Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SOSYAL BİLGİLER 5 ÜNİTE NO:1 HAKLARIMI ÖĞRENİYORUM

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SOSYAL BİLGİLER 5 ÜNİTE NO:1 HAKLARIMI ÖĞRENİYORUM"— Sunum transkripti:

1 SOSYAL BİLGİLER 5 ÜNİTE NO:1 HAKLARIMI ÖĞRENİYORUM
SEVEREK İZLEMENİZ DİLEĞİYLE… BAŞARILAR DİLERİM…

2 GRUP NEDİR? İnsan sosyal bir varlıktır.
Doğumundan itibaren diğer insanlarla yaşamını sürdürmeye başlar. Sosyal hayatta insanlar çeşitli gruplarda yer alarak hayatlarını sürdürürler.

3 GRUP Birey olarak biz de yaşamımız boyunca bir çok grup içerisinde yer alırız. Bu grupların bazılarına katılmamız bizim isteğimiz dışında olurken ,bazı gruplara katılmak kendi tercihimizle gerçekleşir.

4 GRUP VE BİZ Yaşımız ilerledikçe ve ilgilerimiz arttıkça içinde bulunduğumuz grup sayısı artar.

5 İÇİNDE YER ALDIĞIMIZ İLK GRUP “AİLE” DİR.
Bu gruba katılmamız doğduğumuz andan itibaren başlar. “Aile” adlı bu grupta bizim dışımızda anne,baba ve kardeşlerimiz olabilir.

6 ÜYE OLDUĞUMUZ GRUPLAR Çeşitli ilgi ve becerilerimiz sonucunda üye olduğumuz gruplar da vardır. Bizim tercihimiz sonucunda katıldığımız bu gruplara ;spor kulübü,sivil savunma kulübü,müzik kulübü,kütüphane kulübü,İngilizce kulübü,…örnek verilebilir. Sivil Savunma Kulübü

7 KURUM Kanunlarla belirlenmiş niteliklere sahip,uzun süreli gruplara “kurum” denir. İçinde yer aldığımız aile ve okul grupları aynı zamanda birer kurumdur. Şükrü Köymen İlköğretim Okulu

8 ROL Grup içerisinde üstlendiğimiz konuma “rol “ denir.
Birden fazla grup içerisinde rol alıyorsak birden fazla rolümüz vardır. Örneğin;ailede kardeş,basketbol takımında oyuncu,müzik kolunda solist gibi rolleri aynı anda üstlenebiliriz.

9 HAK Bu gruplar içerisinde bir birey olarak yer almamız sonucunda bazı haklara sahip oluruz. Bu haklarımızı kullanırken yerine getirmemiz gereken sorumlulukları da yükleniriz. HAK:Bireyin, diğer insanların kendi hayatlarını yaşama şekline müdahale etmeden, kendi yaşamına yön verme özgürlüğüdür.

10 GRUBUN BAŞARISI NEYE BAĞLIDIR?
Grubun başarılı olabilmesi için tüm grup üyelerinin üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi gerekmektedir. Örneğin;bir futbol grubunun başarılı olabilmesi için tüm oyuncuların birbirlerine destek olmaları ve iyi oynamaları gerekmektedir. Gruplar yardımlaşma ve dayanışmanın geliştiği sosyal ortamlardır.

11 BAŞARIYA ULAŞMAK İÇİN…
Başarıya ulaşmak için ortak hareket etmek,karşılıklı fikirlere saygılı olmak ve sorumluluklarımızı yerine getirmek çooooooook önemlidir.

12 HAKLARIMIZ İnsanlar doğduğu andan 18 yaşına kadar çocuk sayılır.
Çocuk hakları “Dünya Çocuk Hakları Sözleşmesi”nde belirlenmiş ve yasal olarak güvence altına alınmıştır.

13 ÇOCUK OLARAK HAKLARIMIZ ŞUNLARDIR:
1.Hiç kimseye din,dil,ırk,renk,cinsiyet, milliyet, mülkiyet,siyasi,sosyal sınıf ayrımı yapılamaz. 2.Her çocuğun eğitim görme,sağlıklı bir çevrede yaşama,oyun oynama, yeteneklerini geliştirme,yeterli beslenme, barınma ve bakım hakkı vardır.

14 DEVAMI… 3.Her çocuğun zihinsel,bedensel,duygusal gelişim hakkı vardır.
4.Her çocuğun isim ve vatandaşlık hakkı vardır. Her çocuğun sosyal güvenlikten yararlanma hakkı vardır.

15 BU HAKLAR Evrensel niteliktedir.
Sadece bizim ülkemizdeki çocukların değil,tüm Dünya’daki çocukların sahip oldukları haklardır.

16 SORUMLULUKLARIMIZ Haklarımızdan yararlanmak en büyük hakkımızdır.
Ancaaaaak,var olana haklarımızdan yararlandığımız gibi üzerimize düşen sorumluluklarımızı da yerine getirmemiz gerekir.

17 SORUMLULUK Sorumluluk, kişinin kendine ve başkalarına karşı yerine getirilmesi gereken yükümlülüklerini zamanında yerine getirmesi zorunluluğudur. Sorumluluk, en önemli öğelerinden biridir. Sorumlu olan kişi kendi üzerine düşen görevleri ve işlevleri zamanında ve istenilen şekilde istenilen biçimde yerine getirmek zorundadır. Sorumluluk duygusu ya küçük yaşta doğal olarak var olan çevre dolayısıyla insanın içinde yer eder veya daha sonra dışardan verilen eğitimle yaratılır. Sorumsuz insan sürekli başkaları tarafından güdülen insandır.Sorumlu insan ise, yapılması gereken bir işi zamanında yapabilmek için inisiyatifi ele alıp kendiliğinden harekete geçebilen insandır

18 AİLE İÇİNDE SORUMLULUKLARIMIZ
Odamızı düzenli ve temiz tutmak. Aile bireylerine elimizden geldiğince yardım etmek. Aile bireyleriyle uyumlu yaşamak. Annemizin yaptığı yemekleri yemek. Yemek seçmemek. Aile bireylerini üzecek davranışlardan kaçınmak.

19 OKULDA VE SINIFTAKİ SORUMLULUKLARIMIZ
Okula zamanında gitmek. Sınıfımızı temiz tutmak. Verilen görevleri ve ödevleri zamanında yapmak. Derslere zamanında girmek. Okul kurallarına uymak.

20 ÇEVREMİZE KARŞI SORUMLULUKLARIMIZ
Yaşadığımız çevreyi temiz tutmak. Dünya’mızı ve doğamızı korumak. Çevre temizliği konusunda çevremizdeki insanları bilinçlendirmek…

21 OKUL KURALLARI (Bina içinde)
Bağırmamalı, Koşmamalı, Yerlere çöp atmamalı, Birbirlerini itmemeli, Merdivenden kaymamalı,

22 Kendisine ve Başkasına Saygılı Olmalı
Öğrenciler,konuşmadan önce parmak kaldırmalı. Öğretmeninin ya da konuşan arkadaşının sözünü kesmemeli. İzinsiz yerinden kalkmamalı. Konuşurken uygun bir ses tonu kullanmalı. Birbirlerine eşya,araç-gereç atmamalı. Öğretmen derse gelmeden,öğrenciler sessizce oturup bekliyor olmalı.

23 Okul araç ve gereçlerini dikkatli ve temiz kullanmalı.
Sıraların üzerine yazı yazılmamalı. Okulun bölümleri temiz kullanılmalı. Yazı tahtasını ve tahta kalemlerini gereksiz kullanmamalı. Okul ve sınıf içindeki panolara ve projelere zarar vermemeli.

24 Öğrenci sorumluluklarını bilmeli.
Evdeki çanta hazırlığını kendisi yapmalı. Tören yerine zamanında gelmeli ve sıra olmalı. Sınıfta zamanında yerini almalı. Gerekli araç ve gereçlerini hazırlamalı ve tam olmalı. Derse zamanında hazırlanmalı. Ödevlerini düzenli hazırlamalı. İhtiyaçlarını teneffüslerde gidermeli,derste izin almamalı. Derslikten çıkarken düzenli çıkmalı. Dönüşü istenilen belgeleri zamanında geri getirmeli.

25 Öğrenciler arkadaşlarına sözel ya da fiziksel şiddet içeren davranışlarda bulunamaz.
Arkadaşlarıyla alay etmemeli. Hiç kimseyi küçümsememeli. Yüksek sesle bağırmamalı. Lakap takmamalı. Kötü söz söylememeli. Kırıcı eleştirilerde bulunmamalı. Şakalarında ölçüyü kaçırmamalı. Diğer öğrencileri dışlamamalı. Şiddet içeren hareketlerde bulunmamalı.(vurma,tekme atma vb…

26 Öğrenciler arkadaşlarına sözel ya da fiziksel şiddet içeren davranışlarda bulunamaz.
Arkadaşlarıyla alay etmemeli. Hiç kimseyi küçümsememeli. Yüksek sesle bağırmamalı. Lakap takmamalı. Kötü söz söylememeli. Kırıcı eleştirilerde bulunmamalı. Şakalarında ölçüyü kaçırmamalı. Diğer öğrencileri dışlamamalı. Şiddet içeren hareketlerde bulunmamalı.(vurma,tekme atma vb…

27 KAVRAMLAR Aile:Anne,baba ve çocuklardan oluşan temel grup.

28 BİREY Toplumu oluşturan insanlardan her birine birey denir.

29 OKUL Temel eğitim kurumudur.

30 UNICEF Birleşmiş Milletlere bağlı olarak kurulan ve güç durumda olan ülkelerin çocuklarına yardım etmeyi amaçlayan kuruma UNICEF denir.

31 S O N DİKKATLE İZLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM. MURAT OKTAN
ŞÜKRÜ KÖYMEN İLKÖĞRETİMOKULU 5/A SINIFI ÖĞRETMENİ ANAMUR/MERSİN


"SOSYAL BİLGİLER 5 ÜNİTE NO:1 HAKLARIMI ÖĞRENİYORUM" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları