Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sigara Nedir? Prof. Dr. Elif Dağlı Pediatri Anabilim Dalı Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sigara Nedir? Prof. Dr. Elif Dağlı Pediatri Anabilim Dalı Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi."— Sunum transkripti:

1 Sigara Nedir? Prof. Dr. Elif Dağlı Pediatri Anabilim Dalı Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi

2 Sigara nedir? Tütün Kağıt Filtre Katkı maddeleri Pestisidler Gübre kimyasalları Füme edici ajanlar İşlemleme kimyasalları

3 Çevresel tütün dumanı Ana akım sigara içicisinin soluduğu Yan akım sigaranın yanan ucundan çıkan gaz

4 Ana akım CoEgzos gazı ArsenikZehir MetanolRoket yakıtı DDTİnsektisit CadmiyumAraba aküsü BütanOcak gazı AsetonTırnak cilası çıkarıcı NaftalinGüve öldürücü AmonyumTemizlik Malzemesi Kimyasal

5 Ana Akımdan daha çok nikotin içerir Karsinojenler daha yüksek konsantrasyondadır Çevre koruma ajansı tarafından grup A karsinojen olarak tanımlanmıştır. YAN AKIM SİGARA DUMANI

6 Organ ilişkili kanser etkisi Akciğer ve gırtlakPAH, NNK, aldehydes (e.g. formaldehyde), butadiene, metals (Cr, Cd, Ni) Ağız içiNNN, NNK, PAH Yemek borusuNNN mesanearomatic amines (e.g. 4-aminobiphenyl, 2-naphthylamine) pankreasNNK, NNL Kan hücreleribenzene Source: Hoffmann & Wynder. In: Marquardt et al. (Eds), Toxicology. Textbook, 1999 OrganKimyasal

7 Sağlık Tehditi Sağlık Tehditi Solunum Hastalıkları İş yeri veya sosyal ortamda sigara dumanına maruz kalmak anfizem ve erişkin astımına neden olmaktadır.

8 Kalp Krizi Koroner arter hastalıklarını %20-70 oranında arttırmaktadır. Sigarasız mekanlar kanunundan sonra Montana’da kalp krizleri % 60 azalmıştır.

9 Sigara içmeyenlerde kanser Dünya Sağlık Örgütü Akciğer Kanseri % 32 artıyor.

10 Meme Kanseri Sigaraya maruz kalan genç kadınlarda meme kanseri riski % 90 artmaktadır. Menapoz öncesi kadınlarda 2.6 kez daha fazla meme kanserine yakalanma riski vardır. Çok az ve devamlı sigara dumanına maruz kalan kadınlarda 50 yaşına kadar meme kanseri olma riski % 60 artmaktadır.

11 Çalışanlara Sağlık Tehditi Pasif Sigara dumanı öncelikle ikram endüstrisinde çalışanları etkiler Dumanlı lokanta, kahvehane, pastahane, bar gibi yerlerde çalışanların öksürük, hırıltı, göz yanması gibi bulguları vardır. Woodward (2002) Cancer Council Vic Avustralya’da sigara içmeyen ve gırtlak kanseri olan bir barmene 466 bin dolar tazminat ödenmiştir. Kaliforniya bar çalışanlarının sağlığı kanundan sonra önemli ölçüde düzelmiştir.

12 İş Güvenliği Yasaları İş güvenliği yasaları çalışanları toksik madde ve sağlık tehditine karşı korumayı talep eder. Sigara içinde 4000 kimyasal madde vardır. 81 karsinojen içerir. Uluslararası kanser Araştırma Ajansı tarafından 1985 yılında insanlar için grup 1 kanser yapıcı ilan edilmiştir.

13 Havalandırma ve Ayırma Bütün bilimsel araştırmalar havalandırma, alanların ayrılmasının etkisiz yöntemler olduğunu göstermiştir. Sadece tam sigara yasağı etkili sonuç doğurur. Dünya Sağlık Örgütü Havalandırma pasif dumanın temizlenmesi için yetersizdir. Joint Research Centre of the European Union (2003) Klüplerin ve barların sigara içilmeyen bölümlerinde toksik duman tehlikeli oranda saptanmıştır. Cenko and Pisaniello (2002) Adelaide University

14 İşeme Havuzu İşenebilir İşenemez bölüm Kısmi çözümlerin etkisi

15 Küresel Ölüm Ölen milyon kişi Year 3milyon 7 milyon Gelişmiş ülkeler Gelişmekte olan ülkeler Yıl

16 Gelecek otuz yılda sigara AIDS, tüberküloz, trafik kazası, anne ölümleri, intihar ve cinayetlerin toplamından daha fazla öldürecektir.

17 Düşük gelirli ülkelerde Sigara tüketimi 1976 % 41 1984 % 61 2000 % 71

18 Beslenme, aşılanma ve eğitim için Harcanacak aile geliri sigaraya harcanmaktadır. Tütün fakirliği arttırır.

19 Dünya çocuklarının sayısı: 2.2 milyar Gelişmekte olan ülkelerde yaşayan çocuklar: 1.9 milyar Yoksulluk sınırında yaşayan çocuk sayısı: 1 milyar (her iki çocuktan biri) 640 milyon çocuk yetersiz barınakda yaşıyor 400 milyon çocuğun sağlıklı suya ulaşımı yok

20 Bangladeş eğitime harcadığının 10 katını sigaraya harcamaktadır. Bangladeş’de 10.5 milyon kişi tütüne para harcanmasa daha iyi beslenecektir. Malnütrisyondan ölen 350 çocuk kurtarılabilecektir. Harcanan parayı kim kazanır?

21 Tütün tüketimi azalıyor artıyor Gelecekte Ölümler azalıyor artıyor Sigaraya ödenen para azalıyor artıyor Hastalık masrafıazalıyorartıyor Sigara firmaları gelirleri artıyorazalıyor Ülkeler Yüksek gelirli orta-düşük gelirli Tütün ekonomik bir silah mı??

22 Sigara yoksulların ve az eğitimlilerin, sömürülmesini sağlayan ekonomik bir silahtır.

23 Ekonomik Savlar Toplum ve İşçi Sağlığı Sigara yasağı ikram endüstrisine zarar vermez. Aksine yardımcı olur. New York ve Kaliforniya’da sigara yasağından sonra işler artmış,New York’da 10 000 yeni iş yaratılmıştır.

24 Ekonomik Savlar Toplumun yarısından azı sigara içer Restoran ve eğlence yerleri işleticilerinin kendilerinin daha fazla sigara içmedikleri gösterilmiştir. Sigara içilmeyen yerlerde harcamalar düşer: Sigorta bedeli Havalandırma servis, çalışma bedeli İşçi hastalığı

25 Çok Uluslu Sigara Firmalarının Rolü Sigarasız mekanlar projelerini durdurmak için arka planda çalışırlar. Sigara firmaları yazışmaları ikram endüstrisini kar azalması yalanları ile korkutarak çalışmış oldukları bilimsel olarak ispat edilmiştir. Dearlove et al (2002), Tobacco Control İç ortam kalitesi ajansları, Sağlıklı bina organizasyonları sigara yasaklanmaması, havalandırılmanın arttırılması için gayret göstermişlerdir. C hapman & Penman (2003), Sydney Uni School of Public Health

26 Ayrımcılık Sigara içilebilen alanlar toplumda kalp, solunum hastalığı, şeker hastalığı olanların ve hamilelerin sağlık hakkını hiçe sayarak ayrımcılık yapar. Ayrımcılığa karşı Kurul Avustralya’da : Sigara içilen bir alanın astımı olan birey için, tekerlekli sandalyede olan bir özürlü için merdivenlerin olması gibi kısıtlayıcı olduğuna karar vermiştir. Sigara içilmeyen mekanlar sigara içenlere karşı ayrımcılık yapmaz, o alanlara girebilirler ancak o mekanlarda sigara içemezler.

27 Sigara İçme Oranları Üzerine Etkisi İç ortamlarda sigaranın yasaklanması özellikle gençler arasında sigara içme oranını azaltmıştır. Kaliforniya Sağlık Müdürlüğü Raporu (2003) -12 yılda sigara içme oranının % 27 azaldığını; Avustralya’da barlarda sigara içilmesinin gençlerin bırakmasını zorlaştırdığını, yasaktan sonra gençlerin sağlıklarının düzeldiğini göstermiştir.

28 Kuvvetli Halk Desteği Avustralya’da halkın % 81.1 işyerlerinde % 60.8 barlarda ve klüplerde sigara içilmesinin yasaklanmasını istiyor.

29 Uluslarası Eğilimler Giderek artan eğilim toplum sağlığını korumak için tam sigara yasağı doğrultusundadır. Yeni Zelanda Irlanda Norveç İsveç Butan Amerika birleşik Devletleri Hollanda ve Filipinlerde yasa girişimleri var.

30 Sigarasız İç Mekanlar Sağlığı düzeltir İşçi sağlığını korur İş masraflarını azaltır. İş güvenliği yasalarına uyumu sağlar Toplum desteğini kazanır

31 Endüstri Taktikleri Hukuki engelleme Kanun yazmak Kanunu tersine çevirmek Kanunu durdurmak İhlal etmek Devlet Gücüne sahip olmak Cenevre’de ticaret ataşesi Başkentte GR Tekel ile ortaklık Hükümet ile “arkadaşlık” Medya İlişkileri Dezinformasyon Sağlık bilgisini sansür

32 Sigara içenlerin sağlık harcamaları daha fazladır. Sigara içmeyenler sağlık sigortalarından ve vergilerinden sigara içenlerin sağlık harcamalarını karşılarlar.

33 Politika sponsorluğu açıklamak zorunlu hale getirilmelidir.

34 Yanlış Bilim Üretme

35 Avrupa’da “Bağımsız” Bilimsel Araştırma Desteği

36 Neden Bilim Desteği ? İyi ve değerli bilimin desteklenmesi “Sorumlu” bir endüstrinin doğal seçimi Bilim camiası İle teması sürdürmek ve böylelikle gerektiğinde uzman görüşü almak

37 İSVİÇRE 1964-1992 ARASI 8 ÜNİVERSİTE DESTEĞİ 257 MAKALE BASIMI

38 Komşu ülkeye sigara fabrikası kur Hükümeti fabrika kurmaya ikna et Halkı ürününe alıştır Reklam kampanyası yap Tekel ve hükümetten bağımsızlık kazan Tekele ortak ol Tekelin özelleştirilmesi için basınç yap TEKELİ AL Kaçakçılığı arttır kaçakçılığı önlemek üzere Kuvvetli ve saldırgan Veya dediklerini yaptır

39 Ürün yerleştirme, markalı bir ürünün bir film, sahne eseri, konser, televizyon yapımı gibi bir programın içine ücret veya başka bir yarar karşılığında yerleştirilmesi demektir.

40 Ø İçinde çocuk ve gençler için yapılmış filmler dahil, bugün gösterilen filmlerin üçte ikisinde sigara içimi yer almaktadır. Ø 1970-1980 yılları arasında filmlerde sigara kullanımı azalmışken 1990’lı yıllarda hızla artmıştır. Ø Bugünkü film kahramanları gerçek hayattakinden 3-4 kat daha fazla sigara içmektedirler. Ø Amerika Birleşik Devletlerinde yaşayan gençler haftada ortalama 3 film seyretmektedirler. Her filmde ortalama 5 sigara sahnesi bulunduğundan haftada 15 kez sigara içiminin reklam edilmesine maruz kalmaktadırlar.

41 Sigara sahnesi ile sigara içme ilişkisi CA Cancer J Clin 2003; 53:102-123 En beğendiği yıldızın sigara içmesi bir çocuğun sigara içme olasılığını ciddi olarak arttırmaktadır.

42 Ø Amerikan Akciğer Derneğinin 1991-2000 yılları arasında yaptığı bir çalışmada en yüksek gişe satışı yapan 500 film incelenmiş ve aşağıdaki sonuçlar bulunmuştur. : http://www.saclung.org. 1. İncelenen filmlerin % 75’inde sigara içimi bulunmuş, bu sahnelerin çoğu kapalı alanlarda ve sigara içmeyenlerin yanında ceryan etmiş. 2. Filmlerin % 43’ünde sigara içimi çekici, seksi, heyecanlı, güçlü, asi, ünlülerin yaptığı bir etkinlik olarak gösterilmiş. 3. Internet film veri tabanına göre en fazla ücret alan film yıldızlarının % 59’u filmlerde sigara içmişler.

43 Brown and Williamson Sylvester Stallone’ye 1983 yılında, beş filmde sigara içmesi karşılığında 500 000 Dollar ödemiştir.


"Sigara Nedir? Prof. Dr. Elif Dağlı Pediatri Anabilim Dalı Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları