Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Murat YETİŞİR Bilgi Koleji Rehberlik Uz.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Murat YETİŞİR Bilgi Koleji Rehberlik Uz."— Sunum transkripti:

1 Murat YETİŞİR Bilgi Koleji Rehberlik Uz.
Anne Destek Programı Murat YETİŞİR Bilgi Koleji Rehberlik Uz.

2 ANNE Bir zamanlar dünyaya gelmeye hazırlanan bir çocuk varmış. Bir gün Tanrı'ya sormuş; "Tanrım, beni yarın dünyaya göndereceğini söylediler. Fakat, ben o kadar küçük ve güçsüzüm ki, orada nasıl yaşayacağım?“ "Tüm meleklerin arasında senin için bir tanesini seçtim, O seni bekliyor olacak ve seni koruyacak. Meleğin sana her gün şarkı söyleyecek ve gülümseyecek. Böylece sen onun sevgisini hissedecek ve mutlu olacaksın."

3 "Peki, insanlar bana birşey söylediklerinde, dillerini bilmeden, söylediklerini nasıl anlayacağım?“ "Meleğin sana dünyada duyabileceğin en tatlı ve en güzel sözcükleri söyleyecek. Sana konuşmayı, dikkatle ve sevgi ile öğretecek.“ "Peki, ben seninle konuşmak istersem ne yapacağım?" "Meleğin sana ellerini açarak bana dua etmeyi de öğretecek.“ "Dünyada kötüler olduğunu da duydum. Beni onlardan kim koruyacak?“ "Meleğin seni kendi hayatı pahasına da olsa koruyacak."

4 "Fakat, ben seni bir daha göremeyeceğim için çok üzgünüm."
"Meleğin sana sürekli benden söz edecek ve ulaşmanın yolunu öğretecek." O sırada cennette bir sessizlik olur ve dünyanın sesleri cennete kadar ulaşır. Çocuk gitmek üzere olduğunu anlar ve son bir soru sorar; "Şimdi gitmek üzere isem, benim Meleğimin adı ne?" "Meleğinin adının önemi yok yavrum. Sen onu, ANNE diye çağıracaksın

5 Çocukların Eğitiminde Annenin Rolü
İşlenen tüm suçlarda “Suç” kimin? Ebeveynler suçlu ama eğitimsiz, Sizin çocuğunuz olmayı o seçmedi, Nasıl bir çocuk sahibi olacağınız sizin elinizde değil Nasıl bir anne olacağınız sizin elinizde, Tercih edilen anne olabilirsiniz. Bunun karşılığını alırsınız. “Ne ekerseniz onu biçersiniz.”

6 İdeal Anne Çocuğunu tanıyan, doğru yerde, doğru zamanda, doğru tepki veren ve doğru karar alan annedir. Çocuğun kendi kendini denetlemesini ya da iç denetimi denilen “ahlak gelişimine” ortam hazırlar, Onu olayların sonuçları ile baş başa bırakan hak ve özgürlüklerin sınırını öğreten, korku silahını çevirmeden kendi kendini disipline etmeyi ve fikirlerini özgürce ifade etme kabiliyetini kazandırır.

7 Zihin Jimnastiği Ahmet daha 3 yaşındaydı. Kreşe gitmiyordu, Anne ev hanımıydı(ya da çalışıyordu bakıcı bakıyordu) günü hep evde geçiyor, çok az dışarı çıka biliyordu. Ahmet evde çok yaramazdı. Hiç yerinde durmaz sürekli koşar zıplardı. Bu durum anneyi çileden çıkarıyordu. Kalem ile duvarları çiziyor, eline geçirdiği her şeyi kırıyor, bir oyuncak ona bir gün dayanmazdı. Bir gün Ahmet annesinin çok sevdiği anne yadigarı vazoyu kırdı. Üstelik anne onu defalarca uyarmasına rağmen. Bunu gören anne çılgına döndü. Ahmet'e bir şey demeden Ahmet saklanmak için kaçtı ve saklanayım derken bu sefer annesinin kahve dolu fincanı yeni yıkanmış halıya döktü. Sorunu analiz edelim:

8 Siz yeterli misiniz? İdeal anne olmak tek başına yeterli olmaya bilir. Çevresel etkenleri düzenlemekte göreviniz. Bildiklerinizi Paylaşın, Bildiklerinizle Yetinmeyin, Çözümler arayın, çözümler sunun, yardım alın, yardım edin. Başkasının çocuğu da sizin çocuğunuz kadar önemli unutmayın.

9 Lütfen Alkollü Araba Kullanmayın
Dün bir partiye gittim anne, bana öğütlediklerin aklımdaydı, “İçki içme yavrum" demiştin, yalnızca soda içtim anne. Dediğini yaptığım için içim gururla doluydu, Diğerlerine benzemedim ve İÇKİLİ ARABA KULLANMADIM. Ben doğru olanı yaptım anne, tıpkı senin dediğin gibi... Şimdi parti sona eriyor anne ve herkes içkili

10 Arabayı kullanmaya başladım anne, tam yola çıkacaktım, Diğer araba beni görmedi anne, bana bir eşyaymışım gibi çarptı. Kaldırımda uzanmış yatarken yaralı, Polisin "Bu çocuk sarhoş" dediğini duydum anne Bana çarpan sarhoşsa onun hatasını ben mi ödeyeceğim anne? Burada ölüyorum anne, hayatım bir balon gibi sönecek mi? Etraf kan dolu anne, benim kanımla. Hissediyorum, birazdan öleceğim. Sana son bir şey söylemek istiyorum anne, Yemin ederim hiç içmedim, İçen ben değil, onlardı anne......

11 Galiba bana çarpanla aynı partideydik, Tek fark; o sadece sarhoş, bense ölüyorum anne. İnsanlar neden içer anne? Şimdi keskin bir acı duyuyorum, tıpkı bıçak gibi. Bana çarpan çocuk yürüyor, görüyorum. Bu haksızlık! Kardeşime söyle ağlamasın anne, babama söyle cesur olsun. Mezarımın başına "babasının kızı" diye yazmayı unutmasın. Birileri ona içkili araba kullanmamasını söylemeli anne. Nefesim tükeniyor, gittikçe halsizleşiyorum. Ne olur ağlama arkamdan. Son bir sorum var anne elveda demeden önce, SUÇLU BEN OLMADIĞIM HALDE ÖLEN NEDEN BENİM...

12 Zihinsel Egzersiz Bu olayda bir sorun var mı? Bu durumdan kim sorumlu?
Bunun önüne nasıl geçebiliriz? Bu sonucu yaşamamak için anne ne yapabilirdi? Böyle bir kaza ile karşılaşmamak için Çocuk nasıl davranabilirdi?


"Murat YETİŞİR Bilgi Koleji Rehberlik Uz." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları