Sunuyu indir
Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz
1
21 Mayıs Dünya Süt Günü
2
BİLİNÇLİ GIDA TÜKETİMİ ETKİNLİKLERİ
AMACIMIZ İşlenmiş gıdaların kullanımının hızla artmasına paralel olarak, tüketicilerin gıda tüketimi konusunda bilinçlenmesine katkıda bulunmaktır.
3
GIDA ?
4
Gıda insanın varlığını sürdürebilmesi, büyümesi, çoğalması, ekonomik etkinliklerde bulunabilmesi için gerekli olan besin öğelerinin kaynağını oluşturan her türlü yiyecek ve içecektir.
5
BİLİNÇLİ BİR TÜKETİCİ OLMANIN İLK ŞARTI ....
6
DENGELİ BESLENME
7
Dengeli beslenme : her besin grubundan gerektiği kadar ve zamanında almak; tek yönlü beslenmemektir.
8
Dengeli Beslenmenin İlk Şartı
En Önemli Öğün Olan Kahvaltı Mutlaka Yapılmalıdır.
9
BESİN PİRAMİDİ
11
Okul öncesi çocukların %16’ sının beslenmesi bozuktur.
%2.1’ inde ileri derecede malnutrisyon Zayıflık-kısa boyluluk %14-25 Anemi %17-35 Parazitler %30-50 A ve B vit yetersizlikleri %15-37 D vit. Yetersizlikleri %20 C vitamini yetersizlikleri %27 B2 yetersizlikleri %25-40 Basit guatr %30.3 Diş çürükleri %43-85 Kalsiyum yetersizlikleri %44-72 Şişmanlık %4.8-6 Gebelik öncesi dönemde beslenme ….kronik hastalıklar Folik asit….gebeliği ilk 4 haftasına kadar etkin Gebelikte anemi (%50-70)…bebekte anemi 0-2 yaşta Anne sütü almazsa iyot yetersizliği,ve anemi zekada 35 puana yakın bir düşüş.Beyin gelişiminin en hızlı olduğu yaşamın ilk 3 yılındaki kötü beslenme okul çağında öğrenme performansını olumsuz yönde etkilemektedir. Çocukluk çağı şişmanlıkları kalıcı çünkü hücreler bölünmekte İlkokul çağında beslenme çok önemli fiziksel gelişme yanında bilişsel performans yakından etkileniyor. Yine bu dönemdeki anemi ve iyot yetersizlikleri çocuklarımız için çok önemli Geleceğin anneleri genç kızlarımız iyi beslemezlerse meme glandları iyi gelişmediğinden verimsiz emzirme Adolesanlar yeterli kalsiyum almadıklarında osteoporoz riski ile karşı karşıyalar YAŞAM BOYU BESLENME
12
Günde 1200 mg kalsiyum almak için alternatif gıdalar
17 kg elma veya 3 kg çavdar ekmeği 13,5 sığır eti 1 litre süt
13
SEBZELER ve MEYVELER
14
Sebze-Meyveler ve İçerdiği Vitamin-Mineraller
PROVİTAMİN A: ıspanak, patlıcan, soğan, maydanoz, mandalina, şeftali B VİTAMİNİ: lahana brokoli, patates, soğan, kiraz, ananas, elma, muz, erik C VİTAMİNİ: sivri biber, ıspanak, lahana, brokoli, patates, soğan, turp, tere, kivi, mandalina, ananas, elma, armut, şeftali D VİTAMİNİ: domates E VİTAMİNİ: lahana, elma, muz, erik K VİTAMİNİ: roka MİNERALLER (ve/veya antioksidan): fasulye, bezelye, karnabahar, pırasa, enginar, kereviz, semizotu, soğan, sarımsak, havuç, salatalık, marul, roka, şalgam, ananas, elma, muz,şeftali
15
NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Yırtık Yamuk Açılmış Paketli Gıdaları Satın Almamalıyız.
16
NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
KONSERVE-SALÇA Kapağı Şişmişse Kutu Eğilmiş ve Yamulmuşsa Gözle Görünür Küflenme Varsa Kesinlikle Uzak Durmalıyız
17
NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
ETİKET Son Kullanma Tarihi Geçmişse Kayıt/Onay No’su Yok ise Firma Adı Yazmıyorsa Üretim Yeri-Adresi Belirtilmemişse Bu Gıdaları Satın Almamalıyız.
18
NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
AÇIKTA SATILAN ÜRÜNLER Toz ve Kir Mikrop Fiziksel Tehlikeler İçerebilir. Kesinlikle Satın Almamalıyız.
19
SAĞLIKLI BİR BESLENME İÇİN BİLİNÇLİ GIDA TÜKETİMİ GEREKİR!
20
DÜNYA SÜT GÜNÜ 21 MAYIS
21
Süt nedir? Memeli canlıların doğumdan hemen sonra meme bezlerinden salgılanan,kendisine has tadı,kokusu ve kıvamı bulunan beyazımsı bir sıvıdır.
22
Sütte vücut için faydalı birçok madde vardır!
1 litre sütün ağırlığı 1030 gr dır. 36 gr süt yağı, 38 gr protein, 52 gr karbonhidrat, 7 gr mineral madde ve vitamin, 897 gr su içerir.
23
SÜT İÇMELİYİZ ÇÜNKÜ...
24
• Büyüme ve gelişmeyi destekler. • Mide rahatsızlıklarını giderir.
• Kemikleri sertleştirir ve kemik erimesini önler. • Büyüme ve gelişmeyi destekler. • Mide rahatsızlıklarını giderir. • Sindirim sistemini düzene sokar. • Beynin çalışmasında ve gelişiminde faydalıdır. • Bağışıklığı güçlendirir. • Yağsız süt kolesterolü düşürür. • Kanserin önlenmesine yardımcı olur. • Hücre ve doku oluşumunda rol alır.Yaraların çabuk kapanmasına yardımcı • Dişleri korur ve çürükleri önler. • Virüs ve mikroplara karşı savaşır.
25
PEKİ, HERGÜN SÜT İÇMEZSEN NE OLUR?
26
Büyüyemezsin !!!!!!!!! Derslerin aklına girmez !!!!!!!! Kendini hep yorgun hissedersin !!!!!!!! Dişlerin çabucak çürür !!!!!!!!!
27
Süt nasıl elde edilir?
28
NERELERDEN SÜT ALIRIZ? SÜT SATAN SOKAK SÜTÇÜLERİNDEN YA DA MARKETTEN,BAKKALDAN (ŞİŞE VE KUTU SÜTLER)
29
Kova? İnek? Ortam? Sağım işlemini yapan kişi?
SOKAK SÜTÜ-SAĞIM Kova? İnek? Ortam? Sağım işlemini yapan kişi?
30
Güğüm? Kamyonet? Hava? Sıcaklık?
SOKAK SÜTÜ-TAŞIMA Güğüm? Kamyonet? Hava? Sıcaklık?
31
Kaynama Protein? Vitamin? Mikroplar?
SOKAK SÜTÜ-EVDE Kaynama Protein? Vitamin? Mikroplar?
32
Protein Vitamin Mikrop?
Kaynama Sırasında Protein Vitamin Mikrop?
33
İŞLENMİŞ SÜT Ortam
34
İŞLENMİŞ SÜT Sağım
35
Şişeleme
36
Modern, Soğutuculu Süt Tankerleri
İŞLENMİŞ SÜT-TAŞIMA Modern, Soğutuculu Süt Tankerleri
37
1 Süt Alım (Süzme,Soğutma)
2 Pastörizasyon 3 Koku Giderme 4 Soğutma 5 Paketleme 6 Depolama 7 Sevkiyat
38
Protein Vitamin Mikrop
FABRİKADA… Protein Vitamin Mikrop
39
Pastörize ve sterilize sütün faydaları
Çiğ sütteki insan sağlığına zararlı bakteriler yok edilmektedir.
40
UHT süt özelliklerini ve besin değerini uzun süre koruyabilir.
41
BÜYÜMEK İÇİN...
42
GÜÇLÜ VE AKILLI OLMAK İÇİN...
43
SABAH AKŞAM... SÜTÜNÜ MUTLAKA İÇ!!!
44
BU SUNUMUN GERÇEKLEŞMESİNDE KATKILARINDAN DOLAYI;
İSTANBUL VALİLİĞİNE İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜNE İL GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜNE İLÇE GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜNE İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜNE OKUL YÖNETİMİ VE ÖĞRETMENLERİNE VE SİZ DEĞERLİ ÖĞRENCİLERİMİZE TEŞEKKÜR EDERİZ. GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI MARMARA BÖLGE ŞUBE YÖNETİMİ
Benzer bir sunumlar
© 2024 SlidePlayer.biz.tr Inc.
All rights reserved.