Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BALIKESİR MERKEZ KASAPLAR CAMİİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BALIKESİR MERKEZ KASAPLAR CAMİİ"— Sunum transkripti:

1 BALIKESİR MERKEZ KASAPLAR CAMİİ
Mehmet TOPU İmam-Hatip

2 Değerli Meslektaşlarım
Değerli Meslektaşlarım! Bizler din görevlileri olarak çok kutsal bir görevi icra ediyoruz. Bu görevimizi sadece mihrap ve minberde değil cami dışına da çıkarmalıyız. Toplumun her kesimini kucaklayarak onların dertlerine, kederlerine ve sevinçlerine ortak olmalıyız. İnsanlara bir şeyler öğretmeye çalışmalıyız. O zaman bu görevi hakkıyla icra etmiş oluruz. Biz gerçek başarıyı da insanlarla ne kadar iç içe olursak o ölçüde elde ederiz

3 Din görevliliği resmi bir görevden ziyade gönül işi olarak ele alınmalıdır. İnsanlara hiçbir şeyi zorla yaptırmakla başarı sağlanamaz. Yaptığımız her işi severek sevdirerek yapmalıyız. Bir işi seven kimse onun için lazım olan her şeyi kendisi isteyerek arayıp bulur öğrenir. Gerçek başarıyı da o zaman elde edebiliriz Allahın emri bilincinde kendimizi görevimize motive etmeliyiz.Mesleğe motivasyon yoksa verimde olmaz

4 Görev yaptığımız İbadethaneleri bir işyerinden çok “akademi” olarak görebilirsek hizmet sunduğumuz cemaati camiye bağlayabiliriz. Mesai kavramını hayatımızdan çıkarıp, cemaatin derdiyle dertlenebilirsek işte o zaman hizmette verimi ve kaliteyi arttırabiliriz. Başarının adı inanmak ve azimle çalışmaktır. Bu takdirde hedefe ulaşmayı hiçbir şey engelleyemez.

5 Arkadaşlar! Cami hizmetlerine cami eksenli din hizmetleri de diyebiliriz. Cami eksenli din hizmetleri, özellikle cami sembolü etrafında anlam ve derinlik ifade eden ve dini bir sorumluluğun ifası olarak değerlendirilen faaliyetlerin tamamını içine alır.Cami eksenli din hizmetleri, farklı görev ve faaliyetleri içinde barındıran iki boyutlu bir hizmet alanıdır. Bunları: Cami içi din hizmetleri ve Cami dışı din hizmetleri diye isimlendirebiliriz.

6 Günümüzde cami hizmetlerinin icrası yada ifası denildiğinde, ilk olarak İmam-Hatipler ile Müezzin-kayyımların cami içerisinde yürüttükleri Rutin hizmetleri akla gelmektedir. Bunları caminin açılıp kapanması, ezanların okunması,beş vakit namazın, cuma ,bayram,teravih ve cenaze namazlarının kıldırılması şeklinde sıralamak mümkündür. Bunlar cami hizmetlerinin görünen ve ilk bakışta fark edilen yönüdür. Şimdi sizlerle görev yaptığım Camide,cami içi ve cami dışı uygulamaya çalıştığım hizmetleri ve projelerimi maddeler halinde paylaşmak istiyorum.

7 CAMİ İÇİ VE CAMİ DIŞI DİN HİZMETLERİ

8 CAMİ İÇİ FAALİYETLER

9 1-Projeksiyonlu Vaaz Sistemi
Haftalık vaaz ve sohbet programlarımı,cami derslerini,yaz kursu derslerini teknolojik imkanları kullanılarak görsel-işitsel materyallerle yapıyorum……….

10 MAY NET HABER Bu da, "dijital imam"
Balıkesir'de bir caminin imamı cemaatin vaazlara olan ilgisini çekmek için ilginç bir yola başvurdu. BALIKESİR (İHA) -  Teknolojiyi kullanan İmam, mihrapta dizüstü bilgisayar ve projeksiyon cihazı ile namazdan önce sinevizyon eşliğinde verdiği vaazlarıyla cemaatin sayısını beşe katladı. "Dijital İmam" Mehmet Topu, "Bundan hem biz hem de cemaatimiz çok memnun. Balıkesir'de bir ilki gerçekleştirdik" dedi. GÜNDÜZ VAAZ AKŞAM KURS

11 KANAL A HABERLER 20 Mayıs 2010 / 17:29 'Dijital İmam' şaşırtıyor
İmam, cemaatin vaazlara ilgisini çekmek için ilginç bir yola başvurdu. Kasaplar Cami İmamı Mehmet Topu "Teknolojinin bu kadar gelişip baş döndürücü bir hale geldiği dönemde biz de buna kayıtsız kalamazdık. Düşündüm, hem göze hem kulağa hitap etsin diye ilk etapta projeksiyon aleti aldık. Cemaatimizle bunu paylaştım ve Allah razı olsun ilgi gösterip kabul ettiler. Her gün ikindi namazından evvel 15 dakika önce camide cemaate sunumlu vaaz yapıyoruz. Konuları cemaatin daha iyi anlayabilmesi için çeşitli Ayet-i Kerime ve Hadis mealleri fotoğraflar eşliğinde sunuyoruz. Bu çok etkili oldu, cemaatimiz bunu dile getiriyor. Sunumlu vaaz başladığından beri cemaatin sayısı hem arttı hem de cemaat vaazı dinlemek için ezandan önce camiye geliyor. Daha önce ezan okununca geliyorlardı. Bu şekilde teknolojiden faydalanıp hem göze hem kulağa hitap ediyoruz. Balıkesir'de bir ilki başlattık bütün arkadaşlarımıza teşvik olsun. Çok faydalı. Vaazdaki mesajların hedef kitleye ulaşmasını daha etkin şekilde sağlamış oluyoruz" dedi.    

12 2-Yetişkinlere yönelik Kuran –ı kerim Dini bilgiler Kursu……….
Kur’an’ı öğrenmek,okumak, anlamak ve Kur’an’la yaşamak insan olan herkes için bir zorunluluktur..

13 Emekli subaylar Kur'an öğrendi
Balıkesir'de bir grup emekli TSK personeli, Diyanet İşleri Başkanlığının yürüttüğü 'Camilerde Kuran Eğitimi Projesi' kapsamında Kur'an okumayı öğrendi 02 Haziran 2012 Cumartesi, 10:08:31 Kasaplar Cami Kuran Okulu'nda yaklaşık 7 ay süren kursu başarıyla tamamlayan emekli albay, emekli binbaşı, emekli deniz ve kara astsubaylar ile memur ve işçi emeklisi kursiyerler, Kur'an okumanın muhteşem bir duygu olduğunu belirtirken, kurs hocalarına da teşekkür etti. Kendi aralarında para toplayan kursiyerler Kasaplar Cami İmamı Mehmet Topu'ya tablet bilgisayar hediye ederek sürpriz yaptı. Teknolojiyi iyi kullanmasıyla bilinen ve "Dijital İmam" diye haber konusu olan Mehmet Topu, 20 ila 71 yaş aralığındaki talebelerin çok başarılı bir dönem geçirip sonunda Kur'an okumayı öğrendiklerini, bunun en büyük hediye olduğunu söyledi.

14 ' kapsamında Kur'an okumayı öğrendi.
Güncelleme : 02 Haziran :01 Yurthaber Mynet Balıkesir haberleri Emekli Subaylar Kuran Öğrendi İhlas Haber Ajansı Balıkesir'de bir grup emekli TSK personeli, Diyanet İşleri Başkanlığının yürüttüğü 'Camilerde Kuran Eğitimi Programı ' kapsamında Kur'an okumayı öğrendi.

15 DİYANET HABER(Teşkilatın Buluşma Noktası)
Balıkesir de Emekli subaylar Kuran öğrendi……..

16 3-İmam-Hatip mezunlarını mesleğe hazırlık kursu…………

17 4-7 DEN 70 E HAYDİ HERKES KURAN ÖĞRENMEYE
‘Haftasonu Öğren, Ömür Boyu Oku’ CAMİMİZDE HAFTA SONU CUMARTESİ GÜNLERİ SABAH 10:00-16:00 SAATLERİ ARASINDA LİSELİ , ÜNİVERSİTELİ GENÇLER VE KAMU KURUM VE KURULUŞLARINDA ÇALIŞANLARA YÖNELİK KURANI KERİMİ ÖĞRENME VE DİNİ BİLGİLER KURSU

18 5-Yaz Kursları Yaz sezonunda camimize gelen öğrenci kardeşlerimize yönelik olarak onlara camiden iten değil çeken imkanlar sunmaya çalışılıyor okullarındaki sınıflarını aratmayacak şekilde 25–30’ar kişilik sınıf düzeninde projeksiyon eşliğinde görsel olarak eğitim veriliyor.

19 Öğrencilere yönelik düzenlenen sosyal aktiviteler
FİLM İZLEME

20 HALI SAHAFUTBOL TURNUVALARI

21

22

23 BADMİNTON TAKIMI OLUŞTURDUK

24 HAFTA SONLARI HAVUZ KEYFİ

25 PİKNİK

26 CEMAAT HUZURUNDA YARIŞMA PROGRAMLARI
VE MEZUNİYET TÖRENİ

27

28 6-CAMİ DERSLERİ Hergün öğle namazından sonra Kur’an-ı Kerim(Kısa bir aşrı şerif ve meali), ikindi namazından sonra namazlarda okunan dua ve surelerin tekrarı, cumartesi günleri öğle namazından evvel hadis dersleri yapılarak cami cemaatinin bilgilendirilmesi ve bu sayede camiye devamlılığın sağlanması amaçlanmaktadır.

29 7-CUMA HUTBELERİ TEKSİR EDİLİP DAĞITILIYOR
Her hafta Cuma günü okunan hutbeler cami cemaatine dağıtılıyor……….

30 8-Hatim Okuma Dua ve Yakarış…
Her hafta cuma namazını müteakip cemaate önceden dağıtılan cüzlerle okunmuş ortalama 10 hatmin duasının yapıldığı bir faaliyettir. Bu faaliyet, cemaati camiye çekmekte, böylece kalabalık bir cemaatle dualar edilmektedir.

31 9-“AL GÖTÜR,OKU GETİR” “AL GÖTÜR,OKU GETİR”
Cami içine yaptırılan kitaplığa değişik eserler konulmuş ve “AL GÖTÜR,OKU GETİR” kampanyası başlatılarak cemaate kitap okuma alışkanlığı kazandırılmaya çalışılmıştır. “AL GÖTÜR,OKU GETİR”

32 CAMİ DIŞI FAALİYETLER

33 1-SMS Duyuru Sistemi Cemaatimizden isteyenlerin cep telefonları kaydedilmek suretiyle cami ve çevresindeki önemli duyurular, ilanlar, önemli gün ve geceler, hatırlatmalar, ölüm ilanları vs. kısa mesaj yoluyla gönderilerek önemli hususlarda bilgilendirme yapılmaktadır.

34 3-Kan Bankası Çalışması
Cami cemaatinin telefon ,adres ve kan gruplarını aldım.cemaatimizden biri birkaç gün camiye gelmediğini anladığımda onu telefonla arayıp halini hatırını soruyor şayet rahatsız ise onu topluca ziyaret ediyor,geçmiş olsun dileklerinde bulunuyoruz.Düğün dernek yapanlara yada cenazesi olanlara cemaatle birlikte katılarak onun sevinçlerine ve kederlerine ortak olmaya çalışıyoruz.Cemaatimizden birine veya yakınlarına kan lazım olduğunda kan grubu uyanlar varsa yönlendiriyoruz.Bu sayede camiye gelen kişi cami görevlisi ve beraber omuz omuza ibadet ettiği kişileri yanında gördüğünde çok memnun oluyor, camiye, cemaate ve imama bağlılığı artmış oluyor.Kan bağışı hizmeti,cemaatimizden birçok hasta ve hasta yakınlarının sıkıntılarını giderdiği için pek çoklarını sevindirmiş ve çok olumlu karşılanmıştır.

35 3-İHTİYAÇ SAHİPLERİNE YARDIM
Cami çevresinde bulunan yoksul,yardıma muhtaç kişiler tespit edilmiş cemaatten durumları iyi olanların destek vermeleri sağlanarak maddi durumu iyi olanlarla muhtaç durumda olanlar arasında köprü vazifesi görülmüştür.

36 4-HER CUMA CAMİ ETRAFINDAKİ ESNAFLA BULUŞMA
Ahilik ilkeleri üzerinde mütelaa ve çorba ikramı……….

37 5-Okul İhtiyaçlarına Katkı (Kardeş Okul-Kardeş Cami)
Cami yakınındaki ilköğretim okulunun idaresi ve öğretmenleri ile diyaloga geçilmiş, okulun ihtiyaçlarının giderilmesi yönünde adım atılarak ihtiyaç sahibi öğrencilere cami merkezli yardım yapılması sağlanmıştır.

38 6- Önemli gün ve gecelerde Programlar tertip ediliyor………….
Camimizde önemli gün ve gecelerde mutlaka programlar tertip eder,yoğun iş temposu nedeniyle cemaatin unuttuğu bu günleri gündemde tutmaya çalışırım.Mesala,camimizin etrafında bulunan esnafa kandil geceleri,kutludoğum haftası,camiler haftası nedeniyle ürünlerde indirim kampanyası başlatmaları gibi tavsiyelerde bulunarak bu önemli gün ve haftalara vatandaşın dikkatini çekmeye çalışıyorum.

39 “ Aşure günü ve Kerbela şehitlerini anma Programı
Alevi vatandaşlarımızın da davet edildiği programa ilgi yoğundu .Cami önünde proğrama katılanlara aşure dağıtıldı

40 Aşure dağıtımından görüntüler

41 Balıkesir'de Aşure Günü Ve Kerbela Şehitlerini Anma Programı Düzenlendi
:02 Balıkesir'de mübarek aylardan Muharrem Ayının 10. Günü münasebetiyle, "Aşure Günü ve Kerbela Şehitlerini Anma Programı" düzenlendi. İl Müftüsü Turgut Açari'nin de katıldığı Kasaplar Camii'nde programda dualar okunup bin kişilik aşure dağıtıldı. Kasaplar Camii İmamı Mehmet Topu'nun hazırladığı programa katılan İl Müftüsü Turgut Açari, Muharrem Ayının faziletlerini anlattı.

42 KANDİL GECELERİ PROĞRAMLARI

43 7-KUTLUDOĞUM AŞI…… Önemli gün ve gecelerde olduğu gibi her yıl Kutlu Doğum Haftasında “Kutlu Doğum Aşı” adı altında camimizde program tertip ediyoruz.

44 8-ROMEN VATANDAŞLARDAN OLUŞAN TASAVVUF MUSİKİ KOROSU ………

45 9-CAMİ CEMAATİ VE YAKINLARIYLA DÜZENLENEN GEZİLER…….

46 SONUÇ Din Hizmeti, en önemli fedakârlıktır. Bizim hizmetimiz madde (para) ile ölçülecek bir hizmet değildir. Hedef kitlemiz ise gönüllü kişilerdir. Hastaneye insanlar mecbur oldukları (hasta oldukları) için giderler ama bir camiye gönüllü giderler Bizim işimiz iyiyi ve doğruyu öğretmek ve irşat vazifesi yapmaktır. Bu sebeple bizim söyleyeceğimiz söz insanları dine ya yaklaştırır yâda tam tersi uzaklaştırır. İşte biz bu konum itibariyle çok önemliyiz.

47 YİRMİ KURUŞ………. Sözlerimi bir meslektaşımızın yaşamış olduğu çok anlamlı bir hadise ile bitirmek istiyorum.Meslektaşımız anlatıyor “Londra’da bir camiye tayın olmuştum………

48 Kasaplar Camii İmam-Hatibi/BALIKESİR
TEŞEKKÜRLER Mehmet TOPU Kasaplar Camii İmam-Hatibi/BALIKESİR


"BALIKESİR MERKEZ KASAPLAR CAMİİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları