Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DOLAPDERE SAN. SİT. CAMİİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DOLAPDERE SAN. SİT. CAMİİ"— Sunum transkripti:

1 DOLAPDERE SAN. SİT. CAMİİ
RAMAZAN BAYRAMI Emin YAVUZYİĞİT UZMAN İMAM HATİP BAŞAKŞEHİR MÜFTÜLÜĞÜ DOLAPDERE SAN. SİT. CAMİİ BAŞAKŞEHİR/İSTANBUL

2 RAMAZAN BAYRAM SOHBETİMİZİN KONU DİZİNİ:
1) RAMAZAN AYININ BİZE KAZANDIRDIKLARI. 2) BAYRAM NEDİR VE DEĞERİ. 3) BAYRAMI NASIL DEĞERLENDİRMELİYİZ. 4) BAYRAMLA İLGİLİ DİNİ MESELELER. 5) VAAZIMIZIN ÖZET SUNUMU 6) BAYRAM NAMAZI TARİFİ. 7) EFENDİMİZ (SAV)’DEN VE BİZDEN DUALAR 8) BAYRAM SELAMLAMASI

3 قَدْ اَفْلَحَ مَنْ تَزَكّٰى وَذَكَرَ اسْمَ رَبِّهٖ فَصَلّٰى
BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM قَدْ اَفْلَحَ مَنْ تَزَكّٰى وَذَكَرَ اسْمَ رَبِّهٖ فَصَلّٰى «Arınan ve Rabbinin adını anıp, namaz kılan kimse mutlaka kurtuluşa erer.» (Ala suresi 14-15)

4 AYETTE GEÇEN BU ÜÇ MADDE RAMAZANDA ZİRVE YAPAN İBADETLERİMİZDİR.
AYETTEKİ ( تَزَكّٰى) KELİMESİ 3 MANAYA GELİR: 1) KALP TEMİZLİĞİ: KALP TEMİZLİĞİ İBADETLERLE OLUR VE RAMAZAN AYINDA İBADETLERE DAHA FAZLA ÖNEM VEREREK KALP TEMİZLİĞİ YAPMIŞ OLDUK: ORUÇ, TERAVİH, ZİKİR, DUA VE NAFİLE İBADETLER VS 2) BEDEN TEMİZLİĞİ: ABDEST-GUSÜL 3) MALIN TEMİZLİĞİ: ZEKAT, SADAKA, FİTRE, FİDYE VS İLE OLUR. AYETTE GEÇEN BU ÜÇ MADDE RAMAZANDA ZİRVE YAPAN İBADETLERİMİZDİR.

5 BUNLARA KISACA DEĞİNELİM
RAMAZAN AYININ BİZLERE KAZANDIRDIKLARI BUNLARA KISACA DEĞİNELİM

6 1) RAMAZAN AYINDA ORUÇ TUTARAK ALLAH’IN EMRİNİ YERİNE GETİRDİK VE AYNI ZAMANDA ORUÇ TUTARAK SABRI ÖĞRENMİŞ OLDUK بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ يَا اَيُّهَا الَّذٖينَ اٰمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذٖينَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ «Ey iman edenler! Allah'a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı.» (Bakara suresi 183)

7 اَلصِّيَامُ نِصْفُ الصَّبْرِ «Oruç sabrın yarısıdır.»
(İbn Mâce, Sıyam 44)

8 2) RAMAZAN AYINDA KURANLAR OKUNDU VE MUKABELELERE EŞLİK EDİLEREK KURANLA RUHLARIMIZ ŞİFA BULDU
Hz. Fâtıma validemizden gelen bir rivâyete göre, Peygamberimiz şöyle buyurmuştur: “Cebrâil aleyhi's-selâm her yıl Kur'an-ı Kerîm'i benimle mukabele ederdi. Bu sene iki defa mukabele etti. Öyle sanıyorum ki ölümüm yaklaşmıştır. (Buhari, Fedailü'I-Kur'an, 7.)

9 3) RAMAZAN AYINDA TERAVİH İLE GECELERİMİZİ İHYA ETTİK
كَانَ رَسولُ اللّهِ يُرَغِّبُهُمْ في قِيَامِ رَمَضَانَ مِنْ غَيْرِ أنْ يَأمُرَهُمْ بِعَزِيمَةٍ فَيَقُولُ: مَنْ قَامَ رَمَضَانَ إيمَاناً وَاحْتِسَاباً غُفِرَ لَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) onları, kesin bir emirde bulunmaksızın ramazan gecelerini ihyaya teşvik ederdi. (Bu maksatla) derdi ki: "Kim ramazan gecesini, sevabına inanarak ve bunu elde etmek niyetiyle namazla (teravih) ihya ederse geçmiş günahları affedilir." (Buhari Salatut teravih 1)

10 4) RAMAZAN AYINDA SAHUR ÖNCESİ TEHECCÜDLE KENDİMİZİ İHYA ETTİK VE SAHURLA SOFRALARIMIZ BEREKETLENDİ
Peygamber Efendimiz (s.a.s), Sahih-i Müslim'de Ebû Hureyre (r.a)'dan rivâyet edilen bir hadis-i şerifte teheccüd namazının en faziletli vaktini şöyle belirtmiştir: «Farz namazdan sonra en faziletli namaz gece namazıdır. Geceyi iki kısma bölersen son kısmı namaz için en faziletli vakittir. Eğer geceyi üçe bölersen ortası en faziletli vakittir.» (Tecrid-i Sarih Terc. IV, 16).

11 5) RAMAZAN AYINDA CÖMERTLİK DUYGULARIMIZ GELİŞTİ
وَسَيُجَنَّبُهَا الْاَتْقٰى اَلَّذٖى يُؤْتٖى مَالَهُ يَتَزَكّٰى «Temizlenmek için malını hayra veren en muttaki (Allah'a karşı gelmekten en çok sakınan) kimse o ateşten uzak tutulacaktır.» (Leyl suresi 17-18)

12 وَمَا لِاَحَدٍ عِنْدَهُ مِنْ نِعْمَةٍ تُجْزٰى
اِلَّا ابْتِغَاءَ وَجْهِ رَبِّهِ الْاَعْلٰى «O, hiç kimseye karşılık bekleyerek iyilik yapmaz. (Yaptığı iyiliği) ancak yüce Rabbinin rızasını istediği için (yapar).» (Leyl suresi 19-20)

13 6) RAMAZAN AYINDA ZEKAT, FİTRE, FİDYE, SADAKA VE HAYIRLAR YAPILARAK RAMAZANIMIZI ALTINLAŞTIRDIK
اِنَّمَا الصَّدَقَاتُ لِلْفُقَرَاءِ وَالْمَسَاكٖينِ وَالْعَامِلٖينَ عَلَيْهَا وَالْمُؤَلَّفَةِ قُلُوبُهُمْ وَفِى الرِّقَابِ وَالْغَارِمٖينَ وَفٖى سَبٖيلِ اللّٰهِ وَابْنِ السَّبٖيلِ فَرٖيضَةً مِنَ اللّٰهِ وَاللّٰهُ عَلٖيمٌ حَكٖيمٌ «Sadakalar (zekâtlar), Allah'tan bir farz olarak ancak fakirler, düşkünler, zekât toplayan memurlar, kalpleri İslâm'a ısındırılacak olanlarla (özgürlüğüne kavuşturulacak) köleler, borçlular, Allah yolunda cihad edenler ve yolda kalmış yolcular içindir. Allah, hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir.» (Tevbe suresi 60)

14 7) RAMAZAN AYINDA KİMSESİZLERİN KİMSESİ OLUNDU, YETİMLERE VE FAKİRLERE BOLCA YARDIM EDİLEREK ONLARINDA SEVİNMESİNE VESİLE OLDUNDU. وَيُطْعِمُونَ الطَّعَامَ عَلٰى حُبِّهِ مِسْكٖينًا وَيَتٖيمًا وَاَسٖيرًا « Onlar, seve seve yiyeceği yoksula, yetime ve esire yedirirler.» (İnsan suresi 8)

15 8) RAMAZAN AYINDA CAMİLERİMİZDE UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ İTİKAFLA YENİDEN ŞENLENDİ
وَلَا تُبَاشِرُوهُنَّ وَاَنْتُمْ عَاكِفُونَ فِى الْمَسَاجِدِ تِلْكَ حُدُودُ اللّٰهِ فَلَا تَقْرَبُوهَا كَذٰلِكَ يُبَيِّنُ اللّٰهُ اٰيَاتِهٖ لِلنَّاسِ لَعَلَّهُمْ يَتَّقُونَ «…Bununla birlikte siz mescitlerde itikâfta iken eşlerinize yaklaşmayın. Bunlar, Allah'ın koyduğu sınırlardır. Bu sınırlara yaklaşmayın. Allah, kendine karşı gelmekten sakınsınlar diye, âyetlerini insanlara böylece açıklar.» (Bakara suresi 187)

16 9) RAMAZAN AYINDA ; YALANI, ĞIYBETİ, YALAN YEMİNİ, YALANLA İŞ YAPMAYI VE HASEDİ BIRAKTIK
يَا اَيُّهَا الَّذٖينَ اٰمَنُوا اجْتَنِبُوا كَثٖيرًا مِنَ الظَّنِّ اِنَّ بَعْضَ الظَّنِّ اِثْمٌ وَلَا تَجَسَّسُوا وَلَا يَغْتَبْ بَعْضُكُمْ بَعْضًا اَيُحِبُّ اَحَدُكُمْ اَنْ يَاْكُلَ لَحْمَ اَخٖيهِ مَيْتًا فَكَرِهْتُمُوهُ وَاتَّقُوا اللّٰهَ اِنَّ اللّٰهَ تَوَّابٌ رَحٖيمٌ «Ey iman edenler! Zannın birçoğundan sakının. Çünkü zannın bir kısmı günahtır. Birbirinizin kusurlarını ve mahremiyetlerini araştırmayın. Birbirinizin gıybetini yapmayın. Herhangi biriniz ölü kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? İşte bundan tiksindiniz! Allah'a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz Allah tövbeyi çok kabul edendir, çok merhamet edendir.» (Hucurat suresi 12)

17 10) RAMAZAN AYINDA İÇKİYİ, KUMARI VE SİGARAYI BIRAKTIK.
َا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ إِنَّمَا الْخَمْرُ وَالْمَيْسِرُ وَالأَنصَابُ وَالأَزْلاَمُ رِجْسٌ مِّنْ عَمَلِ الشَّيْطَانِ فَاجْتَنِبُوهُ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ:إِنَّمَا يُرِيدُالشَّيْطَانُ أَن يُوقِعَ بَيْنَكُمُ الْعَدَاوَةَ وَالْبَغْضَاء فِي الْخَمْرِ وَالْمَيْسِرِوَيَصُدَّكُمْ عَن ذِكْرِ اللّهِ وَعَنِ الصَّلاَةِ فَهَلْ أَنتُم مُّنتَهُونَ «Ey iman edenler! Şarap, kumar, dikili taşlar (putlar), fal ve şans okları birer şeytan işi pisliktir. Bunlardan uzak durunuz ki, kurtuluşa eresiniz.» «Şeytan içkide ve kumarda ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık bunlardan vazgeçtiniz değil mi?» (Maide Suresi, 90,91)

18 11) RAMAZAN AYINDA SABRETMEYİ VE SABIR EĞİTİMİNDEN GEÇEREK SABIRKAR OLMAYI ÖĞRENDİK
يَا اَيُّهَا الَّذٖينَ اٰمَنُوا اصْبِرُوا وَصَابِرُوا وَرَابِطُوا وَاتَّقُوا اللّٰهَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ «Ey iman edenler! Sabredin. Sabır yarışında düşmanlarınızı geçin. (Cihat için) hazırlıklı ve uyanık olun ve Allah'a karşı gelmekten sakının ki kurtuluşa eresiniz.» (Ali İmran 200)

19 VE BÖYLECE 30 RAMAZAN GÜNÜ ARDINDAN RAMAZAN BAYRAMINA ULAŞMIŞ BULUNMAKTAYIZ

20 قَالَ عٖيسَى ابْنُ مَرْيَمَ اللّٰهُمَّ رَبَّنَا اَنْزِلْ عَلَيْنَا مَائِدَةً مِنَ السَّمَاءِ تَكُونُ لَنَا عٖيدًا لِاَوَّلِنَا وَاٰخِرِنَا وَاٰيَةً مِنْكَ وَارْزُقْنَا وَاَنْتَ خَيْرُ الرَّازِقٖينَ «Meryem oğlu İsa, "Ey Allahım! Ey Rabbimiz! Bize gökten bir sofra indir ki; önce gelenlerimize (zamanımızdaki dindaşlarımıza) ve sonradan geleceklerimize bir bayram ve senden (gelen) bir mucize olsun. Bizi rızıklandır. Sen rızıklandıranların en hayırlısısın" dedi.» (Maide suresi 114)

21 ALLAHIN İHSAN ETTİĞİ GÜNLER RAMAZAN VE KURBAN BAYRAMLARIDIR
HZ. Enes (ra) şöyle anlatıyor : “Allah’ın elçisi Medine’ye geldiğinde, Medine’lilerin gülüp eğlendikleri iki günleri vardı. Allah’ın elçisi; - “Bu iki gün nedir?” diye sordu. Onlarda : - “İslâm’dan evvel sevindiğimiz günlerdir.” dediler. Bunun üzerine Peygamber (SAV): - “Allah size o iki bayram günlerine bedel, hatta onlardan daha hayırlı iki bayram günü ihsan etti. Bunlar Ramazan ve Kurban bayramlarıdır” dedi. (Ebu Davud Salat:1295)

22 HZ MUHAMMED SAV EFENDİMİZ BAYRAMLARIN BÜYÜK BİR COŞKU İÇİNDE KUTLANMASINI ARZU EDERDİ:
Dinî ve sosyal olmak üzere iki yönü bulunan ramazan ve kurban bayramı kutlamaları Asrı Saadette “musalla” adı verilen geniş bir alanda, erkek ve kadın cemaatin katıldıkları bayram namazı ile başlardı. Böylece Hz. Peygamber’in, bayramların kalabalıkla ve büyük bir coşku içinde kutlanmasını arzu ettiği anlaşılmaktadır.

23 ALVARLI EFE HAZRETLERİ BAYRAMIN NASIL BİR BAYRAM OLMASI GEREKTİĞİNİ MISRALARINDA ŞÖYLE İFEDE EDER;
Can bula cananını Bayram O Bayram Ola Kul bula sultanını Hüznü keder def ola Lutfi Ya Lutfi Kerim Dilde hicap ref ola Erişe Rahmu Rahim Cümle günah af ola Ber murad ede fehim Bayram O Bayram Ola Bayram O Bayram Ola

24 Allah’ın lütfettiği iki kutsal bayramdan birisi olan Ramazan bayramına ulaşmış bulunmaktayız. Bizleri Bayram günlerine ulaştıran Rabbimize sonsuz Hamd-ü senalar olsun. Bayramlar cehennemden kurtuluş günleridir. Bayram günleri orucun, teravih’in ve diğer tüm ibadetlerin yorgunluğunun sonucunda Allah katında mükafatlanmak zamanlarıdır. Bayramlar sevinç ve neşe günleridir. Bayramlar anne-babaların, çocukların ve ihtiyaç sahiplerinin sevinç günleridir, umut günleridir. Bayram sabahı tüm müslümanların içi kıpır kıpır heyecan dolu, mutluluk dolu. Çünkü yaşanan bayram Rab katından gelen ulvi bir bayramdır. Bayramlar, coşku, eğlenme ve mutlu olma zamanıdır.

25 BAYRAMDA KİŞLERİN KIYAFETLERİ İSLAMA UYGUN OLMALIDIR
- Hz. Aişe anlatır . “Hz. Ebubekir’in kızı Esma, ince elbise ile peygamberin yanına gelmişti. Resûlullah ondan yüz çevirdi ve ona: “Ey Esma! Kadın, ergenlik çağına yaklaşınca, onun vücudunu başkalarının görmesi uygun değildir. El ve yüz hariç örtünmelisin” dedi. Onun açık halinden yüz çevirdi. “Peygamberin sizin çocuğunuzdan da yüz çevirmesini ister misiniz?” - Nur Sûresinde : “Mü’min kadınlara söyle gözlerini haramdan sakındırsınlar, ırzlarını korusunlar. Ziynetlerini ve ziynet yerlerini açıp göstermesinler. Ancak zaruri olan el ve yüz müstesnadır. Baş örtülerini de yakalarının üstüne omuzlarına sarkıtsınlar.” (Nur suresi 31) buyrulmuştur.

26 HZ MUHAMMED SAV EFENDİMİZ ŞÖYLE BUYURDUĞU RİVAYET EDİLİR:
“Kadir gecesi gelince melekler Allah’ı zikreden her kula Allah’tan rahmet dileyip dua ederler. Ramazan bayramı olunca da Allah meleklere der ki: ”Ey meleklerim! İşine bağlı işçinin mükafatı nedir?” Melekler: - “Ey Allah’ım! Onun mükafatı, ücretinin eksiksiz verilmesidir” derler. Allah’ta meleklere: - “Benim kullarım emrettiğim şeyleri yaptılar, sonra bana dua ettiler, onların dualarını kabul edeceğim” der. -Allah kullarına da şöyle der: - “Sizi bağışladım, kötülüklerinizi de iyiliğe çevirdim”

27 BAYRAM GÜNLERİNİ ALLAH’IN RIZASINA UYGUN BİR ŞEKİLDE NASIL DEĞERLENDİRİLE BİLİR.
MADDELER HALİNDE:

28 1) BAYRAM GÜNLERİ SEVİNÇ VE NEŞE İÇİNDE GEÇİRİLMELİDİR.
Hz.Peygamber (s.a.v)’in bayram günleri ve bu günlerin mahiyeti hakkında söyle bir hadisleri vardır: «Arafe, Kurban ve Teşrik günleri biz Müslümanların bayramıdır. Bu günler yeme, içme günleridir.» (Müslim, Sıyam, 23) Bu hadisten anlaşılan ramazan ve kurban bayram günleri neşe günleri yeme içme günleridir.

29 Hz.Aişe (r.a) validemizden söyle rivayet edilmiştir:
“Kurban bayramının ilk üç günlerinden birinde idi. Rasulullah yanıma geldi, karsımda Buâs Harbi üzerine (düzülmüş türküler) ezgilerini def çalarak okuyan iki kız vardı. Hz. Peygamber yatağına uzanmış ve mübarek yüzünü çevirmişti. O esnada içeriye Hz. Ebu Bekir girdi. Türkü okuyan kızları görünce: ‘Bu ne hal? Allah Rasulünün huzurunda şeytan sazı öyle mi?’ diyerek bana kızdı ve kızları azarladı. -Bunun üzerine Rasulullah (s.a.v) ona dönerek: «Ey Ebu Bekir, bırak onları söylesinler, her milletin bir bayramı vardır. Bu da bizim bayramımızdır’ buyurdu.» (Buhari, İdeyn, 3; Müslim, İdeyn, 16.)

30 2) BAYRAM GÜNLERİ MERHAMETİN ZİRVE YAPTIĞI GÜNLERDİR
مُحَمَّدٌ رَسُولُ اللّٰهِ وَالَّذٖينَ مَعَهُ اَشِدَّاءُ عَلَى الْكُفَّارِ رُحَمَاءُ بَيْنَهُمْ تَرٰیهُمْ رُكَّعًا سُجَّدًا يَبْتَغُونَ فَضْلًا مِنَ اللّٰهِ وَرِضْوَانًا سٖيمَاهُمْ فٖى وُجُوهِهِمْ مِنْ اَثَرِ السُّجُودِ ذٰلِكَ مَثَلُهُمْ فِى التَّوْرٰيةِ وَمَثَلُهُمْ فِى الْاِنْجٖيلِ كَزَرْعٍ اَخْرَجَ شَطْپَهُ فَاٰزَرَهُ فَاسْتَغْلَظَ فَاسْتَوٰى عَلٰى سُوقِهٖ يُعْجِبُ الزُّرَّاعَ لِيَغٖيظَ بِهِمُ الْكُفَّارَ وَعَدَ اللّٰهُ الَّذٖينَ اٰمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ مِنْهُمْ مَغْفِرَةً وَاَجْرًا عَظٖيمًا «Muhammed, Allah'ın Resûlüdür. Onunla beraber olanlar, inkârcılara karşı çetin, birbirlerine karşı da merhametlidirler. Onların, rükû ve secde hâlinde, Allah'tan lütuf ve hoşnutluk istediklerini görürsün. Onların secde eseri olan alametleri yüzlerindedir. İşte bu, onların Tevrat'ta ve İncil'de anlatılan durumlarıdır: Onlar filizini çıkarmış, onu kuvvetlendirmiş, kalınlaşmış, gövdesi üzerine dikilmiş, ziraatçıların hoşuna giden bir ekin gibidirler. Allah, kendileri sebebiyle inkârcıları öfkelendirmek için onları böyle sağlam ve dirençli kılar. Allah, içlerinden iman edip salih amel işleyenlere bir bağışlama ve büyük bir mükâfat vaad etmiştir.» (Fetih suresi 29)

31 وَمَنْ يُشْرِكْ بِاللّٰهِ فَقَدِ افْتَرٰى اِثْمًا عَظٖيمًا
3) BAYRAM GÜNLERİ BAĞIŞLANMA VE AF GÜNLERİDİR اِنَّ اللّٰهَ لَا يَغْفِرُ اَنْ يُشْرَكَ بِهٖ وَيَغْفِرُ مَا دُونَ ذٰلِكَ لِمَنْ يَشَاءُ وَمَنْ يُشْرِكْ بِاللّٰهِ فَقَدِ افْتَرٰى اِثْمًا عَظٖيمًا «Şüphesiz Allah, kendisine ortak koşulmasını asla bağışlamaz. Bunun dışında kalan (günah) ları ise dilediği kimseler için bağışlar. Allah'a şirk koşan kimse, şüphesiz büyük bir günah işleyerek iftira etmiş olur.» (Nisa suresi 48)

32 HZ MUHAMMED SAV EFENDİMİZ BUYURUYOR Kİ: «Kim, dünyada müslüman kardeşinin ayıbını örterse, Allah da onun ayıbını âhirette gizleyip kapatır." (Müslim, Birr, 58, 72

33 «Din kardeşini, bir suçundan dolayı ayıplayan kimse, o suçu kendisi de işlemedikçe ölmez.» (Tirmizî, Kıyamet, 53)

34 وَلَا تَسْتَوِى الْحَسَنَةُ وَلَا السَّيِّئَةُ اِدْفَعْ بِالَّتٖى هِىَ اَحْسَنُ فَاِذَا الَّذٖى بَيْنَكَ وَبَيْنَهُ عَدَاوَةٌ كَاَنَّهُ وَلِىٌّ حَمٖيمٌ «İyilikle kötülük bir olmaz. Kötülüğü en güzel bir şekilde sav. Bir de bakarsın ki, seninle arasında düşmanlık bulunan kimse sanki sıcak bir dost oluvermiştir.» (Fussilet suresi 34)

35 İbn-i Abbâs (RA) şu tavsiyede bulunur:
«Arkadaşının ayıplarını söylemek istediğinde, hemen kendi ayıplarını hatırla!» (Buhârî, el-Edebü’l-Müfred, no: 328)

36 Rasûlullah (SAV) şöyle buyurmuştur:
«İşlediği günahları açığa vuranlar dışında, ümmetimin tamamı affedilmiştir. Bir adamın, gece kötü bir iş yapıp, Allah onu örttüğü hâlde, sabahleyin kalkıp; «–Ey falan! Ben dün gece şöyle şöyle yaptım.» demesi, açık günahlardandır. Oysa, Rabbi geceleyin onun kötülüğünü örtmüştü. Fakat o, sabaha çıktığında Allâh’ın örttüğünü açığa vuruyor.» (Buhârî, Edeb, 60; Müslim, Zühd, 52)

37 4) BAYRAM GÜNLERİ ZİYARETLEŞME SILA-İ RAHİM GÜNLERİDİR يَا اَيُّهَا النَّاسُ اتَّقُوا رَبَّكُمُ الَّذٖى خَلَقَكُمْ مِنْ نَفْسٍ وَاحِدَةٍ وَخَلَقَ مِنْهَا زَوْجَهَا وَبَثَّ مِنْهُمَا رِجَالًا كَثٖيرًا وَنِسَاءً وَاتَّقُوا اللّٰهَ الَّذٖى تَسَاءَلُونَ بِهٖ وَالْاَرْحَامَ اِنَّ اللّٰهَ كَانَ عَلَيْكُمْ رَقٖيبًا «Ey insanlar! Sizi bir tek nefisten yaratan ve ondan da eşini yaratan; ikisinden birçok erkek ve kadın (meydana getirip) yayan Rabbinize karşı gelmekten sakının. Kendisi adına birbirinizden dilekte bulunduğunuz Allah'a karşı gelmekten ve akrabalık bağlarını koparmaktan sakının. Şüphesiz Allah, üzerinizde bir gözetleyicidir.» (Nisa suresi 1)

38 5) BAYRAM GÜNLERİ BİR VE BERABER YAŞAMA HALİNİ GÜÇLENDİRME GÜNLERİDİR
وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللّٰهِ جَمٖيعًا وَلَا تَفَرَّقُوا وَاذْكُرُوا نِعْمَتَ اللّٰهِ عَلَيْكُمْ اِذْ كُنْتُمْ اَعْدَاءً فَاَلَّفَ بَيْنَ قُلُوبِكُمْ فَاَصْبَحْتُمْ بِنِعْمَتِهٖ اِخْوَانًا وَكُنْتُمْ عَلٰى شَفَا حُفْرَةٍ مِنَ النَّارِ فَاَنْقَذَكُمْ مِنْهَا كَذٰلِكَ يُبَيِّنُ اللّٰهُ لَكُمْ اٰيَاتِهٖ لَعَلَّكُمْ تَهْتَدُونَ «Hep birlikte Allah'ın ipine (Kur'an'a) sımsıkı sarılın. Parçalanıp bölünmeyin. Allah'ın size olan nimetini hatırlayın. Hani sizler birbirinize düşmanlar idiniz de O, kalplerinizi birleştirmişti. İşte O'nun bu nimeti sayesinde kardeşler olmuştunuz. Yine siz, bir ateş çukurunun tam kenarında idiniz de O sizi oradan kurtarmıştı. İşte Allah size âyetlerini böyle apaçık bildiriyor ki doğru yola eresiniz.» (Ali İmran suresi 103)

39 لا تَقَاطَعُوا ، ولا تَدابروا ، ولا تباغضُوا ، ولا تحاسدُوا ، وكُونُوا عِبادَ اللَّهِ إخْواناً ً
Birbirinizle ilginizi kesmeyiniz, sırt dönmeyiniz, kin tutmayınız ve haset etmeyiniz. Ey Allah'ın kulları! kardeş olunuz. (Buhari, Edeb 57)

40 مثَلُ الْمُؤْمِنِينَ فِي تَوَادِّهِمْ وتَرَاحُمِهِمْ وتَعاطُفِهِمْ ، مَثَلُ الْجَسَدِ إِذَا اشْتَكَى مِنْهُ عُضْوٌ تَداعَى لهُ سائِرُ الْجسدِ بالسهَرِ والْحُمَّى «Mü’minler birbirlerini sevmekte, birbirlerine acımakta ve birbirlerini korumakta bir vücuda benzerler. Vücudun bir uzvu hasta olduğu zaman, diğer uzuvlar da bu sebeple uykusuzluğa ve ateşli hastalığa tutulurlar.» (Buhari, Edeb 27)

41 İMANLI SİNELERDE HİSSEDİLEN VE BUĞUZDAN ÖTEYE GEÇEMEYEN YAŞAM HALİMİZ…!
BURUK BİR BAYRAM YAŞIYORUZ TÜM DÜNYA MÜSLÜMANLARI HASTA, BÖLÜNMÜŞ VE PARÇALANMIŞ. SURİYEDE MÜSLÜMANLAR BİRBİRLERİNİ ÖLDÜRÜYORLAR. ÖLENDE, ÖLDÜRENDE ALLAH DİYOR. IRAKTA, PATANİDE, KARABAĞDA VE URİMÇİDE MÜSLÜMANLAR DERTLİ, KEDERLİ VE SIKINTILI. ÖZELLİKLE TÜM DÜNYA MÜSLÜMANLARININ VE İNSANLARININ GÖZÜ ÖNÜNDE RAMAZANDA FİLİSTİNİN BOMBALANMASI VE MÜSLÜMAN DÜNYANIN HİÇ BİR ŞEY YAPAMAMASI MÜSÜLÜMANLARIN KAYBIDIR VE AYIDIR.

42 EY MÜSLÜMAN KARDEŞ UYANMAK ZAMANIDIR
ALLAH’A VERDİĞİMİZ SÖZDE DURMA ZAMANIDIR FİLİSTİNDE ÇOCUKLAR, ANALAR VE MASUM İNSANLAR AĞLIYORSA SENDE ONUNLA AĞLAYACAKSIN. DOĞU TÜRKİSTANDA MÜSLÜMAN KADINLARI ZORLA ÇİNLİLER TARAFINDAN ALINIP PEKİN PAZARLARINDA SATILIRKEN SEN ONUN IZDIRABINI DUYAMIYORSAN KENDİNİ SORGULA. ALLAHIN MUBAREK KILDIĞI MESCİDİ AKSA VE ETRAFI TERUMAR EDİLİYORKEN SEN HELAL HARAM DEMEDEN VER ALLAHIM VER DEYİP, SONRA BAŞKALARININ HAKLARINI YİYİP HACCA GİDİP GÜNAH ÇIKARARAK TEMİZLENDİĞİNİMİ SANIYORSUN EY MÜSLÜMAN KARDEŞ

43 MÜSLÜMAN MÜSLÜMANIN DERDİNİ DERT EDİNMELİDİR…!
RESULULLAH SAV EFENDİMİZİN UHUTTA DİŞİ ŞEHİT EDİLİNCE BUNU HİSSEDEN VE ÖTELERDEN GÖREN VEYSEL KARAN-İ HAZRETLERİ GİBİ 32 DİŞİNİ SÖKÜP ÇIKARAN VE EFENDİMİZİN DERDİ İLE DERTLENEN PEYGAMBER AŞK-I EDASI İLE MÜSLÜMANLARIN DERTLERİ İLE DERTLENMELİ. VEYSEL KARANİ HAZRETLERİ GİBİ 32 DİŞİNİ PEYGAMBER AŞKI İLE SÖKEN BİR EDEA İLE BİZ MÜSLÜMANLARDA DÜNYA MÜSLÜMANLARI İÇİN 32 DİŞİNİ SÖKEN MUHAMMED ÜMMETİ AŞIKLARI OLMAMAIZ LAZIMDIR.

44 المُسْلِمُ أَخُو المُسْلِمِ ، لا يظْلِمُه ، ولا يُسْلِمهُ ، منْ كَانَ فِي حَاجَةِ أَخِيهِ كَانَ اللَّهُ فِي حاجتِهِ ، ومَنْ فَرَّج عنْ مُسْلِمٍ كُرْبةً فَرَّجَ اللَّهُ عنْهُ بِهَا كُرْبَةً مِنْ كُرَبِ يوْمَ الْقِيامَةِ ، ومَنْ ستر مُسْلِماً سَتَرهُ اللَّهُ يَوْم الْقِيَامَةِ «Müslüman, müslümanın kardeşidir. Ona zulmetmez, haksızlık yapmaz, onu düşmana teslim etmez. Müslüman kardeşinin ihtiyacını gideren kimsenin Allah da ihtiyacını giderir. Kim bir müslümandan bir sıkıntıyı giderirse, Allah Teâlâ o kimsenin kıyamet günündeki sıkıntılarından birini giderir. Kim bir müslümanın ayıp ve kusurunu örterse, Allah Teâlâ da o kimsenin ayıp ve kusurunu örter.» ( Buhari, Mezalim 3)

45 لا يُؤْمِنُ أَحدُكُمْ حتَّى يُحِبَّ لأَخِيهِ مَا
يُحِبُّ لِنَفْسِهِ «Kendisi için istediğini mümin kardeşi için istemeyen iman etmiş olmaz.» (Buhari İman 7)

46 6) BAYRAM GÜNLERİ HASTALARI ZİYARET ETME VE BİR NEBZEDE OLSA ONLARINDA BAYRAM SEVİNÇLERİNE KATKIDA BULUNMA GÜNLERİDİR « إنَّ المسلم إذا عاد أخاه المسلم لم يزل في خُرْفَةِ الجنة حتى يرجع» «Bir Müslüman, hasta bir Müslüman kardeşini ziyarete gittiğinde, dönünceye kadar cennet hurfesi (meyvesi) içindedir.» (Müslim Birr 40,42)

47 7) BAYRAM GÜNLERİ ÇOCUKLARI SEVİNDİRME GÜNLERİDİR
Bir bayram günü Peygamberimiz, oynayan çocukların yanından geçiyordu. Onlardan birinin oyuna iştirak etmediğini, bir kenarda oturup ağladığını gördü. Yırtık elbiseli bu çocuğun yanına yaklaşıp: - “Niçin ağlıyorsun? Sen arkadaşlarınla beraber niçin oynamıyorsun?” dedi. Çocuk hıçkırarak cevap verdi: - “Babam savaşta şehit oldu. Annem başka biriyle evlendi. Yiyecek, içecek, sığınacak bir yerim, bir şeyim yok.” Peygamberimiz, çok duygulandı ve ona : - “Benim baban, Aişe’nin annen, Hasan ve Hüseyin’in de kardeşlerin olmasını ister misin? deyince çocuk: - “Nasıl istemem, Ey Allah’ın Resûlü” dedi. Peygamberimiz çocuğu alıp evine götürdü. Yedirdi, içirdi, giydirdi. Bir müddet sonra çocuk sevinerek oynayan arkadaşlarının arasına katıldı.

48 8) BAYRAM GÜNLERİ, YETİMLERİN, YOKSULLARIN VE FAKİRLERİN SEVİNDİRİLECEĞİ GÜNLERDİR
«أَنَا وكافلُ الْيتِيمِ في الجنَّةِ هَكَذَا » وأَشَار بِالسَّبَّابَةِ وَالْوُسْطَى ، وفَرَّجَ بَيْنَهُمَا «Ben ve yetimi himâye eden kimse cennette şöylece beraber bulunacağız» buyurdu ve işaret parmağıyla orta parmağını, aralarını biraz aralayarak, gösterdi. ( Riyazussalihin 264)

49 وَيُطْعِمُونَ الطَّعَامَ عَلٰى حُبِّهِ مِسْكٖينًا وَيَتٖيمًا وَاَسٖيرًا «Onlar, seve seve yiyeceği yoksula, yetime ve esire yedirirler.» (İnsan suresi 8)

50 فَذٰلِكَ الَّذٖى يَدُعُّ الْيَتٖيمَ
وَلَا يَحُضُّ عَلٰى طَعَامِ الْمِسْكٖينِ «İşte o, yetimi itip kakan, yoksula yedirmeyi özendirmeyen kimsedir.» (Maun suresi 2-3)

51 9) BAYRAM GÜNLERİ ANNE VE BABA İLE İLİŞKİLERİ DAHA DA SAĞLAMLAŞTIRMA GÜNLERİDİR.
وَقَضٰى رَبُّكَ اَلَّا تَعْبُدُوا اِلَّا اِيَّاهُ وَبِالْوَالِدَيْنِ اِحْسَانًا اِمَّا يَبْلُغَنَّ عِنْدَكَ الْكِبَرَ اَحَدُهُمَا اَوْ كِلَاهُمَا فَلَا تَقُلْ لَهُمَا اُفٍّ وَلَا تَنْهَرْهُمَا وَقُلْ لَهُمَا قَوْلًا كَرٖيمًا «Rabbin, kendisinden başkasına asla ibadet etmemenizi, anaya babaya iyi davranmanızı kesin olarak emretti. Eğer onlardan biri, ya da her ikisi senin yanında ihtiyarlık çağına ulaşırsa, sakın onlara "öf!" bile deme; onları azarlama; onlara tatlı ve güzel söz söyle.» ( İsra suresi 23)

52 10) BAYRAM GÜNLERİ BARIŞMA VE DARGINLARI BARIŞTIRMA GÜNLERİDİR
لا تَباغَضُوا ، ولا تحاسدُوا، ولاَ تَدابَرُوا ، ولا تَقَاطعُوا ، وَكُونُوا عِبادَ اللَّهِ إخواناً ، ولا يَحِلُّ لِمُسْلِمٍ أنْ يهْجُرَ أخَاه فَوقَ ثلاثٍ «Birbirinize kin tutmayınız, haset etmeyiniz, sırt dönmeyiniz ve ilginizi kesmeyiniz. Ey Allah'ın kulları, kardeş olunuz. Bir Müslüman’ın, din kardeşini üç günden fazla terk etmesi helâl değildir.» ( Riyazussalihin 1571)

53 11) BAYRAM GÜNLERİ KABİR ZİYARETLERİ YAPILIP ÖLMÜŞLERİMİZİ YAD ETME VE İBRET ALMA GÜNLERİDİR
PEYGAMBER EFENİMİZ SAV ŞÖYLE BUYURUYOR: فمن أراد أن يزور القبور فليزر فإنها تذكرنا بالآخرة «Kabirleri ziyaret etmek isteyen ziyaret etsin. Çünkü kabir ziyareti bize âhireti hatırlatır.» (Tirmizi Cenaiz 60)

54 12) BAYRAM GÜNLERİ HEDİYELEŞME GÜNLERİDİR
Ebu Hureyre (RA)’dan rivayetle, Resulullah (SAV) buyurdular ki: «Hediyeleşin, zira hediye, kalpteki kuşkuları giderir. Komşu kadın, komşusu kadından gelen (hediyeyi) hakir görmesin, bir koyun paçası parçası olsa bile.» (Tirmizi, Vela ve'l-Hibe 6)

55 13) BAYRAM GÜNLERİ MUTLULUĞUN ZİRVEYE ÇIKTIĞI VE NEŞEYLE İNSANIN DOLUP TAŞDIĞI VE ÇOCUKLARIN EĞLENDİĞİ GÜNLERDİR. Hz.Aişe validemizden gelen rivayet şöyledir: “Yine bir bayram günü, kulağımıza gürültü ve çocukların bağrışmaları gelmişti. Rasulullah kalkıp kapıdan dışarı baktı. Meğer bu gelenler çalıp oynayan Habeşli bir gruptu, kılıç kalkanlarıyla oynuyorlardı. Çocuklarda etraflarında halka olmuş, onları seyrediyorlardı. Rasulullah bana: “Ey Aişe, sen de gel, seyret” dedi. Rasulullah kapıda durup beni arkasına aldı. (Basımı ensesine koymuş) halde duruyor ve oynayanları seyrediyordum. Bıkıncaya kadar böyle devam ettim. Bir ara ‘yeter mi?’ dedi. ‘evet’ dedim. ‘öyle ise çekil’ dedi.”, Bir başka rivayette de Hz. Peygamber (SAV)’in Hz. Aişe’ nin kendi arzusuyla seyre son verinceye kadar bakmasına müsaade ettiğini belirtir. (Buharî, Salat, 69)

56 14) BAYRAM GÜNLERİ KENDİNİ HESABA ÇEKME GÜNLERİDİR
Peygamberimiz SAV: حاسبوا قبل أن تحاسَبوا «Hesaba çekilmeden önce kendinizi hesaba çekiniz» Peygamber efendimiz de buyurdu ki: «Akıllı kimse, günü dörde ayırır, birincisinde, yaptıklarını ve yapacaklarını hesap eder. İkincisinde, Allahü teâlâya münacat eder, yalvarır. Üçüncüsünde, bir işte çalışıp, helal para kazanır. Dördüncüsünde, istirahat eder ve mubahlarla kendini eğlendirir, haramlardan kaçar.» [İ. Gazali]

57 15) BAYRAM GÜNLERİ DUA GÜNLERİDİR
قُلْ مَا يَعْبَٶُا بِكُمْ رَبّٖى لَوْلَا دُعَاؤُكُمْ فَقَدْ كَذَّبْتُمْ فَسَوْفَ يَكُونُ لِزَامًا «(Ey Muhammed!) De ki: "Duanız olmasa, Rabbim size ne diye değer versin! Siz yalanladınız. Öyle ise azap yakanızı bırakmayacak.» (Furkan suresi 77)

58 EFENDİMİZDEN BAYRAM MÜJDESİ
SAD BİN EVS EL-ENSARİ (RA)’ DEN RİVAYETLE RESULULLAH (SAV) EFENDİMİZ ŞÖYLE BUYURMUŞTUR: «Ramazan bayramı sabahı Melekler yollara dökülür ve şöyle seslenirler: -Ey müslümanlar topluluğu Keremi bol olan Rabbinizin rahmetine koşunuz. O bol iyilik ve ihsanda bulunur. Sonra onlara bol bol mükafatlar verilir. Siz gece ibadetle emr olundunuz ve yerine getirdiniz. Gündüz oruç tutmakla emr olundunuz orucu tuttunuz «Rabbinize itaat ediniz» mükafatını alınız.» (Tac 2/332 ) (…devamı arka sayfada…)

59 BAYRAM NAMAZI KILINDIKTAN SONRA BİR MÜNADİ ŞÖYLE SESLENİR:
Dikkat ediniz, müjde size Rabbiniz sizi bağışladı, evlerinize doğru ermiş olarak dönünüz. Bayram günü mükafaat günüdür. BU GÜN SEMA ALEMİNDE MÜKAFAAT GÜNÜ OLARAK İLAN EDİLDİR.» (Tac 2/332, Et Tergib ve Terhip)

60 وَهُوَ مَعَكُمْ أَيْنَ مَا كُنتُمْ وَاللَّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ بَصِيرٌ
«…Nerede olsanız, O sizinle beraberdir. Allah, bütün yaptıklarınızı hakkıyla görendir.» (Hadid, suresi 4)

61 ALLAH KULLARINA HER YERDE VE ZAMANDA ŞAH DAMARINDAN DAHA YAKINDIR
وَاِذَا سَاَلَكَ عِبَادٖى عَنّٖى فَاِنّٖى قَرٖيبٌ اُجٖيبُ دَعْوَةَ الدَّاعِ اِذَا دَعَانِ فَلْيَسْتَجٖيبُوا لٖى وَلْيُؤْمِنُوا بٖى لَعَلَّهُمْ يَرْشُدُونَ «Kullarım, beni senden sorarlarsa, (bilsinler ki), gerçekten ben (onlara çok) yakınım. Bana dua edince, dua edenin duasına cevap veririm. O hâlde, doğru yolu bulmaları için benim davetime uysunlar, bana iman etsinler.» (Bakara suresi 186)

62 BAYRAMLARLA İLGİLİ ANLATTIKLARIMIZI MADDELER HALİNDE ÖZETLERSE:
1)BAYRAMLAR BİRLİK VE BERABERLİK GÜNLERİDİR. 2)BAYRAMLAR ANNE VE BABALARIN MEMNUN EDİLDİĞİ VE AKRABALARLA SILAH-İ RAHİMİN GÜÇLENDİRİLDİĞİ GÜNLERDİR. 3)BAYRAMLAR; ÇOCUKLARIN NEŞELENDİĞİ VE HEDİYELERLE ÇOŞTUĞU GÜNLERDİR 4)BAYRAMALAR; FAKİRLERİN, YOKSULLARIN VE ÖZELLİKLE DE YETİMLERİN SEVİNDİRİLDİKLERİ GÜNLERDİR.

63 5)BAYRAMLAR; HASTALARIN ZİYERET EDİLİP GARİP VE ÇARESİZ OLMADIKLARINI HİSSETTİRME GÜNLERİDİR
6)BAYRAMLAR; KABİR ZİYARETLERİ YAPILARAK ÖLMÜŞLERİMİZİ UNUTMAMAK VE ÖLÜM BİZEDE GELECEĞİNİN FARKINDA OLARAK KABİR ZİYARETİNDE BULUNUP İBRET ALMA GÜNLERİDİR.

64 BAYRAM NAMAZI TARİFİ VE BİR KAÇ HUSUS
1) BAYARAM NAMAZLARI KAÇ REKAATTIR? Bayram namazı, biri Ramazan bayramında, diğeri Kurban bayramında olmak üzere yılda iki defa kılınan iki rek’atlik bir namazdır.

65 2) BAYRAM NAMAZI KILMAK KİMLERE VACİPTİR?
Bayram namazı Hanefî Mezhebinde, Cuma namazının vücûb şartlarını taşıyan kimselere (Kime cuma namazı farz ise; o kimseye bayram namazı kılmak vaciptir.) vaciptir. Şafii ve Mâlikiler’e göre müekked sünnet, Hanbeliler’e göre ise farz-ı kifayedir. Bayram namazına, mükellef olmayan küçük çocuklarımızı da getirmeli ve onlara da bu mânevî havayı teneffüs ettirmeliyiz. Bayram namazlarından sonra okunan hutbeler sünnettir, cuma hutbesi gibi farz değildir, cuma hutbesi namazdan önce, bayram hutbesi ise namazdan sonra okunur.

66 3) BAYRAM NAMAZININ VAKTİ NE ZAMANDIR?
Bayram namazının vakti, güneşin doğup, ufukta bir veya iki mızrak boyu yükselmesinden itibaren başlar ve zevâl vakti denilen güneşin tam tepeye dikilme zamanına kadar devam eder.

67 4) BAYRAM NAMAZINA YETİŞEMEYEN KİMSE NE YAPMALIDIR?
Bayram namazına yetişemeyen kimse, artık onu kaza edemez ve tek başına kılamaz. Dilerse döner gider, dilerse dört rekat nafile namazı kılar.

68 6) BAYRAM NAMAZLARINDAN ÖNCE VE SONRA NAFİLE NAMAZ KILINIR MI?
Bayram namazından evvel gerek evde ve gerek camide; bayram namazından sonra da camide nafile namazı kılmak mekruhtur. Eve gelirse kılınabilir.

69 7) BAYRAM NAMAZININ KILINIŞI
Bayram namazları ikişer rekattır. Cemaat şartı vardır. İmam okuduğu sureleri dışından =cehren okur. Ezan ve kamet getirilmeksizin, imam iki rekat Ramazan veya Kurban Bayramı namazına diye; cemaat de aynen imam gibi, hangi bayram namazını kılıyorsa o bayram namazına niyet eder ve imama uyduğunu söyler. 8) BAYRAM NAMAZI NİYETİ: Niyet ettim Allah rızası için iki rekat Ramazan Bayramı namazını kılmaya, uydum imama der.

70 İmam ve arkasından cemaat "Allâhü ekber" diyerek iftitah tekbiri’ni alır. Arkasından hep birlikte eller bağlanır ve gizlice "Sübhaneke" okunur. Sonra imam açıktan, cemaat sessizce arka arkaya üç tekbir alır. Her tekbirde eller kulak hizasına kadar kaldırılır ve arkasından aşağıya indirilir. her iki tekbir arasında da üç defa "sübhanallah" diyecek kadar durulur. Üçüncü tekbirin ardından eller bağlanır ve imam gizlice "eûzü besmele" çeker. Arkasından açıktan Fatiha ile bir sure okur veya en az Kur'an'dan üç ayet veya üç ayet miktarı bir ayet okur. Bunları okuduktan sonra hep beraber "Allahü ekber" diyerek rukûa gidilir. Normal namazdaki gibi rukû ve secdeler yapıldıktan sonra ayağa kalkılır ve eller bağlanır.

71 Yine imam içinden gizlice besmele çeker
Yine imam içinden gizlice besmele çeker. Açıktan Fatiha ve bir zammı sûre okuduktan sonra, tekrar "Allahü ekber" diyerek üç defa tekbir alınır. Her tekbirde, birinci rekatta olduğu gibi eller kaldırılır ve tekbir aralarında yine üç defa 'sübhanallah' diyecek kadar durulur. Tekbir aralarında eller bağlanmayıp aşağıya salıverilir. Dördüncü tekbiri de imam açıktan; cemaat gizli alarak, rukûa giderler. Normal bir namazdaki gibi, rukû' ve secdelerden sonra oturulur. "Ettehıyyatü.." "Allahümme salli ve Bârik" duaları ile "Rabbenâ âtina.." duaları okunduktan sonra iki tarafa selâm verilir.

72 9) BAYRAM NAMAZ KILMA TAMAMLANDIKTAN SONRA
Namaz bu şekilde tamamlandıktan sonra, hatip hutbeye çıkar ve oturmadan, hutbesine başlar. Bayram hutbelerine tekbir ile başlanır. Ramazan Bayramı'nda ise biraz tehir etmek sünnettir.

73 Hz. Muhammed (SAV) Efendimizden dualar:
DUAMIZ Hz. Muhammed (SAV) Efendimizden dualar: - Ya Rabbi, sana ve Resulüne itaat etmemizi ve bildirdiklerinle amel etmemizi nasip eyle! - Ya Rabbi, faydasız ilimden, makbul olmayan ibadetten ve kabul edilmeyen duadan sana sığınırız. - Ya Rabbi, bildiğimiz-bilmediğimiz bütün iyilikleri ver, bildiğimiz-bilmediğimiz bütün kötülüklerden de koru! - Ya Rabbi, her işimizin sonunu güzel eyle, dünya sıkıntılarından ve ahiret azabından bizi koru! - Ya Rabbi, bizi sabreden ve şükredenlerden eyle!

74 - Ya Rabbi, bizi dostlarına dost, düşmanlarına düşman olanlardan eyle!
-Ya Rabbi, acizlikten, tembellikten, korkaklıktan, cimrilikten ve her çeşit hastalıktan sana sığınırız! - Ya Rabbi, işinde sebat eden, nimetine şükreden, ibadetini güzel yapan ve doğru konuşanlardan eyle! - Bedenimize, kulağımıza, gözümüze sıhhat ver! Küfürden, fakirlik ve kabir azabından sana sığınırız. - Ya Rabbi, kusurlarımızı ört, korkulardan emin kıl ve borçlarımızı ödememizi nasip et!

75 - Ya Rabbi, sıhhat, afiyet ve güzel ahlak ver
- Ya Rabbi, sıhhat, afiyet ve güzel ahlak ver! Kaza ve kaderine rıza gösterenlerden eyle! - Ya Rabbi, gece ve gündüz gelecek kötülüklerden, sıkıntılardan kötü arkadaştan ve kötü komşudan sana sığınırız. - Ya Rabbi, ölünceye kadar ibadet etmemizi, ömrümüzün hayırlı amellerle sona ermesini nasip et ve Cennetini ihsan eyle! - Ya Rabbi, zulmetmekten, zulme uğramaktan sana sığınırız. - Bize dünya ve ahirette iyilik, güzellik ver ve Cehennem azabından bizi koru!

76 - ALLAHIM İSLAMA VE MÜSLÜMANLARA YARDIM EYLE.
- ALLAHIM TÜM MÜSLÜMANLARI GAFLETTEN VE DELALETTEN UYANDIR - ALLAHIM SURİYEDE, IRAKTA VE PATANİDEKİ MÜSLÜMANLAR YARDIM EYLE - ALLAHIM ORTA AFRİKADA Kİ, DOĞU TÜRKİSTANDA Kİ, KARABAĞDA Kİ VE ARAKANDAKİ TÜM MÜSLÜMANLARA YARDIM EYLE - ALLAHIM ÜLKEMİZDEKİ MÜSLÜMANLARA YARDIM EYLE VE AYAĞA KALDIR, KIYAMA KALDIR VE CİHADA KALDIR YA RABBELALEMİN - ALLAHIM RAMAZAN AKŞAMI ZALİMLER FİLİSTİNLİ KARDEŞLERİMZİ ÖLDÜRÜYOR BİR ŞEYLER MÜSLÜMANLAR OLARAK YAPAMIYORUZ AFEYLE BİZLERİ VE FİLİSTİNLİ MÜSLÜMANLARA ZATIN HÜRMETİNE YARDIM EYLE ALLAHIM - ALLAHIM TÜM DÜNYADAKİ ZALİMLERİ KAHR-U PERİŞAN EYLE

77 SOHBETİMİZİ SONLANDIRIREN RAMAZAN BAYRAMI BİZLERE, AİLELERİMİZE VE TÜM İSLAM ALEMİNE HAYIRLI OLMASINI VE BİRLİK VE BERABERLİĞİMİZE VESİLE OLMASINI YÜCE RABBİMİZDEN NİYAZ EDİYORUM. SEVDİKLERİMİZLE BERABER HUZURLU, MUTLU VE HER DAİM SEVİNÇLİ BAYRAM VE BAYRAMLAR GEÇİRMEMİZİ RABBİM HEPİMİZE NASİP EYLESİN GÜNÜMÜZ AYDINLIK OLSUN. GÖNLÜMÜZ İSLAM NURUYLA DOLSUN RAMAZAN BAYRAMIMIZ MÜBAREK OLSUN. ALLAH HER DAİM SİZİNLE BERABER OLSUN SİZİ ALLAH’A EMANET EDİYORUM. ESSELAMÜALEYKÜM VERAHMETÜLLAHİ VEBERAKATÜH.


"DOLAPDERE SAN. SİT. CAMİİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları