Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

16 Temmuz 2008ESİNKAP Teknolojik ve Çevresel Yetkinlik Anket Değerlendirmesi.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "16 Temmuz 2008ESİNKAP Teknolojik ve Çevresel Yetkinlik Anket Değerlendirmesi."— Sunum transkripti:

1 16 Temmuz 2008ESİNKAP Teknolojik ve Çevresel Yetkinlik Anket Değerlendirmesi

2 16 Temmuz 2008ESİNKAP Teknolojik Yetkinlik Anketi

3 16 Temmuz 2008ESİNKAP Anket Soruları 1) Müşteri ve Ürün Tabanı a) Geniş bir ürün ve müşteri yelpazemiz vardır. b) Ürünlerimizi birçok müşteriye sunuyoruz. c) Sınırlı sayıda müşterimize sınırlı sayıda ürün sunuyoruz. d) İş alanımızın çoğu tek bir ürün/tek bir müşteri üzerine kuruludur. 2) Pazar alanı a) İş alanımızın çoğu dünyanın değişik ülkelerindedir. b) İş alanımızın önemli bir bölümü Avrupa’dadır. c) Ürünlerimizin pazarı Türkiye’dedir. d) Yerel pazarımızın ihtiyaçlarını karşılamaya odaklanmaktayız. 3) Büyüme Beklentileri a) İş alanımızın hızlıca büyüyeceğini düşünüyoruz. b) Plan ve bütçemiz iş alanımızın sürekli büyüyeceği üzerine yapılmıştır. c) İş alanımızda sınırlı bir büyüme olmasını umuyoruz. d) Ciromuzun esas olarak aynı kalmasını bekliyoruz.

4 16 Temmuz 2008ESİNKAP Anket Soruları 4) Planlama Perspektifi a) Stratejik planlamamız 5 yıl ve daha ilerisi içindir. b) Yıllık planlama işlemimiz sırasında 2-3 yıl sonrasına bakarız. c) Her 12 ayda bir önümüzdeki yılın planını yaparız. d) Her zaman çok yoğunuz ve planlama yapacak vaktimiz yok. 5) Çalışanların Nitelikleri a) Çoğu çalışanımızın üniversite dereceleri / profesyonel nitelikleri vardır. b) Bir kaç çalışanımız üniversite veya eşdeğer derecede niteliklidir. c) Çoğu çalışanımız meslek yüksekokulu mezunudur. d) Çalışanlarımızın hiçbirinin belirli bir niteliği yoktur. 6) Teknoloji Edinimi a) Kendi alanımızda, yeni teknolojilerin ana geliştiricisiyiz. b) Sahip olduğumuz teknolojiyi iyileştirme çalışmaları yaparız. c) Yeni teknolojileri, tamamen kanıtlandıklarında kullanma eğilimdeyiz. d) Ürünlerimiz ve üretim yöntemlerimiz tümüyle geleneksel teknolojilerden oluşur.

5 16 Temmuz 2008ESİNKAP Anket Soruları 7) Üretim Teknolojisi Yenileme Sistemi a) Teknolojimizi yenilemek için Ar-Ge çalışmaları yaparız. b) Teknolojik gelişmeleri takip ederek, yeni teknolojileri mevcut sistemlerimize entegre ederiz. c) Yeni cihaz satın alarak teknolojimizi yenileriz. d) Mevcut cihazlarımız ve teknolojimiz yeterlidir. 8) Ürün Teknolojisi Hakimiyeti a) Ar-Ge ve birikime dayalı olarak tasarım doğrulama kriterlerini geliştiriyoruz. b) Yeni ürün tasarlayabiliyoruz. c) Üründe iyileştirme yapabiliyoruz. d) Sadece üretim bilgisine sahibiz. 9) İleri Üretim ve Yönetim Sistemleri (CAD/CAM/CAE, Hızlı Prototip, Robotik, Lazer kesme, Proje Yönetimi, ERP, Lojistik Yönetimi vb.) a) İleri sistemler kapsamında bir çok sistem bünyemizde mevcuttur. b) İleri sistemler kapsamında ihtiyaçlar dışarıdan sağlanmaktadır. c) İleri sistemler konusunda ihtiyaçlarımızı belirleme aşamasındayız. d) İleri sistemler konusunda yeterli bilgimiz ve ihtiyacımız yoktur.

6 16 Temmuz 2008ESİNKAP Anket Soruları 10) Sahip Olunan Sertifikalar a) ISO 9000, CE Belgesi vb. bir çok sertifikaya sahibiz. b) Sahip olmamız gereken sertifikalar için hazırlık yapıyoruz. c) Müşterilerimiz için sertifikalandırmanın öneminin farkındayız, ancak henüz sertifikalandırma çalışmalarına başlamadık. d) Firmamızın ilgili alanlarda herhangi bir sertifikası yoktur. 11) Pazar Farkındalığı a) Pazar fırsatlarını ve tehditlerini sürekli izleriz. b) Pazar fırsatlarını ve tehditlerini her yıl inceleriz. c) Pazar farkındalığı için sadece müşterilerimizin geribildirimlerine güveniriz. d) Pazarı ve yönelimleri analiz etmek için hiç çaba sarf etmeyiz. 12) Ar-Ge Çalışmalarında Akademik Bağlantılar a) Akademik kuruluşlarla ortak çalışmalar yürütüyoruz. b) Akademik kuruluşlarla bağlantılar kurmaya çalışıyoruz. c) Akademik işbirliğinin öneminin farkındayız ancak zaman sıkıntımız var. d) Firmamızın hiç bir akademik çalışmayla bağlantısı yoktur.

7 16 Temmuz 2008ESİNKAP Anket Soruları 13) Yer Alınan İşbirlikleri, Ağyapılar ve Kümeler a) Uluslararası bir işbirliğinde/ağyapıda/ kümede yer alınmaktadır. b) Ülke içinde bir işbirliğinde/ ağyapıda/ kümede yer alınmaktadır. c) Bulunduğumuz sanayi sitesi/bölge içinde işbirliği yapılmaktadır. d) Bu tür yapılarda yer alınmamaktadır/ gerek duyulmamaktadır. 14) İlgili Alanda Daha Yüksek Katma Değer için Yapılanlar a) Planlı olarak marka ve ileri teknoloji/teknoloji geliştirme çalışmaları sürüyor. b) Planlı standartlara/direktiflere uygun, kaliteli üretim için çalışmalar var. c) Üretim miktarını ve/veya verimliliği artırmaya yönelik planlı çalışmalar var. d) Mevcut durumda katma değer artırmaya yönelik bir planımız yok. 15) Uluslararası Ar-Ge Destekleri / AB Ar-Ge Destekleri a) Uluslararası bir destekten yararlandık. b) Başvuruda bulunmuş ancak destek alınamamıştır. c) Uluslararası proje destek başvurusu için çalışmalar yapılmaktadır. d) Uluslararası desteklerden yararlanmayı hiç düşünmedik. 16) Ulusal Ar-Ge Destek Hizmetleriyle Bağlantılar a) KOSGEB/TEYDEB/TTGV desteklerinden sürekli yararlanmaktayız. b) KOSGEB/TEYDEB/TTGV desteklerinden yararlanmak için çalışmalar yapmaktayız. c) KOSGEB/TEYDEB/TTGV desteklerini öğrenme aşamasındayız. d) Firmamız KOSGEB/TEYDEB/TTGV desteklerini hiç bilmemektedir.

8 16 Temmuz 2008ESİNKAP Anket Sonuçları 120 firma geri bildirimde bulundu. 10 farklı sektörden firmalardan cevap geldi.

9 16 Temmuz 2008ESİNKAP Sektörlere Göre Gelen Cevapların Sayısı SektörAdet Madencilik3 Gıda12 Hazır Giyim5 Orman Ürünleri4 Kağıt-Basım6 Kimya-Plastik8 Taş-Toprak13 Metal Ana5 Metal Eşya ve Makine54 Diğer10 TOPLAM120

10 16 Temmuz 2008ESİNKAP İnovasyon Basamakları Basamak 0: Faaliyetlerde ağırlıkla inovasyon boyutu ele alınmamakta, inovasyon konusu bir rekabet ve yönetim unsuru olarak değerlendirilmemektedir. Daha çok geleneksel özellikler gözlenmektedir. Ayakta kalmak ve gelişmek için değişime uyum sağlanmalıdır. Birkaç alandan başlanabilir veya radikal bir atak yapılması gerektiğine karar verilebilir. Bazı tanımlı hedefler konarak yola başlamak iyi olabilir. Basamak 1: İlerleme içinde bulunulmakta, dış destek ve planlama ihtiyacı benimsenmektedir. İnovasyonu özendirecek bazı davranışlara sahip olduğu söylenebilirse de daha iyilerle rekabet edebilmek için gidilecek oldukça yol vardır. Düşük performansın olduğu ya da gelişmeye açık alanları tanımlayarak bu alanlarla ilgili stratejik yol haritaları oluşturulmalı ve uygulanmaya başlanmalıdır. Basamak 2: Stratejik bakış açısı mevcuttur. Yenilikçilik karakteristiği üzerinde durularak eksikliklerin tamamlanması durumunda yüksek düzeyde yenilikçi bir yapıya geçilebilecektir. Bu amaçla eksiklik ve zayıflıklar belirlenerek bunların giderilmesi için faaliyetler planlanmalıdır. Basamak 3: Uluslararası perspektife sahip, yenilikçi bir yapı mevcuttur. Pazar ve ilişkiler, işbirlikleri, yönetim yaklaşımı, kurum kültürü yenilikçiliğin bir sonuç olarak tanımlandığı ve yönetildiğine işaret etmektedir.

11 16 Temmuz 2008ESİNKAP Basamakların Hesaplanması Her soru 0-3 aralığında puanlanmıştır. 0 en düşük seviyeyi, 3 en yüksek seviyeyi işaret etmektedir. 16 soruya verilen cevapların puanları toplanmıştır. Toplam puanın toplam soru sayısına bölünmesi ile firmanın inovasyon basamağı hesaplanmıştır.

12 16 Temmuz 2008ESİNKAP İnovasyon Basamakları: Sektörlerin Ortalamaları SektörOrtalama Madencilik1,29 Gıda1,78 Hazır Giyim1,85 Orman Ürünleri1,19 Kağıt-Basım1,64 Kimya-Plastik1,63 Taş-Toprak1,95 Metal Ana2,05 Metal Eşya ve Makine1,89 Diğer1,89 Toplam Ortalama1,82

13 16 Temmuz 2008ESİNKAP Toplam İnovasyon Basamağı = 1,82

14 16 Temmuz 2008ESİNKAP Soru Grupları Analizi: En Yüksek Puan Alanlar 1.Pazar Farkındalığı – 2,58 2.Sahip Olunan Sertifikalar – 2,38 3.Müşteri ve Ürün Tabanı – 2,07 4.Çalışanların Niteliği – 2,07 5.Üretim Teknolojisi Yenileme Sistemi – 1,98 6.İleri Üretim ve Yönetim Sistemi – 1,95 7.Büyüme Beklentileri – 1,93

15 16 Temmuz 2008ESİNKAP Soru Grupları Analizi: En Kötü 3 1.Uluslararası Ar-Ge Destekleri – 0,51 2.İşbirlikleri – Ağyapılar – Kümeler – 1,40 3.Pazar Alanı – 1,56

16 16 Temmuz 2008ESİNKAP Soru Grupları Analizi: Güçlü Yanlar Pazar fırsatları ve tehditlerini oldukça sık izliyoruz. Sahip olunması gereken sertifikaların farkındayız, bir kısmına sahibiz, diğerleri için de çalışmalar yapıyoruz. Ürün çeşitliliğimiz var ve bunları birçok müşteriye sunuyoruz. Çalışanlarımız arasında üniversite mezunu olanlar var. Üretim Teknolojisindeki gelişmeleri takip ediyoruz ve bazı yeni teknolojileri mevcut sistemimize entegre etmeye çalışıyoruz İleri üretim ve yönetim sistemleri konusundaki ihtiyaçlarımızı dışarıdan hizmet alımı yoluyla karşılıyoruz. İş alanımızın büyümesini bekliyoruz.

17 16 Temmuz 2008ESİNKAP Soru Grupları Analizi: Zayıf Yanlar Uluslararası Ar-Ge Desteklerinden yararlanmayı hemen hemen hiç düşünmedik. Ağırlıklı olarak içinde bulunduğumuz sanayi sitesi veya bölge içinde işbirliği yapıyoruz. Ürünlerimizin ağırlıklı olarak pazarı Türkiye’dir.

18 16 Temmuz 2008ESİNKAP Madencilik En İyi –Pazar Farkındalığı (2,3) En Kötü –Uluslararası Ar-Ge destekleri (0,0) –Yer Alınan İşbirlikleri, Ağyapılar ve Kümeler (0,3) –Sahip olunan Sertifikalar (0,7)

19 16 Temmuz 2008ESİNKAP Gıda Sanayii En İyi –Sahip Olunan Sertifikalar (2,7) –Pazar Farkındalığı (2,5) En Kötü –Uluslararası Ar-Ge Destekleri (0,5) –Yer Alınan İşbirlikleri, Ağyapılar ve Kümeler (1,1)

20 16 Temmuz 2008ESİNKAP Hazır Giyim Sanayii En İyi –Pazar Farkındalığı (3,0) –Müşteri ve Ürün Tabanı (2,6) En Kötü –Teknoloji Edinimi (1,2) –Üretim Teknolojisi Yenileme Sistemi (1,2) –Uluslararası Ar-Ge Destekleri (1,2)

21 16 Temmuz 2008ESİNKAP Orman Ürünleri Sanayii En İyi –Müşteri ve Ürün Tabanı (2,0) En Kötü –Uluslararası Ar-Ge Destekleri (0,0) –Ar-Ge Çalışmalarında Akademik Bağlantılar (0,5) –Yer Alınan İşbirlikleri, Ağyapılar ve Kümeler (0,5)

22 16 Temmuz 2008ESİNKAP Kağıt ve Basım Sanayii En İyi –Müşteri ve Ürün Tabanı (2,7) –Sahip Olunan Sertifikalar (2,7) En Kötü –Uluslararası Ar-Ge Destekleri (0,2) –Ar-Ge Çalışmalarında Akademik Bağlantılar (0,8)

23 16 Temmuz 2008ESİNKAP Kimya ve Plastik Sanayii En İyi –Pazar Farkındalığı (2,8) –Sahip Olunan Sertifikalar (2,5) En Kötü –Uluslararası Ar-Ge Destekleri (0,3) –Ürün Teknolojisi Hakimiyeti (1,4) –Yer Alınan İşbirlikleri, Ağyapılar ve Kümeler (1,4)

24 16 Temmuz 2008ESİNKAP Taş ve Toprak Sanayii En İyi –Pazar Farkındalığı (2,7) –Sahip Olunan Sertifikalar (2,4) –Çalışanların Nitelikleri (2,4) –Müşteri ve Ürün Tabanı (2,4) En Kötü –Uluslararası Ar-Ge Destekleri (0,8) –Ulusal Ar-Ge Destek Hizmetleriyle Bağlantılar (1,7) –Planlama Perspektifi (1,8) –İleri Üretim ve Yönetim Sistemleri (1,8) –Yer Alınan İşbirlikleri, Ağyapılar ve Kümeler (1,8)

25 16 Temmuz 2008ESİNKAP Metal Ana Sanayii En İyi –Pazar Farkındalığı (2,8) –Teknoloji Edinimi (2,6) –Sahip Olunan Sertifikalar (2,6) En Kötü –Uluslararası Ar-Ge Destekleri (0,6) –Çalışanların Nitelikleri (1,4) –Pazar Alanı (1,4)

26 16 Temmuz 2008ESİNKAP Metal Eşya ve Makine Sanayii En İyi –Pazar Farkındalığı (2,6) –Sahip Olunan Sertifikalar (2,6) En Kötü –Uluslararası Ar-Ge Destekleri (0,5) –Yer Alınan İşbirlikleri, Ağyapılar ve Kümeler (1,4)

27 16 Temmuz 2008ESİNKAP Diğer İmalat Sanayii En İyi –Pazar Farkındalığı (2,5) –Teknoloji Edinimi (2,5) En Kötü –Uluslararası Ar-Ge Destekleri (0,3)

28 16 Temmuz 2008ESİNKAP Önerilen Eğitim Konuları Araştırma, Teknoloji Geliştirme ve İnovasyon ile İlgili Bazı Temel Kavramlar ( Ar-Ge, Teknoloji, İleri Teknoloji, Teknoloji Transferi, İnovasyon, Kalite, Marka vb.) Uygunluk Değerlendirme ve Bu Kapsamda Mal ve Hizmet Ticaretinde Akreditasyon ve Belgelendirme(Kapsam, Lab. Akreditasyonu, ISO 9000, ISO14000 vb. Belgeler, Muayene Kuruluşu Akreditasyonu, CE İşareti vb.) Teknoloji Transferi ve Bu Kapsamda Ar-Ge ve Üniversite-Sanayi İşbirliği İnovasyonda Yeni Yaklaşımlar Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları (Kapsam, Patent, Faydalı Model, Endüstriyel Tasarım, Marka Tescili, Coğrafi İşaretler vb.) İleri Tasarım-İmalat ve Yönetim Sistemleri (CAD/CAM/CAE, Robotik, Hızlı Prototip, Tedarik Yönetimi, Stok Yönetimi vb.) Yeni Ürün Geliştirme Süreci Ar-Ge Proje Yönetimi Teknik ve Ekonomik Yapılabilirlik Çalışması Girişimcilik ve İş Planı Hazırlama Finansal Analiz Ulusal ve Uluslararası Ar-Ge Destek Programları ve Risk Sermayesi İşbirlikleri, Ağyapılar ve Kümeler Pazar Analizi ve Pazar Stratejileri Ar-Ge’nin Ticarileştirilmesi

29 16 Temmuz 2008ESİNKAP En Çok Talep Alan Eğitimler 1.Araştırma, Teknoloji Geliştirme ve İnovasyon ile İlgili Bazı Temel Kavramlar – 193 2.İleri Tasarım-İmalat ve Yönetim Sistemleri – 163 3.Yeni Ürün Geliştirme Süreci – 130 4.Ar-Ge Proje Yönetimi – 112 5.Uygunluk Değerlendirme ve Bu Kapsamda Mal ve Hizmet Ticaretinde Akreditasyon ve Belgelendirme – 108

30 16 Temmuz 2008ESİNKAP Eğitim Programı Eğitim-1 –Rekabet Üstünlüğü İçin Temel Yaklaşımlar (2 Gün) Eğitim-2 –Araştırma, Teknoloji Geliştirme Ve İnovasyon Süreçleri Ve Destekleri (2 Gün)

31 16 Temmuz 2008ESİNKAP EĞİTİM 1: 1.Gün Temel Kavramlar ve Uygulamalar 9:00-9:30 Açılış Konuşmaları ve Programın ve Eğitim Kapsamının Tanıtımı 9:30-11:00 Başlıca Yüksek Katma Değer ve İleri Rekabet Araçları için Temel Kavramlar –Marka (Tanım, Gerekler, Örnekler) –Araştırma-Teknoloji Geliştirme-İnovasyon (ATGİ) Araştırma, Teknoloji Geliştirme ve İnovasyon ile İlgili Bazı Temel Kavramlar ( Ar-Ge, Teknoloji, İleri Teknoloji, Teknoloji Transferi, ÜSİ,İnovasyon, Yöntemler vb.) –Uygunluk Değerlendirme ve Bu Kapsamda Akreditasyon ve Sertifikasyon (Tanımlar, Kapsamlar, Uygulamalar, Dünyadaki ve Türkiyedeki Organizasyonlar vb.) –Kalite (Kavramlar ve İlişki) 11:00-11:30 Ara 11:30-13:00 –İleri Yönetim Sistemleri Uygulamaları ve Analizleri (TQM, Yalın Üretim, 6 Sigma, Tam Zamanlı Üretim vb.)

32 16 Temmuz 2008ESİNKAP EĞİTİM 1: 1.Gün 13:00-14:00 Yemek Arası 14:00-15:30 –İleri Tasarım ve İmalat Sistemleri Uygulamaları ve Analizleri – 1. Kısım (Cad/Cam, Hızlı Prototip, Lazer Uygulamaları vb.) 15:30-15:45 Ara 15:45-17:15 –İleri Tasarım ve İmalat Sistemleri Uygulamaları ve Analizleri – 2. Kısım (Cad/Cam, Hızlı Prototip, Lazer Uygulamaları vb.)

33 16 Temmuz 2008ESİNKAP EĞİTİM 1: 2.Gün Analizler ve Planlama 9:00-11:00 –Girişimcilik ve İş Planı Hazırlama 11:00-11:30 Ara 11:30-13:00 –Pazar Analizi ve Pazar Stratejileri 13:00-14:00 Yemek Arası 14:00-15:30 –Marka ve Yönetimi 15:30-15:45 Ara 15:45-17:15 –Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları Kapsam ve Stratejileri (Patent, Faydalı Model, Endüstriyel Tasarım, Marka Tescili, Coğrafi İşaretler vb.)

34 16 Temmuz 2008ESİNKAP EĞİTİM 2: 1.Gün Süreçler ve Yetenek Değerlendirme 9:00-9:30 Açılış ve Sunuş 9:30- 11:00 –Teknoloji Yetenek Değerlendirme 11:00-11:30 Ara 11:30-13:00 –Yeni Ürün Geliştirme Süreci 13:00-14:00 Yemek Arası 14:00-15:30 –Ar-Ge Proje Yönetimi 15:30-15:45 Ara 15:45-17:15 –İnovasyonda Yeni Yaklaşımlar, Bu kapsamda Teknoloji Transferi ve Üniversite-Sanayi İşbirlikleri

35 16 Temmuz 2008ESİNKAP EĞİTİM 2: 2.Gün Destekler, Organizasyon ve Başarı Öyküleri 9:30- 11:00 –Ulusal Ar-Ge Destekleri ve Bunlar için Stratejik Yaklaşım Önerileri 11:00-11:30 Ara 11:30-13:00 –Uluslararası Ar-Ge Destekleri ve Bunlar için Stratejik Yaklaşım Önerileri 13:00-14:00 Yemek Arası 14:00- 15:30 (2 ulusal, 2 uluslararası destek almış toplam 4 Firma) –Başarı Öyküleri 15:30-15:45 Ara 15:45-17:15 –Eko-İnovasyon (Kavramlar, Uygulama Araçları, Planlama Yaklaşımı vb.)

36 16 Temmuz 2008ESİNKAP Çevresel Yetkinlik Anketi

37 16 Temmuz 2008ESİNKAP Anket Soruları Çevresel Yetkinlik Anketi kapsamında 17 soru yöneltilmiştir. Anketi 116 Firma cevaplandırmıştır. 100 üzerinden değerlendirilen puanlar esas alınarak firmaların çevresel yetkinlik basamakları (0-4) belirlenmiştir.

38 16 Temmuz 2008ESİNKAP Anket Soruları Anket kapsamında firmaların, 1. Çevre yönetimi düzeyi ve Çevre Yönetim Sistemi uygulamaları 2. “Çevre Dostu Ürün” kavramına ilişkin bilgi ve uygulama düzeyi 3. Eko-verimlilik, temiz üretim ve kirliliğin kaynağında önlenmesine ilişkin uygulamalar ve ilgili parametrelerin takibi 6. Enerji yönetimi seviyesi, enerji verimliliğine yönelik uygulamalar, Enerji Verimliliği Kanunu’na ilişkin bilgi düzeyi 7. Çevre mevzuatı ve çevre standartlarının (ulusal-uluslararası) takibi ve gerekli önlemlerin alınması 8. Çevre konuları ile teknoloji ve inovasyon yeteneklerinin entegrasyonu (Eko-inovasyon altyapısı) 9. Çevre alanındaki yeni nesil kavramlara ilişkin bilgi düzeyi değerlendirilmiştir.

39 16 Temmuz 2008ESİNKAP Çevresel Yetkinlik Basamakları: Sektörel Değerler ve Genel Ortalama SektörİnovasyonÇevre Madencilik1,291,05 Gıda1,781,87 Hazır Giyim1,851,63 Orman Ürünleri1,191,01 Kağıt-Basım1,641,79 Kimya-Plastik1,631,64 Taş-Toprak1,951,96 Metal Ana2,051,73 Metal Eşya ve Makine1,891,54 Diğer (*)1,891,70 Toplam Ortalama1,821,63 (*) Elektrik üretim: 3,26 Geri dönüşüm: 3,16

40 16 Temmuz 2008ESİNKAP Çevresel Yetkinlik Basamağı Ne İfade Ediyor? Basamak ‘0’ Basamak ‘1’ Basamak ‘2’ Basamak ‘3’ Faaliyetler çevre boyutu ile ele alınmamakta; çevre konusu bir rekabet ve yönetim unsuru olarak değerlendirilmemektedir. Firma, bazı tanımlı hedefler koyarak zoru başarmayı deneyebilir. Çevre konusuna reaksiyonel yaklaşılmakta; güncel sorunlar ele alınmakta; bu alanda stratejik ve yönetimsel bir yaklaşım sergilenmemektedir. Düşük performansın olduğu alanları tanımlayarak bu alanlarda eğitim/ danışmanlık/ yardım alınabilir. Çevre yönetimi anlayışı bulunmaktadır. Çevre konusunun rekabetteki yeri ile ilgili farkındalık oluşmuştur; bu alanda uygun destekler sağlanarak uygulamaya geçilebilecektir. Çevre yönetimi anlayışı yerleşmiştir. Çevre konusu bir rekabet unsuru olarak görülmekte; strateji ve teknoloji yönetimine entegre olarak ele alınmaktadır. Ortalama - 1,63 Orman ürün - 1,01 Taş toprak - 1,96

41 16 Temmuz 2008ESİNKAP Çevresel Yetkinlik Basamakları: Dağılım SektörFirma SayısıOrtalamaBasamak Aralığı Madencilik21,051,04 – 1,05 Gıda121,870,04 – 3,26 Hazır Giyim51,630,36 – 2,70 Orman Ürünleri31,010,72 – 1,18 Kağıt-Basım61,791,36 – 3,12 Kimya-Plastik71,640,50 – 2,90 Taş-Toprak141,960,36 – 3,28 Metal Ana51,730,10 – 3,28 Metal Eşya ve Makine521,540,00 – 3,80 Diğer (*)101,700,36 – 3,26 Genel1161,630,00 – 3,80

42 16 Temmuz 2008ESİNKAP Çevresel Yetkinlik Alt Başlıkların Analizi: Konu Başlığı Çevresel Yetkinlik Basamağı Açıklama Çevre Yönetimi ve Yönetim Sistemi1,914 Firma ISO 14001 belgeli Çevre Dostu Ürün1,623 Firma çevre dostu ürün üretiyor Eko-verimlilik – Temiz Üretim1,84 Firma tüm gerekeni yapıyor Enerji Yönetimi, Enerji Verimliliği1,3 1 Firmanın enerji yönetimi en üst seviyede Çevre Mevzuatı ve Standartları1,4 15 firma AB mevzuatını da takip ederek önlemlerini alıyor Eko-inovasyon altyapısı 1,6 21 Firma teknolojik ve yenilikçilik kapasitesini çevre alanında da kullanıyor Yeni nesil kavramlar1,7 14 Firma yeni nesil çevre kavramlarına tam hakim

43 16 Temmuz 2008ESİNKAP Önerilen Eğitim Konuları ve Gelen Talepler Eğitim Konusu Puanı Eko-İnovasyon 172 Temiz Üretim, Eko-verimlilik ve Çevre Dostu Ürünler 163 Enerji Verimliliği 305 Çevre Yönetim Sistemi ve Çevre Yönetim Araçları 183 AB Uyum Sürecinde Çevre Mevzuatı ve Sanayiye Olası Etkileri 146 AB’de Uygulanan Çevreci Sistem ve Uygulamalar 133

44 16 Temmuz 2008ESİNKAP Eğitim Programı Önerilen eğitim programı anket sonuçları ve eğitim talepleri dikkate alınarak yapılmıştır. Enerji Verimliliği konusuna bir tam gün ayrılmıştır. Eko-inovasyon konusu, Araştırma, “Teknoloji Geliştirme Ve İnovasyon Süreçleri Ve Destekleri” eğitimi kapsamında ele alınacaktır. Diğer konular için toplam bir günlük eğitim öngörülmüştür.

45 16 Temmuz 2008ESİNKAP Eğitim Programı Eğitim-3: Sanayici için Rekabet Odaklı Çevre Eğitimi (2 Gün)

46 16 Temmuz 2008ESİNKAP EĞİTİM 3: 1.Gün 1. Gün: Sanayide Eko-Verimlilik ve Rekabet 09:30 – 10:00Açılış ve Eğitim Kapsamının Tanıtımı 10:00 – 10:45Sanayide Çevre ve Temel Kavramlar 10:45 – 11:15 Ara 11:15 – 12:00Çevre Yönetim Sistemi, Standartlar ve Uygulama Esasları 12:00 – 13:00Sanayide AB Çevre Mevzuatına Uyum ve Alınması Gereken Önlemler 13:00 – 14:00Yemek arası

47 16 Temmuz 2008ESİNKAP EĞİTİM 3: 2.Gün 1. Gün: Sanayide Eko-Verimlilik ve Rekabet......... 14:00 – 15:15 Temiz Üretim, Eko-Verimlilik ve Çevre Dostu Ürünler- Temel yaklaşım, teknikler, yöntemler ve bilgi kaynakları 15:15 – 15:45Ara 15:45 – 16:45Temiz Üretim, Eko-Verimlilik ve Çevre Dostu Ürünler- Uygulama Örnekleri 16:45 – 17:15TTGV Çevre Destekleri

48 16 Temmuz 2008ESİNKAP EĞİTİM 3: 2.Gün 2. Gün: Sanayide Enerji Verimliliği ve Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı (TÜBİTAK MAM – Enerji Enstitüsü) 09:30 – 10:00Sanayide Enerji Tüketimi – Mevcut Durum Değerlendirmesi 10:00 – 11:00Enerji Alanındaki Ulusal Mevzuat ve AB Direktifleri 11:00 – 11:30 Ara 11:30 – 13:00Enerji Yönetimi ve Enerji Etüdü Yöntemleri 13:00 – 14:00Yemek arası

49 16 Temmuz 2008ESİNKAP EĞİTİM 3: 2.Gün 2. Gün: Sanayide Enerji Verimliliği ve Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı (TÜBİTAK MAM – Enerji Enstitüsü).......... 14:00 – 14:45 Sanayide Enerji Kullanan Sistemler ve Verimlilik Esasları 14:45 – 15:45Sanayide Enerji Verimliliği Uygulama Örnekleri 15:45 – 16:15Ara 16:15 – 17:00Üretimde Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı 17:00 – 17:15Kapanış

50 16 Temmuz 2008ESİNKAP. Verimli, işbirlikli ve başarılı bir çalışma diliyoruz.


"16 Temmuz 2008ESİNKAP Teknolojik ve Çevresel Yetkinlik Anket Değerlendirmesi." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları