Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YAPRAK DÖKÜMÜ R. NURİ GÜNTEKİN

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YAPRAK DÖKÜMÜ R. NURİ GÜNTEKİN"— Sunum transkripti:

1 YAPRAK DÖKÜMÜ R. NURİ GÜNTEKİN
Ali Rıza Bey 60 yaşında bir memurdur. Evli ve 5 çocuk babasıdır. Ali Bey çok dürüst ve ahlaklı biridir. Hiçbir haksızlığa tahammülü yoktur. Hiç kimsenin malında mülkünde gözü yoktur. Kendi halinde bir insandır.

2 Ali Bey’in maaşı ailesini geçindirememektedir.
Bu yüzden Ali Bey işinden ayrılır. Büyük bir şirkette iş bulur. Buradaki maaşı eskisine göre daha iyidir. Ali Bey şirkette herkes tarafından sevilir.

3 Ali Bey’in orman müdürü bir arkadaşı vardır.
Bu arkadaşının Leman adlı bir kızı vardır. Leman 20 yaşında güzel bir kızdır. Fakat çok zor bir durumdadır. Bu nedenle Ali Bey’den yardım ister. Ali Bey şirket müdürüyle bu konuyu konuşur.

4 Ali Bey Leman’a yanında iş bulur.
Onu yanına daktilocu olarak alır. Leman çok hafif ve cahildir. Şirketin müdürü Muzaffer Leman’ı baştan çıkarır. Leman 10 gün eve uğramaz. Annesi Ali Bey’e durumu anlatır.

5 Ali Bey Muzaffer Beyle görüşür.
Ancak Muzaffer Lemanla evlenmek istemez. Ona ancak para yardımında bulunabileceğini söyler. Leman Ali Beyin aracılığıyla işe girmiştir. dolayısıyla Ali Bey kendini sorumlu hisseder.

6 O ahlaksızlığın olduğu yerde çalışamayacak kadar dürüsttür.
Ali Bey bu nedenle şirketten ayrılır. Bu arada oğlu şevket okulu bitirmiştir. Şevket bankaya memur olarak girer. Babası işsiz durumdadır. Annesine, babasına, kardeşlerine bakmak zorundadır.

7 Ali Bey çalışmadığı için eşi sorun yaratır.
Kızları ona surat asar. Eşi Hayriye bu durumdan memnun değildir. Kızlarının kötü yola düşebileceğini söyler. Ali Beyin eşi eskiden böyle değildi. Ali Bey bu duruma çok üzülür.

8 Şevket meslektaşı ferhunde ile uzun süre beraber olur.
Ferhunde Hanım evli bir kadındır. İş meydana çıkınca kocası tarafından evden atılır. Şevket onunla evlenmek zorunda kalır. Hayriye Hanım bu işi kocasına anlatır. Ali Bey bu durumu kabul etmez.

9 Ailesi onu dinlemediği için Ferhunde’yi eve alırlar.
Kızları eve yenilik geleceğini düşünürler. Bu yüzden bu işe sevinirler. Ferhunde evde huzursuzluk yaratır. Haddinden fazla para harcar. Her gün evde çay partisi düzenler.

10 Kızı Fikret bu durumdan hoşnut değildir.
Onların bu yaşantısına katılmayan tek birey Fikret idi. Yengesini sürekli eleştirmektedir. Bu durumu babasıyla da konuşur. Anca Ali Bey’i kimse dinlemez. Bu yüzden Ali Bey olayları uzaktan izler.

11 Ferhunde Sosyete çevresini davet eder.
Evdekiler parasızlıktan yiyecek bulamamaktadır. Buna rağmen Ferhunde para harcamaya devam eder. Eşi Şevket bu durumu görmektedir . Fakat hiçbir şey söyleyemez. Ferhunde bütün aileyi kendisine benzetir.

12 Ali Beyin evde söz hakkı kalmaz.
Herkes başına buyruk davranmaya başlar. Evde aşırı masraf yapılmaktadır. Dolayısıyla Şevket’in maaşı yetmez hale gelir. dolayısıyla evin yükünü tek başına kaldıramaz.

13 Şevket’in hiçbir çıkar yolu yoktur.
Bu nedenle çalıştığı bankayı soymaya karar verir. Şevket birkaç gün eve uğramaz. Babası onu merak etmektedir. Ferhunde Hanım ise onu hiç arayıp sormamaktadır.

14 Bir süre sonra Şevket tutuklanır.
Bir buçuk yıl hapse mahkum edilir. Babası bu durumu öğrenir. Oğlunu ziyarete gider. Oğlu ona dertlerini anlatır. Böylece ağaç dallarından birini kaybetmiş olur.

15 Artık bu evde yaşayamayacağını anlar.
Eşi tutuklandıktan sonra Ferhunde evden kaçar. Ali Bey bu durumu oğluna bildirir. İkisi de Ferhundenin evden kaçmasına sevinir. Ali Bey’in kızlarına görücü gelmeye başlar.

16 Kızların sosyete yaşantısını öğrenince vazgeçerler.
Görücülerin çoğu 40 – 60 yaş arasındadır. Kızları evde kalmaktan korkmaktadırlar. Bu yüzden yaşlı da olsa evlenmeye razıdırlar. Ali Bey’in kızı Leyla mısırlı bir adamla nişanlanır.

17 Bu adam 40 yaşında bir Arap’tır.
Zengin olduğu için onu kabul eder. Kısa bir süre nişanlı kalır. Adam bir bahane bulup ondan ayrılır. Bu sefer kardeşi Necla’yı ister. Leyla bu duruma üzülür,yatağa düşer.

18 Kardeşi Necla ablasını kıskanmaktadır.
Bu yüzden bu adamla nişanlanmayı kabul eder. Bütün aile bu duruma çok üzülür. Ancak zengin olduğu için evlenmeye kararlıdır. Necla onunla Mısıra gider Oraya yerleşirler.

19 Oraya gidince Necla adamın evli olduğunu öğreniyor.
Gerçekten de adamın 2 karısı, 8 çocuğu vardır. Necla evlendiği için pişman olmaya başlar. Babasına mektup gönderip ayrılmak istediğini söyler.

20 Babası çok fakir olduğu için dönmesini istemez.
Leyla bu durumu öğrenince kardeşi için üzülür. Leyla eve geç gelmeye başlar. Babasını tanıyanlar Leyla’yı babasına şikayet ederler.

21 Bir gün Leyla’yı sevgilisi arabayla eve bırakır.
Babası onu görür, sorguya çeker. Leyla babasının eleştirilerini kabul etmez. Böyle davranmaya devam eder. Babası ona bunun için dayak atar. Leyla da evi terk edip sevgilisine kaçar.

22 Sevgilisi 40 yaşında bir avukattır.
Babası annesinin onunla görüşmesini yasaklar. Evde ona ait hiçbir şey bırakmaz. Evdeki bütün fotoğraflarını parçalar. Uzun süre ailesi ile görüşmez. Böylece ağaç dallarından üçüncüsü kopmuş oluyor.

23 Ali Bey bu duruma çok üzülür.
Kızı Fikret’in yanına Adapazarı’na gider. Damadı ve ailesi onu soğuk karşılar. Onun amacı orada üzün süre kalmaktı. Fakat onu soğuk karşılayınca dönmek zorunda kalır. Fikret babasının uzun süre kalmasını istiyordu.

24 Fakat eşinden dolayı bir şey diyemedi.
Damadı Ali Bey’in ailesinin sosyete yaşantısını biliyordu. Bunun için Ali Bey’in kalmasını istemiyordu. Bu arada Leyla hastalanmıştır. Hayriye Hanım bu durumu eşine anlatır.

25 Ancak Ali Bey kızını hiçbir şekilde görmek istemez.
Ali Bey her şeye üzüldüğü için hastalanır. Hastanedeyken eşiyle Leyla onu ziyaret ederler. Onun yiyecek ve giyecek bütün ihtiyaçlarını karşılarlar.

26 Böylece Ali Bey Leyla ile barışmış olur.
Hastaneden ayrılınca evini kaybettiğini öğrenir. Ferhunde evdeyken evi ipoteğe vermişlerdi. Borçlarını ödeyemeyince evi de kaybederler. Böylece bütün aile ortada kalır.

27 Gidecek hiçbir yerleri yoktur.
Ali Bey zorunlu olarak Leyla’nın evine yerleşir. Leyla’nın evi çok güzel ve geniştir. Ali Bey’e ayrı bir oda verirler. Ali Bey’e iyi baktıkları için yavaş yavaş iyileşmektedir.

28 Leyla’nın eşi eve sık sık gelmemektedir.
Çünkü diğer eşinin yanına da gitmektedir. Leyla’nın maddi durumu çok iyidir. Bunun için babasının bir dediğini iki etmiyordu. Bu arada oğlu Şevketi sık sık ziyaret etmektedir.

29 Şevket babasının bu durumuna çok üzülmektedir.
Ama hapiste olduğu için hiçbir şey yapamamaktadır. Ali Bey Necla’nın durumuna çok üzülür. Fakat evi olmadığı için onu kabul edemez. Necla Mısırdaki hayata bir türlü alışamaz.


"YAPRAK DÖKÜMÜ R. NURİ GÜNTEKİN" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları