Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KLAVYE TEKNİKLERİ SBY1118 3. Hafta Öğr. Gör. Doygun DEMİROL.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KLAVYE TEKNİKLERİ SBY1118 3. Hafta Öğr. Gör. Doygun DEMİROL."— Sunum transkripti:

1 KLAVYE TEKNİKLERİ SBY1118 3. Hafta Öğr. Gör. Doygun DEMİROL

2 Klavye Tuşlarının İşlevleri

3 Klavye Tuşlarının İşlevleri
Klavye üzerindeki tuşlar 7 gruba ayrılmaktadır. 1- Kontrol Tuşları(Ctrl,Alt,AltGr, Enter, Tab,Shift,Print Screen...) 2- Kilitleme Tuşları (Num Lock,Caps Lock, Scroll Lock,Pause...) 3- İmleç Kontrol Tuşları(Home, End, PageUp,PageDown) 4- Yazı Tuşları (A..Z, “!...?) 5- Sayı Tuşları (0..9 ) 6- Yön Tuşları ( ← ↑ → ↓ ) 7- Fonksiyon(işlev) Tuşları (F1..F12)

4 1- Kontrol Tuşları Enter Tuşu: Yapılan bir işlemi onaylamak için kullanılır. Kelime işlem programlarında yeni bir alt satıra geçmek için kullanılır. Ayrıca seçili dosya ve klasörleri açar.

5 Not: Ctrl tuşu ile ilgili kısayol listesi dökümanın sonundadır.
1- Kontrol Tuşları Ctrl(Kontrol) Tuşu: Tek başına bir işlevi yoktur fakat diğer tuşlarla beraber kullanılır. ( Örn: Ctrl+S kısayolu kaydetme işlevini yerine getirir. ) Not: Ctrl tuşu ile ilgili kısayol listesi dökümanın sonundadır.

6 1- Kontrol Tuşları Alt(Alternatif) Tuşu: Menü çubuğunda bulunan menülerin aktifleştirilmesini sağlar. Ayrıca klavyede bulunmayan bazı karakterlerinin de yazılmasını sağlar. Bunların yanısıra diğer tuşlarla beraber kullanıldığında o an için kullanılan program tarafından belirlenen işlevleri yerine getirir. (Örn: Alt+F4 açık pencereyi kapatmaya yarar. Alt+Tab pencereler arası geçişi sağlar.)

7 1- Kontrol Tuşları Alt Gr Tuşu: Tek başına kullanıldığında bir işlevi yoktur fakat klavyede üzerinde 3 karakter bulunan karakterleri yazdırmaya yarar. {, [, ], }, ), # gibi tuşların yazımı için kullanılır.

8 1- Kontrol Tuşları Esc (İptal) Tuşu: Verilen komutu iptal etme ya da bazı pencereleri kapatmak için kullanılmaktadır.

9 1- Kontrol Tuşları Tab (Sekme) Tuşu: İmleci birkaç boşluk ileri taşımaya yarar. Ayrıca internet sayfalarında üyelik formu, kayıt formu gibi formları doldururken bir metin kutusundan sonraki metin kutusuna geçmeyi sağlar. Diğer tuşlarla beraber kullanılmasıyla farklı görevleri vardır. (Örn: Alt+Tab pencereler arası geçiş)

10 1- Kontrol Tuşları Shift (Üst karakter)Tuşu: Tek başına bir işlevi yoktur. Ancak klavyedeki diğer tuşlar ile beraber kullanıldığında bir işlev kazanır. Klavye tuşları üzerindeki 2. karakterleri yazmaya yarar. Bunların yanı sıra Caps Lock tuşu kapalıyken, Shift tuşu ile beraber bir harfe basarsak o harfi büyük yazar, Caps Lock açıkken ise küçük yazar. Klavyede 2 adet vardır.

11 1- Kontrol Tuşları Print Screen (Ekranı Yazdır)Tuşu: Bu tuşa basıldığında o an bilgisayar ekranında ne varsa bilgisayarın hafızasına kaydeder yani bir nevi ekranın fotoğrafını çeker. Hafızaya kaydedilen bu görüntüyü herhangi bir grafik programına yapıştır (Ctrl+V) komutuyla kullanabiliriz. Print Screen tuşu Dos işletim sisteminde ise ekranda o an var olan her şeyi yazıcıya gönderir.

12 1- Kontrol Tuşları Backspace (Geri Silme) Tuşu: İmlecin sol tarafında bulunan karakterleri silmeye yarar.

13 1- Kontrol Tuşları Delete (Silme) Tuşu: İmlecin sağ tarafında bulunan karakterleri silmeye yarar. Ayrıca seçilmiş olan klasör ve dosyaları da silmeye yarar.

14 1- Kontrol Tuşları Insert (Araya Ekleme/Üzerine Yaz) Tuşu: Bu tuş ile sözcüklerin arasına karakter eklenebilmektedir. Örneğin bu tuş aktif edildiğinde sözcük içinde unutulmuş bir harf yazılacaksa bu karakterden sonraki karakterlerin üzerine yazarak devam eder. Genellikle Komut istemi gibi konsol ekranlarında kullanılmaktadır.

15 1- Kontrol Tuşları Windows Tuşu: Windows işletim sisteminde kullanılan bu tuşa basıldığında başlat menüsü açılmaktadır. Microsoft firmasına ait olan windows işletim sisteminin son versiyonları olan Windows 8, Windows 8.1 ve Windows 10 işletim sistemlerinde bu tuş kullanıldığında metro arayüzü ekrana gelmektedir.

16 1- Kontrol Tuşları Kısayol Menü (=Mouse Sağ Tuşu) Tuşu: Bu tuşa bastığımızda kısayol menüsü açılmaktadır. Yani mouse ile sağ tıkladığımız zaman açılan menü açılmaktadır.

17 2- Kilitleme Tuşları Num Lock (Sayı Kilitleme Tuşu) Tuşu: Bu tuş klavyenin sağ tarafında bulunan sayısal tuşları yönetmek için kullanılmaktadır. Bu tuşa basıldığında klavye üzerinde ilgili ışık yanmaktadır ve aktif hale gelmektedir. Bu tuş kullanıldığı zaman yani aktifken klavyenin sağ tarafında bulunan sayısal tuşlar kullanıma açılmaktadır. Kapalıyken yani pasifken de sağ tarafta bulunan sayısal tuşlar üzerindeki 2. karakterler (yön tuşları) kullanılmaktadır.

18 2- Kilitleme Tuşları Caps Lock (Büyük Harf Kilitleme ) Tuşu: Bu tuş klavyede bulunan harflerin büyük/küçük yazılımına imkan vermektedir. Bu tuşa basıldığında klavye üzerinde ilgili ışık yanmaktadır ve aktif hale gelmektedir. Işık yanıyorken bastığımız herhangi bir harf ekrana büyük basılmaktadır. Kapalıyken yani pasifken de klavyede bastığımız harfler ekrana küçük basılmaktadır.

19 2- Kilitleme Tuşları Pause/Break (Bekleme/Kesme) Tuşu: Bu tuş kullanıldığında çalışan bir komutun işlevi herhangi bir tuşa basılıncaya kadar durdurmaktadır. Kontrol tuşu ile birlikte kullanıldığında (Ctrl+Pause) yapılan işlemi tamamlanmadan sona erdirir. ÖRNEK: Bilgisayarın açılışında bilgisayarın açılışını durdurmak içinde kullanılır

20 3- İmleç Kontrol Tuşları
Home (Başa git) Tuşu: Bu tuş kullanıldığında imleç bulunduğu satırın en başına gelmektedir. Ctrl+Home tuşları beraber kullanıldığında ise imleç yazılı dökümanda ilk sayfanın ilk satırının en başına gitmektedir. Bu tuş bir web sayfası açıkken kullanıldığında ise bizi sayfanın en üst kısmına götürmektedir.

21 3- İmleç Kontrol Tuşları
Page Up – Page Down Tuşları: Bu tuşlar kullanıldığında imleç bir sayfa yukarı/aşağı hareket etmektedir. Özellikle yazılı dökümanlarda sayfa saya ilerlemek için kullanılmaktadır.

22 Klavye Kısayolları CTRL+A: (Tümünü Seç) CTRL tuşu ile A tuşuna aynı anda basarsanız; ekranda göreceğiniz tüm içerikler maviye dönüşür. Satır , resim, yazı , tema ve şablon veya kutucuklar ekrandaki her şey mavi ile kaplanır. Bu şekilde sayfadaki tüm bilgileri seçmiş oluruz. Seçmiş olduğumuz bilgileri, kesme, kopyalama, silme vb. etkinliklere hazır etmiş oluruz. CTRL+C: (Kopyala) CTRL tuşu ile C tuşuna aynı anda basarsanız; ekranda önceden seçtiğimiz (maviye dönüşen) alanları kopyalamış olursunuz. (Yazı, resim, klasör, dosya vb..) CTRL+F : (Bul) CTRL tuşu ile F tuşuna aynı anda basarsanız, yazılı doküman içerisinde aradığınız bir kelime ya da cümleyi bulabilirsiniz. Bu tuşlara bastıktan sonra ekranda aramak istediğiniz kelime ya da cümleyi yazacağınız bir metin kutusu gelmektedir. Bu metin kutusuna arayacağınız kelime ya da cümleyi yazdıktan sonra Enter tuşuna basıp aradığımız kelime ya da cümleyi bulabiliriz.

23 Klavye Kısayolları CTRL+H : (Bul ve Değiştir- Yazılı Dökümanlarda) CTRL tuşu ile H tuşuna tuşa aynı anda basarsanız, yazılı dökümanınızda birden çok değiştirilmesi gereken yeri tek seferde değiştirebilirsiniz. Böylece büyük bir zahmetten kurtulmuş olursunuz. Örneğin 1 sayfa word dökümanında bulunan tüm «Elazığ» kelimelerini «Bingöl» olarak değiştirmek istediğinizde bu kısayolu kullanabilirsiniz. CTRL+P : (Yazdır) CTRL tuşu ile P tuşuna aynı anda basarsanız Kısa yoldan yazıcınızın bağlantı panelinizi açarsınız ve yazılı dökümanınızı yazıcıdan yazdırabilirsiniz. CTRL+R : CTRL tuşu ile R harfinin olduğu tuşa aynı anda basarsanız, F5 tuşu ile aynı görevi görür yani web sayfasını yeniler. CTRL+S : (Kaydet) CTRL tuşu ile S harfinin olduğu tuşa aynı anda basarsanız, bulunduğunuz sayfayı kayıt eder.

24 Klavye Kısayolları CTRL X : (Kes) CTRL tuşu ile X harfinin olduğu tuşa aynı anda bastığınız takdirde seçmiş olduğunuz metini kesmiş olursunuz, kestiğiniz metni kullanmak için ise Ctrl+V kısayolunu kullanabilirsiniz. CTRL+V : (Yapıştır) CTRL+C ve Ctrl+X ile aldığınız tüm bilgileri CTRL+V tuş kombinasyonunu kullanarak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz. CTRL+Z : (Geri Al) CTRL tuşu ile Z harfinin olduğu tuşa aynı anda basarsanız; Herhangi bir dokümanda yaptığınız değişikliği geri almış olursunuz CTRL+Y : (İleri Al) CTRL tuşu ile Y harfinin olduğu tuşa aynı anda basarsanız, CTRL+Z tuşu ile geri gittiğiniz işlemleri bu sefer de ileri alabilirsiniz. Ctrl Z geri, Ctrl Y ileri

25 Bilinmesi Gereken Kısayollar
ÜSTKRKT (Shift) +DELETE (Seçili öğeyi Geri Dönüşüm Kutusu’na atmadan kalıcı olarak siler) F2 tuşu (Seçili öğeyi yeniden adlandırır) CTRL+SAĞ OK (Ekleme noktasını sonraki sözcüğün başına götür) CTRL+SOL OK (Ekleme noktasını önceki sözcüğün başına götür ) CTRL+AŞAĞI OK (Ekleme noktasını sonraki paragrafın başına götür) CTRL+YUKARI OK (Ekleme noktasını önceki paragrafın başına götür ) Ok tuşlarının herhangi biriyle birlikte CTRL+ÜSTKRKT (Bir metin bloğu vurgula) Ok tuşlarının herhangi biriyle birlikte ÜSTKRKT (Pencere veya masaüstünde birden fazla öğe seç veya bir belgede metin seç)

26 Bilinmesi Gereken Kısayollar
F3 tuşu (Bir dosya ya da klasör ara) ALT+F4 (Etkin öğeyi kapat veya etkin programdan çık) F1 tuşu (Yardım görüntüle) CTRL+ALT+DELETE (Görev yöneticisini başlat) Windows Logosu+D (Masaüstünü göster) Windows Logosu+M (Tüm pencereleri küçült) CTRL+ Sayısal Tuş : CTRL tuşu ile 2 harfinin olduğu tuşa aynı anda basarsanız, Tarayıcınızda ki 2. açık sekmeye ulaşırsınız 1 ile 1'e, 3 ile 3'e , 4 ile 4'e.

27 Kaynaklar Güven Tanış, KLAVYE TEKNİKLERİ ON PARMAK KLAVYE KULLANIMI % 100 BAŞARI, Detay Yayıncılık, Ankara, 2009. _klavye_konu_anlatimi.pdf

28 3.HAFTA SONU


"KLAVYE TEKNİKLERİ SBY1118 3. Hafta Öğr. Gör. Doygun DEMİROL." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları