Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ŞİFRELEME TEKNİKLERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ŞİFRELEME TEKNİKLERİ."— Sunum transkripti:

1 ŞİFRELEME TEKNİKLERİ

2 Enigma İkinci Dünya Savaşının önemli aktörlerinden biri hiç şüphesiz Enigma şifreleme makinesidir. Enigma, daktiloya benzer yapısı ile telgraf hattı üzerinde şifreli metin gönderilmesine olanak tanıyan bir aletti. Ön panellindeki kısa devre yapılan bağlantılar ile yapılandırması değişiyor, yeni anahtara göre şifreleme yapıyordu.

3 Enigma Müttefiklerin en büyük başarısı ise bu makinenin şifreleme tekniğini çözüp, Almanların yaptıklarını bir adım önceden bilmek oldu. Amerikalıların ikinci Dünya Savaşını kazanmalarının en büyük sebepleri bu hamlelerin önceden bilinmesiydi. Artık küresel manada yeni bir çağ başlamıştı. Bu çağ, bilgi çağıydı ve bilginin korunması gerekliydi

4 Yer Değiştirip Karıştırma
En temel karıştırma algoritmaları, yer değişim (transposition) algoritmalarıdır. Bu algoritmalar, temelde birebir örten (bijection) matematiksel fonksiyonlardır. Çoğu karmaşık olmadığından kağıt üzerinde uygulanabilir şekildedir.

5 Çit Karıştırma Çit (rail fence) karıştırma, en basit yer değisim (transposition) algoritmalarından biridir. Bir bahçe çiti üzerindeki metal veya tahta hatlar benzeştirilerek isim verilmiştir. Çit (rail fence) karıştırmaya örnek verecek olursak; 1. Şifrelenecek iletimiz: "SAAT ON IKI DE, TAKSIM'DE BULUSALIM" olsun. 2. Çitteki hat sayısı: 3 olsun. 3. Boşlukları ve noktalama işaretlerini göz ardı ederek, toplam ileti uzunluğumuzu hesaplarsak; 28 karakter olduğunu görürüz. Veriyi hatta yerleştirmeye başlayalım;

6

7 Sondaki ek 2 karakter ise rastgele seçilmiş, karakterlerdir
Sondaki ek 2 karakter ise rastgele seçilmiş, karakterlerdir. 5'li bloklar halinde sifrelenmis metini yazarsak; STİDA İELAM AOKEK MBULF ANİTS DUSIG Görüldüğü gibi veri karıştırılmış, anlaşılmaz bir hale getirilmiştir.

8 Sarmal Karıştırma Sarmal karıştırma ve çit karıştırma bloklara ayrılırken farklılık gösterir. Çit karıştırma da son işlem olarak karıştırılmış metin 5'erli bloklar halinde ifade edilir. Sarmal karıştırma da ise son kısımdan baş kısma doğru sarmal 3lü bloklar seklinde ifade edilir.

9

10 Karıstırılmıs metnin son hali; MFG IŞU DST İNA AST İDA İEL ALU BMK EKO

11 Sütun Tabanlı Karıştırma
Sütun tabanlı karıştırmada veri sütunlara ayrılır. Daha sonra bir anahtar kelimenin harflerinin alfabetik sıralamasına göre veriler bloklara ayrılır. Anahtar kelimemiz TAKSİM olsun "Taksim"'deki harfleri alfabetik sıraya koyarsak; A: birinci, İ: ikinci, K: üçüncü, M: dördüncü, S: besinci, T: altıncı olur. Yani Buna göre ileti tablomuz;

12 Karıştırılmış metinimiz şu şekilde olacaktır;
AKKBL OEMUF AİSUI NTDSG TDLM SAEA

13 Çifte Karıştırma Bu işlem, basitçe Sütun Tabanlı Karıştırma'nın iki kez kullanılması ile olur. Örnek olarak yeni anahtar permütasyonumuz; olsun. Karıstırılmıs metnimiz; BFNDA LATİE KUİTİ KMUGS OİDLA AESŞM olacaktır.

14 Yerine Koyup Karıştırma
Bir diğer genel karıştırma tekniği ise yerine koyma (substitution) şifrelemedir. Temel olarak karakterlerin belli bir düzene göre yerleri degiştirilir.

15 SAAT ONİKİDE TAKSİMDE BULUSALIM
PŞŞT MLĞIĞEA TŞIPĞKEA İUJUSŞJGK

16 "SAAT ONİKİDE TAKSİMDE BULUSALIM" metni "PŞŞT MLĞIĞEA TŞIPĞKEA İUJUSŞJGK" şeklinde olacaktır.
Temelde bu tip karıştırmalara Sezar Şifrelemesi de denir. Tarihte ilk olarak Julies Sezar bu algoritmayı kullanmıştır.

17 Poli Alfabetik Şifreleme

18 Simetrik Şifreleme Simetrik şifrelemede şifreleme işlemi, yalnızca bir anahtar ile yapılır. Metni veya veriyi şifrelemek için ve metni yeniden elde etmek için aynı anahtar kullanılır. Bu manada yapılan işlem simetriktir. Bu şifreleme tekniği "gizli anahtar şifreleme", "tek anahtar sifreleme", "özel anahtar şifreleme" gibi isimlerle de anılır.

19 İki kişi arasında bilinen bir ortak anahtar sayesinde şifreleme işlemi gerçekleşir. Metin aynı anahtar ile şifrelenip. Tekrar aynı anahtar ile geri şifrelenir.

20 Asimetrik Şifreleme Asimetrik şifreleme de ise şifreleme iki anahtar ile yapılır. Şifreleme ve Geri Şifreleme için farklı iki anahtar kullanılır. Şifreleme için herkes tarafından bilinen bir anahtar kullanılır. Bu sayede herkes kişiye göndereceği mesajı şifreleyebilir. Geri şifreleme için bir adet gizli anahtar bulunur ve yalnızca bu anahtar ile şifrelenmis ileti çözülebilir.

21


"ŞİFRELEME TEKNİKLERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları