Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ICP-DED TASNİF DIŞI1 ICP, hemen önümüzdeki panel olup sık kullanılan iletişim ve navigasyon fonksiyonlarına hızlı erişimi sağlamaktadır. ICP panelinde.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ICP-DED TASNİF DIŞI1 ICP, hemen önümüzdeki panel olup sık kullanılan iletişim ve navigasyon fonksiyonlarına hızlı erişimi sağlamaktadır. ICP panelinde."— Sunum transkripti:

1 ICP-DED TASNİF DIŞI1 ICP, hemen önümüzdeki panel olup sık kullanılan iletişim ve navigasyon fonksiyonlarına hızlı erişimi sağlamaktadır. ICP panelinde ayarlar 5 satırlık bir bilgi ekranı olan DED yardımı ile yapılır. DED, ICP'nin hemen sağındaki ufak ekrandır.

2 ICP-DED TASNİF DIŞI2

3 ICP-DED TASNİF DIŞI3 Sol kolonda iletişim kanallarının durumu görüntülenir. Sağ kolonda seçili navigasyon noktası, onun altında da saat görüntülenir. DED DED, ICP'nin hemen sağında bulunan paneldir.DED sayfası normalde şu şekilde görünür:

4 ICP-DED TASNİF DIŞI4 ICP bize uçak ve uçuş ile ilgili ayarlar yapabileceğimiz birçok düğme ve fonksiyonlar sunmaktadır. ICP

5 ICP-DED TASNİF DIŞI5 Artırma ve azaltma düğmeleri panelin sol altında bulunan yukarı ve aşağı ok şeklindeki düğmelerdir. Bu düğmeler aracılığı ile DED de seçili öğeler arasında gidilebilir. Artırma ve Azaltma Düğmeleri

6 ICP-DED TASNİF DIŞI6 ICP'deki Master mod düğmeleri A-A ve A-G'dir. Sırasıyla sistemleri ve ekranları Hava-Hava ve Hava-Yer moduna geçirirler. Master Mod Düğmeleri

7 ICP-DED TASNİF DIŞI7 COM1 ve COM2 düğmeleri kullanılacak iletişim kanalını belirleyen düğmelerdir. Hangi kanal kullanılacaksa ilgili düğmeye basınız. Bu kanal aktif olup hem ses iletecek hem ses alacaktır. Aktif olmayan kanaldan ise sadece ses alınacaktır. COM1, COM2, IFF Düğmeleri

8 ICP-DED TASNİF DIŞI8 DCS panelin alt ortasındaki dört yöne hareket edebilen küçük bir koldur. DCS RTN, return yani geri dönüş anlamına gelir. O an DED'deki sayfa ne olursa olsun, DED'i standart moduna geri getirir. Yani bir nevi sıfırlama işlevi görür. RTN

9 ICP-DED TASNİF DIŞI9 Değiştirilebilen alanlarda yukarı doğru atlar. Yukarı Ok Değiştirilebilen alanlarda aşağı doğru atlar. Aşağı Ok

10 ICP-DED TASNİF DIŞI10 Alt sayfalara veya seçeneklere iner. SEQ Düğmesi

11 ICP-DED TASNİF DIŞI11 Alt sayfalara veya seçeneklere iner. DED Sayfaları

12 ICP-DED TASNİF DIŞI12 Standart Sayfa: İletişim, Navigasyon ve Tanımlama Sayfası CNI sayfası, herhangi bir seçim yapılmadığında DED'de gösterilen sayfadır. CNI sayfası, o an seçili olan steerpointinizi, iletişim kanalınızı, IFF durumunu ve TACAN ayarlarını gösterir.

13 ICP-DED TASNİF DIŞI13 NOT: Ana sayfalar arasında direk geçiş yoktur. Örneğin ALOW sayfasından T-ILS sayfasına geçmek için mutlaka RTN yapıp daha sonra ALOW seçeneğine basmanız gerekir.

14 ICP-DED TASNİF DIŞI14 T-ILS(1) T-ILS, TACAN-ILS sayfasına gidecektir. Bu sayfada ikincil düğmeleri kullanarak yeni bir TACAN kanalı girebilirsiniz. DED üzerinde aktif TACAN kanalınız görülür. SEQ sayesinde X veya Y olmak üzere TACAN bant seçimini yapabilirsiniz.

15 ICP-DED TASNİF DIŞI15 NOT: TACAN bir havaalanına ait ise ve ILS kullanacaksanız, ILS'in aktif olması için kuleden Inbound istemiş olmanız gerekecektir.

16 ICP-DED TASNİF DIŞI16 ALOW(2) Bu sayfa aracılığı ile uyarı verilecek irtifayı ayarlarız. HUD üzerinde, ayarlanmış olan irtifa, irtifa göstergesindeki ufak bir T sembolü ile ifade edilir.

17 ICP-DED TASNİF DIŞI17 CARA ALOW, uçağın alçak irtifada olduğunu belirten uyarıdır ve ilgili irtifa altına inildiğinde sürekli olarak ALTITUDE ikazı alınır.

18 ICP-DED TASNİF DIŞI18 MSL FLOOR güvenlik seviyesi sınırını bildirir. Bu irtifanın altına inildiğinde bir kereye mahsus ALTITUDE ikazı alınır.

19 ICP-DED TASNİF DIŞI19 STPT(4) Seçili steerpointin GPS koordinatlarını verir. Arttır-azalt tuşları ile DED'de koordinatlarını görmek istediğiniz steerpointi seçebilirsiniz.

20 ICP-DED TASNİF DIŞI20 DCS'yi SEQ yaparak otomatik steerpoint atlamayı aktif edebilirsiniz. Bu durumda, seçili steerpointe 2 mil kala sistem bir sonraki steerpointe atlayacaktır.

21 ICP-DED TASNİF DIŞI21 CRUS(5) CRUS düğmesine basılınca Sefer Yönetim Sayfası DED'e yüklenir. 4 tane alt sayfası vardır.

22 ICP-DED TASNİF DIŞI22 -RNG Seçili steerpointi, bu steerpointe ulaştığımızda kalacak yakıt miktarını ve rüzgar şiddetini ve yönünü gösterir. -HOME RNG sayfasındaki bilgilere ek olarak HOME, yani eve dönüşte en az yakıtın harcanması için uçulması gereken optimum yüksekliği de gösterir.

23 ICP-DED TASNİF DIŞI23 -EDR Seçili steerpointi, bingoya kalan süreyi, optimum uçuş yüksekliğini ve rüzgar durumunu gösterir.

24 ICP-DED TASNİF DIŞI24 -TOS Seçili steerpointi, sistem saatini veya seçili ise HACK zamanını, seçili steerpointe brifingte belirlenen ulaşma zamanını (TOS), yaklaşık ulaşma zamanını (ETA) ve steerpointe belirlenen zamanda ulaşmak için uçulması gereken yaklaşık yer hızını gösterir.

25 ICP-DED TASNİF DIŞI25 TIME(6) Şu anki sistem saatini gösterir. Ayrıca bu sayfada bir de zaman sayacı bulunur. Bu zaman sayacı CAP gibi bir bölgede belli bir süre kalmanızı gerektiren görevlerde kullanışlıdır. Sayacı başlatmak için arttır düğmesine basınız. Sayaç saniyeleri saymaya başlayacaktır.

26 ICP-DED TASNİF DIŞI26 Arttır düğmesine tekrar basarsanız zaman donar; ama arka planda sayaç devam eder. Azalt tuşuna bastığınız zaman sayaç sıfırlanır ve durur. Bu sayaca HACK Clock denir, aktif edildiğinde CNI ve CRUS sayfalarında sayaç bilgisi görüntülenir.

27 ICP-DED TASNİF DIŞI27 MARK(7) Mark noktaları hakkında bilgi verir. Mark noktası uçuş esnasında rastladığımız ve daha önceden belirlenmiş bir hedefin koordinatlarını HSD üzerinde görebilmek için kayıt etmeye yarar.

28 ICP-DED TASNİF DIŞI28 FIX(8) INS pozisyonlarının güncellenmesini sağlar. A-CAL(9) Sistem irtifasının ve/veya INS pozisyonunun güncellenmesini sağlar.

29 ICP-DED TASNİF DIŞI29 LIST SAYFASI Birçok farklı alt sayfaya ulaşmamızı sağlar. Bunlar: -DEST Seçilen steerpointin GPS koordinatlarını gösterir. Arttır azalt düğmeleri ile steerpoint değiştirebilirsiniz. Seçili steerpointin koordinatları ikincil düğmeler yardımı ile değiştirilebilir.

30 ICP-DED TASNİF DIŞI30 BINGO Bingo yakıt uyarı seviyesinin belirlenmesine yarar. İkincil tuşlarla ayarlanır. Değiştirdiğiniz değeri geçerli kılmak için ENTR düğmesine basınız.

31 ICP-DED TASNİF DIŞI31 VIP Hedef steerpointi için görsel giriş noktasının ayarlanmasına yarar. Pop-Up saldırılarda detaylı olarak anlatılacaktır.

32 ICP-DED TASNİF DIŞI32 NAV Uçuş kontrol bilgisayarının navigasyon filtreleme işlevleri ve GPS ile ilgili bazı ayarların yapılmasını sağlar.

33 ICP-DED TASNİF DIŞI33 MAN Top ile nişan alırken düşman uçağının kanat genişliğini (WingSpan) iki çizgiye denk getirerek nişan alırız. Bu izgilerin hangi kanat genişliğini kapsayacağını bu sayfadan ayarlayabiliriz. İlk açılışta gelen 35 değeri, küçük- orta büyüklükteki avcı uçakları için iyi bir değer kabul edilir.(Örneğin: Mig-29)

34 ICP-DED TASNİF DIŞI34 INS İlk satırda hizalama için gereken süre/hizalama durumu yer alır. Diğer satır sizin şu anki GPS koordinatınızı uçuş yönünüzü ve yer hızınızı verir. Bu sayfayı INS hizalamadan önce referans koordinatlarınızı girerken kullanınız.

35 ICP-DED TASNİF DIŞI35 EWS Elektronik karşı önlemlerin ayarlandığı sayfadır. Elektronik karşı önlemler dört farklı modda çalışacak şekilde ayarlanabilir.

36 ICP-DED TASNİF DIŞI36 REQJAM seçeneği önleme modları çalışırken RWR da Spike algılandığında radar karıştırıcının (Jammer) otomatik olarak çalışıp çalışmayacağını belirler. BINGO chaff-flare sayısı belirtilen değerin altına düştüğünde LOW sesli uyarısını almamızı sağlar.

37 ICP-DED TASNİF DIŞI37 MODE Geçerli olan master mod, master mod düğmelerinin hasar alması ya da çalışmaması durumunda buradan değiştirilebilir. SEQ tıklatarak istediğiniz modu seçin daha sonra 0 M-SEL düğmesi ile aktif ediniz. Zaten seçili olan mod üzerinde iken 0 M-SEL düğmesine basarsanız NAV moduna geri dönersiniz.

38 ICP-DED TASNİF DIŞI38 INTG Karşılıklı sorgulama için AIFF modlarını ve kodları görüp ayarlamamızı sağlar.

39 ICP-DED TASNİF DIŞI39 DLNK Karşılıklı sorgulama için AIFF modlarını ve kodları görüp ayarlamamızı sağlar.


"ICP-DED TASNİF DIŞI1 ICP, hemen önümüzdeki panel olup sık kullanılan iletişim ve navigasyon fonksiyonlarına hızlı erişimi sağlamaktadır. ICP panelinde." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları