Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TEKNİK İZ İŞARETLERİ İzciler gittikleri yerleri arkadan gelen arkadaşlarına bildirmek ya da geri rahat dönebilmek için, kendilerinin anlayabileceği tarzda.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TEKNİK İZ İŞARETLERİ İzciler gittikleri yerleri arkadan gelen arkadaşlarına bildirmek ya da geri rahat dönebilmek için, kendilerinin anlayabileceği tarzda."— Sunum transkripti:

1 TEKNİK İZ İŞARETLERİ İzciler gittikleri yerleri arkadan gelen arkadaşlarına bildirmek ya da geri rahat dönebilmek için, kendilerinin anlayabileceği tarzda işaret dili kullanırlar. Arazi parçasında kendilerinin seçebilecekleri tarzda döşenen bu işaretlere teknik iz işaretleri denir.

2 ÖNCÜLER; Bu işaretler, eğer bir yolda gidiliyorsa, yolun müsait bir kenarına bırakılır. Yolun müsait kenarı demek; Araç geliş istikametinin tersine olan taraf yani sol taraftır. İşaretlerin dökülmesi gereken yer de bu kenarda araç ve yayaların bozamayacakları noktalardır. Gidiş yönünü gösteren ok işaretleri, genellikle belli aralarla bırakılır. 100 adımda bir, 50 adımda bir gibi. Aralarındaki mesafe, araziye göre ayarlanır. Bunların haricindeki işaretler yeri geldikçe kullanılır. Teknik iz işaretlerini dökerken köprü üstüne köprü işareti koymak, tehlikenin olduğu noktaya tehlikeli işareti koymak gibi mantıksızlıklar yapılmamalıdır. Köprü işareti ve yön oku beraber kullanılarak köprüye git denilir ya da tehlikeden önce tehlike işareti konulur ki arkadan gelenler hazırlanabilsin.

3 Arazide bol olan materyaller o alan içinde kullanılmaz
Arazide bol olan materyaller o alan içinde kullanılmaz. Yani kozalaklarla dolu bir arazide yine kozalaklarla işaret koymak o işaretin görülmeden geçilmesine sebep olabilir. Yine dallarla dolu arazide dal ile, taşlar ile dolu arazide taştan işaret konmamalıdır. İz döken oba, bıraktıkları izleri kaydetmelidir. Kavşaklara gelindiğinde, gidilecek yönü gösteren okun haricinde, gidilmemesi gereken yolların kenarına girilmez işareti koymayı ihmal etmeyin. İnsanlar bulunan yerde, iz dökerken belli etmeyin.

4 İZCİLER İzleri ararken bozmamaya gayret edin.
Arkadan gelenler varsa iz bozmamaya daha çok özen gösterin. Arkadan gelen olmayacaksa izleri bozun. Bulduğunuz izleri ve aralarındaki mesafeyi not edin. Yolda tek sıra veya ikişerli, arazide ise hilâl şeklinde arama yapın. İzlerde verilen komutlara harfiyen uyun. İnsanlar bulunan yerlerde yaptığınız işi belli etmeyin. Eğer izi kaybederseniz, son bulduğunuz ize geri dönün. Bir izciyi izin yanında bırakın. O izden itibaren giderek genişleyen bir daire çizerek bir sonraki izi arayın. İz ararken son derece dikkatli olun. “Köprüye” işareti ile köprü arasında başka işaret olmaz sanmayın, öncüler fikir değiştirmiş olabilir. Her an her şeyi düşünün. Geçtiğiniz yolları unutmayın. İcap ederse geri dönebilecek kadar iyi ezberleyin. İz takibi esnasında gereksiz konuşmayın ve gürültü yapmayın.

5 Buradan Gitme Bu Yönde İlerle Acele Et Buradan Hareket Ettik Beni Takip Et

6 Saat 5 te Kampta Ol Tehlike Var Üst Üste 3 Taş Tehlike Var Köpek Var
Dönüş İşaretleri Dikkat, Hazır ol 18 Kişi Bu Yönde İlerliyoruz Mezarlık 5 Saat 5 te Kampta Ol İki ve Dört Kişi Olmak Üzere İkiye Ayrıldık Tehlike Var Üst Üste 3 Taş Tehlike Var Köpek Var

7 Sola Dön 10 Dakika Bekle Değirmen Kuyu 4 Kişiydik İkişer
İkişer İkişer Gelerek Birleştik ayrıldık 4 Kişiydik İkişer İkişer Ayrıldık Cami Kilise

8 Kamp Kampa Doğru Dön Haber Habere Doğru Sedye Lâzım İlkyardım Lâzım


"TEKNİK İZ İŞARETLERİ İzciler gittikleri yerleri arkadan gelen arkadaşlarına bildirmek ya da geri rahat dönebilmek için, kendilerinin anlayabileceği tarzda." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları