Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Killall Özellikler Genel Özellikler

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Killall Özellikler Genel Özellikler"— Sunum transkripti:

1

2 Killall Özellikler Genel Özellikler
T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu onaylıdır. Arbisan-Üntaş (Ege Üniversitesi Güçlendirme Vakfı’nın bir iştirakidir) işbirliği ile geliştirilmiş ve Üntaş AŞ tarafından pazarlanmaktadır. Yüksek düzey dezenfektan Neden Killall Rakiplerde olmayan üstün etkinlik: 100 kat sulandırmada tüberküloz dahil birçok mikroorganizmaya ve biyofilmlere karşı 5dk’da etkili Mikroorganizmalar yüzeylerde biyofilm halinde çoğalırlar ve hastanenin tüm bölümlerinde bulunurlar. Hastane kaynaklı enfeksiyonlarının %65-80’i biyofilmlerden bulaşmaktadır. Hem yerlerin hem de yüzeylerin dezenfeksiyonu için konsantre tek ürün Yer dezenfeksiyonu için, 5L konsantre ürün ile 10’litrelik 50 kovalık dezenfeksiyon yapılabilir. Yüzey dezenfeksiyonu için, 5L konsantre ürün ile 500 adet 1L’lik sprey kutusu hazırlanabilir. Çevre dostu: Gümüş veya başka bir ağır metal içermez. Karbondioksit, oksijen ve suya parçalanır. Okside edici ve aşındırıcı değil Diğer hidrojen peroksit ürünleri okside edici ve aşındırıcı özelliktedir Kullanım sulandırmasında renksiz ve kokusuz, cilde, ve yüzeylere zarar vermez Çok çeşitli kullanım alanları Kamusal Alanlar (Hastaneler, okullar, oteller, yurtlar, spor salonları, sokaklar, parklar, otobüsler, pazar yerleri…) Kişisel Alanlar (Tuvaletler, duvarlar (dezenfeksiyon ve alerji önleme), ..) Ticari Alanlar (Gıda depoları, hayvan çiftlikleri, havalandırma sistemleri…)

3 Kullanım Şekli Yer Dezenfeksiyonu (1:100 seyreltme) 10L’lik temizlik kovası içine dozaj pompası ile 4 kere yavaşça basılarak (toplam 100ml) Killall eklenir ve kova su ile doldurulur. 5L’lik konsantre Killall ile 50 kova dolusu dezenfektan hazırlanabilir. Çamaşır suyuyla birleştirilmemelidir. Yüzey Dezenfeksiyonu (1:100 seyreltme) 1L’lik sprey kutusuna ölçek Kabıyla 10ml konsantre Killall konulup kutu su ile doldurulur. 5L’lik konsantre Killall ile 500 adet 1L’lik sprey hazırlanabilir.

4 Akredite Yaptırılan Testler
Killall Yer Yüzey Dezenfektanı ürünümüzün, T.C. Sağlık Bakanlığı onaylı laboratuvarlarca yapılmış analizlerinde aşağıdaki mikroorganizmalara karşı antimikrobiyal etkisi ispatlanmıştır: 100 kat sulandırma (Dezenfektan etki; Genel yer-yüzey temizliği) Pseudomonas aeruginosa bakterisi ve onun biyofilmi MRSA- Methicillin Resistant Staphylococcus aureus bakterisi ve onun biyofilmi VRE- Vancomycin-resistant Enterococcus Escherichia coli Staphylococcus aureus Enterococcus faecalis Mycobacterium tuberculosis Candida albicans 50 kat sulandırma (Sporisidal etki; Ameliyathane temizliği) Yukarıdaki mikroorganizmalara ilaveten Bacillus subtilis sporu Killall ürünümüzün mikroorganizmalar üzerindeki üstün etkisi MRSA üzerinde yapılan ilave analizlerde tekrar gösterilmiştir. Bu analizlere göre Killall, 1000 kat sulandırmada da 5dk’da MRSA’ya karşı etkilidir. Hastanelerde en çok hastalığa neden olan biyofilm tehlikesini önlemek için 100 kat sulandırılacak şekilde ruhsatlandırılmıştır.

5 Biyofilm Tehlikesi Bakteriler genelde yüzeylere film tabakası oluşturarak tutunup çoğalırlar. Diğer kullanılan dezenfektan ve antibiyotikler biyofilm tabakasının sadece yüzeyindeki bakterileri öldürürler. Biyofilm içerisindeki canlı bakteriler çoğalıp enfeksiyon saçmaya devam ederler. Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüsü verilerine göre ve uluslararası yayınlara göre, hastane kaynaklı enfeksiyonların %65-%80’i biyofilmlerden kaynaklanmaktadır. (bkz. kaynaklar). Killall Yer-Yüzey Dezenfektanı üstün formülü sayesinde 100 kat sulandırmada 5dk temas süresinde P. aeruginosa ve MRSA biyofilmlerine karşı etkinlik göstermiştir. Rakip ürünlerin biyofilm etkisi ancak 5-8 kat sulandırmada 10-60dk’da mevcuttur. Kaynaklar Hung C-S, Henderson JP. Emerging concepts of biofilms in infectious diseases. Missouri medicine. 2008;106(4):292–296. Høiby N, Bjarnsholt T, Givskov M, Molin S, Ciofu O. Antibiotic resistance of bacterial biofilms. International journal of antimicrobial agents ;35(4):322–332 Smith K, Hunter IS. Efficacy of common hospital biocides with biofilms of multi-drug resistant clinical isolates. Journal of medical microbiology ;57(8):966–973

6 Rakip Ürünler ile Karşılaştırma: Hidrojen Peroksit + Gümüş
Killall sitrik asit ile aktifleştirilmiştir. 1kg Killall 250g sitrik asit içerir. Gümüşlü hidrojen peroksit formülasyonları 1kg’da 0,5g gümüş içerir. Üstün Antimikrobiyal Etkisi Killall, özel formülü sayesinde katalaz aktiviteli (hidrojen peroksit dirençli) mikroorganizmalara karşı da etkilidir. Killall’in yüksek sitrik asit içeriği, sulandırılıp silindikten sonrada antimikrobiyal etkisinin korunmasını sağlar. Gümüşlü formülasyonların konsantresinin bile gümüş oranı çok düşüktür. 50 kat sulandırmada diğer hidrojen peroksitli ürünlerin sağlayamadığı sporisidal etkiyi Killall sağlamaktadır. Çevre ve Kullanıcı Dostu Sitrik asit, gümüş gibi ağır metal değildir. Bu nedenle Killall, doğada tamamen karbondioksit, oksijen ve suya parçalanır. Diğer peroksitli ürünler %50 oranında hidrojen peroksit içerir ve okside edici özelliktedir. Okside edicilik özelliği, kağıt, karton, tahta gibi materyalleri tutuşturma riski doğurur ve bu riske sahip ürünler yandaki ibareyi taşırlar. Killall, okside edici riski yoktur ve yandaki ibareyi taşımaz.

7 Rakip Ürünler ile Karşılaştırma: Sodyum Hipoklorit
Çamaşır suyunun aktif maddesidir. Hücreyi parçalayarak etki gösterir. Ağır klor kokusuna sahiptir. Piyasada %5 aktif maddeli formülasyonları mevcuttur ve kat sulandırılabilen bu formülasyonlar biyofilm ve spor haricinde 5-30 dk arasında etki gösterir. Killall ise MRSA üzerinde 1000 kat sulandırmada 5dk’da etkili olduğu ispatlanmıştır. Biyofilm içindeki bakterileri öldürebilmesi için yüksek dozlarda kullanılması gerekmektedir: Ancak 8,3 kat sulandırmada ve 10dk temas süresinde biyofilm bakterisini öldürebilmektedir. Bu sulandırma oranı 1 temizlik kovasına 1L çamaşır suyunun tamamını dökmek anlamına gelir. Killall ise 100 kat sulandırmada ve 5dk temas süresinde biyofilm bakterisini öldürmektedir. Benzalkonyum klorürün biyofilmlere karşı etkisi için University of Strathclyde’da bir araştırma yapılmıştır. Bu çalışmada Methicillin resistant staphylococcus aureus (MRSA) ve P. Aeruginosa bakterilerinin paslanmaz çelik, teflon, cam ve polietilen üzerindeki biyofilmlerine karşı %1 benzalkonyum klorür çözeltisinin etkinliği araştırılmıştır (%16’lık konsantrenin 16 kat sulanmışı). 24 saat 37 derece temas koşullarında MRSA biyofilmi polietilen yüzeyde sıfırlanmış fakat paslanmaz çelik yüzeyde %11 canlı hücre kalmış. Pseudomonas aeruginosa için ise polietilen yüzeyde %4 canlı hücre, paslanmaz çelikte %80 canlı hücre kalmış. Kısacası bu çalışmada 24 saat 37 derece temas koşullarında bile tamamiyle hücre ölümü sağlanamamış

8 Sodyum Hipoklorit vs Biyofilm
Yukarıdaki bilimsel çalışmada sodyum hipokloritin etkili olması için gereken minimum dozlar verilmiştir. Buna göre sodyum hipoklorit, normal bakterileri (süspansiyon) düşük dozlarda öldürebilirken biyofilmi öldürebilmesi için çok daha yüksek dozlar gerekmektedir. Yukarıdaki tabloyu özetlersek sodyum hipoklorit temiz koşullarda 6mg/ml (%0,6) dozda ve 10dk temas süresi sonunda P.aeruginosa biyofilm bakterisini öldürebilmektedir. Bu doz için %5 (50mg/ml) konsantreyi 8,3 kat sulandırmak ve 10dk temas süresi gerekmektedir. 5dk temas süresinde ise 12mg/ml doz (4.2 kat sulandırmak) bile yetersiz kalmaktadır. Kaynak Mataraci E, Gerceker A. Çeşitli dezenfektanların minimum bakterisidal konsantrasyonlarının Pseudomonas Aeruginosa’nın biyofilm kültürlerine karşı araştırılması. Ankem. 2011;25(4):209–214.

9 Rakip Ürünler ile Karşılaştırma: Dördüncül Amonyum Bileşikleri
Dördüncül amonyum bileşikleri (+) yüklüdür ve (-) yüklü hücre zarını bozarak etki gösterir. Piyasada benzalkonyum klorür, didesil dimetil amonyum klorür, setrimit gibi birçok dördüncül amonyum bileşiği aktifi içeren ürün mevcuttur. Dördüncül amonyum bileşikleri düşük düzey dezenfektanlardır ve her mikroorganizmayı öldürmezler. Setrimit, P. Aeruginosa bakterisini öldürmez. Bu yüzden P. Aeruginosa bakterisini izole etmek için setrimit içeren agar kullanılır (setrimit agar). kat sulandırılabilen formülasyonları biyofilm ve spor haricinde 5-30 dk arasında etki gösterir. Killall ise MRSA üzerinde 1000 kat sulandırmada 5dk’da etkili olduğu ispatlanmıştır. Dördüncül amonyum bileşikleri, hücrelerin yüzeyi ulaşılabilir olmadığı veya zor ulaşıldığı biyofilm ve sporlarda ancak yüksek dozlarda kullanıldığında etkilidir. Örneğin benzalkonyum klorür içeren ürünlerin biyofilme karşı etki gösterebilmesi için 5 kat sulandırılıp 60dk temas süresi gerekmektedir. Killall ise 100 kat sulandırmada ve 5dk temas süresinde biyofilm bakterisini öldürmektedir. Verem hastalığına neden olan Mycobacterium tuberculosis bakterisinin kendine has hücre duvarı sayesinde Benzalkonyum klorür’e karşı dirençlidir. Benzalkonyum klorür içeren ürünlerin bazıları ilave aktifler katarak tüberkülosidal etkiyi ancak sağlayabiliyorlar. Killall ise 100 kat sulandırmada ve 5dk temas süresinde Mycobacterium tuberculosis bakterisini öldürmektedir. Çoğu cerrahi alet dezenfektanlarında bile bu süre 30dk’dır. Benzalkonyum klorürün biyofilmlere karşı etkisi için University of Strathclyde’da bir araştırma yapılmıştır. Bu çalışmada Methicillin resistant staphylococcus aureus (MRSA) ve P. Aeruginosa bakterilerinin paslanmaz çelik, teflon, cam ve polietilen üzerindeki biyofilmlerine karşı %1 benzalkonyum klorür çözeltisinin etkinliği araştırılmıştır (%16’lık konsantrenin 16 kat sulanmışı). 24 saat 37 derece temas koşullarında MRSA biyofilmi polietilen yüzeyde sıfırlanmış fakat paslanmaz çelik yüzeyde %11 canlı hücre kalmış. Pseudomonas aeruginosa için ise polietilen yüzeyde %4 canlı hücre, paslanmaz çelikte %80 canlı hücre kalmış. Kısacası bu çalışmada 24 saat 37 derece temas koşullarında bile tamamiyle hücre ölümü sağlanamamış

10 Benzalkonyum Klorür vs Biyofilm
Yukarıdaki tabloda görülen bilimsel çalışmada benzalkonyum klorürün etkili olması için gereken minimum dozlar verilmiştir. Buna göre benzalkonyum klorür, normal bakterileri (süspansiyon) düşük dozlarda öldürebilirken biyofilmi öldürebilmesi için çok daha yüksek dozlar gerekmektedir. Benzalkonyum klorür, temiz koşulda 20mg/ml (%2) derişimde ancak 60dk’da P. Aeruginosa biyofilm bakterisini öldürebilmektedir. Piyasadaki konsantre ürünler %10 oranında benzalkonyum klorür içerdiği göz önüne alınırsa %2 derişim sadece 5 kat sulandırmaya denk geliyor. Benzalkonyum klorür özellikle bakteri biyofilmlerine karşı etkisizdir. Bunun nedeni biyofilmlerin su geçirgenliğinin düşük olması ve yüzey yükünün farklı olmasıdır. İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Farmasötik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı’nda 2011 yılında yapılan bir çalışmada benzalkonyum klorür aktif maddesinin süspansiyon haldeki ve biyofilm haldeki P. Aeruginosa (ATCC 15442) bakterisine karşı antimikrobiyal etkisi ölçülmüştür. İlgili makaledeki deney sonuçları aşağıda verilmiştir. Yukarıdaki tabloya göre benzalkonyum klorür aktifi, 5dk temas süresinde temiz koşulda süspansiyon haldeki P. Aeruginosa için MBK (minimal bakterisidal konsantrasyon) değeri 0,016 mg/ml = 16mg/L’dir. Bunun anlamı %16 (160 g/L)’lik çözeltinin kat sulandırılacağıdır. Kirli koşulda ise bu değer 64mg/L’dir. Yani 160 g/L’lik konsantre 2500 kat sulandırılmalıdır. Biyofilm üzerinde yapılan deneyde ise 5dk’da 20g/L derişim bile tam ölümü sağlamamıştır. Temiz koşulda 20g/L derişim ancak 60dk’da tam ölüm sağlarken, kirli koşulda ise ancak 24 saatte tam ölüm sağlamıştır2. Bunun anlamı 160g/L’lik konsantre ürünü 8 kat sulandırıldığında ancak 24 saatte biyofilm haldeki P. Aeruginosa bakterisini öldürebilmesidir. Halbuki hastane yer be yüzeylerinde kullanılan dezenfektanlar için istenilen koşul 5dk’da dezenfekte edebilmesidir. Ayrıca, benzalkonyum klorür aktif maddesi içeren ürünler genelde kat sulandırılma tavsiyeleriyle piyasaya sürülmektedir. Bu sulandırma oranları genelde bakteri süspansiyonları için yeterli olmakla birlikte, hastane ortamında genelde biyofilm ve spor halde bulunan bakteriler için yeterli olamamaktadır. Kaynak Mataraci E, Gerceker A. Çeşitli dezenfektanların minimum bakterisidal konsantrasyonlarının Pseudomonas Aeruginosa’nın biyofilm kültürlerine karşı araştırılması. Ankem. 2011;25(4):209–214.

11 Karşılaştırma Özellikler Killall Benzalkonyum Klorür (%10)
Hidrojen Peroksit + Gümüş (%50) Sodyum Hipoklorit (%5) Basit Dezenfeksiyon 100 kat sulandırmada 5dk’da dezenfeksiyon 100 kat sulandırmada dk’da dezenfeksiyon 100 kat sulandırmada 5- 15dk’da dezenfeksiyon 100 kat sulandırmada dk’da dezenfeksiyon Biyofilm Dezenfeksiyonu (P. Aeruginosa ve MRSA Biyofilmleri) 100 sulandırmada 5dk’da biyofilme karşı etkili 5 kat sulandırmada bile ancak 60dk’da etkili 16 kat sulandırmada (%3) biyofilme karşı etkili Ancak 8,3 kat sulandırmada 10dk’da biyofilme karşı etkili Sporisidal Etki 50 kat sulandırmada sporisidal etki Sporisidal etki yok 7-10 sulandırmada sporisidal etki Bazı ürünler 50 kat sulandırmada sporisidal etkiye sahip Seyreltme Suyu Çeşme suyu ile Çeşme suyu etkiyi düşürür Deterjanlarla Uyumluluk Deterjan ile birleştirilebilir Deterjanlar genelde anyonik olduğu için deterjanla birlikte kullanılmaz Deterjanlardan etkilenmez ama pH nedeniyle çeşme suyu kullanılmamalı Deterjan ile birleştirilebilir Leke çıkarıcı (Temizleme Etkisi) Temizleyici özelliği yüksek Temizleyici özelliği yok Temizleyici özelliği var Temizleyici özelliği yüksek Çevre ve Son Kullanıcı Riski Karbondioksit, oksijen ve suya parçalanır. Okside edici değildir Doğada parçalanması birkaç yıl sürer İçerisindeki gümüş ağır metal olarak doğada kalır. Okside edicidir Toksik klor gazı çıkarır Kullanım Sulandırmasındaki Koku Kokusuz Biyofilme karşı etkili olduğu dozda (8,3 kat sulandırma) çok ağır klor kokulu

12


"Killall Özellikler Genel Özellikler" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları