Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MADDEYİ NİTELEYEN ÖZELLİKLER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MADDEYİ NİTELEYEN ÖZELLİKLER"— Sunum transkripti:

1 MADDEYİ NİTELEYEN ÖZELLİKLER
Güneş , bulut, ağaç, insan, hayvan gibi çevremizdeki canlı ve cansız bütün varlıklara madde denir. Maddeler birbirinden farklı özelliklere sahiptir. Maddelerin farklı özelliklerini dokunarak, işiterek ve tadarak, fark ederiz.

2 MADDEYİ NİTELEYEN ÖZELLİKLER
Duyu organlarımızı kullanarak maddeleri, sertlik-yumuşaklık, esneklik, kırılganlık, renk, koku, tat ve pürüzlü-pürüzsüz olmalarına göre niteleyebiliriz.

3 MADDEYİ NİTELEYEN ÖZELLİKLER
Sertlik-Yumuşaklık: Cam, taş, odun, tuğla gibi maddeler sert maddelerdir. Sünger, yün, pamuk gibi maddeler ise yumuşak maddelerdir.

4 MADDEYİ NİTELEYEN ÖZELLİKLER
Sertlik-Yumuşaklık: Maddelerin sert mi yumuşak mı olduğunu olduğunu dokunarak anlarız. Sert maddelerin şeklini değiştirmek zordur. Fakat yumuşak maddelerin şeklini kolayca değiştirebiliriz. Örneğin sünger gibi maddeyi rahatlıkla katlayabiliriz.

5 MADDEYİ NİTELEYEN ÖZELLİKLER
Bazı Sert Maddeler Bazı Yumuşak Maddeler

6 MADDEYİ NİTELEYEN ÖZELLİKLER
Esneklik: Balon, yay, sünger, lastik, top gibi çevremizde gördüğümüz maddeler esnek maddelerdir. Esnek maddeler uyguladığımız kuvvetle şekil değiştirir, sonra tekrar eski haline döner. Yayı balonu çekip bükebiliriz. Bırakınca eski şekline döner. Maddelerin esnek olduğunu dokunarak anlarız.

7 MADDEYİ NİTELEYEN ÖZELLİKLER
Bazı Esnek Maddeler:

8 MADDEYİ NİTELEYEN ÖZELLİKLER
Kırılganlık: Yumurta, bisküvi, ampul gibi düştüğünde veya darbe aldığında kolaylıkla kırılan, parçalanan maddelere kırılgan madde denir. Kırılgan maddeler, yumuşak esnek olmaz, sert ve ince olur. Maddelerin kırılgan olup olmadığını dokunarak veya görerek anlayabiliriz.

9 MADDEYİ NİTELEYEN ÖZELLİKLER
Bazı Kırılganlık Özelliği Gösteren Maddeler:

10 MADDEYİ NİTELEYEN ÖZELLİKLER
Renk: Renk, maddeleri temel özelliklerinden biridir. Maddelerin rengini gözümüzle görürüz. Maddeleri renklerine göre ayırabiliriz. Fakat renkler maddenin ne olduğu hakkında sağlam bilgi vermez. Örneğin renkleri aynı olan maddelerden biri faydalı iken diğeri zehirli olabilir.

11 MADDEYİ NİTELEYEN ÖZELLİKLER
Koku: Çevremizde bir çok maddenin kendine özel kokusu vardır. Maddelerin kokusunu burnumuzla alırız. Soğanı, limonu, gülü kokusundan tanıyabiliriz. Bazı maddelerin kokusu bize zarar verebilir. Tanımadığımız maddeleri koklamamalıyız.

12 MADDEYİ NİTELEYEN ÖZELLİKLER
Tat: Maddelerin tatlarını dilimizle tadarak öğreniriz. Limon, biner, şeker, tuz gibi maddelerin kendine has bir tadı vardır.

13 MADDEYİ NİTELEYEN ÖZELLİKLER
Pürüzlü – Pürüzsüz: Yüzeyinde girinti ve çıkıntı olmayan yüzeyi düz olan maddelere pürüzsüz madde denir. Örneğin ayna, Yüzeyinde girinti ve çıkıntı olan yüzeyi düz olmayan maddelere pürüzlü madde denir. Örnek: Timsah derisi, Bir maddenin pürüzlü veya pürüzsüz olduğunu görerek veya dokunarak öğrenebiliriz.

14 MADDEYİ NİTELEYEN ÖZELLİKLER
Pürüzsüz Pürüzlü

15 ZARARLI MADDELERDEN UZAK DURMAK
Çevremizde bir çok madde görürüz. Özellikle banyo, depo ve laboratuar gibi ortamlarda bilmediğimiz çok madde bulunur. Bu maddeleri tanımak için koklamak, tatmak veya elimizle dokunmak tehlikeli olabilir. Bundan dolayı bilmediğimiz maddelere dokun mamalı, tadına bakmamalı ve koklamamalıyız.

16 ZARARLI MADDELERDEN UZAK DURMAK
Görünüşleri aynı olan maddeler farklı ve zararlı olabilir. Şeker gibi olan her küçük renkli maddeleri şeker sanıp yememeliyiz. Aksi takdirde zarar görebiliriz. Vücudumuza zarar verebilecek maddelerin üzerindeki uyarıcı yazıları okuyalım ve resimlere bakalım. Maddelerin üzerindeki uyarı amaçlı resimleri ve sembolleri öğrenelim

17 GÜVENLİK TEDBİRİ AL VE SORUMLULUK ÜSTLEN
Bireysel ve grup halinde çalışırken gerekli tedbirleri almalıyız. Zararlı maddelere dokunan, tadına bakan ve koklayan arkadaşlarımızı uyarmalıyız. Kendi başımıza laboratuarda veya sınıfta deney araç gereçleriyle oynamamalıyız, öğretmenimizden izinsiz onları almamalıyız. Laboratuarda deney yaparken, maddelerin verebileceği zararlara karşı eldiven, gözlük, maske ve önlük kullanmalıyız. Kesici ve sivri uçlu aletleri ve orta yerde bırakmamalıyız.


"MADDEYİ NİTELEYEN ÖZELLİKLER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları