Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

EKOLOJİK BİNA.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "EKOLOJİK BİNA."— Sunum transkripti:

1 EKOLOJİK BİNA

2 Ekolojik yaşam bilindiği üzere her şeyin tercihen doğal olması ve çevreyi kirletmeden yaşayabilme anlamına gelen bir terimdir. Ekolojik yaşam geri dönüşüme önem veren bir yaşam tarzıdır. Kimyasal ürünlerden tamamen uzak kalmayı tercih etmektir. Doğamızı hasta etmek yerine iyileştirmek için yaptığımız seçimlerdir

3 Ekolojik kelimesi modernleşen dünya ile birlikte dilimize yerleşen, dünyaya verdiğimiz zarar sonucunda önemini hissettiğimiz bir olgudur. Her geçen gün artan sera gazı etkisi ve buna bağlı olarak oluşan küresel ısınma, doğal kaynakların azalması gibi olaylar insanların doğa ile uyum içinde yaşamasını gerektiğini göstermektedir. İşte bu safhada ekolojik diğer adıyla çevre dostu ve ekonomik evler devreye girmektedir.

4 Ekolojik ev; her türlü enerji, su ihtiyacı ve çevresel etkiler incelenerek tasarlanmış, doğaya verilen zararı minimuma indirmeyi öngören ve bu doğrultuda kendi ihtiyacını büyük ölçüde kendisi karşılayabilen ev demektir.

5 Ekolojik Evin İhtiyaçları Nelerdir ? Bu ihtiyaçlar nasıl karşılanır ?
Evlerimizde en temel ihtiyaçlardan birisi şüphesiz elektrik enerjisidir. Bilgisayardan mutfak robotuna kadar her yerde kullandığımız bu enerjinin üretimi çoğu ülkede "doğaya zararlı yöntemlerle" gerçekleştirilmektedir. Son zamanlarda alternatif enerji büyük ilgi görse de, şuan yeterli seviyeye ulaşamamıştır. Ekolojik evlerde ise elektrik enerjisi rüzgar türbini,güneş paneli gibi tamamen yenilenebilir yöntemler ile üretilmektedir.

6 Resimde çatının üzerinde gördüğümüz cam levhalar tamamen güneş enerjisini bünyesine hapsedip daha sonra aydınlanma vb gibi ihtiyaçlarda kullanmak için tasarlanmış bir sistemdir

7 Küresel ısınma neticesinde azalan su kaynakları en büyük sorunlardan birisidir. Ekolojik evler bu sorunu azalmak için; yağmur suyu depolama, lavabodan akan suyun bir kısmını arıtma vb. yöntemler kullanarak bu suları bahçe sulamada ve tuvalet giderlerinde kullanmaktadır. Böylelikle suyun bir kısmı tekrar kullanılabilmektedir.

8 Daha önceleri bunun gibi ilkel yöntemlerle, oluklardan akan yağmur suyu toplanır, bahçe sulama gibi günlük ihtiyaçlarda kullanılırdı.

9 Fakat gelişen günümüz teknolojisiyle yapılan sistemlerde yağmur suyu arıtılarak içme suyu olarak da kullanılabilmektedir.

10 En çok para harcanan sistemlerden biriside ısıtma ve soğutma sistemleridir. Ekolojik evler bu soruna da büyük ölçüde çözüm sağlamaktadır.Toprağın belli bir derinlikten sonra hemen hemen sabit denilebilecek bir sıcaklıkta kalması toprak-su ısıtma sistemlerini çekici hale getirmiştir. Ekolojik evlerde de bu yöntemi kullanılarak yazın evlerin soğutulması, kışın ısıtılmasını sağlanmaktadır.

11

12 Resimde gördüğümüz sistem güneş enerjisiyle çalışan kaloriferli ısıtma sistemidir.

13 Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde Mesleki Eğitim Müdürlüğü’nde görev yapan bir öğretmen, kendi projesi olan “Güneş enerjili kalorifer ile ısıtma sistemi” yapmıştır. Güneşmatik adını verdiği sistemin diğer ısıtma araçlarına göre %60 daha ekonomik ve %100 verim sağladığını sistemin ortalama güneş enerjisinin %80 ini ve elektrik enerjisinin %20sini kullanacağı için havayı kirletmeyeceğini de kanıtlamıştır.

14 Ayrıca Jeotermal yöntemler ve güneş ısıtma sistemleri ekolojik evlerin başlıca ısıtma kaynaklarıdır. Ancak iş sadece bu ısıl yöntemleri uygulamakla bitmiyor. Isıyı verimli kullanmak için yalıtıma da ihtiyaç var. Bu denenle ekolojik evler doğaya uygun malzemelerle yalıtılmaktadır.

15 Resimde görüldüğü gibi hidroflorokarbon içermeyen doğa dostu yalıtım malzemeleri kullanmak ekolojik evlerde çok tercih edilen bir yalıtım sistemidir. Hidroflorokarbon, dünya küresel ısınma raporuna göre sera gazlarından biridir. 

16 Ekolojik bir evde yaşayıp hormonlu sebze-meyve, erken gelişen tavuk yemek olmaz. Elbette bunlarında bir çözümü var. En basit şekilde organik atıklar çeşitli yöntemler uygulanarak tamamen doğal gübreler haline getirilebilir, bu sayede bahçenizdeki ufak seranızda tamamen organik ve sağlıklı sebze-meyve yetiştirebilirsiniz. Bahçenize küçük bir kümes kurup birkaç tavuk ile çocuklarınızı gerçek proteinlerle besleyebilirsiniz. Bunlar ekolojik evi tamamlayıcı yöntemlerdir

17 Ekolojik Evlerin Sağlaması Gerek Özellikler; ►İnşaat sırasında çevreye zararı verilmemeli ►Yüksek ısı ve ses izolasyonu sağlanmalı ►Doğaya ve sağlığa zararlı kanserojen maddeler içermemeli ►Doğal kil ve kireç kullanılarak sıvama yapılmalı, iç mekanlarda boya yerine duvar kağıdı kullanılmalı ►Ev yapımında kullanılan malzemeler ve ev eşyaları tamamen geri dönüşümlü olmalı ►Karbon salınımı ve buna bağlı karbon ayak izi minimum olmalı

18 Seelife Ekolojik Ev Projesi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerji verimliliği esaslarına göre geliştirilen “Ekolojik Ev Projesi”ni tanıttı. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerji verimliliği esaslarına göre geliştirilen “Ekolojik Ev Projesi”nin ilk örneğini Pendik’te tanıttı. Tanıtımın ardından konuşan Yıldız, “Bu proje bizim amaçladığımız enerji tasarrufu ile ilgili önemli bir çalışma" dedi. Gelişmiş ülkelerde enerjilerin yüzde 40'ının binalarda kullanıldığını belirten Yıldız, "Yalnızca kanun çıkarmakla bu iş bitmiyor. Bu bir kültür, bizim de bu kültürü yaymamız lazım. Yapı ruhsat izinlerinin hem su hem de enerji ile ilgili tasarruf süzgecinden geçme şartı ile olmalı. 60 milyar TL civarında elektrik faturası olduğunu düşünürseniz, 15 milyar TL'lik tasarruf edilebilecek alanlar var sokak lamlarından tutun da evlere kadar. 32 milyon adet abonemiz var. 75 milyonluk nüfusumuz içinde vatandaşlar için küçük adımlar olan ancak bize büyük miktar ile dönebilen enerji tasarrufu imkanları var" diye konuştu. Bakan Yıldız konuşma esnasında,"Bu evin fiyatını ne kadar?" diye sordu. Yetkililer ise 100 metrekaresinin 100 bin dolar civarında olduğunu belirtti. Bunun üzerine Yıldız, "Bu sistemi binalarda da uygulayacaksınız. O zaman maliyet düşecektir" dedi.

19

20 Dinlediğiniz için teşekkür ederiz. Beste AKGÜL Erdem FIÇICI


"EKOLOJİK BİNA." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları