Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇOCUĞUM OKULA BAŞLIYOR Okul Psikolojik Danışmanı OSMAN CEYLAN

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇOCUĞUM OKULA BAŞLIYOR Okul Psikolojik Danışmanı OSMAN CEYLAN"— Sunum transkripti:

1 ÇOCUĞUM OKULA BAŞLIYOR Okul Psikolojik Danışmanı OSMAN CEYLAN

2 Hayatımızda yeni bir sayfa açılıyor
Hayatımızda yeni bir sayfa açılıyor. Bu başlangıç hem onun hem de sizlerin hayatında yepyeni bir dönemin başlangıcı....

3 Sizce bu yeni ortam neler ifade ediyor?

4 Yeni ve farklı arkadaşlar, öğretmenler
Yeni bir fiziksel çevre Yeni kurallar, onları bekleyen sorumluluklar (örneğin, sabah vaktinde kalkıp hazırlanmak, okula yetişmek vb.)

5 Okul, çocuklar için yeni bir sosyal ortamdır

6 Çocuğun bu ortama uyumu, aileden kazandığı iletişim becerileri ve ilişki biçimlerini kullanmasıyla mümkündür. Çocuğa anaokulu döneminde ve daha öncesinde kendi ayakları üzerinde durabilme yeteneğinin verilmiş olması çocuğun okula uyumunu kolaylaştıracaktır.

7 Okul stresinden kurtarmalıyız
“Okul” çocuklarda strese yol açabilir. Okul stresinin en temel nedenlerinin başında okul hakkındaki belirsizlikler ve bilgisizlikler gelmektedir. Daha önce dar bir sosyal çevrede bulunan öğrenciler bu yüzden okula başlama konunda isteksizlik ve stres yaşayabilir. Bu bakımdan çocuk okula başlamadan önce bilgisizlikler ve belirsizlikler giderilmeye çalışılmalıdır.

8 Her şeyin başı anlayış Anne babalar çocuklarına karşı anlayışlı olmalıdır: - “Bebek misin sen, kocaman adam oldun, korkacak ne var?” gibi bastırıcı yöntemlerden uzak durmalıdırlar. Bu yaklaşım sorunları çözmez, bastırır. Bastırılan bir sorun da sonradan daha büyük bir şekilde karşımıza tekrar çıkar.

9 Abartılı anlatımlara son verin
Okul hakkındaki abartılı yorumlardan kaçınılmalı, çocuklara: okul, sınıf, sıra, öğretmen, müdür, ders, teneffüs, sınıf arkadaşı ve okul arkadaşı gibi kavramlar konusunda bilgiler verilmelidir.

10 Çocuğu “okul”la korkutmayın
Hata yaptıklarında onları okul veya öğretmenle korkutursak, çocuğun öğretmenden ve okuldan soğumasına sebep oluruz. Okul ceza verilen bir yer olarak gösterilmemelidir.

11 Okul, öğrencinin baştan savıldığı bir yer değildir
Aileler çocuğa “Okullar açılsa da senden kurtulsam.” dememelidir. Öğretmenleri de her şeye kızan, sürekli ceza veren, hep yargılayan bir kişi olarak değil; öğrencileri çok seven, onları yarınlara hazırlayan bir kişi veya kişiler olarak gösterilmeliyiz. Çocuklarımız öğretmenlerini çok sevmeli, onlara derin saygı duymalıdır.

12 Ailenin aşırı koruyucu tavrı okul fobisine sebep oluyor
Bir hata yaptıklarında çocuklarımızı okul veya öğretmenle korkutursak, çocuğun öğretmenden ve okuldan soğumasına sebep oluruz. Okul ceza verilen bir yer olarak gösterilmemelidir. Okul fobisinin temel nedenlerinden biri aileden ayrılma korkusudur. Çocuk aşırı korumacı bir anlayışla yetiştirilmişse, arkadaşlarıyla iletişimi çok az olmuşsa, dışarıya pek çıkmamışsa kendi ayakları üzerinde duramıyorsa ailesinden uzak kalmak onu çok korkutur. Bu durum pek çok çocukta görülür ve zamanla düzelir. Ancak düzelmeme olasılığı da vardır.

13 Birbirine duygusal anlamda aşırı derece de bağlı ailelerde çocuk okula gittiğinde anne babasının ona olan sevgisinin azalacağını düşünebilir. Kardeşi varsa kendisine gösterilen sevginin bundan sonra kardeşine yöneleceğini zannedebilir. Annesinin babasının başına bir şey gelebileceğinden endişe edebilir. Bütün bunlar da çocukta okul fobisine yol açabilir. Ailenin çocukla kurduğu yanlış iletişim de okul fobisinin kaynağı olabilir. Anne veya baba, “Beni üzersen annesiz, babasız kalırsın!” ya da benzeri sözler kullanarak çocuğu kontrol altında tutmaya çalışmışlarsa çocuk her tehlikede sığındığı ailesinin kendisini bırakıp gideceğini düşünür.

14 Okul fobisinin belirtileri nelerdir?
Okul fobisi (korkusu), kuvvetli bir endişe sebebiyle çocuğun okula gitmeyi reddetmesi veya bu konuda isteksiz görünmesidir. Okul fobisi yaşayan çocuklar genellikle okul saati yaklaştığında isteksizliklerini bedensel yakınmalar ile dile getirmeye çalışır. Çocukta mide bulantısı, karın ya da baş ağrısı şeklindeki bedensel şikâyetler genellikle sabahları uyanır uyanmaz başlar. İştahsızlık ve uykuda huzursuzluk, sık sık hasta olmadığı halde hastaymış gibi davranmak, alınganlık ve sinirlilik, enerji kaybı, okul etkinliklerine karşı ilgisizlik, utangaçlık ve içekapanıklık gibi belirtiler görülür. Çocuklardaki bu belirtiler, okula gitmemelerine karar verilir verilmez de kaybolur.

15 Çocuklar aslında bu şekilde davranarak anne-babalarını okula gitmemek için ikna etmeye çalışırlar. Aileleri onlara “Tamam, bugün okula gitmeyebilirsin.” derse, çocuktaki psikosomatik olan bu sorunlar birdenbire ortadan kalktığı, ağrıların geçtiği görülür. Ancak çocuğun evde kalması uzadıkça okula başlaması da güçleşir. “Yatışsın, düzelir, sonra göndeririz, iyileşince göndeririz.” şeklindeki yaklaşımlar sorunun çözümünü oldukça zorlaştırır.

16 Okul fobisi yaşayan çocuklar için sadece okula gitmek sorundur
Okul fobisi yaşayan çocuklar için sadece okula gitmek sorundur. Bu çocuklar evde kaldıkları sürece hayatlarından memnundurlar. Hiçbir sorun yaşamazlar. Bu yüzden gerçekte ciddi sorunları, hastalıkları yoktur. Çocuktaki okul fobisi zamanla geçebilir

17 OKUL FOBİSİNDE GÖRÜLEN DİĞER BELİRTİLER
Heves ve enerji kaybı oluşmaya başlamışsa, Alıngan ve sinirli olma halinde artış görülüyorsa, İştahsızlık ve uykuda huzursuzluk varsa, Okul etkinliklerine karşı pasif, içe kapanık ve utangaç davranıyorsa, Okulda ve evde daha çok nedensiz ağlamaya, kavga etmeye ve dikkat çekmeye çalışmaya başladıysa,

18 Evde kalmak ve okul ödevlerini kaçırmak arasında seçim yapamayıp aşırı kaygılı olduysa,
Bir seferde günlerce okula gitmediği oluyorsa, Okula gitmediği için suçluluk duymuyorsa, Okula devam ettiği zamanlarda iyi bir öğrenci olabiliyorsa okul korkusundan şüphelenilebilir.

19 ÖNERİLER: Okula gitme konusunda ödün verilmemeli, mutlaka okula gitmesi sağlanmalıdır. Bu çözümün yarısıdır. Çocuğa, okulun amacını açıklamak, okula gitmesi konusunda ailenin tüm fertlerinin kararlı ve tutarlı olması işe yarar. Okula gitmemesi halinde yapılan çalışmalardan geri kalacağı ve bunun kendisi için bazı aksaklıklara yol açacağını anlatmaya çalışılmalıdır. Çocuğun kendini terkedilmiş ve yalnız hissetmesine yol açacak davranışlardan kaçınmalıdır. Çocuğun fiziksel yakınmaları varsa kontrol etmek için doktora götürün.

20 Okula gitmediğinden dolayı çocuğu suçlamamalı, korkusu ve gözyaşlarıyla alay edilmemelidir.
Vedalaşmaları çabuk ve kısa süreli tutarak, ayrılıkların doğal olduğu hissettirilebilir. Ona gününüzün nasıl geçeceğini anlatıp, onunla gününün nasıl geçtiği hakkında konuşmak her ikinizi de rahatlatabilir. Çocuğa okula gitmesi gerektiği, zaman geçerse bu korkuya birde derslerden geri kalmış olmanın korkusunun ekleneceği söylenmelidir.

21 · Çocuğun endişeleri, duyguları üzerinde konuşmak, hem sıkıntısını paylaşmasını hem de anlaşıldığını hissedip rahatlamasını sağlar. · Bu sıkıntılı durumun geçici olabileceği, kendisiyle aynı durumda olan başka çocuklarında olduğu anlatılabilir. · Boş zaman ve oyun becerileri kazandırarak anne babaya bağımlılık azaltılabilir. · Arkadaş toplantıları düzenleyerek, sosyal beceriler kazanmasına fırsat tanınabilir. · Anne babanın beklenti düzeyini gerçekçi kılıp çocuğa zaman tanıması korkuyu yenmesini kolaylaştırabilir.

22 Ayrıca Ayrıca Anne babalar çocuğa karşı davranışlarında tutarlı olmalılar .Örneğin anne saat 9 da yatması gerektiğini söylediğinde baba da aynı şeyi söylemelidir.

23 Çocuğunu diğer çocuklarla karşılaştırmamalıdır
Çocuğunu diğer çocuklarla karşılaştırmamalıdır.(Komşunun çocuğu ,akrabası veya kardeşi) Her birey farklıdır. Anne babalar bireysel farkları gözardı etmemelidir.

24 Ailede çocuğun uyması gerekli kurallar önceden belirlenmelidir
Ailede çocuğun uyması gerekli kurallar önceden belirlenmelidir. Bu kurallara uymada kesinlikle taviz verilmemelidir. Örneğin uyku saati, ders çalışma zamanı, yemek yeme gibi…

25 Başarıları ödüllendirilmelidir. Mükemmel olması beklenilmemelidir
Başarıları ödüllendirilmelidir. Mükemmel olması beklenilmemelidir.Cesareti kırılmamalıdır.

26 Çocuğunuza yemekten önce ellerin yıkanması gerektiği, dişlerin fırçalanması gerektiği,kalkınca yüzün yıkanması saçların taranması gerektiği ile ilgili temizlik alışkanlıkları ve görgü kuralları ile ilgili bilgi verilmesi gerekmektedir.

27 Ana sınıfına gitmeyen öğrencilerde daha çok yaşayabileceğimiz bir sorun da çocuğun el kaslarının gelişmemesidir.Veya küçük minyon yapılı öğrencilerde de bu problem yaşanabilir.Bu sorunu minumum düzeye düşürmek için de oyun hamurları etkili olur. Makasla kağıt kesme, pet şişenin ağzını açıp kapama, ipe boncuk dizme gibi…..

28 Önümüzdeki hafta alışma dönemi
Önümüzdeki hafta alışma dönemi. Veliler olarak sizler de okula geleceksiniz. Bundan sonra çocuğu okula getirdiğinizde okulda uzun süre kalmadan eve dönünüz.Çocuğunuz ağlarsa da bugünlük gitmesin şeklindeki cümlelerden sakınınız. Tutarlı ve kararlı tutumunuzu sürdürünüz.

29 Dinlediğiniz İçin Teşekkür Ederim


"ÇOCUĞUM OKULA BAŞLIYOR Okul Psikolojik Danışmanı OSMAN CEYLAN" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları