Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI"— Sunum transkripti:

1 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI
BİLGİSAYAR - DONANIMI

2 Bilgisayar Nedir? Bilgisayar:
Kullanıcıdan aldığı verilerle mantıksal ve aritmetiksel işlemleri yapan yaptığı işlemlerin sonucunu saklayabilen sakladığı bilgilere istenildiğinde ulaşılabilen elektronik bir makinedir. Bu işlemleri yaparken veriler girilir ve islenir. Ayrıca, istendiğinde yapılan işlemler depolanabilir ve çıkışı alınabilir. Bilgisayar işlem yaparken hızlıdır, yorulmaz, sıkılmaz. Bilgisayar programlanabilir. Bilgisayar kendi başına bir is yapmaz.

3 Bilgisayar Nedir? Bilgisayarla ilgili olarak kullanılan bu terimler şunlardır; Giriş: Kişi tarafından veya bilgisayar tarafından sağlanan verilerdir. Bu veriler, sayılar, harfler, sözcükler, ses sinyalleri ve komutlardır. Veriler giriş birimleri tarafından toplanır. İşlem: Veriler insanların amaçları doğrultusunda, programın yetenekleri ölçüsünde işlem basamaklarından geçer. Bellek: Verilerin depolandığı yerdir. Giriş yapılan ve islenen veriler bellekte depolanır. Çıkış: Bilgisayar tarafından işlem basamaklarından geçirilerek üretilen yazı, resim, tablo, müzik, grafik, hareketli görüntü, vb. nin ekrandan ya da yazıcı, hoparlör gibi değişik çıkış birimlerinden alınmasıdır.

4 Bilgisayar Nedir? Bilgisayar Teknolojileri İki Ana başlık altında incelenir; Donanım (Hardware): Bilgisayarın fiziksel kısımlarına donanım denilmektedir. Ekran, klavye, Sabit disk (sabit disk), fare, yazıcı, bellek, mikroişlemci, tarayıcı vb. bilgisayar dona nimini oluşturan parçalardır. Yazılım (Software): Bilgisayar donanımında kullanılan çeşitli programlara yazılım denir. Bilgisayar dona niminin çalışmasını sağlayan yazılımlar olduğu gibi, bilgisayarda işlem yapmayı sağlayan yazılımlarda vardır. Yazılıma örnek olarak, kelime işlemciler (Microsoft Word), tablolama (Microsoft Excel), sunu (Microsoft Powerpoint), programlama dilleri (Pascal, C, Visual Basic vb.), ses (sound) programları verilebilir.

5 Bilgisayar Sistemi Birimleri
Bilgisayar birimleri bilgisayar kasası ve bilgisayar kasası içerisinde yer alan, anakart üzerinde ya da doğrudan ana karta bağlı birimlerdir. Bu Birimler; Anakart(Motherboard) İşlemci(CPU) Bellek(RAM & ROM) Kasa (Case) Ekran Kartı (Vga Card) Sabit Disk (Hard Disk) Ses Kartı (Sound Card) Ağ Kartı (Ethernet Card)

6 Anakart (Motherboard)
Anakart, bir bilgisayarın tüm parçalarını üzerinde barındıran ve bu parçalar arasındaki iletişimi sağlayan elektronik devredir. Bir anakartın üzerinde işlemci, ram, ses kartı, ekran kartı, modem, Ethernet, TV kartı, radyo kartı ve sesi kartı vb.. girebileceği yuvalar, klavye, sabit disk, Floppy disk ve seri - paralel port denetçileri, ve bunların koordinasyonunu sağlayan Chipsetler bulunur. Anakart üzerindeki kartlara veri akışı “bus” adi verilen elektronik yollar üzerinden yapılır. Buslar kendi içinden ikiye ayrılır. Bunlar System Bus ve Giriş/Çıkış(I/O) Buslardir. System Bus, işlemci ile RAM arasındaki veri akışını sağlar. I/O Bus ise çevre kartların iletişimini ve bunların işlemci ile arasındaki iletişimi sağlar. Anakart üzerindeki köprü chipsetler (bridge) I/O Bus’i System Bus’a bağlar.

7 Anakart (Motherboard)

8 USB (Universal Serial Bus)
USB, (Evrensel Seri Veriyolu) dış donanımların bilgisayar ile bağlantı kurabilmesini sağlayan seri yapılı bir bağlantı biçimidir. USB’nin Getirdiği Avantajlar: 1. Tek bir PC’ye 127 adede kadar cihaz bağlayabilme  2. Çevresel cihazlar için PC’yi kapatıp açmadan Tak ve Çalıştır fonksiyonelliği  3. Bütün cihazlar için tek tip konnektör  4. PC’yi kapatmadan cihaz ekleme ve kaldırma özelliği

9 Merkezi İşlem Birimi(CPU)
Bilgisayarın çalışmasını düzenleyen ve programlardaki komutları tek tek isleyen birimdir. Anakart üzerinde haricen bir parça halinde bulunur. Merkezi İşlem Birimi, Aritmetik ve Mantik Birimi ile Kontrol Ünitesinden oluşur. Mikroişlemci veya CPU (Central Processing Unit) olarak da adlandırılan işlemciler, bilgisayarın beyni olarak kabul edilir. Bilgisayarda yapılan işlemler doğrudan veya dolaylı olarak işlemci tarafından gerçekleştirilir. Bir bilgisayarın performansını belirleyen en önemli birim İşlemcidir. Bir işlemcinin performansını da işlemcinin mimarisi ve frekans hızı belirler.

10 Merkezi İşlem Birimi(CPU)
Günümüzde Kullanılan Bilgisayarlarda yer alan işlemci mimarileri; İntel İşlemci Mimarileri Pentium IV İşlemci Pentium Dual Core İşlemci Core2 Duo (Çift çekirdek) İşlemci Quad Core (4 Çekirdek) İşlemci Core i3,i5,i7 işlemci Amd İşlemci Mimarileri Athlon İşlemci Turion İşlemci X2 işlemci X4 işlemci

11 Bellek(RAM & ROM) Bilgisayarda çeşitli programların çalıştırıldığı , geçici veya kalıcı bilgilerin bulunacağı hafıza alanlarına bellek adı verilir. Bilgisayar içinde RAM ve ROM bellek olmak üzere iki çesit bellek bulunur. ROM BELLEK (Read Only Memory ): Sadece okunabilir bellektir. Bu bellek üretici firma tarafından hazırlanmıştır. Bilgileri okunabilir fakat üzerinde bir değişiklik yapılamaz. Bu bilgiler makineyi kapatma veya elektrik kesintisinden etkilenmezler ve silinmezler. Kullanıcı tarafından verilen komutları isleme koyar. RAM BELLEK (Random Access Memory): Rastgele erişimli bellektir. İstenilen bölgesine bilgi depolanabilir, silinebilir, okunabilir, değiştirilebilir. Yalnız elektrik kesintisi veya makineyi kapatma durumunda tüm bilgiler silinir.

12 Bellek(RAM & ROM)

13 Bellek(RAM & ROM) Belleklerde veri birimi byte olarak değerlendirilir; Bit: Bilgisayar sistemleri için sadece iki büyüklüğün anlamı vardır. Bunlar elektrik akımının olması yada olmaması durumudur. Bilgisayar sistemleri için Elektrik akımının olması durumu lojik 1 ve elektrik akımının olmaması durumu lojik 0 olarak değerlendirilir. İşte bu değerlerin her birine bit adı verilir. Byte: Bilgisayar Sistemlerinde bitlerden oluşan çeşitli kümeler yer almaktadır. Bilgisayarda işlenen yada saklanan herbir veri kümeler halinde olmak zorundadır. Böylelikle 8 bitten oluşan herbir bit kümesine byte adı verilir.

14 Belleklerde kapasite büyüklükleri
Buna Göre; 8 bitten oluşan her bir kümeye 1 BYTE 1024 Byte dan oluşan her bir kümeye 1 KİLO BYTE (KB) 1024 Kilobyte dan oluşan her bir kümeye 1 MEGA BYTE (MB) 1024 Megabytedan oluşan her bir kümeye 1 GIGA BYTE (GB) 1024 Gigabytedan oluşan her bir kümeye 1 TERA BYTE (TB) 1024 Terabytedan oluşan her bir kümeye 1 PEDA BYTE (PB)

15 Bellek birimleri arasında dönüşümler)
Bellek birimleri arasında dönüşüm yapabilmek için; Bir bellek birimi büyüklüğünü üst bellek birimlerine dönüştürürken 1024 e bölmek; Bir bellek birimini alt bellek birimlerine dönüştürken ile çarpmak gerekir. Örnek; 8 Megabyte= ? Kilo byte Çözüm; 8 MB * 1024 = 8192 KB

16 Kasa (Case) Kasa : Bilgisayarı oluşturan parçaların içine takıldığı ve parçaları bir arada tutan metal ve/veya plastik bir kutudur. Aynı zamanda üzerinde yer alan Güç Kaynağı (Power Supply) sayesinde bilgisayar donanımlarını oluşturan elektronik aygıtların çalışması için ihtiyacı olan şehir şebekesinden aldığı elektriği doğru akıma dönüştürür. Bu sayede farklı türde üretilen doğru voltaj bilgisayara bağlı olan iç donanımlar düzenli bir şekilde çalışır. Kasalar, masaüstü (desktop) bilgisayarlarda kullanılan bir donanımdır.

17 Kasa (Case)

18 Ekran Kartı (VGA Card) Ekran Kartı: Üzerine aktarılan sayısal sinyallerini (1 ve 0) görüntü sinyallerine dönüştüren ve bu dönüştürülen görüntü sinyallerini Ekran çıktı birimlerine (monitor, projeksiyon cihazı, akıllı tahta vb..) aktaran donanım birimidir. Ekran kartları görüntüleri ekran çıktı birimlerine aktarabilmek için üzerinde bir grafik işlemcisi (GPU) ve bir gecici bellek birimine (RAM) e ihtiyaç duyarlar. Bu işlemci mimarisi ve bellek aynı zamanda ekran kartının performansını belirler. Günümüzde genellikle ekran kartları harici bir kart olarak yer almaktadır. Fakat bazı bilgisayar sistemlerinde (genellikle Dizüstü bilgisayarlar) anakartın üzerinde bütünleşik olarak yer almaktadır. Bu tür ekran kartlarına bütünleşik ekran kartı (On Board) ekran kartı adı verilir.

19 Ekran Kartı (VGA Card) Pixel Ve Çözünürlük ;
Pixel: Ingilizcede Picture Element (Resim elemanı) kelimelerinin ilk hecelerinden oluşan ve bir grafik veya resimdeki tek bir noktaya pixel adı verilir. Grafik monitörler resim, grafik veya fotoğrafları onları binlerce veya milyonlarca pixele bölerek gösterirler. Bunlar satır ve sütun olarak dizilmişlerdir. Pixeller birbirlerine o kadar yakındır ki göze bitişik gibi görünürler. Çözünürlük: Görüntü sistemlerinde her bir görüntü en ve boy oranlarından oluşmaktadır. Bu en boy oranları pixellerin yoğunluğuyla orantılıdır. Bu yoğunluk ise çözünürlük değerleri ile belirlenir. Örneğin; 1024 x 768 bir çözünürlük aslında en olarak 1024 pixel ve boy olarak 768 pixelin kullanılması ile oluşur. Dolayısıyla yaklaşık olarak 1024 x 768 = pixelden meydana gelmektedir.

20 Sabit Disk (Hard Disk HDD)
Sabit disk, bilgisayardaki bilgilerin bilgisayar çalışmıyorken (bilgisayar elektriğe bağlı değilken ya da kapalıyken) sağlıklı bir şekilde saklamak için kullanılan hafıza türüdür. Sabit diskin RAM’den ne farkı vardır? RAM’ler bilgiye erişim hızı açısından sabit diskten çok daha hızlıdır, ancak maliyetleri de o kadar fazladır. Sabit diskler, uzun süre saklamak istediğimiz bilgiler ve bilgisayarın kapalı olduğu anlarda bilgilerin saklanması için kullanılırlar, verilere erişim hızı RAM’e göre oldukça düşüktür, buna bağlı olarak da RAM’den çok daha ucuzdurlar. Sabit disk ile RAM arasındaki temel fark buradadır. Hard Diskler sonuçta bir bellek birimi türüdür. Aynı bellek büyüklüklerinde olduğu gibi depolama birimleri byte birimleri ile ifade edilir. Fakat RAM ve ROM bellekler gibi bilgisayar sistemlerinde kullanılmazlar.

21 Sabit Disk (Hard Disk HDD)
Hard Diskler de diskin boyutunu, hızını ve veri aktarımını belirleyen bazı birimler vardır. Bunlar; Kapasite (MB,GB,TB) CACHE (Ön Bellek ) RPM (Dönüş Hızı) IDE,SATA (Veri Aktarım Yolu)

22 Sabit Disk (Hard Disk HDD)
Kapasite: Hard Diskin Saklayacağı veri büyüklüğünü belirler. CACHE bellek: Hard diskin ön belleğidir. Bilginin öncelikle yazılıp daha hızlı erişimin sağlanabilmesi için oluşturulmuş bir yapıdır. Bu birimin büyüklüğü hard diskin performansını ve veri okuma hızını belirler. RPM(Rotate Per Minute): Hard Diskin fiziksel yapısında yer alan diskin dakikadaki dönüş hızını belirler. Dönüş hızı ne kadar yüksek olursa verinin okunması yada yazılması o kadar hızlı olur. Günümüzde 5400 RPM ve 7200 RPM dönüş hızına sahip hard diskleri kullanılmaktadır. Veri Aktarım Yolları: Veri aktarım yolu olarak kullanılan teknoloji yine hard diskin performansını belirler. Günümüzde veri aktarım yolu için IDE ve SATA adı verilen özel yapıları kullanılmaktadır.

23 Ses Kartı (Sound Card) Ses Kartı; Bilgisayarlar bilindiği gibi sayısal (digital) aletlerdir. Fakat tabiattaki ses ise analogdur. Bilgisayara takılan ses kartı sayısal olarak tutulan ses bilgilerini analog ses sinyallerine, ve aynı zamanda da analog ses sinyallerini ses bilgilerine, ve aynı zamanda da analog ses sinyallerini sayısal bilgiye çevirebilmektedir. Hoparlörden alınan ses, dijital sinyalin analog hale dönüştürülmüş şeklidir. Mikrofondan bilgisayara kaydedilen sesler de analog sinyallerin bilgisayara dijital olarak aktarılmasıdır. Buradaki dijital sinyaller 0 ve 1 kodlarından oluşmaktadır. Analog işaretler ise genliği sürekli değişen sinyallerdir. İşte bu aradaki çevirme işlemlerini yapan karta ses kartı adını verilir.

24 Ses Kartı (Sound Card) Ses kartları günümüzde çoğunlukla anakartın üzerinde onboard olarak yer almaktadır. Ekran kartı gibi üzerinde ses işlemcisi veya ses belleği gibi birimler bulunmaz. Bu işlemler için genellikle bilgisayar sistemi üzerinde yer alan CPU ve RAM belleği kullanırlar. Ses kartlarında da ayırt edici özellikler Ses elde etme teknolojileridir. Bu teknolojiler doğrudan sesin kalitesini belirlemektedir. (Mono,Stereo,3D,Surround vb.) Ses kartlarından ses elde edebilmek için hoparlörlere bağlanması gerekir.

25 Ağ Kartı (Ethernet Card)
Ağ kartları bilgisayar ağ sistemlerinde kullanılan bilgisayarlar (terminaller ve ana bilgisayarlar) arasındaki iletişimi sağlayan devrelerdir. Ağ kartları sayesinde bilgisayarlar birbirleri arasında veri aktarımı gerçekleştirirler. Bu sistem sayesinde uzaktaki bir bilgisayara bağlanılabilir ve bu bilgisayar üzerinde var olan iç ve dış donanımları kullanabilmeyi sağlar. Günümüzde Ağ kartlarının birçok kullanım alanı vardır. Sadece bilgisayarları birbirlerine bağlamak için değil televizyon uydu cihazları, cep telefonları, vb. birçok alanda ağ yapılarından faydalanılmaktadır.

26 Ağ Kartı (Ethernet Card)

27 Dış Donanım Birimleri

28 Dış Donanım Birimleri Dış donanım birimleri bilgisayar kasası dışında bulunan ve bilgisayar sistemini oluşturan diğer birimlerdir. Bu donanımlar bilgisayara girdi ve çıktı birimleri olmak üzere ikiye ayrılır. Girdi Birimleri Klavye (Keyboard) Fare (Mouse) Cd/Dvd-Rom * Tarayıcı Mikrofon Çıktı Birimleri Monitor * Yazıcı Hoparlör Modem *

29 Klavye (Keyboard) Klavye, üzerinde harf, rakam, karakterler ve özel fonksiyon tuşlarının bulunduğu bilgisayara veri girişi için kullanılan bilgisayar dış donanım birimlerindendir. Bilgisayar genel olarak klavye ile kumanda edilir. Bilgisayar klavyeleri görüntü ve çalışma prensibi itibariyle daktiloya benzerler. Klavyeler genellikle bilgisayar sistemlerinde 102 – 104 tuştan meydana gelir. Bu tuşların bazıları alfabetik ve numerik girişi yapabilmek için (a,B,1,2,vb.) yada özel tuşlar ve fonksiyon tuşları sayesinde de bilgisayara farklı direktifler verebilmek için kullanılır(Enter,Shift,Esc,Capslock,F1,vb).

30 Klavye (Keyboard)

31 Klavye (Keyboard) Klavyelerde kullanılan özel amaçlı tuşlar;
Enter: Girilen verilerin yada komutların çalıştırılmasını sağlar. Yazı yazarken bir alt satıra geçmemizi sağlar. Space:Genellikle yazı yazarken işe yarar ve kelimeler arasına boşluk bırakılmasını sağlar. Esc: Genellikle bir programlardan çıkmak için kullanılır. Shift – Alt - Ctrl:Bu tuşlar tek başlarına bir işe yaramazlar. Ancak başka tuşlarla birleşerek klavye kısayollarını oluştururlar. Bu tuşlar basılı tutularak başka tuşlara basıldığında programın tarzına göre özel fonksiyonlar gerçekleşir. Tab : Paragraf başı yapmakta ve listelemelerde düzgün hizalama yapılmasında kullanılır. Caps Lock: Büyük harf kilitleme tuşudur. Klavyede sağ üstteki led açıkken bütün harflerin büyük yazılmasını sağlar. Yön Tuşları: Menülerde ve yazı içersinde dolaşılmasını sağlar. Backspace Tuşu: Yazı yazarken en son yazdığımız karakteri silmeye Internet’te dolaşırken bir önceki sayfaya geri dönmemizi sağlar. Fonksiyon Tuşları (F1... F12): Programlara göre özel görevler alırlar.

32 Klavye (Keyboard) Klavyeler üzerindeki harf tuşlarının dizilişlerine göre özel isimler alırlar. Eğerki klavyedeki harf tuşlarının dizilişi; Q,W,E,R,T,Y şeklinde sıralanıyorsa Q Klavye F,G,Ğ,I,O şeklinde sıralanıyorsa F Klavye adını alırlar. Q Klavye F Klavye

33 Fare (Mouse) Bilgisayarda belli simgeleri ve alanları seçmek için kullanılan bir giriş aygıtıdır. Şekil itibariyle fareye benzer. Bilgisayarın ekranında ok şeklinde beliren simgeyi hareket ettirerek programları ve klasörlere giriş yapmak için kullanılır. Günümüzde kullanılan farelerde iki yada üç tuşlu ve ortasında bir tekerlek (scroll) yer alır. Sol taraftaki tuş ile programları çalıştırma ve klasörler arasında gezinme, sağ tuş ile programın sahip olduğu diğer özelliklere erişim sağlanır. Tekerlek sayesinde de sayfalar arasında geçişler ve sayfaların aşağı yukarı hareket ettirilmesi sağlanır.

34 Fare (Mouse)

35 Cd/DvD- Rom Cd/Dvd-Romlar CD(Compact Disc) adı verilen üzerinde bilgi saklanabilen aygıtları okuma işlemini gerçekleştiren bilgisayar dış donanımıdır. Cd ler üzerinde 650 Mb. a kadar Dvd ler ise genellikle 4.7 GB a kadar üzerinde veri depolayabilir. Cd/Dvd-Romlar sayesinde bu aygıtların içerisinde yer alan verilerin okunması ve çalıştırılması sağlanır. Çalışma mantığı hard disklere benzer fakat hard disklerde yer alan okuma kafası yerine Cd ve Dvd lerdeki verilerin okunması için lazer okuyucu yer alır.

36 Cd/DvD- Rom

37 Tarayıcı (Scanner) Tarayıcılar fotoğraf, gazete gibi resim veya grafikleri sayısal değerlere dönüştürerek bilgisayar ortamına aktarılmasını sağlar. Resim yada grafik bu aygıtta yer alan özel bir ışığa duyarlı bir parça ile taranır. Taranan bu resimler yada dokümanlar byte dizileri haline getirilir. Dizi buradan ekrana aktarılır veya bir dosyaya saklanır. Böylelikle fotoğraf, resim veya dokümanlar dijital ortama aktarılmış olur.  

38 Tarayıcı (Scanner)

39 Mikrofon Bir bilgisayar mikrofonu, üzerine gelen ses dalgalarını sayısal değerlere çeviren, ve bu sinyallerin ses kartı üzerinden bilgisayar ortamına aktarılmasını sağlayan bir bilgisayar donanımıdır.

40 Monitor (Ekran) Monitör (veya ekran) bilgisayarın ekran kartından gönderilen görüntü sinyallerinin gözün görebileceği şekilde görüntüye dönüştüren cihazdır. Monitörlerin ekran büyüklüğü inç(inch) adı verilen özel bir ölçü birimi ile ifadelendirilir. 1 inch 2,54cm e karşılık gelmektedir. Monitörlerde 17’’,19’’ gibi değerler ekranın büyüklüğünü belirtir. Günümüzde bilgisayar monitörleri 3 farklı şekilde yer alır. Bunlar; CRT Monitörler: İçerisinde yer alan bir elektron tabancasının üzerine gelen görüntü sinyalleri tüp adı verilen ekranın üzerine yansıtılarak görüntü elde edilen monitörlerdir. Lcd Monitörler: İki cam levha arasına sıkıştırılmış bir sıvıya ışık kaynağı tarafından yansıtılan ışık sayesinde görüntünün oluşturulması sağlanır. Led Monitörler: Ekranın oluşturan bölgede küçük renkli ledlerin yer almasıyla oluşur. Bu ledlere iletilen elektrik voltaj değerleriyle görüntünün oluşması sağlanır.

41 Monitor (Ekran)

42 Yazıcı (Printer) Bilgisayardaki bilgilerin kağıt üzerinde aktarılmasını sağlayan çıkış birimidir. Yazıcılarda dikkat edilmesi gerekenler dpi(inç başına düşen nokta sayısı) adı verilen değerlere ve dakikada alınan çıktı sayısıdır. Yazıcılar basımda kullandıkları teknolojiye göre üç sınıfa ayrılırlar.   1.Nokta vuruşlu (matris) yazıcılar : Sayfa üzerine harfleri ve şekilleri minik noktacıklarla oluştururlar. Yazma kafası, mürekkepli bir şeride vuran küçük iğnelerden (9 veya 24 pin) oluşur. Bu yazıcılar vuruşlu oldukları için oldukça gürültülüdür. Çıktının alınabilmesi için kaynak olarak şerit adı verilen bir donanım kullanılır.   2.Mürekkep püskürtmeli (inkjet) yazıcılar : Nokta vuruşlu yazıcılardan daha kaliteli baskı yaparlar ve daha sessiz çalışırlar. Renkli mürekkep püskürtmeliler, normal kağıda baskı yapabilirler, ama özel kağıt kullanılırsa daha iyi sonuç verirler. Çıktının alınabilmesi için kaynak olarak kartuj kullanılır. 3.Lazer yazıcı : Sayfa görüntüsünü oluşturmak için lazer ışınlarını kullanan, yüksek hızlı bir yazıcıdır. Lazer yazıcılar, yüksek kalitede belge üreten bir fotokopi makinesi gibi çalışır. Çıktının alınabilmesi için toner kullanılır.

43 Yazıcı (Printer)

44 Hoparlör Hoparlör üzerine gelen dijital sinyallerin kulağımızın duyacağı bir frekansta yayınlamak için kullanılır. Ses kartına bağlanan bir giriş kablosu sayesinde burada üretilen ses sinyalleri ses dalgalarına dönüşür.

45 Modem Modem, bilgisayardan aldığı digital(sayısal) veriyi analog veriye çevirerek göndermek ve aynı şekilde karşı taraftaki bilgisayardan gelen analog veriyi tekrar digital veriye çevirerek bilgisayara iletmeye yarayan bilgisayar donanımıdır. Bu digital-analog çeviri işleminin gerekli olmasının sebebi, bilgisayarları birbirine bağlamak için kullanılan hatların digital veriyi taşıyamamalarıdır. Bu verilerin taşınması için telefon hatları kullanılmaktadır.

46 Modem


"TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları