Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MADENCİLİĞE GİRİŞ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MADENCİLİĞE GİRİŞ."— Sunum transkripti:

1 MADENCİLİĞE GİRİŞ

2 Madenciliğin Temel Konuları
Arama (cevherin bulunması ile ilgili çalışmalar) Değerlendirme (bulunan cevherin boyutlandırılması, tenör ve rezerv hesapları) Hazırlık (cevhere ulaşmak için yapılan çalışmalar) İşletme / üretim (cevherin çıkarılması çalışmaları) Üretim yöntemi (hazırlık bitince cevherin belirli bir düzenle çeşitli yöntemlerle kazanılıp bulunduğu yerden taşınması)

3 Madencilik İşlemleri Arama ve Değerlendirme (Prospeksiyon, jeolojik yöntemler, jeofizik yöntemler, detay arama, sık sondajlar, yarma, kuyu, galeri vs.)

4 Madencilik İşlemleri Planlama ve Hazırlık (Planlama, tesis gereksinimlerinin tespiti, işletme yönteminin seçimi, açık işletme şev stabilitesi, dekapaj, makine parkı ve bakım onarım, enerji...)

5 Madencilik İşlemleri Maden İşletme (kazı, üretim, nakliyat)

6 Madencilik İşlemleri Cevher Hazırlama ve Cevher Zenginleştirme (Kırma, öğütme, sınıflandırma...) Metalurji ve rafinarizasyon (metalin kazanılması, pirometalurji, hidrometalurji)

7 Madencilik İşlemleri Rekültüvasyon (çevre sorunları, rehabilitasyon ve rekültivasyon)

8 Madenlerde Hazırlık Hazırlık ; cevher kütlesiveya kömür damarına erişmek için genellikle kayaç içerisinde yapılan kazı işlemleri Kısaca, cevher üretimine geçinceye kadar yapılan faaliyetlerdir. Hazırlık Büyük Hazırlıklar Küçük Hazırlıklar Hazırlık işleri; Açık işletmelerde dekapaj, Kapalı işletmelerde kuyu, desandre, rampa, galeri, bür, tavan ve taban yolundan oluşur.

9 Madenlerde Hazırlık Büyük Hazırlıklar; yerüstünden madenin bulunduğu kütleye ulaşana kadar yapılan çalışmalar

10 Madenlerde Hazırlık Küçük Hazırlıklar; maden kütlesinin içerisinde yapılan çalışmalar

11 Maden İşletme Maden yatağındaki cevherin yerinden çıkarılma tekniği “maden işletme”dir. Uygun işletme yöntemi seçmek maden mühendisinin ana görevlerindendir.

12 Maden İşletme Maden İşletme Yöntemi Seçimini Etkileyen Faktörler; (özetle) Fiziksel faktörler: *Yeryüzünden olan derinlik: Derinliğe bağlı açık işletme ya da yeraltı işletme yöntemi *Yatağın damar halinde ya da tabaka halinde olması *Tenör durumu *Cevher yatağının yankayaç sağlamlığı

13 Maden İşletme Maden İşletme Yöntemi Seçimini Etkileyen Faktörler; (devamı) Ekonomik faktörler: *Maden işletme, cevher hazırlama, idare, finansman masraflarından sonra “kar” kalması gerekir. *Pazarlama önemli bir etkendir.

14 Maden İşletme Maden İşletme Yöntemi Seçimini Etkileyen Faktörler; (devamı) Emniyet faktörler: *Meslek hastalıkları ve iş kazaları göz önüne alınmalı *Çevreye etkisi göz önüne alınmalı * İşçiler yetiştirilmeli ve eğitilmeli

15 Açık İşletme Yöntemleri
Yeryüzüne yakın cevherlerin açık havada uygun makinelerle üretimesi işlemidir. Yamaç ve çukur işletmesi olarak açık işletme madenciliği uygulanmaktadır.

16 Açık İşletme Yöntemleri

17 Açık İşletme Yöntemleri
Cevher üzerindeki örtü tabakasının kaldırılması (kazılıp taşınması) işlemine DEKAPAJ denir. Cevher üretimi için kaldırılmak zorunda olan örtü tabakasının (kayaç, toprak, kil.. ) Hacmine DEKAPAJ MİKTARI denir. Bir ton cevher üretimi için yapılması gereken dekapaj miktarına ÖRTÜ-KAZI ORANI denir.

18 Açık İşletme Yöntemleri
Orijinal topoğrafya Basamak şevi düzlüğü Kazanılan Cevher Dekapaj Kazılmayan kayaç

19 Açık İşletme Yöntemleri

20 Açık İşletme Yöntemleri
İşletme basamaklarının en uç ve en alt noktasını birleştiren doğrunun yatayla yaptığı açı genel şev açısıdır.

21 Açık İşletme Yöntemleri
Üretim; Mekanik kazı yada delme-patlatma ile yapılır. İki basamak arasında kalan eğimli ya da dik düzlem yüzeyine basamak şevi denir. Bu şevin yatayla yaptığı açı da basamak şev açısıdır.

22 Açık İşletme Yöntemleri Döner Kepçeli Ekskavatör ile üretim

23 Açık İşletme Yöntemleri Dragline ile üretim

24 Açık İşletme Yöntemleri Delme-Patlatma ile üretim

25 Açık İşletme Yöntemleri Delme-Patlatma ile üretim

26 Açık İşletme Yöntemleri Delme-Patlatma ile üretim

27 Açık İşletme Yöntemleri Rekültivasyon

28 Açık İşletme Yöntemleri Rekültivasyon


"MADENCİLİĞE GİRİŞ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları