Sunuyu indir
Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz
1
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
KARBONHİDRATLAR
2
İÇİNDEKİLER KARBONHİDARLARIN ÖZELLİKLERİ KARBONHİDART ÇEŞİTLERİ
KARBONHİDRATLARIN GÖREVLERİ KARBONHİDRAT İÇEREN BESİNLER
3
KARBONHİDRATLAR Karbonhidrat, hem canlının yapısına katılan hem de enerji sağlayan karbon, hidrojen ve oksijen elementlerinden oluşan organik bileşiklerin genel adıdır.
4
KARBONHİDRAT 1) Canlılarda enerji verici madde olarak kullanılır. 2) Bitki mantar hücre çeperi esas maddesini oluşturur. 3) DNA RNA gibi önemli organik maddelerin yapılarına katılırlar
5
KARBONHİDRAT MONOSAKKARİTLER DİSAKKARİTLER POLİSAKKARİTLER
6
MONOSAKKARİTLER İçerdikleri C sayısına göre 2'ye ayrılırlar.
a) 5C'lu şekerler : Riboz, Deoksiriboz b) 6C'lu şekerler : Glikoz, Galaktoz, Fruktoz Riboz RNA'da bulunur Deoksiriboz DNA'da bulunur. Glikoz Bal,üzüm ve incirde bol bulunur. Fruktoz Bal ve olgun meyvelerde bol bulunur.(=meyve şekeri) Galaktoz Süt ve süt ürünlerinde bol bulunur.(=süt şekeri).
7
B- Disakkaritler : 1-Hücre zarından geçemezler
2-Suda çözünürler Yapısında glikozit bağı vardır Örn:Maltoz Laktoz Sukroz Glikoz + Glikoz Mal toz + Su Glikoz + Früktoz Sukroz + Su Glikoz + Galaktoz Laktoz + Su
8
C- Polisakkaritler 1-Hücre zarından geçemezler 2-(n)kadar glikozun birleşmesinden oluşurlar. (n-1)kadar su harcanır Çeşitleri : 1- Nişasta: 2- Glikojen 3- Selüloz: 5- Kitin
9
A) Nişasta Bitkilerde glikozun depo şeklidir.
Suda az çözünür.İyot ile maviye boyanır. Bitkide depolanır.Yumru ve tohumlarda daha çok depolanır.
10
Glikojen Hayvanlarda glikozun depo şeklidir.
Suda çözünür.İyot ile kahverengiye boyanır. En fazla karaciğer ve kaslarda bulunur,depo edilir.
11
C) Selüloz Bitkilerde yapı maddesidir.Çeperin yapısına katılır.
Düzdür ve beta glikozit bağı ile bağlanmıştır. suda çözünmez
12
Kitin: böceklerin iskeletinde ve kabuğunda bulunur.
13
KARBONHİDRAT İÇEREN BESİNLER
Karbonhidratlar en çok Ekmek, makarna, fasulye, patates, kepek, pirinç,tahıl ve hububat içinde bulunurlar.
Benzer bir sunumlar
© 2024 SlidePlayer.biz.tr Inc.
All rights reserved.