Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Artırılmış Gerçeklik (AR)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Artırılmış Gerçeklik (AR)"— Sunum transkripti:

1 Artırılmış Gerçeklik (AR)
Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Ana Bilim Dalı İnsan Bilgisayar Etkileşimi Dersi Grup Üyeleri Adem Önal Emrah Yetgin Enes Yiğit İsmail Yıldız Kadir Kayman Mustafa Yaramış

2 Artırılmış Gerçeklik Nedir?
Artırılmış gerçeklik, gerçek dünya ile sanal dünya arasındaki duvarların ortadan kalkması olarak ifade edilebilir. Çevremizdeki nesnelerin gerçek görüntüsünün, sanal görüntü, ses, video, resim gibi sanal objelerle etkileşimli olarak desteklenip sunulmasıdır.

3 Artırılmış Gerçeklik Nedir? (2)
Günümüzde bilgi akışı internet üzerinden teknolojik aygıtlar ile sağlanmaktadır. İnternet ve teknoloji sayesinde hayat tecrübelerimizi birbirimizle paylaşabilmekteyiz. Artırılmış gerçeklik uygulamaları ile sanal dünyanın gerçekliğini hissediyoruz.

4 Askeri Teknolojiler Artırılmış gerçekliğin temeli askeri teknolojilere dayanmaktadır. Savaş uçağı pilotlarının kokpitteki ekranlarda ve piyadelerin kasklarında ki gözlükler ile kullanılmaya başlanmıştır.

5 Artırılmış Gerçeklik nerelerde kullanılır?
Bilgilendirici veriler (hız, ısı, yükseklik, koordinatlar, radar vb.) aktarır. Akıllı telefonlarda, tabletlerde kullanılabilir. Pusula görevi gören uygulamalarda, GPS’te kullanılabilir.

6 Artırılmış Gerçeklik nerelerde kullanılır? (2)
Kamerayı sokakta apartmanlara yöneltip kiralık mı satılık mı öğrenebiliriz. Restaurantlardaki menülerde yemeği kameradan okutarak paylaşabiliriz ve puanlayabiliriz.

7 Artırılmış Gerçeklik ile Oyunlaştırma
Artırılmış gerçeklik uygulamaları oyunlaştırmalara da izin vermektedir. En iyi örnek AR. Drone Parrot’tur. Uzaktan kumandalı bir uçan oyuncaktır. iPhone üzerinden kontrol edilebilmektedir. AR uygulaması oyuncağın içinde sanki kokpitteymişsiniz gibi bir his yaratmaktadır. Video Linki:

8 AR ile Görev Yardımı İnsanın kendi gözleriyle görmekte ve algılamada zorlandığı görevlerde (askeri operasyonlarda, tıbbi teşhis veya ameliyatlarda) kullanılmaktadır. Röntgen, tomografi, ultrason, mikroskopide de AR uygulamalarından yararlanılmaktadır. Video linki:

9 Eğitimde AR Fabrika işçilerinin, öğrencilerin daha etkin bir şekilde işlerini yapabilmeleri ve öğrenme sürelerini kısaltmak için eğitimde kullanılmaktadır. Eğitimde kullanılan basılı materyal ve objelere dijital içerik eklenebilmektedir. Ders kitaplarındaki karakterlerin ve mekanların 3 boyutlu görme şansı sağlamaktadır. Video Linki:

10 Navigasyon Sürücüyle karşılıklı etkileşim ve bakış yönü takip sistemleri ile navigasyon ve trafik bilgileri konusunda sürücülere yararlı olabilmektedir. Video linki:

11 Eğlencede AR Müze, sergi, eğlence merkezleri, oyunlar ve kitaplarda da kullanılmaktadır. Video linki:

12 Alışverişte AR Ürünlere karşılık gelen QR kodlarını kullanarak farklı varyasyonlarını gösterebilmektedir. Video linki:

13 Artırılmış Gerçeklik ile Çeviri
Filmlerde, videolarda dinamik altyazılar hazırlamak ve anında çeviri yapmak için kullanılmaktadır. Video linki:

14 Video Linkleri http://www.youtube.com/watch?v=KRA0SZhKNyo

15 Kaynakça http://www.webrazzi.com/2011/12/25/arttirilmis- gerceklik/
mis-gerceklik-artik-gozumuzde.html fatihar-ile-bilisimde-oncu-konumunu-devam-ettiriyor/


"Artırılmış Gerçeklik (AR)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları