Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Yüzme Havuzları Günümüzde insanlar, yüzme havuzlarına gittikçe artan bir ilgi göstermektedirler. Çevre ile birlikte denizlerin de giderek kirlenmesi ve.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Yüzme Havuzları Günümüzde insanlar, yüzme havuzlarına gittikçe artan bir ilgi göstermektedirler. Çevre ile birlikte denizlerin de giderek kirlenmesi ve."— Sunum transkripti:

1 Yüzme Havuzları Günümüzde insanlar, yüzme havuzlarına gittikçe artan bir ilgi göstermektedirler. Çevre ile birlikte denizlerin de giderek kirlenmesi ve temiz denizlerden de oldukça az sayıda kişilerin faydalanabilme imkanı bulması; insanları yüzme havuzuna yönlendirmektedir. Dünyada ve yurdumuzda havuz yapımı hızla artmaktadır. Mimari görünümüyle bulunduğu yapıya ve çevresine güzellik katan havuzlar, asıl kıymetlerini “ mekanik ve dezenfeksiyon tesisatı ” nın mükemmelliği ile yükseltirler. İstisnasız olarak tüm havuzlarda bu olanakların varlığı kesinlikle istenir.

2 Rekreasyon, dinlenme, eğlence ve spor yüzme havuzlarının baş kullanım amaçları olarak görülmektedir. Turizm sektöründe de yüzme havuzları turizm yapılarının bir parçası haline gelmiştir. Ayrıca yaşam standartlarının gelişmesi ve kısa tatillerde deniz kenarlarına ulaşım güçlüğü, dinlenme, eğlence, rekreasyon kullanımları, yapılan yüzme havuzlarının sayısını artırmaktadır. Yüzme Havuzlarını bulundukları konumlara göre açık ve kapalı yüzme havuzları olarak iki ana gruba ayırabiliriz. Ege Bölgesi, iklimi açısından havuz kullanımına oldukça elverişli olduğundan genel itibariyle açık havuzlar daha fazla tercih edilmektedir.

3 Yüzme havuzlarını kullanım amaçlarına göre aşağıdaki gibi sınıflandırabiliriz;
Yüksek teknik özellikli yüzme havuzları, (olimpik yüzme havuzları, yarı olimpik havuzlar, beş yıldızlı otel havuzları) Yüzücü sayısı çok olan büyük toplum havuzları, (halka açık semt havuzları, tatil köyü, site, büyük apartman, 3 ve 4 yıldızlı otel havuzları.) Yüzücü sayısı az olan genel kullanma amaçlı havuzlar, (küçük oteller, ortaklaşa kullanılan küçük apartman havuzları.) Evlerde özel yüzme havuzu Çocuk yüzme havuzu, Tedavi amacı ile kullanılan sıcak masaj (SPA) ve terapi havuzlar Soğuk su bulunduran şok havuzları, Ayak yıkama havuzları, Değişik amaçlı, çeşitli havuzlar; (derin havuzlar, sığ havuzlar, kule atlama havuzları, dalga havuzları, atraksiyon havuzları, kaydırak havuzu)

4 Yüzme Havuzu Ekipmanları
Havuz Filtrasyon Pompaları Havuz Filtreleri Kum Filtreleri Kartuş Filtreler Dezenfeksiyon Sistemleri Otomatik PH Klor Sistemleri Ozon Jeneratörleri Tuz Jeneratörleri İyon Jeneratörleri Havuz İçi Ekipmanları Besleme Nozulları Dip Emiş Izgaraları

5 Temizlik Ekipmanları Otomatik Robotlar Manuel Süpürgeler Kepçe, Fırça, Hortum ve Aksesuarları Aydınlatma Sistemleri Havuz Lambaları Led Aydınlatmalar Aydınlatma Trafoları Havuz Kenar Ekipmaları Izgaralar Merdivenler PVC Boru Ek ve Parçaları Vanalar SPA Ekipmanları Elektrik Kumanda Panoları

6 Yüzme havuzlarınızın mekanik veya elektrik sistemlerinde sezon öncesinde veya sezon içinde çeşitli sebeplerden dolayı arızalar oluşabilir. Bu arızalar profesyonel ekipler tarafından giderilmelidir. Havuz sirkülasyon pompalarının bakım, onarım ve değişimi, Vana, çekvana, bakım, onarım ve değişimi, Makine dairesi boru ve ek parçalarında oluşabilecek ezilme, kırılma, parçalanma gibi deformasyonların giderilmesi, Havuz lamba ve ampullerinin değiştirilmesi, Havuz kenar ızgaralarının yenilenmesi Havuz kumanda panolarında oluşabilecek arızaların giderilmesi Havuz temizlik ekipmanlarının ( süpürge, hortum, süpürge sapı, kepçe, fırça ) bakım, onarım ve değişimi Havuz filtre ekipmanları ( altıyollu vana, bağlantı parçaları, manometre, hava alma tapası, filtre iç ekipmanları, kuvarz kum dolgu malzemesi ) bakım, onarım ve değişimi,

7 9. Otomatik dozajlama sistemlerinin kalibrasyonu, bakımı, onarımı, değişimi,
10. Ozon – iyon sistemlerinin bakım, onarımı, değişimi, Havuz merdivenlerinin parlatılması 11. Otomatik havuz süpürgelerinin bakım, onarım ve değişimi HAVUZ BAKIMI Hijyenik açıdan sorunsuz yüzme havuzu suyunun ve bunun sürekliliğinin sağlanması, genel taleplerin karşılanabilmesi için otomatik işletme şartlarının gerçekleştirilmesi gerekir. Yüzme havuzları tesislerinin su hazırlanması ve dezenfekte edilmesi için gereken ekipmanlar ve tesislerin düzenli, güvenli bir işletme şartlarının sağlanabilmesi yönünden sürekli bakımının yapılıp, devamlı çalışır halde tutulması gerekmektedir. Yüzme havuzları haftada bir gün yüzenlere kapatılarak dinlendirilmeli ve haftalık bakım yapılmalıdır.

8 SEZONA HAZIRLIK Servis Süresi : Havuz sistemlerinde sezon (yaz) başında havuzunuzun sezon açılış bakımı yapılmalıdır.   1. Yüzme havuzunuzun filitrasyon ekipmanlarını (pompa+filtre) ve tüm elektrikli ekipmanların doğru çalışıp çalışmadığı kontrol edilir.  2. Eğer gerekiyorsa havuz boşaltılır ve havuz, yüzey dezenfektanları ile temizlenir.  3. Temizlenmiş yüzeye yüzey yosun önleyici kimyasal sürülür.  4. Filtre kumu özel filtre temizleyici ile 12 saat boyunca temizlenir.  5. Filtre kumu eksik ise kum tamamlanır.  6. Son aşama olarak havuz su ile doldurulur.

9 HAFTALIK BAKIM  Servis Süresi : Bu sistemde havuzunuza haftada iki defa periyodik olarak servis yapılması gerekir.   1. Havuzun kimyasal değerleri ölçülmeli.  2. Havuzun dip temizliği ve yüzey temizliği yapılmalı.  3. Tüm teknik ve elektrikli aksam kontrol edilmeli.  4. Havuz duvarlarında birikmiş (varsa) yosun ve kireç kalıntıları fırçalanmalı.  5. Filtreler ters yıkanmalı.  6. Gerekiyorsa havuza su eklenmeli.  7. Gerekli kimyasallar havuza eklenir. (PH, klor, yosun önleyici)

10 AYLIK BAKIM Servisi Kapsayan Hizmetler  1. Havuzun dip ve yüzey temizliği yapılmalı.  2. Duvarlarda birikmiş (eğer varsa) yosun ve kireç kalıntıları fırçalanmalı.  3. Tüm teknik ve elektrikli aksam kontrol edilmeli.  4. Filtreler ters yıkanmalı.  5. Gerekiyorsa havuza su eklenmeli.  6. Havuzun kimyasal değeri ölçülmeli.  7. Gerekli kimyasallar havuzunuza eklenmeli.

11 KIŞ DÖNEMİ İÇİN HAVUZUN KAPATILMASI
Kış dönemi için aşağıda yazılanlar yapılır.   1. Su seviyesi düşürülür.  2. Yosun ve kireç önleyici özel bir kimyasal havuza atılır.  3. Filtre ters yıkanır ve suyu boşaltılır.  4. Korozyondan etkilenecek ekipmanların bakımı yapılır.  5. Merdivenler, (eğer varsa) savak ızgaraları sökülür ve koruma altına alınır. KIŞ BAKIMI  Kış süresinde de tortu leke ve paslardan korumak için yüzme havuzu uygun bakıma gereksinim duyar.  Yüzme havuzunun kış bakımı gelecek sezonda da kolay bir başlangıç sağlayacaktır.

12 YÜZME HAVUZU KIŞ BAKIMINDA OLMASI GEREKENLER
1. Yüzme havuzu iyice temizlenip, dip süpürgesi ile duvarlar fırçalanır.  2. Diklor Granül ile şok klorlama uygulanır.  3. Suyun PH' ı kontrol edilir ve PH seviyesi arasında tutmak için gerekli ayarlamalar yapılır.  4. Filtre, filtre temizleyici ürün ile temizlenir.  5. Filtre ters yıkanması yapılır ve filtre durulanır.  6. Yağışlı havalara karşı su seviyesi havuz lambalarının altında kalacak şekilde ayarlanır.  7. İçeriye kir girişini önlemek için , havuzu bir örtü ile kaplamak tavsiye edilir.  8. Havuza yüzen dispanser vasıtasıyla tablet klor ve kış bakımı kimyasalı uygulanır,

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23 Havuz filtrasyonu Havuzdaki kirlilik hem çevreden hem de yüzücülerden gelir. Havuzların filtre sistemlerinin görevi sudaki katı kirlilikleri toplamak olup sudan arıtmaktır.  Bu sistem iki ana öğeden oluşmaktadır: pompa ve filtre. Havuzun pompası suyun sirkülasyonunu sağlar ve filtre katıları tutar Filtreler Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en yaygın olan sistem "kum filtreli sirkilasyon pompalı" sistemlerdir Kum filtrelerinde kullanılan kuvars kumu da bakım ister. Min. 3 yılda bir değişmesi gereklidir.

24

25 Pompa Havuz suyunun sirkilasyonunu sağlamaya yarayan ve aynı zamanda suyun temiz ve berrak kalmasını sağlayan en önemli ekipmanlardandır. Her sene yaz sezonu başında bulunduğu nemli ortamın yarattığı tahribatlardan dolayı mutlaka genel bakım yapılması gerekir. Pompanın yaz sezonu boyunca günde en az 8 saat havuz suyunu sirküle etmesi gerekmektedir Süpürme İşlemi Rüzgar ve yüzücüler ile birlikte gelen kir, toz, yaprak, ter gibi kirlilikleri kimyasal yoluyla dibe çöktürüldükten sonra vakumlama sistemi ile havuzun dibindeki kirleri su ile birlikte kum filtresine gönderilir. Süpürge işlemi bittikten sonra kum filtresinin yakaladığı kir ve partiküller ters yıkama yolu ile dışarı atılır. Havuz tekrar normal çalışma sistemine alınır.

26

27 Havuz Montaj Grupları için Tavsiye Edilen Malzemeler
Montaj Grubu Kullanım alanı Malzeme Açıklama Filtre kabı Su hazırlık cihazı Beton Çelik (Paslanmaz) -Polyester Sentetik madde Korozyondan korunma ölçüsü suyun niteliğine sıcaklığına (varsa) ozon miktarına göre belirlenir Boru hatları ve boru hattı elemanları Genel kullanım -(PVC) -ABS -Polyetilen (PE) -Polyproplen(PP) -Paslanmaz çelik -Bronz döküm Korrozyona dayanıklı ve suyun niteliğini bozmayacak şekilde.

28 Boru hatları ve boru hattı elemanları
Dezenfeksiyon cihazları. Polyvinlklorür(PVC) Klor gazı tesisatlarında. -Alaşımsız çelik (Dışı klor, kauçuk veya kadmiyum örtülü) -Bakır (kadmiyum örtülü) -PVC-PE (Sadece düşük basınçta kullanılır) Havuz tamamlayıcılar Örneğin:Merdiven start tutamakları vs. -Paslanmaz çelik. -Bronz döküm -Epoksi kaplamalı.

29 Armatürler Dezenfeksiyon cihazları. PVC ve korozyona dayanıklı sızdırmazlık malzemeleri. Diğer cihazlarda -Çelik ve dökme demir (korozyona dayanıklı kaplamalı) -Kaplamalı Al. Döküm alaşımları -Yüksek alaşımlı dökme demir -PVC -Paslanmaz çelik -Bronz döküm Pompalar Pompa gövdesi -Pik döküm -Plastik malzeme. Pompa mili -Korozyona dayanıklı kaplaması olan alaşımsız çelik -Paslanmaz çelik.

30 Pompalar Çark -Bronz döküm -Sentetik malzeme -Pik döküm Ön filtre Dış kabı -Korozyona dayanıklı kaplaması olan alaşımsız çelik -Plastik malzemeler -Paslanmaz çelik Diğer montaj elemanları Ölçüm cihazları Sirkülasyon kapasitesi ölçüm cihazı -Plastik malzeme

31 İşletme defteri için günlük olarak belirlenmesi gereken veriler
Belirleme zamanı: Çalışma zamanının İşletme verisi Birim Başı Ortası Sonu 1- Günde havuzu kullanan sayısı 1/gün + 2- Günlük doldurma suyu ekleme miktarı m/gün 3- Her havuz için sirkilasyon debisi m/h - 4- Sirkülasyon pompalarının çalışma süresi h/gün 5- Her havuzun su sıcaklıkları C 6- Filtre ters yıkamasının zamanı h.Dakika 7- Ters yıkamadan sonraki fark basıncı bar

32 8- Su kimyasalları çeşit ve harcanımı
a)- Dezenfeksiyon maddesi b)- Yöntem kombinasyonunun gerektirdiği diğer malzemeler Kg/gün 9- Her havuzun Ph değeri - + 10- Her havuzdaki serbest klor mg/l 11- Her havuzdaki bağlı klor 12- Ham suyun asit kapasitesi mmol/l Haftada bir 13- Her havuzun redox gerilimi mV + 14- Temizleme a)-Yüzme havuzu - Taban - Yan duvar b)- Çocuk havuzu c)- Masaj havuzu d)- Ayak basma havuzu e)- Soğuk su (şok) havuzu f)- Taşma kanalı g)- Rezevr depo Günlük Haftalık Günlük.Haftalık 6 Ayda bir 15- Arızalar (Zamanı/çeşidi/alınan önlemler h.dakika

33 Yüzme Havuzları Şartlandırılmasının Temelleri
Havuz Suyu Niçin Şartlandırılmalıdır? Hastalık yapıcı bakterilerin yok edilmesi Yosun oluşumunun engellenmesi Yüzücüler açısından suyun toksik etkiler taşımaması İstenmeyen koku ve tat oluşumunun engellenmesi Havuz çevresinde ve ekipmanlarında korozyonun engellenmesi Havuz, filtre ve pompalarda scale oluşumunun engellenmesi Havuzun sürekli yüzülebilir halde tutulması Havuzda sağlıklı ve hijyenik bir ortam yaratılması

34 Havuz Şartlandırılmasında Beş Yıldız Sinerjisi
Su Çevrimi Harici Teknik Servis Filtrasyon SİNERJİ Dezenfeksiyon pH kontrolü Su Dengesi Taze Su İlavesi

35 Yüzme Havuzlarının Sınıflandırılması (hacimsel)
Özel Havuzlar < 200 m3 Açık Havuzlar - Oteller m Kapalı ve Açık Havuzlar - Umumi ve Özel Havuzlar m Kapalı ve Açık Havuzlar Su Parkları > 3000 m Açık Havuzlar

36 Havuz Su Hacminin Hesaplanması
Tam bir su şartlandırma programı uygulayabilmek için havuzun su kapasitesinin hesaplanması gerekmektedir. !!! UYARI !!! Denge tankı su kapasitesi havuz hacmine eklenmelidir. Aşağıdaki hesaplamalar kesin olmamakla beraber hacim hesabında yaklaşık değerler verir. Ortalama Derinliğin Hesaplanması : (maks. derinlik + min. derinlik) 2

37 Dikdörtgen veya Kare Havuzlar :
boy en Ortalama Derinlik X X = hacim m3 Oval Havuz : boy en Ortalama Derinlik X X X 0,89 =hacim m3 Dairesel Havuz : çap çap Ortalama Derinlik X X X 0,78 =hacim m3 Değişik Şekilli Havuz : Ortalama Derinlik En büyük uzunluk En büyük genişlik X X X 0,85 =hacim m3

38 Havuz Dizaynı İçin Önemli Parametreler
Sirkülasyon ve devir periyotları Tavsiye Edilen Havuz Su Sirkülasyon Süreleri Maksimum Kullanıcı Kapasitesi Maksimum Sıcaklık - Denge Tankları - Su Hızları

39 Suyun Sirkülasyonu su HAVUZ İNSAN kan Filtre Pompa Kalp Böbrek
Yüzme havuzu sirkülasyonu: kapalı döngü Yüzme Havuzu Sirkülasyonu insanlardaki kan dolaşımı sistemine benzer.

40 Sirkülasyon Süresi Sirkülasyon Süresi havuz suyu hacminin tamamının filtreden bir defa geçmesi için gerekli saat cinsinden teorik zaman. Havuz su kapasitesi (m3) Sirkülasyon Süresi (saat) = Filtre debisi (m3 / saat) Filtre Debisi birim zamanda filtreden geçen su miktarı. Not: Pratikte havuz suyunun %99 ‘unun filtrelerden geçmesi için en az 7 kez sirküle etmesi gerektiği kanıtlanmıştır.

41 Havuz Suyu Sirkülasyon Süreleri
Saat Havuz Tipleri 0.5 – 1.0 Kaydıraklı ve kaplıca tipi havuzlar 0.5 – 1.5 eğitim havuzları max cm derinliğe kadar (Çocuk havuzu) 0.5 – cm’den 1m derinliğe kadar halka açık 1.0 – m’den 1.5 m derinliğe kadar halka açık 2.0 – m’den derin halka açık 2.5 – 3.0 Umumi havuzlar 25 m uzunluğa kadar 1 m sığ kısımla 3.0 – 4.0 Yarışma havuzları (50 m uzunluk ve 2m derinlik) 4.0 – 6.0 Villa havuzları veya özel havuzlar 4.0 – 6.0 Dalma havuzları

42 Maksimum Emniyetli Yüzücü Yükü
Basit olarak, havuz yüzey alanından faydalanarak, belirli bir yüzeyi EMNİYETLİ bir şekilde kullanabilen maksimum yüzücü sayısı hesaplanabilir. her 2.2 m2 - 1 yüzücü sığ su (1 m derinlik ve altı) her 2.7 m2 - 1 yüzücü durağan su (1 – 1.5 m derinlik) her 4.0 m2 - 1 yüzücü derin su (1.5 – 2 m derinlik) 1 yüzücü > 4 m2 çok derin su ( > 2 m derinlik)

43 Maksimum Havuz Suyu Sıcaklıkları
Havuz Tipleri Maks. Su Sıcaklıkları Yarışma amaçlı yüzme ve dalma Fitness yüzme ve eğitim Eğlence, eğitim (büyükler) Umumi genel havuzlar Eğitim (çocuklar), eğlence havuzları Bebekler, küçük çocuklar Engelliler 27 0 C 28 0 C 29 0 C 30 0 C !!! UYARI !!! Bunlar olması gereken maksimum sıcaklıklardır ve bu değerler ASLA AŞILMAMALIDIR.

44 Yüksek Su Sıcaklığının Riskleri
Birçok ekipmana zarar vererek ömürlerini kısaltır, Dolgu maddeleri etkinliğini kaybeder, Plastik parçalar yıpranıp, kırılabilir, Bağlantı parçaları deformasyonuna uğrar, Su vanaları kırılabilir, Fazla buharlaşma ekstra su kaybına neden olur, Kimyasal tüketimi artar, Mikrobiyolojik aktivite hızla artar.

45 Denge Tankları Denge Tankı kapasitesi havuza giriş yapan Maksimum
DİZAYN Kullanıcı Yükü’ne göre havuzdan taşan su miktarına ( tercihen Max.EMNİYETLİ Kullanıcı Yükü alınır) göre belirlenmelidir. Gerekli koşullarda kimyasal ilavesi mümkündür. Denge Tankı pompaların ve filtrelerin etkin bir şekilde çalışmaları için kullanıma uygun olmalıdır.

46 Borulardaki Su Hızı Herhangi bir emiş borusunda maksimum hız
1.52 m / sn Herhangi bir basma borusunda maksimum hız 2.74 m / sn değerlerini GEÇMEMELİDİR...

47 Mekanik Operasyonlar

48 Yüzme Havuzlarının Sirkülasyonu
Bir yüzme havuzunun ve sirkülasyon sisteminin temel bileşenleri aşağıdakilerdir: Havuz Denge tankı (büyük havuzlarda) Skimmer Kıl tutucu Pompa Kontrol vanaları Filtre veya filtreler Isıtıcı (gerekliyse) Kimyasal dozaj sistemi

49 Sirkülasyon Prosesi Su yüzey savaklarından veya skimmerlerde bulunan
boşluklar vasıtasıyla havuzu terk ederek sirkülasyona başlar. 2. Bir miktar su dip emiş ile uzaklaşır. Havuz sirkülasyon pompası suyu emerek filtrelere doğru iter Çöktürücü su filtreye girmeden hemen pompa çıkışında dozajlanır. Su filtrelerden geçerek taşıdığı kirlilikleri bırakır. 6. Gerekirse su ısıtılır. 7. Havuz dibinde veya duvarlarında bulunan besi hatlarıyla su havuza geri dönmeden önce kimyasal olarak şartlandırılır. Tipik olarak bir dakikada binlerce litre su bu prosesden geçerek şartlandırılmış bir şekilde havuza geri döner.

50 Yüzme Havuzlarının Sirkülasyonu
Skimmerli Havuzlar

51 Skimmerler - Pompaya zarar verebilecek büyük maddeleri tutabilecek bir sepet içerir. - Suyu emmek için yüzen bir kilit içerir . - Konum önemlidir (aktif rüzgarın önünde daha iyidir) ve aşağıdakilere bağlıdır : Havuz yüzeyi Çevre Havuz şekli Boru boyutu Filtrasyon kapasitesi

52 Yüzme Havuzlarının Sirkülasyonu
TAŞMALI-Havuzlar hijyenik su V1 dezenfektan dozajı deşarj kirli çöktürücü dozajı su Filtre Denge Tankı V2 kıl tutucu pompa pH ayarı

53 Yüzey Emişi AMAÇ: Havuz yüzeyindeki mevcut kirlilikleri uzaklaştırmak (güneş kremleri, saç, böcekler, yağ, toz, mikroplar…)

54 Dip Emiş Suyun dipten boşaltımı (havuzun en derin noktası)
Bazı havuzlarda filtrasyon veya suyun homojenliğini sağlamak için Çoğu havuzda sadece boşaltım için. Boşaltım aşağıdaki durumlarda gereklidir Mevsim bakımında Kimyasal ve kirlilik miktarını azaltma zorunluluğunda.

55 Yüzme Havuzlarının Sirkülasyonu
Merdiven - Filtreleme

56 Filtrasyon Kum Filtreleri
Bu tip filtreler iyi kalitede QUARTZ KUM sayesinde su, kum içerisinde ilerledikçe kirlikleri tutarlar. Kum filtreleri mikron’a kadar olan parçaları süzebilirler. Kirlilik arttıkça, basınç yükselir ve sistemdeki su akışı azalır.Filtre basıncı normal değerin 5-10 psi üzerinde olunca, filtrenin temizlenmesi veya “Ters Yıkama” yapılması gerekir. 

57 Kum Filtreleri Çok yönlü vana ham filtrasyon 30 – 50 micron
en çok kullanılan filtre tipi ham filtrasyon 30 – 50 micron çöktürücü ile mükemmel filtrasyon < 10 micron filtre ortamı (ayarlanmış kum tabakası) multimedia filtreler (3 farklı tabaka) silica + granate + anthracit Filtre malzemesini 5 yılda bir değiştirilmesi tavsiye edilir. Su şartlandırılmasının iyi yapılmadığı ortamlarda Su Dengesinin Bozulması sonucu filtre içinde taşlaşmalar meydana gelir. Kum yapısı bozulur ve oluklar (kanallar) oluşur. Filtrasyon işlemi gerçekleşmez. Filtrelerden verim alınabilmesi için mutlaka kimyasal temizlik yapılmalıdır. Çok yönlü vana

58 Diatomit (Diatomaceous Earth) Filtreler
D.E filtreler havuzlarda kullanılan en etkin filtre tipidir. D.E toz kullanılarak 2 – 3 microna kadar filtrasyon sağlar. D.E Filtreler daha fazla kirliliği tutma kapasitesine sahiptirler ve ters yıkama peryotları daha uzundur. (bir hafta) D.E filtreler, kum filtrelerine göre bulanık bir havuzu çok daha kısa bir sürede temizlerler. D.E yapı filtreye skimmerlerden veya pompa öncesinden ilave edilir.

59 D.E. Filtreler Çok ince beyazımsı toz = mikroskobik deniz bitkilerinin fosilleri En etkili filtrasyon : 1 – 3 micron ve filtrasyon yüzeyi kuma göre 10 kattan daha fazla. Temizlik sonrası diatom yapının kaybolması dolayısıyla yeniden toz ilavesi gerekir. Pahalı bir sistem. Diatom yapı yerine flokülantlar kullanılmamalıdır.

60 Kartuş Filtreler Genellikle küçük havuzlarda kullanılır. Büyük havuzlar içinde kullanılan tipleri vardır. Özel sentetik malzemeden (polyester, polypropilen, polyamid ...) yapılan kartuşlar kullanılır. Hava filtrelerine benzer yapıdadır. Kartuş, filtreden çıkarılarak basınçlı su ile yıkanarak temizlenir. Özel temizleme çözeltileri ile temizlenebilir veya yenisi ile değiştirilebilir. Kullanım sıklığına göre temizlenmelidir. 10 – 20 micron filtrasyon

61 Operasyon Döngüleri Filtre Döngüsü
Filtrasyon durumunda su akışı ana giriş yapısından filtrelere doğru gerçekleşir. Su filtre yapısına yukarıdan girer ve bünyesindeki kirlilikleri filtre yapısına bırakır. Filtre edilmiş su toplama kanallarıyla (ahtapot) toplanır ve filtreyi terk ederek havuza gider. Kirleticiler filtre yüzeyinde toplanır ve suyun filtrasyonu gerçekleşir.

62 Operasyon Döngüleri Ters Yıkama
Su, ters yıkama besi hattıyla filtrelere aşağıdan girer. Ters yıkama sırasında filtre içersinde su akışı aşağıdan yukarıya doğrudur. Ters yıkama süresi kontrol edilerek filtre malzemesi kaybı önlenir. Filtrasyon sürecinde tutulmuş kirlikler ters yıkama ile atık sistemine borular vasıtasıyla gönderilir. Ters yıkama sıklığı havuz kullanımına, filtre kapasitelerine, kirlilik durumuna göre belirlenmelidir.

63 Operasyon Döngüleri Durulama
Durulama, ters yıkamanın hemen akabinde yapılmalıdır. Durulamada su akışı filtre malzemesine doğrudur. Ters yıkama sonrası filtre içerisinde kalan kirlilikleri filtreden uzaklaştırmak için durulama yapılır. Bu işlem borularda kalan kirliliklerinde dışarı atılmasını sağlar. Durulama işlemi her filtre için yapılmalıdır. Kirliliğe bağlı olarak 1 – 5 dakika

64 Filtrasyon Hızı Filtrasyon hızı, suyun filtre ortamından geçiş hızıdır. Filtrasyon hızı ne kadar yavaşsa – Filtrasyon o kadar etkindir. DÜŞÜK Filtrasyon Hızı = Büyük veya çok kullanılan havuzlar ORTA Filtrasyon Hızı = Okullar, oteller, çok kullanılan havuzlar YÜKSEK Filtrasyon Hızı = Özel villa tipi havuzlar Filtrasyon hızı, saat başına filtre yüzeyinden geçen suyun miktarı cinsinden ölçülür.( m3 / m2 / saat ) DÜŞÜK HIZLI FİLTRASYON < 10 m3/m2/saat ORTA HIZLI FİLTRASYON = 11 m3/m2/saat ile 30 m3/m2/saat YÜKSEK HIZLI FİLTRASYON = 31 m3/m2/saat ile 50m3/m2/saat Not : Çoğu kum filtresinin maksimum filtrasyon hızı: 45 m3/m2/saat

65 Kıl Tutucular - Her ters yıkama işleminden önce kıl tutucu temizliği yapılmalıdır. - Eğer sepet aşırı doluysa sirkülasyon sistemi etkinliği azalır. - Yetersiz su akımı ile pompa zarar görebilir. Havuz temizleme yardımcı pompaları da zarar görebilir.   Skimmer sepetlerinin temizliği ve vakum sonrasında kıl tutucu temizliği yapılmalıdır. Ters yıkama öncesinde kıl tutucu temizliği yapılmaldır. Eğer sepet hasar gördüyse veya kırıldıysa hemen değiştirilmelidir.  Kırılmış sepetler büyük kirleticilerin pompaya ve filtrelere girmesine sebep olur.

66 Pompalar - Havuzun Kalbi. Yüzme havuzu için çok önemli.
Filtreye uygun olmayan veya çok küçük pompa kullanıldığında, su düzgün olarak filtre edilemeyecek ve kolaylıkla kirlenecektir. Filtreden önce yerleştirildiği zaman, türbini korumak amacıyla bir ön-filtre(kıl tutucu) sepeti bulunur.

67 Taze Su İlavesi kirlilikleri uzaklaştırmaz.
Suyun dezenfeksiyonu ve filtrasyonu işlemi ortamdaki bütün kirlilikleri uzaklaştırmaz. Taze su ilavesi ile kullanıcılardan gelen kirlilikler ve kimyasal kullanımı sonucu oluşan dezenfeksiyon yan ürünleri konsantrasyonu azaltılır. Ters yıkama ile yapılan su ilavesi havuzdaki konsantrasyon değerlerinin düşürülmesi için yeterli değildir. NSPI tarafından ve Avrupa Ülkelerindeki normlarda kullanıcı başına minimum 30 litre su ilavesi kesinlikle tavsiye edilmektedir.

68 Temizleme Uygulamaları
Fırçalama Havuz duvarları ve tabanı sıklıkla fırçalanmalıdır. Özellikle su akışının yavaş olduğu (merdivenler, lambalar, ölü bölgeler, savak ızgaraları) yerlerde yosun oluşumunun önlenmesi için fırçalama dikkatlice yapılmalıdır. Savak Izgaralarının Temizliği Su gidiş hattının ve savak ızgaralarının, klor veya benzeri kimyasallarla temizlenmesi gerekir. Yağlı depozitler yosun oluşumu için besi kaynağıdır.

69 Temizleme Uygulamaları
Vakum - Kendi ağırlığıyla dibe çöken katı maddeleri uzaklaştırmak için. Çöktürücü ilavesiyle askıdaki katılar havuz dibine toplanırlar, dipte katıların çökmesi sonrası vakum işlemine geçilir. Bağlantıyı yapmadan önce süpürme hortumundaki hava alınmalıdır. Manuel Robottan daha basit. İnsan gücüne ihtiyaç var. Uygulaması kolay. b) Otomatik Karmaşık. İnsan gücüne ihtiyaç yok. Özellikle büyük havuzlarda kullanımı zor. Pahalı.

70 Havuz Operatörlerinin yaptığı Rutin Bakımlar
Havuz suyu kimyasının dengelenmesi (su parametrelerinin analizi) Süpürme (Vakum) Fırçalama Yüzey temizliği Filtre ters yıkaması ve temizliği Skimmer ve kıl tutucu temizliği Havuz suyu seviyesinin ayarlanması Havuz çevresinin temizliği Skimmer kanallarından ve savaklardan yağların temizlenmesi Fayanslar ve su hattının temizliği Pompa, filtre ve ısıtıcıların kontrolü Elektriksel güvenlik aksamını kontrol etmek Otomatik klorinatör ve dozaj sistemlerinin bakımı Otomatik havuz temizleyicilerinin bakımını yapmak Havuz temizleme ekipmanlarının temizlenmesi Su sıcaklığının kontrol edilip, ayarlanması Havuz merdiveni, basamakları, v.s ekipmanı bakımı ve temizliği

71 Su Analizi günde minimum 3 defa ölçülmesi gerekir.
Havuz suyunu kontrol edebilmek için pH ve klor değerlerinin günde minimum 3 defa ölçülmesi gerekir. Su numuneleri havuzun farklı bölgelerinden alınmalıdır. Her su numunesi en azından havuz kenarına 50 cm uzaktan ve 30 cm derinden alınmalıdır. Numunenin havuz suyunu temsil edici karakterde olması gerekmektedir. Diğer su analizleri (stabilizatör, su dengesi parametreleri, vs.) harici teknik servislerce yapılmaktadır. Her teknik servis sonrası su analiz raporu hazırlanmalıdır. Havuz operatörleri tarafından yapılan günlük ölçümler düzenli raporlama şeklinde tutulmalıdır.

72 ……………………… HOTEL HAVUZ KONTROL FORMU TARİH : ……/……/………. SAAT BÜYÜK HAVUZ ÇOCUK HAVUZU DENGE TANKI KONTROL KLOR Ph SU SEVİYESİ ELEMANI 08:00 12:00 18:00 TESİSAT KONTROLÜ KULLANILAN KLOR MİK. ELEKTRİK PANO KONTROL KULLANILAN ASİT MİK. TERS YIKAMA KULLANLAN.TEM.MİK LAMBA KONTROLÜ MAK.DAİRE TEMİZLİĞİ NORMAL DEĞERLER POMPA FİLTRE TEMİZLİĞİ 0,8 / 1,5 7,2 / 7,6 NORMAL N YAPILDI Y

73 Su Analizi

74 GÖSTERMİŞ OLDUĞUNUZ İLGİYE
TEŞEKKÜR EDERİM.


"Yüzme Havuzları Günümüzde insanlar, yüzme havuzlarına gittikçe artan bir ilgi göstermektedirler. Çevre ile birlikte denizlerin de giderek kirlenmesi ve." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları