Sunuyu indir
1
HAZIRLAYAN Abdulmuttalip KARADENİZ Mühendis
ERİK ÇEŞİTLERİ HAZIRLAYAN Abdulmuttalip KARADENİZ Mühendis
2
Erik Olgunlaşma Zamanları
3
ERİK Erik soğuk ılıman iklim bölgelerde yetişir.
Ülkemizde birçok çeşidi bulunmaktadır. Erik türleri, iklim istekleri yönünden farklılık gösterir. Japon erikleri soğuk geçmeyen bölgelerde yetişir. Avrupa erikleri kışı nisbeten soğuk geçen soğuk ılıman iklime uygundur. Kış mevsiminde soğuklara dayanıklı olan eriklerde Çiçeklenme devresinde soğuğa karşı duyarlılık artar.
4
Erik Çeşitleri Can : Papaza nazaran daha yuvarlak, açık yeşil ve mayhoş ve suludur. Et dokusu incedir. Olgunluk ilerledikçe yeme kalitesi artar. Meyve ortalama gram ağırlığındadır. Kendine verimlidir.
5
Erik çeşitleri Papaz: Meyve orta büyüklükte (15-17gr) yuvarlak, kabuk rengi parlak koyu yeşildir. Tatlı, sulu ve gevrektir. Kendine kısmen verimlidir. Bilinen en iyi tozlayıcısı Aynalı’ dır.
6
Erik çeşitleri President
Ağustosun 2. haftası olgunlaşır. Ortalama meyve ağırlığı 54 gr'dır. Meyve lobları eşit değildir. Karın çizgisi ve sap çukuru belirgin ve derin,çiçek çukuru basıktır. Meyve kabuğu az puslu,meyve kabuk rengi siyahlı mor, üstü belli olmayacak şekilde az beneklidir. Meyve eti lifli, lifler ete sıkı şekilde bağlıdır. Meyve kabuğu ince, et rengi koyu sarı renklidir. Tadı orta ekşi,çekirdek ete yapışık ve meyve suludur. Tozlayıcıları; Early Laxton’s,Stanley, Bluefredir.
7
Erik çeşitleri Giant Ağustosun son haftası olgunlaşır. Ortalama meyve ağırlığı 61 gr'dır. Pembe zemin üzerine mor-şarabi renklidir. Loblar asimetrik, sap çukuru çok küçüktür. Çiçek çukuru belirgin noktalı, küt ve simetriğe yakın,çok sayıda küçük noktacıklı ve lentisellidir. Karın çizgisi çukur değil ancak renkle belirgin(koyu renkli)dir. Meyve eti cazip sarı renkli, lifli ve çizgili görüntülüdür. Çekirdek iri ve ete az bağlıdır. Yeme kalitesi iyi ve lezzetlidir. Kendine verimli bir çeşittir.
8
Erik çeşitleri Autumn Giant;
Kalifornia orijinlidir.Ağaçları dik ve hızlı gelişir. Çok verimli bir çeşittir. Geç çiçeklenir. Meyveleri açık kırmızı renkte hafif pembemsi, meyve uç kısmı hafif sivri ve dumanlıdır. Meyve eti sarı, sert ve orta suludur. Çekirdek ete bağlıdır. Eylül ayın son haftasıdır. Tozlayıcıları Friar, Santa Rosa
9
Erik çeşitleri Stanley Eylülün ilk haftası ile ortası arasında olgunlaşır. Ortalama meyve ağırlığı 32 gr dır. Karın çizgisi az belirgin, çiçek çukuru yassı ve belirgindir. Sapı uzun, sap çukuru derin ve belirgindir. Meyve yüzeyi puslu, meyve kabuk rengi morumsu siyahtır. Meyve lobları eşit değildir. Meyve eti sarı renklidir. Çekirdek ete bağlı değildir. Meyve az sulu, tatlı ve lezzetlidir.
10
Erik çeşitleri Laroda Ağustos ortasında olgunlaşır.Ortalama meyve ağırlığı 72 gr'dır. Görünümü yarı puslu, lobu asimetrik, karın çizgisi belirgin, sap çukuru derin küçük belirgindir. Çiçek çukuru noktacıklı asimetriktir. Kabuk sarı yeşil zemin üzerine morumsu kırmızıdır. Çekirdek ete tam bağlı, meyve eti yarı sulu, az lifli, et rengi yeşilimsi sarı renklidir.
11
Erik çeşitleri Ozark Premier:
Temmuz son haftası olgunlaşır. Ortalama meyve ağırlığı 115 gr'dır. Ağacı oldukça verimlidir. Sap çukuru derin-dardır. Karın çizgisi belirgindir. Meyve üzeri puslu, sarı zemin üzeri parçalı ve lentiselli kırmızıdır. Meyve lobu uca dogru asimetriktir. Çiçek çukuru içeriye doğru çöküktür. Meyve silindiğinde parlak kiremit kırmızısı renk alır. Çekirdek ete yarı bağlı, et görünümü çok cazip sarı renklidir. Meyve oldukça lezzetli, et hafif gevrek, orta suludur. Tozlayıcıları; Santa Rosa Morettini 355, Shiro, Burbank, Myrobolan'dır.
12
Erik çeşitleri Nobiana
Ağustosun 2. haftası olgunlaşır. Ortalama meyve ağırlığı 92 gr'dır. Sap kısa, sap çukuru oldukça geniş, belirgin ve derindir. Meyve lobu simetrik, karın çizgisi belirgindir. Meyve kabuğu koyu bordo renkli, üzeri beyaz benekli, çiçek çukuru az belirgin, noktacıklı, simetriktir. Çekirdek küçük ve ete sıkı bağlı, meyve eti koyu sarı-yeşilimsi, lifli, hafif tatlı, lezzetlidir. Tozlayıcıları; Kendine verimli, El Dorado, Laroda,Myrobolan 50,Redray, Queen Ann' dır.
13
Erik çeşitleri Formosa
Ağustos ilk haftası olgunlaşır. Ortalama meyve ağırlığı 46 gr'dır. Kabuk rengi Morumsu kırmızı, zemin rengi kırmızıdır. Sap çukuru derin ve dar, karın çizgisi çok çökük olmamakla birlikte belirgindir. Çiçek çukuru küt ve düzdür. Meyve lobları simetriğe çok yakındır. Meyve et rengi sarı-kırmızıdır. Çekirdek evinden uzaklaştıkça kırmızımsı artar. Çekirdek evi civarı lifli görünümlüdür. Meyve sulu, gevrek, lezzeti iyidir. Çekirdek ete yarı bağlıdır. Tozlayıcıları; Burbank,Santa Rosa,Laroda,Inca,Wickson'dur.
14
Erik çeşitleri Santa Rosa :
Formasa ile aynı anda olgunlaşan gram ağırlığında meyveleri olan bir çeşittir. Kabuk koyu mor renkli, çok puslu ve caziptir. Meyve eti koyu pembe-kırmızı, tatlı, sulu, aromalıdır. Formosa, Methley, Morettini, Burmosa, Beaty, Golden Japan veya Wickson tozlayıcı olarak kullanılır.
15
Erik çeşitleri Obilnaja :
Rusya orjinlidir. Ağaçları çok kuvvetli ve yaygın bir gelişme gösterir. Verimli bir çeşit olup ilkbahar geç donlarına karşı dayanıklıdır.Meyve orta irilikte olup yuvarlak ve hafif dumanlıdır. Kabuk rengi sarı zemin üzerine koyu kırmızıdır. Meyve eti sert, sulu ve lezzetlidir. Çekirdek ete bağlı değildir.Hasat Zamanı Temmuz ayın ilk haftasıdır.Tozlayıcıları Can, Myrobolan
16
Erik çeşitleri Black Star :
Kalifornia Orijinlidir.Ağaçları geniş ve hızlı gelişir. Oldukça verimli bir yapıya sahiptir.Meyveleri koyu mor ve siyahımsı olup üzeri dumanlıdır. Meyve basık ve küçük çekirdeklidir. Meyve eti sert, sarı ve orta suludur.Hasat Zamanı Temmuz ayın ikinci haftasıdır.Tozlayıcıları Black Diamond, Angeleno
17
Erik çeşitleri Fortune :
Kalifornia Orijinlidir.Ağaçları orta kuvvettli ve yaygın gelişir. Oldukça verimli bir çeşittir. Meyve oldukça iri, uç kısmı hafifçe uzun, sarı zemin üzerine koyu pembe renktedir. Meyve eti sarı, sert ve orta lezzetlidir. Çekirdek ete bağlı değildir.Hasat Zamanı Ağustos ayın ikinci haftasıdır.Tozlayıcıları Friar, Santa Rosa
18
Erik çeşitleri Friar Kalifornia Orijinlidir.Ağacı yarı dik ve hızlı gelişir. Çok verimli bir çeşittir. Bir çok çeşitlerde tozalayıcı olarak da kullanılır. Meyve iri ve bezende çok iri olabilir. Bordo zemin üzerine koyu siyah, benekli, basık ve dumanlıdır. Meyve eti sarı, orta lezzete ve oldukça serttir. Çekirdek küçük ve ete bağlı değil.Hasat Zamanı Temmuz ayın ikinci haftasıdır. Tozlayıcıları Kendine verimli bir çeşit olup Santa Rosa tozlayıcı olarak kullanılabilir.
19
Erik çeşitleri Red Beauty
Kalifornia Orijinlidir.Ağaçları yaygın ve hızlı gelişir. Seyrek dallı parlak yapısına sahiptir.Meyve orta irilikte uc kısmı hafif sivridir. Meyve kabuk rengi pembedir. Meyve eti sarı renkte olup uzun süre dayanabilmek- tedir. Hasat Zamanı Haziran ayın son haftasıdır. Tozlayıcıları Santa Rosa, Myrobolan
20
Erik çeşitleri Black Beauty
Kalifornia Orijinlidir.Ağaçları geniş, hızlı ve çok kuvvetli gelişir. Çok canlı ve parlak yapısına sahiptir. Orta verimli bir çeşittir.Meyve orta büyüklükte olup basık rengi siyaha yakın koyu mordur. Meyve uç kısmı hafifi sivridir. Meyve eti sert, orta sulu bir çeşittir. Dayanıklı kendine hoş kokuludur.Hasat Zamanı Temmuz ayın ilk haftasıdır. Tozlayıcıları Fiar, Santa Rosa
21
Erik çeşitleri Black Amber
Kalifornia Orijinlidir.Ağaçları orta kuvvette olup dikey gelişir. Yaprakları bukleli hafif kıvrımlıdır. Oldukça verimli bir çeşittir.Meyve orta irilikte olup yuvarlak hafif basık ve dumanlıdır. Kabuk rengi siyahımsı olup beneklidir. Meyve eti sert, sarı ve orta suludur. Hoş bir kokuya sahip olup çekirdek ete bağlıdır.Hasat Zamanı Temmuz ayın son haftasıdır. Tozlayıcıları Friar, Santa Rosa
22
Erik çeşitleri Black Diamond
Kalifornia Orijinlidir.Ağaçları kuvvetli ve yaygın gelişir. Seyrek dallı ve parlak yaprak yapısına sahiptir. Oldukça verimli bir çeşittir.Meyve orta irilikte, iri olup basık, dumanlıdır. Meyve kabuk rengi siyahımsı olup sarı beneklidir. Meyve eti kırmızı sert ve orta suludur. Çekirdek küçük ve ete bağlıdır.Hasat Zamanı Ağustos ayın ilk haftasıdır.Tozlayıcıları Friar, Santa Rosa
23
Erik çeşitleri Angeleno
Kalifornia Orijinlidir.Ağaçları yarı yaygın ve çok güçlü gelişme sağlar. Soğuklama ihtiyacı düşük olduğundan Ocak-Şubat ayları içersinde sıcak hava akımı olan bölgelerde zamansız çiçekleme oluşarak, sonrasında olabilecek soğuklardan etkilenirler.Meyve oldukça iri koyu mor zemin üzerinde siyahımsı, sarı benekli ve dumanlıdır. Meyve eti sert, sarı, orta sulu ve lezzetlidir. Çekirdeği küçük ve ete bağlı değildir. Soğuk hava tesislerinde şubat-mart ayına kadar depolanabilir.Hasat Zamanı Eylül ayın ikinci haftasıdır. Tozlayıcıları Friar, Santa Rosa
24
Erik çeşitleri Tracy Sun
Kalifornia Orijinlidir.Ağacı yarı dik ve hızlı gelişir. Çok verimli bir çeşittir. Meyve iri basık siyahtır. Meyve eti sarı, sert ve lezzetlidir. Çekirdek küçük ve ete bağlı değildir. Hasat Zamanı Ağustos ayın son haftasıdır. Tozlayıcıları T.c. Sun, Black Sun
Benzer bir sunumlar
© 2024 SlidePlayer.biz.tr Inc.
All rights reserved.