Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM TANITIMI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM TANITIMI"— Sunum transkripti:

1 ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM TANITIMI
Marmara Üniversitesi 2014

2 İÇERİK Endüstri Mühendisliği
Tanımı, Görevleri, Faaliyetleri, Çalışma Alanları, Endüstri Mühendisliğine ihtiyaç Endüstri Mühendislerinin Özellikleri ve Farklılıkları Bölümümüz Tarihçesi, Binalar ve derslikler, Akademik Kadro, Ana derslerden bazıları, Kampüs hayatı Sosyal Olanaklar MİES, Mezunlarla iletişim vs. Neden biz?

3 ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ
Malzeme İnsan Makine Yöntem Bilgi Para Sorun çözme Yeni bir sistem tasarlama Var olan sistemleri iyileştirme Endüstri mühendisliği,(ing. Industrial engineering) insan, malzeme ve makineden oluşan bütünleşik sistemlerin kuruluş ve devamlılığının yönetimi ile ilgilenen mühendislik dalı. Çalışmalarında matematik, fen bilimleri ve sosyal bilimlerdeki özel bilgi ve becerileri mühendislik analiz ve tasarım ilke yöntemleriyle birleştirerek, bu sistemlerden elde edilecek sonuçları belirleyip, kestirerek değerlendiren ve disiplinler arası bir yaklaşım sergileyen endüstri mühendisleri, zaman, para, malzeme, enerji gibi kaynakların verimli kullanımına ve mühendislik hizmetlerinin kalitesini artırmaya yönelik çalışmalarda bulunur.

4 ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ
Üretim ve Hizmet Sistemleri Tasarım Planlama Uygulama Kontrol Daha etkin Daha planlı ve koordineli Daha verimli Daha hızlı Daha kaliteli Daha düşük maliyetli Daha insancıl Daha güvenli Daha az stoklu Daha az kayıp ve fireli Daha ekonomik

5 ENDÜSTRİ MÜHENDİSLERİ…
Üretim ve hizmet sistemlerini; kalite, verimlilik, esneklik ve maliyet faktörlerini göz önüne alarak tasarlar. Mevcut sistemleri sürekli iyileştirmeyi amaçlar. Yönetim kademeleri ile üretim birimleri arasında bir köprü görevi yapar. İşletmelerin karlılığını artırırken; çalışma ortamı ve yaşam kalitesini artırmak için çabalar.

6 FAALİYETLER Optimum kaynak kullanımı Malzeme ihtiyaç planlaması
Üretim planlama ve kontrol Süreç yönetimi çalışmaları Zaman ve metot etüdü çalışmaları Mal ve hizmet üretim sistemlerinin tasarlanması Kurumlarda her düzeyde bilginin yönetimi Rekabet, strateji ve verimlilik çalışmaları Kalite ve toplam kalite yönetimi Ergonomi çalışmaları Fabrikalarda tesis yerleştirme çalışmaları İş değerlendirme ve ücretlendirme Yatırım planlaması ve proje yönetimi Benzetim çalışmaları Zeki imalat sistemleri Ref:

7 ÇALIŞABİLDİĞİ YERLER Üretim, Üretim Planlama ve Kontrol Kalite Güvence
Pazarlama / Satış / Lojistik Satın Alma Satış Sonrası Hizmet Ürün Tasarımı (AR-GE) Süreç / Sistem Analizi Proje Yönetimi Servis İstasyonları (örneğin vezneler)

8 ÇALIŞILABİLEN SEKTÖRLER
Telekomünikasyon Gıda Lojistik Üretim Otomotiv Endüstri Mühendislerinin çalışabileceği iş alanları ve sektörler oldukça fazladır. Hemen hemen tüm sektörlerde çalışabilir bir Endüstri Mühendisi desek çok da yanlış olmaz herhalde. Endüstri Mühendisliğinden mezun olduktan sonra büyük ihtimalle okulda okuduğunuz derslerin birçoğu işinize yaramayacaktır, ancak o derslerin insana kattığı vizyon ve bakış açısı, sektörde Endüstri Mühendislerine olan rağbeti oldukça artırmaktadır. Bankacılık Sektörü: Endüstri mühendisleri bankacılık sektöründe oldukça yoğun çalışmaktadır. Bankalarda müfettiş yardımcısı ya da genel müdürlük ve şubelerde KOBİ bankacılığı, risk yönetimi, satış ve pazarlama gibi alanlarda iş bulabilmektedirler. Yazılım Sektörü: Yazılım sektörü endüstri mühendisliğinin yıldızının parladığı bir bölümdür. Endüstri mühendisi iseniz yazılım sektöründe iş bulmanız pek de zor değildir. Yazılım analisti, iş analisti, yazılım testçisi gibi işlerde genelde endüstri mühendisleri tercih edilmektedirler. Otomotiv Sektörü: Otomotiv sektöründe üretim planlama, satınalma, tedarik, lojistik gibi alanlarda çalışılmaktadır. Hızlı Tüketim Malları Sektörü: Son yıllarda çok rağbet gören bir sektördür. Kola, çikolata, cips gibi gündelik tüketilen ürünleri üreten ve satan, PG, Unilever, Ülker, Eti, Pepsi, CocaCola gibi firmalarda üretimden satışa birçok alanda çalışılabilir. Danışmanlık Sektörü: Danışmanlık sektörü Endüstri Mühendisleri için oldukça popüler bir sektördür. İş analisti vb. gibi görevlerde çalışmaktadırlar. Kamu Sektörü: Endüstri Mühendisleri devlette de oldukça fazla çalışma imkanına sahiptir. EPDK, BTK, TİB, Rekabet Kurumu, Kalkınma Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, KOSGEB gibi birçok kamu kurumunda endüstri mühendisleri çalışmaktadırlar. Diğer Sektörler: Burada açını açıkça yazmadığımız sağlıktan turizme hemen her sektörde Endüstri Mühendisleri satış, pazarlama, iş analizi, üretim planlama, lojistik, finans, insan kaynakları gibi alanlarda çalışabilirler.

9 ÇALIŞILABİLEN SEKTÖRLER
Bilişim Demir-Çelik Finans-Banka Danışmanlık Sağlık Endüstri Mühendislerinin çalışabileceği iş alanları ve sektörler oldukça fazladır. Hemen hemen tüm sektörlerde çalışabilir bir Endüstri Mühendisi desek çok da yanlış olmaz herhalde. Endüstri Mühendisliğinden mezun olduktan sonra büyük ihtimalle okulda okuduğunuz derslerin birçoğu işinize yaramayacaktır, ancak o derslerin insana kattığı vizyon ve bakış açısı, sektörde Endüstri Mühendislerine olan rağbeti oldukça artırmaktadır. Bankacılık Sektörü: Endüstri mühendisleri bankacılık sektöründe oldukça yoğun çalışmaktadır. Bankalarda müfettiş yardımcısı ya da genel müdürlük ve şubelerde KOBİ bankacılığı, risk yönetimi, satış ve pazarlama gibi alanlarda iş bulabilmektedirler. Yazılım Sektörü: Yazılım sektörü endüstri mühendisliğinin yıldızının parladığı bir bölümdür. Endüstri mühendisi iseniz yazılım sektöründe iş bulmanız pek de zor değildir. Yazılım analisti, iş analisti, yazılım testçisi gibi işlerde genelde endüstri mühendisleri tercih edilmektedirler. Otomotiv Sektörü: Otomotiv sektöründe üretim planlama, satınalma, tedarik, lojistik gibi alanlarda çalışılmaktadır. Hızlı Tüketim Malları Sektörü: Son yıllarda çok rağbet gören bir sektördür. Kola, çikolata, cips gibi gündelik tüketilen ürünleri üreten ve satan, PG, Unilever, Ülker, Eti, Pepsi, CocaCola gibi firmalarda üretimden satışa birçok alanda çalışılabilir. Danışmanlık Sektörü: Danışmanlık sektörü Endüstri Mühendisleri için oldukça popüler bir sektördür. İş analisti vb. gibi görevlerde çalışmaktadırlar. Kamu Sektörü: Endüstri Mühendisleri devlette de oldukça fazla çalışma imkanına sahiptir. EPDK, BTK, TİB, Rekabet Kurumu, Kalkınma Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, KOSGEB gibi birçok kamu kurumunda endüstri mühendisleri çalışmaktadırlar. Diğer Sektörler: Burada açını açıkça yazmadığımız sağlıktan turizme hemen her sektörde Endüstri Mühendisleri satış, pazarlama, iş analizi, üretim planlama, lojistik, finans, insan kaynakları gibi alanlarda çalışabilirler.

10 ÇALIŞILABİLEN SEKTÖRLER
Savunma Kamu Tekstil Havacılık Turizm Endüstri Mühendislerinin çalışabileceği iş alanları ve sektörler oldukça fazladır. Hemen hemen tüm sektörlerde çalışabilir bir Endüstri Mühendisi desek çok da yanlış olmaz herhalde. Endüstri Mühendisliğinden mezun olduktan sonra büyük ihtimalle okulda okuduğunuz derslerin birçoğu işinize yaramayacaktır, ancak o derslerin insana kattığı vizyon ve bakış açısı, sektörde Endüstri Mühendislerine olan rağbeti oldukça artırmaktadır. Bankacılık Sektörü: Endüstri mühendisleri bankacılık sektöründe oldukça yoğun çalışmaktadır. Bankalarda müfettiş yardımcısı ya da genel müdürlük ve şubelerde KOBİ bankacılığı, risk yönetimi, satış ve pazarlama gibi alanlarda iş bulabilmektedirler. Yazılım Sektörü: Yazılım sektörü endüstri mühendisliğinin yıldızının parladığı bir bölümdür. Endüstri mühendisi iseniz yazılım sektöründe iş bulmanız pek de zor değildir. Yazılım analisti, iş analisti, yazılım testçisi gibi işlerde genelde endüstri mühendisleri tercih edilmektedirler. Otomotiv Sektörü: Otomotiv sektöründe üretim planlama, satınalma, tedarik, lojistik gibi alanlarda çalışılmaktadır. Hızlı Tüketim Malları Sektörü: Son yıllarda çok rağbet gören bir sektördür. Kola, çikolata, cips gibi gündelik tüketilen ürünleri üreten ve satan, PG, Unilever, Ülker, Eti, Pepsi, CocaCola gibi firmalarda üretimden satışa birçok alanda çalışılabilir. Danışmanlık Sektörü: Danışmanlık sektörü Endüstri Mühendisleri için oldukça popüler bir sektördür. İş analisti vb. gibi görevlerde çalışmaktadırlar. Kamu Sektörü: Endüstri Mühendisleri devlette de oldukça fazla çalışma imkanına sahiptir. EPDK, BTK, TİB, Rekabet Kurumu, Kalkınma Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, KOSGEB gibi birçok kamu kurumunda endüstri mühendisleri çalışmaktadırlar. Diğer Sektörler: Burada açını açıkça yazmadığımız sağlıktan turizme hemen her sektörde Endüstri Mühendisleri satış, pazarlama, iş analizi, üretim planlama, lojistik, finans, insan kaynakları gibi alanlarda çalışabilirler.

11 ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİNE İHTİYAÇ
Küresel düzeyde artan rekabet koşulları, uluslararası ilişkiler Verimlilik, etkenlik, performans değerlendirme Kaynakların etkin kullanımı Ürün ve hizmette kalite Üretim ve yönetim birimleri arasında iletişim Çalışma ortamı koşulları (ergonomi)

12 ENDÜSTRİ MÜHENDİSLERİNİN ÖZELLİKLERİ
Endüstri Mühendisliğinin gerektirdiği yetenekler: Sorgulama Soyutlama Analitik olarak ifade etme Optimizasyon, olasılık ve istatistik kavramlarını karar verme sürecine uygulama Endüstri Mühendisliğinin kazandırdığı beceriler: Problem çözme Yaratıcılık Ekip çalışması Sistem tasarımı Matematiksel modelleme ve analiz Etkin kaynak yönetimi İnsan kaynakları yönetimi Bilgisayar destekli çalışma Kıyaslama yapabilme Ref:

13 ENDÜSTRİ MÜHENDİSLERİNİN FARKLILIKLARI
Endüstri Mühendisliği, donanım ve malzemenin yanı sıra insan öğesini da dikkate alır. Endüstri Mühendisliği, "sistem yaklaşımı" bakışı çerçevesinde "tüm fotoğrafı" dikkate alır. Endüstri Mühendisliğinin uygulama alanı çok geniştir. Endüstri Mühendisliği, temel işletme etkinlikleri ile yönetim kademeleri arasında köprü görevi yapar. Endüstri mühendisliği diğer mühendislik dallarından farklı bir yapıya ve düşünce sistemine sahiptir. En önemli fark endüstri mühendisliğinin parçayı değil bütünü göz önüne alarak çalışması, sistemin bütünüyle ilgilenmesidir. İkinci önemli fark ise her türlü uygulamada insan faktörünü dikkate almasıdır. Bu sebeplerden dolayı temel doğa bilimleriyle olan ilişkisinin yanında sosyal bilimlerle de iç içedir.

14 MARMARA ÜNİVERSİTESİ’NDE ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ
Mühendislik Fakültesi 1987 yılında Göztepe Kampüsü’nde kurulmuştur. Bilgisayar Mühendisliği, Çevre Mühendisliği ve Endüstri Mühendisliği Makine Mühendisliği Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Kimya Mühendisliği Biyomühendislik ve Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Endüstri Mühendisliği bölümü 1990 yılında lisans eğitimine, 1991 yılında yüksek lisans eğitimine ve 1994 yılında doktora eğitimine başlamıştır. İlk lisans mezunlarını 1994 yılında vermiştir. Dersler %100 İngilizce olarak işlenmektedir.

15 MARMARA ÜNİVERSİTESİ’NDE ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ
Program, endüstrilerdeki problemlerin ve sistemlerin analizinin yapılması, modellenmesi ve en uygun çözümlerin bulunmasına yönelik bir eğitim verir. Öğrenciler hem bireysel hem de takım halinde çalışmaya teşvik edilirler. Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı altında 3 adet Yüksek Lisans ve 2 adet Doktora programı yürütülmektedir. Endüstri Müh. (Tezli YL) Yönetim Bilişim Sistemleri ve Mühendisliği (II. Öğretim-Tezsiz YL) Mühendislik Yönetimi (Disiplinlerarası) (Tezli/Tezsiz YL) Endüstri Müh. (Doktora) Mühendislik Yönetimi (Disiplinlerarası) (Doktora)

16 AKADEMİK KADRO *4 Profesör *5 Doçent *3 Yardımcı Doçent *3 Öğretim Görevlisi *8 Araştırma Görevlisi *Yarı Zamanlı Öğretim Elemanları

17 BİNALAR, LABORATUVARLAR VE DERSLİKLER
Lisans dersleri ağırlıklı olarak Mühendislik Fakültesi B-Blok ve C-Blok’ta bulunan dersliklerde işlenmektedir. Dersliklerin tümünde projektör, tepegöz, bilgisayar, mikrofon ve ses sistemi gibi yardımcı gereçler bulunmaktadır. Bilgisayar laboratuvarlarımız Mühendislik Fakültesi A-Blok’ta bulunmaktadır. Yüksek lisans ve doktora dersleri genel olarak bu laboratuvarlarda yapılmaktadır. MA bilgisayar ve bir projeksiyon cihazı MA bilgisayar MA bilgisayar ve bir projeksiyon cihazı En çok kullanılan istatistiksel programlar bilgisayarlarda mevcuttur. Ders saatleri dışında yüksek lisans ve doktora öğrencileri, online veritabanlarında araştırma yapmak üzere laboratuvarları kullanabilmektedirler.

18 BİNALAR, LABORATUVARLAR VE DERSLİKLER

19 VERİLEN BAZI DERSLER Yöneylem Araştırması Olasılık İstatistik
Üretim Planlama ve Kontrol Simülasyon Kalite Yönetimi Yönetim Bilgi Sistemleri Proje Yönetimi Karar Analizi Mühendislik Ekonomisi Bilgisayar Programlama

20 ENDÜSTRİ İLE İLİŞKİLER
2 Yaz Stajı Mezuniyet Projeleri Fabrika Gezileri Kariyer ve Tanıtım Toplantı/Seminerleri Endüstri Mühendisliği Klubü

21 ÖĞRENCİ-ÖĞRETİM ÜYESİ İLİŞKİLERİ
Açık kapı politikası İlan edilmiş ofis saatleri Öğrenci önerileri mekanizması Öğrenci temsilcileri

22 KAMPÜS HAYATI

23 ÜNİVERSİTE OLANAKLARI
Kütüphane Yemekhane Kafeterya ve kantinler Kapalı spor salonu Basketbol sahası Voleybol sahası Tenis kortu Öğrenci kulüpleri Mediko-sosyal sağlık hizmetleri Kız öğrenci yurtları Konukevi

24 MEZUNLARIMIZ 2005 (55), 2006 (50), 2007 (66), 2008 (64), 2009 (65), 2010 (53), 2011 (54) mezun verdik. Akademi: Chicago Graduate School of Business, Georgetown Business School… Marmara, Gaziantep, Kırıkkale Diğer: Dünya Bankası, Funnie Mae, Fortis, TÜBİTAK, WestLB, Freddi Mac, Migros, YapıKredi, SAP, Unilever, Sütaş, Doğa Koleji…

25 EĞER MERAK EDİYORSANIZ…
Binlerce çeşit malın satıldığı süpermarketlerde stokların nasıl dengede tutulduğunu, gereken malın zamanında nasıl temin edildiğini, Otomobil, bilgisayar vb. parça imalatı yapılan fabrikalarda kaliteye ve rekabet edilebilir fiyatlara nasıl ulaşıldığını, Milyonlarca cep telefonu hattının birkaç saniyede doğru numaraya nasıl yönlendirildiğini, Milyonlarca uçuş ve milyarlarca yolcunun hava alanlarında günlük nasıl organize edildiğini, ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ TAM SİZE GÖRE!!!

26 EĞER SİZ DE İSTİYORSANIZ…
Ülkemizin seçkin endüstriyel kuruluşlarında çalışabilmek Dünyanın seçkin üniversitelerinde araştırmalar yapabilmek Sizin için hayati önemi olacak yabancı dilde eğitiminizi gerçekleştirmek, ERASMUS programı ile Avrupa’nın seçkin üniversiteleri ile tanışabilmek, Yurt dışında staj yapabilmek, SİZLERİ BÖLÜMÜMÜZE BEKLİYORUZ!

27 Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği
Göztepe Kampüsü, A Blok, Kadıköy 34722 İSTANBUL/TÜRKİYE Telefon:    Faks:  URL:


"ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM TANITIMI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları