Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

PERMÜTASYON VE KOMBİNASYON ARASINDAKİ FARK

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "PERMÜTASYON VE KOMBİNASYON ARASINDAKİ FARK"— Sunum transkripti:

1 PERMÜTASYON VE KOMBİNASYON ARASINDAKİ FARK

2 ÖRNEK : PERMÜTASYON VE KOMBİNASYON ARASINDAKİ FARK
Bir dondurmacıda beş farklı dondurma çeşidi bulunmaktadır. Aylin üç çeşit dondurma almak istiyor. a) Aylin kaç farklı seçim yapabilir? b) Dondurmaların seçiminde sıranın önemli olması durumunda kaç farklı seçim yapılabilir?

3 ÖRNEK : PERMÜTASYON VE KOMBİNASYON ARASINDAKİ FARK
Bir dondurmacıda beş farklı dondurma çeşidi bulunmaktadır. Aylin üç çeşit dondurma almak istiyor. a) Aylin kaç farklı seçim yapabilir? b) Dondurmaların seçiminde sıranın önemli olması durumunda kaç farklı seçim yapılabilir? a)

4 ÖRNEK : PERMÜTASYON VE KOMBİNASYON ARASINDAKİ FARK
Bir dondurmacıda beş farklı dondurma çeşidi bulunmaktadır. Aylin üç çeşit dondurma almak istiyor. a) Aylin kaç farklı seçim yapabilir? b) Dondurmaların seçiminde sıranın önemli olması durumunda kaç farklı seçim yapılabilir? a) b) = 60

5 PERMÜTASYON VE KOMBİNASYON ARASINDAKİ FARK
Permütasyonda sıralama veya diziliş söz konusudur. Seçilmiş olunan nesnelerin sıralanışı veya dizilişi önemlidir. Kombinasyonda ise, seçim veya seçme söz konusudur. Sıralama ve diziliş yoktur, nesneleri seçmiş olmak yeterlidir.  

6 ÖRNEK : PERMÜTASYON VE KOMBİNASYON ARASINDAKİ FARK
Aşağıdaki durumların permütasyon ve kombinasyondan hangisine örnek olabileceğini ifadelerin yanlarındaki noktalı yerlere yazınız. a) 20 kişilik sınıftan herhangi iki kişinin seçilmesi…………….. b) 30 kişilik bir sınıftan başkan ve başkan yardımcısı seçilmesi……………… c) 16 kişilik bir takımdan 11 kişi seçilmesi……………… d) Dört arkadaşın birlikte yan yana kaç farklı biçimde fotoğraf çektirebileceğinin bulunması……………… e) 6 farklı tatlı çeşidinin bulunduğu bir menüden 2 tatlının seçilmesi……………..

7 ÖRNEK : PERMÜTASYON VE KOMBİNASYON ARASINDAKİ FARK
Aşağıdaki durumların permütasyon ve kombinasyondan hangisine örnek olabileceğini ifadelerin yanlarındaki noktalı yerlere yazınız. a) 20 kişilik sınıftan herhangi iki kişinin seçilmesi kombinasyon b) 30 kişilik bir sınıftan başkan ve başkan yardımcısı seçilmesi……………… c) 16 kişilik bir takımdan 11 kişi seçilmesi……………… d) Dört arkadaşın birlikte yan yana kaç farklı biçimde fotoğraf çektirebileceğinin bulunması……………… e) 6 farklı tatlı çeşidinin bulunduğu bir menüden 2 tatlının seçilmesi……………..

8 ÖRNEK : PERMÜTASYON VE KOMBİNASYON ARASINDAKİ FARK
Aşağıdaki durumların permütasyon ve kombinasyondan hangisine örnek olabileceğini ifadelerin yanlarındaki noktalı yerlere yazınız. a) 20 kişilik sınıftan herhangi iki kişinin seçilmesi kombinasyon b) 30 kişilik bir sınıftan başkan ve başkan yardımcısı seçilmesi permütasyon c) 16 kişilik bir takımdan 11 kişi seçilmesi……………… d) Dört arkadaşın birlikte yan yana kaç farklı biçimde fotoğraf çektirebileceğinin bulunması……………… e) 6 farklı tatlı çeşidinin bulunduğu bir menüden 2 tatlının seçilmesi……………..

9 ÖRNEK : PERMÜTASYON VE KOMBİNASYON ARASINDAKİ FARK
Aşağıdaki durumların permütasyon ve kombinasyondan hangisine örnek olabileceğini ifadelerin yanlarındaki noktalı yerlere yazınız. a) 20 kişilik sınıftan herhangi iki kişinin seçilmesi kombinasyon b) 30 kişilik bir sınıftan başkan ve başkan yardımcısı seçilmesi permütasyon c) 16 kişilik bir takımdan 11 kişi seçilmesi kombinasyon d) Dört arkadaşın birlikte yan yana kaç farklı biçimde fotoğraf çektirebileceğinin bulunması……………… e) 6 farklı tatlı çeşidinin bulunduğu bir menüden 2 tatlının seçilmesi……………..

10 ÖRNEK : PERMÜTASYON VE KOMBİNASYON ARASINDAKİ FARK
Aşağıdaki durumların permütasyon ve kombinasyondan hangisine örnek olabileceğini ifadelerin yanlarındaki noktalı yerlere yazınız. a) 20 kişilik sınıftan herhangi iki kişinin seçilmesi kombinasyon b) 30 kişilik bir sınıftan başkan ve başkan yardımcısı seçilmesi permütasyon c) 16 kişilik bir takımdan 11 kişi seçilmesi kombinasyon d) Dört arkadaşın birlikte yan yana kaç farklı biçimde fotoğraf çektirebileceğinin bulunması permütasyon e) 6 farklı tatlı çeşidinin bulunduğu bir menüden 2 tatlının seçilmesi……………..

11 ÖRNEK : PERMÜTASYON VE KOMBİNASYON ARASINDAKİ FARK
Aşağıdaki durumların permütasyon ve kombinasyondan hangisine örnek olabileceğini ifadelerin yanlarındaki noktalı yerlere yazınız. a) 20 kişilik sınıftan herhangi iki kişinin seçilmesi kombinasyon b) 30 kişilik bir sınıftan başkan ve başkan yardımcısı seçilmesi permütasyon c) 16 kişilik bir takımdan 11 kişi seçilmesi kombinasyon d) Dört arkadaşın birlikte yan yana kaç farklı biçimde fotoğraf çektirebileceğinin bulunması permütasyon e) 6 farklı tatlı çeşidinin bulunduğu bir menüden 2 tatlının seçilmesi kombinasyon

12 ÖRNEK : PERMÜTASYON VE KOMBİNASYON ARASINDAKİ FARK
Aşağıdaki verilen iki sorunun çözümleri arasındaki farkları açıklayınız. a) Emel Hanım, yeni bir kazak örmek için 10 farklı desenden 4’ünü kullanmak istiyor. Bu seçimi kaç farklı biçimde yapabilir? b) Burcu misafirleri için masa hazırlıyor. 8 farklı tabağı kaç farklı şekilde dizebilir?

13 PERMÜTASYON VE KOMBİNASYON ARASINDAKİ FARK
a) Emel Hanım, yeni bir kazak örmek için 10 farklı desenden 4’ünü kullanmak istiyor. Bu seçimi kaç farklı biçimde yapabilir?

14 PERMÜTASYON VE KOMBİNASYON ARASINDAKİ FARK
b) Burcu misafirleri için masa hazırlıyor. 8 farklı tabağı kaç farklı şekilde dizebilir? 8!

15 birbiriyle tokalaşmıştır. Toplam kaç tokalaşma olmuştur?
PERMÜTASYON VE KOMBİNASYON ARASINDAKİ FARK Bayram ziyaretinde buluşan 15 kişilik grupta herkes birbiriyle tokalaşmıştır. Toplam kaç tokalaşma olmuştur?


"PERMÜTASYON VE KOMBİNASYON ARASINDAKİ FARK" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları