Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Defrize işleminde kimyasal olay

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Defrize işleminde kimyasal olay"— Sunum transkripti:

1 Defrize işleminde kimyasal olay
Saçta, saçın ana elemanı olan keratindeki polipeptit zincirlerinin çeşitli yan zincir bağları ile oluştuğu bir yapı bulunur. defrize işlemi açısından, yan zincir bağlarından en önemlisi en kuvvetli olan disülfür (kükürt- S-S) bağlarıdır. Defrize 1.ilacının etki düzeneğini kısaca şöyle özetleyebiliriz: Defrize maddesindeki disülfür (kükürt) bağlarını kıran ajanların (indirgeme maddesi) etkisiyle, disülfür bağları kırılarak yeni bir yapı oluşturulur ve saçın şekli bozulur. Bu yeni yapı oksidan ajanların (oksidasyon maddesi)defrize de kullanılan 2. ilaç sabitleştirici etkisiyle birleşerek, yeni disülfür bağları oluşturur ve sabitler. Böylelikle saçın kalıcı olarak şekli değişir.

2 Defrize işleminde kimyasal olay
Defrize Yapımı Sırasında Saçın Yumuşatılması ve Biçimlendirilmesi: Saç içindeki güçlü disülfür bağlar "sistin" olarak adlandırılan aminoasitlerden oluşur ve bu bağlar defrize yapımı işlemi sırasında kimyasal defrize 1.ilacı ile kırılırlar. Bunun nedeni, Alkalin 1.defrize ilaçlarının, amonyum tioglikolat olarak adlandırılan indirgeyici bir madde içermeleridir (tüpü açtığınızda amonyak kokusunu algılayabilirsiniz).Defrize 1.ilacı, kütikül pullarına nüfuz edip ve kortekse girdikçe, indirgeyici madde ye­ni bir aminoasit olan sistini (cystine) oluşturmak üzere sistinin (cystine) disülfür bağlarını kırarak hidrojen iyonu ekler. Bu şekilde saçlar taranarak düz şeklini alacak kadar yumuşamış ve biçimlenmiş olur.

3 Defrize 1.ilacını Görevi:
Tarama tekniği ile saçlara sürülen defrize 1. ilacı, içinde bulunan aktif kimyasal hidrojen maddelerin etkisi ve baş derisinden çıkan vücut ısısının yardımıyla saç bağlarını (kükürt köprülerini) gevşeterek, saç lifini elastiki (yumuşak) duruma getirir. Taranarak saçın düz şekil almasını temin eder. Bu formülasyonun içinde, saçın kalitesini koruyan polimer katonik bileşimi bulunmaktadır. Bu da saça parlaklık ve yumuşaklık verir.

4 Nötralizasyonun Kimyasal İşlemi
Nötralizasyonun kimyasal işlemi, oksidasyon işlemidir, çünkü bütün nötralizatörler oksijen içerirler. Nötralizatör içinde bulunan ve oksijenin dışarı çıkmasını sağlayan aktif madde hidrojen peroksit veya sodyum bromattır. Oksijenin, hidrojen (perma losyonundaki ayırıcı maddeden oluşan) ile birleşiminden su oluşur. Defrize işleminden sonra saçın kurumasının uzun süre almasının sebebi budur; fazla su içerir. Disülfür Bağlar artık yeni defrizeli (düz) şekillerini almışlardır. Aynı zamanda iki adet sistin molekülü arınmıştır ve disülfür bağlar yeniden sistin molekülüne dönüşür.

5 Defrize 2. İlacı Nötralizatör'ün Görevi
Önceki ilaç içerisindeki kimyasal hidrojen maddelerin etkisiyle yumuşayıp gevşeyen saç keratinini (kükürt köprüleri) tekrar birleştirir ve sertleştirerek saçın taranarak almış olduğu düz şekillerinin (defrizenin) devamlılığını sağlar. Saç gövdesi içinde bulunan kükürt köprüleri


"Defrize işleminde kimyasal olay" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları