Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

1. Tema.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "1. Tema."— Sunum transkripti:

1 1. Tema

2

3 OKULUMUZ Toplu olarak eğitim öğretim yapılan yerlere okul denir. Okulda ders yapılan odalara sınıf denir. Okul müdürü, okulu yönetir. Öğretmenler, öğrencilere ders verir. Hizmetliler, okulun temizliğini yapar. Memurlar, okulun yazı işlerini yapar

4 için farklılıklara saygı duymalıyız.
FİZİKSEL ÖZELLİKLERİMİZ Duyu organlarımızla algıladığımız; boyumuz, kilomuz, saç rengimiz, göz rengimiz, ten rengimiz fiziksel özelliklerimizdendir. Örneğin: boyumuz uzar, kilomuz artar ya da azalır.Bazı fiziksel özelliklerimiz zamanla değişir. Hepimiz birbirimizden farklıyız. Bunun için farklılıklara saygı duymalıyız.

5 DUYGULARIMIZ Yaşanan olaylar karşısında insanın iç dünyasında uyanan belirtilere duygu denir. İnsanların duygularını; yüz ifadesine, ses tonuna ve vücudunun duruşuna bakarak anlayabiliriz. İnsanlar değişik durumlarda sevinç, üzüntü, kızgınlık, korku gibi duyguları gösterebilirler.

6 YAPABİLDİKLERİM Yatağımı düzeltebilirim. Oyuncaklarımı ve odamı toplayabilirim. Elimi ve yüzümü yıkayabilirim. Dişlerimi fırçalayabilirim. Sofra hazırlanırken yardım edebilirim. Yemeğimi kendim yiyebilirim. Çantamı kendim hazırlayabilirim. Giysilerimi kendim giyebilirim.

7 BİR GÜNÜM Gün içinde yapacağımız işlerin belli bir sıraya konmasına Planlama denir. Planlı yapılan işler çabuk biter. Planlı olmak bizim başarılı olmamızı sağlar.

8 ARKADAŞLARIM VE OYUN Oyunlar grup halinde oynanırsa daha eğlenceli olur. Arkadaşlarımızla oyun oynarken onlarla kavga etmemeliyiz. Arkadaşlarımızın görüşlerine saygı göstermeliyiz. Oyun kurallarına uymalıyız. Oyunda yenilgiyi kabul etmeliyiz. Kazananları kutlamalıyız. Arkadaşlarımızla oyun oynarız. Müzik dinleriz. Televizyon izleriz. Ders çalışırız

9 HATA YAPABİLİRİZ Herkes hata yapabilir. Hata yaptığımızda özür dilemeliyiz. Hatayı yapanı affetmek ve ona hoşgörülü davranmak en güzel davranıştır

10 DERS ARAÇ GEREÇLERİMİZ
Başarımızın artması için ders araç gereçlerimizin tam ve düzenli olması gerekir. Okulda kullandığımız ders araç gereçlerini temiz ve düzenli tutmalıyız. Ders araç gereçlerine zarar vermemeliyiz.

11 KİŞİSEL BAKIM Kişisel bakımımızı yapmak için; diş fırçası, diş macunu, tarak, tırnak makası, sabun, şampuan, havlu gibi malzemelere ihtiyaç duyarız. Haftada bir banyo yapmalıyız. Haftada bir tırnaklarımızı kesmeliyiz. Her sabah saçlarımızı taramalıyız. Günde üç defa dişlerimizi fırçalamalıyız. Her sabah elimizi ve yüzümüzü yıkamalıyız. Yemeklerden önce ve yemeklerden sonra ellerimizi yıkamalıyız. Kişisel bakımımızı yaparken zorlandığımızda büyüklerimizden yardım isteyelim.

12 OKUL KURALLARI Okulda uymamız gereken bazı kurallar şunlardır; Okula zamanında gelmeliyiz Derslere zamanında girip çıkmalıyız. Koridorlarda koşmamalıyız. Merdivenlerden dikkatli inip çıkmalıyız. Çöpleri yerlere değil, çöp kovasına atmalıyız. Lavaboları ve tuvaletleri temiz kullanmalıyız. Gereksiz yanan lambaları söndürmeliyiz

13 AY YILDIZLI BAYRAĞIM Bağımsız her ülkenin bayrağı ve marşı vardır. Bayrak bir milletin bağımsızlığının sembolüdür. Türk Bayrağı; kırmızı zemin üzerinde ay ve yıldızdan oluşur. Bayrağımız kırmızı rengini şehitlerimizin kanından almıştır. Bayrağımızdaki beyaz ay ve yıldız ise ülkemizin parlak geleceğini temsil eder. Türk milletinin milli marşı ise İstiklal Marşıdır. İstiklal Marşını Mehmet Akif Ersoy yazmıştır.

14 SÖZÜMÜ KESME Öğretmenimiz ders anlatırken dikkatle dinlemeliyiz. Öğretmenimiz ve arkadaşlarımız konuşurken onların sözünü kesmemeliyiz. Onlar konuştuktan sonra izin alarak konuşabiliriz.

15 BEN BİR TANEYİM Arkadaşlarımızla benzer ve farklı yönlerimiz vardır. Benzer yönlerimiz; hepimiz de göz, kulak, bacak, kol, kulak bulunmasıdır. Farklı yönlerimiz ise boyumuz, kilomuz, saç rengimiz ve göz rengimizdir. Bu farklılıklar insanlar arasındaki güzellikleri ortaya çıkarır. Arkadaşların farklı özelliklerine saygılı olmalıyız. Onlara hoşgörülü davranmalıyız.

16 ARKADAŞIM OLURMUSUN Arkadaşlarımızı sevmeli ve onlara her zaman yardımcı olmalıyız. Küs olan arkadaşlarımızı barıştırmalıyız. Hasta olan arkadaşlarımıza geçmiş olsun demeliyiz. Hatalı olan arkadaşlarımızı kırmadan uyarmalıyız. Arkadaşlarımızın güzel huylarını onlara söylemeliyiz.

17 BESLENME Büyümemiz ve sağlıklı olmamız için vücudumuza gerekli olan yiyecek ve içeceklere Besin denir. Besinlerin vücuda alınmasına Beslenme denir. Büyümek ve sağlıklı olmak için dengeli ve düzenli beslenmeliyiz. Açıkta satılan yiyecek ve içeceklerden tüketmemeliyiz. Vücudumuz için gerekli olan her besinde yeteri kadar almalıyız. Yemek ayrımı yapmamalıyız. Her gün aynı saatlerde yemeğimizi yemeliyiz. Yemek aralarında abur cubur yiyecekler yememeliyiz. Yemeklerden önce ve sonra ellerimizi yıkamalıyız. Yemekten kalkarken annemize “eline sağlık”, diğer kişiler “afiyet olsun” demeliyiz.

18 ETİK DAVRANIŞLAR Arkadaşlarımıza karşı eşit davranmalıyız. Ayrım yapmamalıyız. Arkadaşlarımızın başarılarını kıskanmamalıyız. Arkadaşlarımızın başarıları ile gurur duymalıyız. Arkadaşlarımızın sevinç ve üzüntülerini paylaşmalıyız. Arkadaşlarımızla ilişkilerimizde doğruluk, dürüstlük, adalet duygularından vazgeçmeyelim.

19 ŞEREF KÖŞESİ Sınıfımızın Şeref Köşesinde; Atatürk resmi, Türk Bayrağı, İstiklal Marşı ve Atatürk”ün Gençliğe Hitabesi vardır. Her sınıfta mutlaka bir şeref köşesi vardır.

20 ATATÜRK Atatürk, bin sekiz yüz seksen bir (1881) yılında Selanik’te doğdu. Annesinin adı Zübeyde Hanım’dır. Babasının adı Ali Rıza Bey’dir. Kız kardeşinin adı Makbule’dir. Atatürk daha çocukken babası öldü. Orta Okuldaki Matematik öğretmeni ona Kemal adını verdi. Büyüyünce Asker oldu. Yurdumuzu düşmanlardan kurtardı. Cumhuriyeti kurdu. Birçok yenilik yaptı. 10 Kasım bin dokuz yüz otuz sekiz(1938) yılında; İstanbul’da Dolmabahçe Sarayında öldü. Atatürk’ün mezarı Ankara’da, Anıtkabir’dedir.

21 BAYRAMLARIMIZ Ulusça kutladığımız bayramlara Milli Bayramlar denir. Milli Bayramlarda, sınıflar, okullar, caddeler ve sokaklar bayraklarla donatılır. Törenlerde Atatürk büstüne çelenk konur. Saygı duruşu yapılır. İstiklal Marşı söylenir. Şiirler okunur. Milli oyunlar oynanır. Bizim 4 tane Milli Bayramımız vardır. Bizim Milli Bayramla- şunlardır: 1) 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı 2) 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 3) 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı 4) 30 Ağustos Zafer Bayramı

22 AŞI OLALIM Sağlıklı olmak ve hastalıklardan korunmak için aşılarımızı vaktinde ve tam olarak yaptıralım. Aşı olmaktan korkmayalım. Aşı bizi bulaşıcı hastalıklardan korur. Bulaşıcı hastalıkların bazıları şunlardır: Kızamık, suçiçeği, kabakulak, kızıl, boğmacadır. Bulaşıcı hastalıklar; solunum yoluyla, yiyeceklerle, hasta insana dokununca bulaşabilir.

23 SOR ÖĞREN Hayatımız boyunca bazı bilgilere ihtiyaç duyarız. Bu bilgileri; büyüklerimize sorarak, öğretmenimize sorarak, kitaplardan, gazetelerden, televizyonlardan ve internetten öğrenebiliriz.

24 SORUNLARI ÇÖZEBİLİRİM
Bir sorunla karşılaşınca aşağıdakileri yaparsak sorunumuzu daha kolay çözeriz. 1) Kendinize şunu sorun: Sorunum ne? 2) Sorunu düşün. 3) Sorunu nasıl çözebileceğini düşün. 4) Kimlerden yardım isteyebileceğini düşün. 5) Çözüme karar ver ve bunu uygula

25 DOĞAL AFETLER Deprem, sel, çığ, yangın ve toprak kayması gibi afetlere Doğal Afetler denir. Doğal Afetler can ve mal kaybına neden olur. Deprem anında mas altlarına girmeliyiz. Başımızı ellerimizin altına alarak korumalıyız. Sarsıntı geçtikten sonra hızla dışarı çıkmalıyız. Depremden korunmak için; depreme dayanıklı, az katlı evler yapılmalı ve deprem hakkında bilgi sahibi olmalıyız.

26 DİKKAT TRAFİK Herhangi bir araç ile bir yerden başka bir yere gitmeye Ulaşım denir. Trafik-teki her aracın sesi farklıdır. Hepimiz trafik işaret ve levhalarını bilmeliyiz. Hepimiz trafik kurallarına uymalıyız. Karşıdan karşıya; trafik ışığı olan yerlerden, yaya geçidinden, alt ve üst geçitlerden geçmeliyiz. Trafik Işıklarının anlamı şöyledir. Kırmızı: Dur! Yeşil: Geç! Sarı: Hazırlan!

27 SINIF EŞYALARI Sınıfımızda ve okulumuzda hepimizin ortaklaşa kullandığı eşyalar vardır. Bu eşyalar; masa, sıra, yazı tahtası, Atatürk köşesi, haritalar, çöp kutusu ve levhalar bunlardandır. Bu eşyalar bizim daha kolay öğrenmemizi sağlar. Sınıf eşyalarını kendi malımız gibi korumalıyız. Bunlara zarar verenleri uyarmalıyız. Unutmayalım ki bu eşyaları bizden sonra kardeşlerimiz de kullanacak.

28 TAŞITLAR Çevremizde gördüğümüz otobüs, kamyon, otomobil, bisiklet, tren, uçak gibi araçlara Taşıt denir. Taşıtlar 4 çeşittir. 1) Hava Taşıtları: Uçarak hareket eden araçlardır. Uçak, helikopter gibi… Hava taşıtlarını kullananlara Pilot denir. 2) Kara Taşıtları: Karayolunda hareket eden taşıtlardır. Tır, bisiklet, taksi gibi… Kara taşıtlarını kullananlara Şoför denir. 3) Deniz Taşıtları: Suda hareket eden taşıtlardır. Gemi, vapur, kayık gibi. Deniz taşıtlarını kullananlara Kaptan denir. 4) Demir Yolu Taşıtları: Demir raylarda hareket eden araçlardır. Tren, tranvay gibi… Demir yolu taşıtlarını kullananlara Makinist denir.

29 ELEKTİRİKLER KESİLDİ Okulda ve evimizde su, odun, kömür ve doğal gaz gibi kaynaklar kullanırız. Bu kaynakları bilinçli kullanmalıyız. Muslukları açık bırakmamalıyız. Gereksiz yanan lambaları söndürmeliyiz. Kışın pencere ve kapıları açık bırakmamalıyız.

30 DUYU ORGANLARIMIZ Çevremizdeki varlıkları duyu organlarımız yoluyla fark ederiz. Beş tane duyu organımız vardır. Bunlar: gözümüz, kulağımız, burnumuz, dilimiz ve derimizdir. Kulağımızla sesleri duyarız. Gözümüzle görürüz. Burnumuzla koklarız. Dilimizle tat alırız. Derimizle dokunuruz. Yemeğin kokusunu burnumuzla alırız. Çikolatanın tadını dilimizle alırız. Kuşların sesini kulağımızla duyarız. Sarılmayı derimizle yaparız. Arkadaşlarımızı gözlerimizle görürüz.

31 ÇEVREMİZİN TEMİZLİĞİ Sağlıklı yaşayabilmemiz için temiz hava ve temiz çevre gereklidir. Çevremizi temiz tutmak için: Çöplerimizi çöp kutusuna atalım. Su kaynaklarını temiz kullanalım. Yerlere tükürmeyelim. Ormanları koruyalım. Çevreyi kirletenleri uyaralım.

32 SEVGİLİ ÇOCUKLAR SİZ BİR HARİKASINIZ


"1. Tema." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları