Sunuyu indir
1
E.Ü.Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü
TARIM POLİTİKASI II Prof. Dr. Canan ABAY E.Ü.Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü
2
DERSİN İÇERİĞİ Tarım Politikasının Uygulama Alanları
Tarımsal yapı politikası Tarımsal üretim politikası Tarımsal pazar politikası Tarımsal gelir politikası Tarımda sosyal politikalar Tarımda bölgesel ve kırsal politikalar Uluslararası Tarım Politikası Dünya Ticaret Örgütü ve Tarım Politikaları AB Ortak Tarım Politikası Türkiye Tarım Politikasının Analizi Analiz ışığında, Türkiye’deki tarım politikası nasıl olmalı? Türkiye’de Geçmişten Günümüze Tarım Politikası Uygulamaları ile birlikte
3
DERSLE İLGİLİ KAYNAKLAR
Eraktan G., Tarım Politikası Temelleri ve Türkiye’de Tarımsal Destekleme Politikası, Uzel Yayınları, 2001,İstanbul Yavuz, F., Tarım Politikası II: Genel Politikalar ve Uluslararası Tarım Ticareti, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Yayınları No: 186, Sayfa: 270, 2001, Erzurum. Sayın C. Türkiye’de Tarımsal Destekleme Politikaları, TOBB, 2003. Uysal Y. Küreselleşme ve AB’ye Tam Üyelik Perspektifinde, Ege ve Türkiye Tarımında Yeniden Yapılanma, EGİFED yayın No:1, 2006.
4
DERSLE İLGİLİ YARARLANILABİLECEK İNTERNET SİTELERİ
Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı Kalkınma Bakanlığı , TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Ziraatçiler Derneği İGEME
5
DERSLE İLGİLİ YARARLANILABİLECEK İNTERNET SİTELERİ
Avrupa Birliği Bakanlığı, İKV, FAO Dünya Bankası OECD DTÖ AB
6
TARIM POLİTİKASI II DERSİ
SUNUM ÖDEVLERİ
7
KONULAR Türkiye’de Tarımsal Yapı Politikası
Türkiye’de Tarımsal Girdi Politikası (Gübre, Tohum ve Kredi) Kırsal Kalkınma Politikası Türkiye’de Örgütlenme Politikası
8
KONULAR Türkiye’de Tahıl Üretim ve Pazarlama Politikası
Türkiye’de Pamuk Üretim ve Pazarlama Politikası Türkiye’de Hayvancılık Üretim ve Pazarlama Politikası Türkiye’de Yağlı Tohumlar Üretim ve Pazarlama Politikası Türkiye’de Şeker Üretim ve Pazarlama Politikası
9
Türkiye’de Fındık Üretim ve Pazarlama Politikası
Türkiye’de Çekirdeksiz Kuru Üzüm ve İncir Üretim ve Pazarlama Politİkası Türkiye’de Yaş meyve Sebze Üretim ve Pazarlama Politikası Türkiye’de Baklagil Üretim ve Pazarlama Politikası
10
DİSPOZİSYON I.ÜRÜN HAKKINDA TANITICI GENEL BİLGİLER
Dünya Ölçeğinde Ürünün Üretim, Verim, Üretim Değeri, Kendine Yeterlilik Ve Dış Ticaret (miktar, değer ve rakip pazarlar açısından) Durumu II. UYGULANAN POLİTİKALAR Yılı ve Günümüze a. İç Destekler ( destekleme fiyatları, primler, telafi edici ödemeler, vb. ürün politikası ile ilgili kurumlar) b. İç Piyasa Düzenlemeleri ( pazarlama organizasyonları, kotalar) c. Dış Ticarete Yönelik Düzenlemeler (tarifeler, kota, ihracat sübvansiyonu, tarife dışı engeller) III. SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ IV. YARARLANILAN KAYNAKLAR
11
Politikaların Değerlendirilmesinde Kullanılacak Kriterler
Birey ve Toplum Üzerindeki Etkileri Üretici refahı üzerine etkisi Tüketici refahı üzerine etkisi Üretici ve Tüketici Fiyatları üzerine etkisi Üretici gelirlerindeki değişme Tüketici harcamalarındaki değişme Üretim ve Tüketime Etkisi Tarım ürünleri yurtiçi arzı ile talebin karşılama oranı Makro Büyüklüklere Etkisi Enflasyon üzerine etkisi Tarım ürünleri fiyatlarındaki gelişmeler ve tüketici fiyat endeksindeki gelişmeler ve etkisi Bütçeye Getirdiği Yük Ödemeler dengesine etkisi Tarım ürünleri İhracat ve ithalatındaki gelişmeler
Benzer bir sunumlar
© 2024 SlidePlayer.biz.tr Inc.
All rights reserved.