler: nişasta, selüloz, hemiselüloz, pektin Organik asitler – sitrik asit %70-80’ni oluşturur. Askorbik asit – Vit. C, 18-20mg/100 ml tanjelo, 70 mg/100ml ‘Pineapple’ portakalı
5
İçsel Meyve Kalitesi Standartları
Limonin – 9-19 mg/l göbekli portakal, 8-25 mg/l ‘Honey’ mandarini Pektinler – anhidrogalakturonik karbonhidrat İçsel Meyve Kalitesi Standartları SÇKM:TA – 7-9:1 portakal, mandarin 5-7:1 altıntop Meyve büyüklüğü, kabuktaki yağ miktarı – Limon, laym
6
Taze Meyve Albeni – Büyüklük, renk, kabuk düzgünlüğü, çekirdeksizlik
Meyve Büyüklüğü ve Şeklini Etkileyen Etmenler Çeşit, anaç, ürün yükü, sulama, gübreleme Meyve Rengini Etkileyen Etmenler 25-29°C en uygun sarartma Meyve Bozulmalarını Etkileyen Etmenler 80 değişik etkenden dolayı oluşur.
7
Turunçgil Meyve Bozukluklarının Nedenleri
Biyolojik Etmenler Zararlılar, hastalıklar, hayvanlar Biyolojik Olmayan Etmenler Rüzgâr, dolu Çatlama, buruşma, granulasyon, stilüs ucu bozulması
8
Derim Sonrası Teknolojisi
Derim ve Paketleme Derim Yöntemleri – elle, mekanik - Sabah çiğ kalktıktan ve meyve kuruduktan sonra toplanmalıdır. - Meyvenin sapa bağlandığı yerdeki düğme düşmeMElidir. Makas ile kesilmelidir. Paketleme Evi İşlemleri
9
Depolama ve Taşıma Depolama Kaynaklı Bozukluklar
0 / 4°C – portakal, mandarin >10°C – limon, laym, altıntop RH %95
10
Depolama ve Taşıma Sırasında Meyve Kalitesindeki Değişimler
Turunçgil meyveleri klimakterik değildir. %5-10 ağırlık kaybı 15°C’de 9 hafta depolama süresince SÇKM: ‘Marsh’ – değişmez ‘Hamlin’ – 8.1 9.5’e artar ‘Robinson’ – 10.9 12.1’e artar >30°C’de anaerobik solunumdan dolayı tat ↓
11
Derim Sonrası Hastalıkları
Yeşil küf – Penicillium digitatum Mavi küf – Penicillium italicum Dalcık ucu çürümesi – Physalospora rhodina, Diaporthe citri Ekşi çürüklük – Endomyces geotichum Kahverengi çürüklük–Phytophthora citrophthora
12
Patolojik Olmayan Derim Sonrası Bozuklukları
Oleocellosis – yüksek turgordan dolayı yağ bezeciklerinin patlaması Kabuk yaşlanması Dalcık ucu kabuk bozulması
13
Turunçgillerin İşlenmesi
>%12 SÇKM, SÇKM:TA, >36 meyve suyu renk puanı Teze sıkılmış meyve suyu – fresh squeezed fruit juice Pastörize meyve suyu – pasteurized fruit juice Dondurulmuş yoğunlaştırılmış portakal suyu – frozen concentrated orange juice Tek dereceli meyve suyu – single strength juice
14
Arasınav 09:45
Benzer bir sunumlar
© 2024 SlidePlayer.biz.tr Inc.
All rights reserved.