Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇAYIROVA İNSANA HİZMET DERNEĞİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇAYIROVA İNSANA HİZMET DERNEĞİ"— Sunum transkripti:

1 ÇAYIROVA İNSANA HİZMET DERNEĞİ
DERS 10 Kur’an’ın İşlevleri (Fonksiyonları)- 2 3 Aralık 2014, Çarşamba

2 DERSTE GEÇEN ÖNEMLİ KAVRAMLAR

3 Tefa’ul Babından olan 5 önemli Fiil
İlgili işin aşama aşama (bir anda değil) yapıldığını ifade eder Tefa’ul Babından olan 5 önemli Fiil Tedebbür: Bir meselenin köküne/arka planına inmek Tezekkür: (tedebbür edilen şeyle ilgili) gerçeği hatırlamak Tefekkür: (tezekkür sonrası) fikir üretme aşaması Teakkul: aklını çalıştırmak Tefakkuh: Anlayıp hayatın pratiklerine dönüştürmeye çalışmak

4 (ibret ve öğüt veren) hikaye
Nasih- Mensuh Nasih: Bir ayetin hükmünün başka bir ayetle kaldırılması Mensuh: Hükmü kaldırılan ayetler Muhkem: Hükmü geçerli olan ayetler Furkan Doğruyu yanlıştan ayırt edebilme yeteneği Kıssa (ibret ve öğüt veren) hikaye

5 DERSİN ÖZETİ

6 1. Yol göstericidir & Müjdeler verir
2. Barış yollarına iletir 3. İhtilafları bitirmeyi öngörür 4. Hayat verir

7 5. İnsanları Karanlıktan Aydınlığa Çıkarır
Kur’an’da geçtiği ayetler (Maide 16, İbrahim 1, Bakara 257) Allah, rızasına uyanları o nurla selâmet yollarına iletir ve onları, izniyle karanlıklardan aydınlığa çıkarıp doğru yola (İslâma) götürür. (Maide 16) 6. Aklı çalıştırmayı öngörür Kur’an’da geçtiği ayetler (Yunus 100, Yusuf 2, Zuhruf 43) ….O, akıl erdiremeyenlerin üzerine iğrenç bir pislik kılar. (Yunus 100)

8 8. Kendisine sımsıkı sarılmayı emreder
7. Muhataplarının tedebbür, tefekkür ve tezekkür sahibi olmalarını emreder Kur’an’da geçtiği ayetler (Sad 29, Nahl 44) (Bu Kur'an,) Ayetlerini, iyiden iyiye düşünsünler ve temiz akıl sahipleri öğüt alsınlar diye sana indirdiğimiz mübarek bir kitaptır. (Sad 29) 8. Kendisine sımsıkı sarılmayı emreder Kur’an’da geçtiği ayetler (Zuhruf 43) Şu halde, sana vahyedilene sımsıkı tutun; çünkü sen dosdoğru bir yol üzerindesin. (Zuhruf 43)

9 9. Sorgulanacağımız kitap olduğunu bildirir
Kur’an’da geçtiği ayetler (Zuhruf 44) Ve şüphesiz o (Kur'an), senin ve kavmin için gerçekten bir hatırlatmadır. Siz (ondan) sorguya çekileceksiniz. (Zuhruf 44) 10. Hakikatlerin gizlenmemesini öğütler Kur’an’da geçtiği ayetler (Bakara , , 140; Ali İmran 187) Kitap verilenlerden: "Onu mutlaka insanlara açıklayacaksınız, onu gizlemeyeceksiniz" diye kesin söz almıştı.. (Ali İmran 187)

10 11. İçindekilerle hükmedilsin diye indirilmiştir
Kur’an’da geçtiği ayetler (Nisa 105, Maide 48-49) Şüphesiz, Allah'ın sana gösterdiği gibi insanlar arasında hükmetmen için biz sana Kitabı hak olarak indirdik. (Nisa 105) 12. Ulaşabildiği herkese tebliğ edilmesi gereken evrensel bir kitaptır Kur’an’da geçtiği ayetler (En’am 19) …Sizi -ve kime ulaşırsa- kendisiyle uyarmam için bana şu Kur'an vahyedildi... (En’am 19)

11 13. Kendisine tabi olunması için indirilmiştir
Kur’an’da geçtiği ayetler (En’am 155, Araf 3) Bu indirdiğimiz mübarek bir Kitap'tır. Şu halde O'na tabi olun ve korkup sakının. Umulur ki rahmet olunursunuz. (En’am 155) 14. Ayetleri okunduğunda imanı arttırır, kalpleri titretir Kur’an’da geçtiği ayetler (Enfal 2, Zümer 23, Hadid 16) Rablerine karşı içleri titreyerek korkanların O'ndan derileri ürperir. Sonra onların derileri ve kalpleri Allah'ın zikrine (karşı) yumuşar yatışır.. (Zümer 23)

12 15. Kur’an iyiyi kötüden ayırma yeteneği (Furkan) verir
Kur’an’da geçtiği ayetler (Enfal 29) Ey iman edenler, Allah'tan korkup sakınırsanız (muttaki olursanız), size doğruyu yanlıştan ayıran bir anlayış (furkan) verir.. (Enfal 29) 16. Ayetleri güvence altına alınmış, Allah tarafından açıklanmıştır Kur’an’da geçtiği ayetler (Hud 1-2) (Bu,) Ayetleri muhkem kılınmış, sonra hüküm ve hikmet sahibi ve her şeyden haberdar olan (Allah) tarafından birer birer (bölüm bölüm) açıklanmış bir Kitap'tır (Hud 1-2)

13 17. En güzel kıssaları anlatır.
Kur’an’da geçtiği ayetler (Yusuf 3, Hud 120, Taha 99) Biz bu Kur'an'ı sana vahyetmemizle, en güzel kıssaları gerçek bir haber (kıssa) olarak sana aktarıyoruz..(Yusuf 3) 18. Allah’a davetin öğretildiği rehberdir Kur’an’da geçtiği ayetler (Yusuf 108, Nahl 125) De ki: "Bu, benim yolumdur. Bir basiret üzere Allah'a davet ederim; ben ve bana uyanlar da. (Hud 1-2)

14 19. Kur’an kainat kitabına göndermeler yapan bir kitaptır.
Kur’an’da geçtiği ayetler (Araf 185, Ğaşiye 17-20, Yusuf 105, Kaf 6-7, Abese Tarık 86) Göklerde ve yerde nice ayetler vardır ki, üzerinden geçerler de, ona sırtlarını dönüp giderler.(Yusuf 105) Kur’an insana şu ev ödevini verir: -Kainatın tüm ayetlerini incelemek Allah’ın okunması gereken üç kitabı: Kur’an İnsan Kainat

15 20. Ayetlerini yalanlayıp o ayetlere karşı kibir gösterenlere cennetin kapılarını kapattıran kitaptır Kur’an’da geçtiği ayetler (Araf 40) 21. Hz. Muhammed’in peygamberliğine imanı, onun peygamberliğine şahit olmaya dönüştüren bir kitaptır Kur’an’da geçtiği ayetler (Rad 43) De ki: "Benimle sizin aranızda şahid olarak Allah ve yanlarında kitabın ilmi bulunanlar yeter."(Rad 43)

16 Facebook sayfamızı takip debilirsiniz
WEB ADRESİMİZ


"ÇAYIROVA İNSANA HİZMET DERNEĞİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları