Sunuyu indir
Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz
YayınlayanSelcuk Vural Değiştirilmiş 10 yıl önce
1
SAĞLIK İÇİN SAĞLIKLI SÜT İÇİN PROGRAMI DR.DYT.MELTEM ŞAHİNLER SOYLU T.C.SAĞLIK BAKANLIĞI Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Gıda Güvenliği Dairesi Toplum Beslenmesi Şubesi
2
DSÖ SAĞLIK 21 HEDEFLERİ NÜFUS ve KALKINMA KONFERANSI GÖREV ÇAĞRISI
5
YAŞAM BOYU BESLENME Okul öncesi çocukların %16’ sının beslenmesi bozuktur. %2.1’ inde ileri derecede malnutrisyon Zayıflık-kısa boyluluk %14-25 Anemi %17-35 Parazitler %30-50 A ve B vit yetersizlikleri %15-37 D vit. Yetersizlikleri %20 C vitamini yetersizlikleri %27 B2 yetersizlikleri %25-40 Basit guatr %30.3 Diş çürükleri %43-85 Kalsiyum yetersizlikleri %44-72 Şişmanlık %4.8-6
7
1900 134 cm 1939 138 cm 136 cm 142 cm 1960 DÜNYADA OKUL SÜTÜ UYGULAMALARI Danimarka İsveç Çek Cumhuriyeti Hollanda Portekiz İran
8
OSTEOPOROZ GERÇEKLER 50 yaşında bir kadının hayat boyu kalçasını kırma riski %17’ dir. Kalçasını kıran kadınların 1/4’ ü bir daha hiç ayağa kalkamayacaktır. Kadınlarımızın %40’ ı 80 yaşına gelmeden en az bir omurgasını kıracaktır. 50 yaş ve üzeri kadınların %15’ inin bileği kırılacaktır. Kalça Kırığı ilk müdahale……. 7,000$ İlk dört ayın sonunda maliyet……. 12,000$ 1 yılın sonunda ……..20,000-35,000$
11
Günde 1200 mg kalsiyum almak için alternatif gıdalar 17 kg elma veya 3 kg çavdar ekmeği veya 13,5 sığır eti veya 1 litre süt
13
İLLER 199 51996199719981999200020012002200320042005 ADANA *1307681311202622304351 ANKARA211317324278277249311289223392104 ANTALYA558162252722 38355328 DENİZLİ4477961756471741027017086 İSTANBUL *36 312112211524293558 İZMİR5336103127102981301441088966 KOCAELİ131213628346102 KONYA *435757538478440267270269263310367 K. MARAŞ11130750459496535387710328841186606 MUGLA411131112131517141320 OSMANİYE *000001661161646 TABLO:BRUSELLOZ VAKALARININ İLLERE GÖRE DAĞILIMI
16
21 MAYIS DÜNYA SÜT GÜNÜ KUTLAMALARI
17
HEDEFLERİMİZ Sağlık çalışanlarının sağlıklı süt tüketimi konusuna dikkatlerinin çekilmesi Sağlıklı süt tüketimi konusunda doğru mesajların halka iletilmesi Sağlıklı süt tüketiminin öneminin vurgulanması Sağlık kuruluşlarından yararlanan halkın sağlıklı beslenme ve süt tüketiminin arttırılması konusunda bilgilendirilmesi ve bu konuda toplum bilinci oluşturulması
18
İŞBİRLİĞİ YAPILAN KURULUŞLAR Özel Sektör * Tetra Pak A. Ş. Hacettepe Üniversitesi * Beslenme ve Diyetetik Bölümü Ankara Üniversitesi * Sağlık Eğitim Fakültesi
19
KOCAELİ, İSTANBUL İZMİR, MUĞLA, DENİZLİ, ADANA,ANTALYA OSMANİYE, K.MARAŞ ANKARA, KONYA PROJE İLLERİMİZ
20
BEİ MATERYALLERİ Sinevizyon Sağlık Personeli için başvuru kitabı Halk ve sağlık personeli için eğitim modülleri Afiş ve broşürler Programın değerlendirilmesi Grup Çalışması
21
Eğer bir problem görüyorsanız BU SİZİN PROBLEMİNİZDİR. Eğer birisinin bu konuda bir şeyler yapması gerektiğini düşünüyorsanız UNUTMAYIN Kİ SİZDE HERKES KADAR BİRİSİNİZ….
Benzer bir sunumlar
© 2024 SlidePlayer.biz.tr Inc.
All rights reserved.