Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİLGİSAYAR DERSİ UYGULAMASI HZ. MUHAMMED’İN FEDAKARLIK AHLAKI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİLGİSAYAR DERSİ UYGULAMASI HZ. MUHAMMED’İN FEDAKARLIK AHLAKI"— Sunum transkripti:

1 BİLGİSAYAR DERSİ UYGULAMASI HZ. MUHAMMED’İN FEDAKARLIK AHLAKI
AYŞE FİDAN DKAB-2

2 Fedakarlık; insanın sahip olduğu, sevdiği, değer verdiği her şeyden hiç düşünmeden ve seve seve feragat edebilmesi, gerektiğinde kendi çıkarlarından vazgeçip zorluk ve sıkıntıyı göze alabilmesidir Bu güzel ahlak, müminleri iman etmeyen insanlardan ayıran özelliklerden biridir.

3 “Ve şüphesiz sen, pek büyük bir ahlak üzerindesin.”
Kuran'da Resulullah'ın üstün ahlakı şöyle bildirilmektedir: “Ve şüphesiz sen, pek büyük bir ahlak üzerindesin.” (KALEM SURESİ, 4)

4 Resulullah'ın Ahlakı, Tüm Müslümanlar İçin Çok Önemli Bir Örnektir
Resulullah'ın Ahlakı, Tüm Müslümanlar İçin Çok Önemli Bir Örnektir. Peygamberimiz (Sav)'in, En Zor Şartlarda iken Bile Allah (CC)’ın Rızasını, Müslümanların Rahatını, Güvenliğini ve Huzurunu Ön Planda Tutması, O'nun Fedakarlık Anlayışını Göstermektedir.

5 Peygamber Efendimiz (Sav) Her Şeyden Önce Nefsinden Yana Büyük Fedakarlıklarda Bulunmuş, İman Edenlerin Dünya Ve Ahiret Menfaatleri İçin Kendi Nefsinden Feragat Etmiştir.

6 İnsanlığın selameti için maddi servetini, sağlığını, şahsi istek ve arzularını hep onlar için kurban etmiştir.Hiçbir peygambere nasip olmayan ve Abdulkuddûs’ün: "Mevla bana böyle bir şey nasip etseydi, Vallahi de, Billahi de bir daha geri dönmezdim" dediği MİRAÇ’tan geri gelmiştir.

7 Kendisine mal-mülk geldiği halde –ki bir Huneyn muharebesinin ardından kendisine verilen ganimet belki ona ve ailesine yıllarca yetecek miktarda idi- kendisi hep açlığı ve yokluğu tercih etmiş, elindekileri fakirlere dağıtmıştır.

8 Sahabe efendilerimiz de canlarını ve mallarını bir keseye koyup o Efendiler Efendisine teslim etmişler. Gerektiğinde bütün servetlerini, uykusuz gecelerini, canlarını ve ciğerparesi evlatlarını feda etmişlerdir.

9 Kuran'da asıl büyük fazlın (lütuf, ihsan)
"hayırlarda yarışıp öne geçmek" olduğu bildirilmiştir.

10 Allah, Peygamberimiz (sav)'in müminlere karşı düşkünlüğünü, fedakarlığını ve güzel ahlakını ayetlerde şöyle bildirmektedir:

11 “Sözleşmelerini Bozmaları Nedeniyle, Onları Lanetledik Ve Kalplerini Kaskatı Kildik. Onlar, Kelimeleri Konuldukları Yerlerden Saptırırlar.İçlerinden Birazı Dışında, Onlardan Sürekli İhanet Görür Durursun. Yine De Onları Affet, Aldırış Etme. Şüphesiz Allah, İyilik Yapanları Sever.” (Maide Suresi, 13)

12 “Güzellik yapanlara daha güzeli ve fazlası vardır. Onların yüzlerini ne bir karartı sarar, ne bir zillet, işte onlar cennetin halkıdırlar; orada süresiz kalacaklardır.” (Yunus Suresi, 26)

13 "Sevdiğiniz şeylerden infak edinceye kadar asla iyiliğe eremezsiniz
"Sevdiğiniz şeylerden infak edinceye kadar asla iyiliğe eremezsiniz. Her ne infak ederseniz, şüphesiz Allah onu bilir." (Al-i İmran Suresi, 92)

14 “Allah'tan bir rahmet dolayısıyla, onlara yumuşak davrandın
“Allah'tan bir rahmet dolayısıyla, onlara yumuşak davrandın. Eğer kaba, katı yürekli olsaydın onlar çevrenden dağılır giderlerdi. Öyleyse onları bağışla, onlar için bağışlanma dile ve iş konusunda onlarla müşavere et. Eğer azmedersen artık Allah'a tevekkül et. Şüphesiz Allah, tevekkül edenleri sever.” (AL-İ İMRAN SURESİ, 159)

15 Allah'ın Kuran'da emrettiği ahlak anlayışını kavrayan bir kimse, hayatının her anında fedakarlık gösterebilecek bir yapıya ulaşabilir. çünkü Allah,

16 “Kim nefsinin bencil tutkularından (ya da cimri tutumundan) korunursa; işte onlar, felah bulanlardır “ (Teğabün Suresi, 16)

17 Kuran'da bildirilen fedakarlık, müminin hayatına hakim olan ve inancının gücünden kaynaklanan bir hayat şeklidir.Bu fedakarlık ruhu, kişinin çevresindeki her konuya karşı vicdani bir duyarlılık içerisinde olmasını gerektirir.

18 Müminin gösterdiği fedakara ne ahlaka karşılık, yüce Allah kendisini dünyada iyilik ve güzellikle mükafatlandıracak, ahrette de sonsuza dek benzersiz nimetlerle ödüllendirecektir.

19 Sahabeler de Hz. Muhammed (sav)'in üstün fedakarlık anlayışını kendilerine örnek alıp, maddi manevi her konuda üstün bir ahlak sergilemişlerdir. Bu fedakarlık ruhuna dayanan birlik ve beraberlikleri sonucunda büyük bir kuvvet elde etmiş, Allah'ın rahmetiyle inkar edenlere ve müşriklere karşı büyük zaferler kazanmışlardır. .

20 Kimi insanların fedakarlıktaki ölçüsü ise,
"Önce benim rahatım, benim ihtiyaçlarım, benim isteklerim karşılansın, sonra başkaları için iyilik yaparım“ şeklindedir. Ancak bu hayat görüşü, Kuran'da bildirilen fedakar ahlakla hiçbir şekilde bağdaşmamaktadır.

21 Bazı insanlar fedakarlık yapanları tenkit ederler.
Aslında böyle bir tenkit her iki grubun yaşadığı dünyanın farklılığından doğmaktadır.Bu farklılığa Hasan Basri Hazretleri şu şekilde temas eder: “Siz ashabı görseydiniz onlara “deli” derdiniz.onlarda sizi görseydi “bunlar Müslüman mı?”diye tereddüt yaşarlardı.”

22 Peygamber Efendimiz (sav), güzel ahlakıyla, fedakarlığı, kararlılığı ve teslimiyeti ile çevresindeki tüm Müslümanlara örnek olmuştur.

23 Hadis-i Şeriflerde Resurullah'ın Üstün Ahlakı Ve Cömertliği Şöyle Bildirilmektedir.

24 Resul (sav) hayır işlerinde insanların en cömerdi idi
Resul (sav) hayır işlerinde insanların en cömerdi idi. Peygamber (sav) hayır yönünden esmekte olan rüzgardan bile daha cömertti.

25 Kendisinden bir şey istenildiği zaman asla "yoktur" demezdi ve kendisinden istenilen hiçbir şeyi esirgemezdi.

26 Ebu Zerr bana şunları söyledi:
"Ey kardeşimin oğlu! Ben Hz. Peygamber'in yanına gitmiştim. Elimden tutarak bana "Ey Ebu Zerr! Uhud Dağı kadar altın ve gümüşüm olsa ölmeden önce bir kıratını dahi bırakmaksızın Allah yolunda infak etmeyi isterdim" buyurdular.

27 Peygamberimiz (sav)'in Hz
Peygamberimiz (sav)'in Hz. Ayşe'ye şöyle buyurduğu rivayet edilmektedir:

28 "Malı toplayıp da harcama hususunda cimri davranma ki Allah rızkını senden keser, saklayıp elinde infak etmeksizin tutma ki Allah da senden meneder."

29 Bencillik,Hırs Ve Kıskançlıktan Kurtuluş İçin: Fedakarlık

30 Allah Resulü yakın çevresinden başlayarak, davasına gönül veren insanlara bu fedakarlık ruhunu aşılamış, anlatmış ve yaşayarak da göstermiştir.

31 o kutsi dava uğruna harcamıştır.
Hz. Hatice(r.a), Hz. Muhammed’e daha isteme sıkıntısı bile yaşatmadan, varını yoğunu inandığı o kutsi dava uğruna harcamıştır.

32 PEYGAMBERİMİZ (SAV)`İN FEDAKÂR AHLAKINA BENZEMEYE NİYET EDELİM…..
ES SELAM


"BİLGİSAYAR DERSİ UYGULAMASI HZ. MUHAMMED’İN FEDAKARLIK AHLAKI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları