Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Yerkürenin bize armağanı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Yerkürenin bize armağanı"— Sunum transkripti:

1 Yerkürenin bize armağanı
JEOTERMAL ENERJİ Yerkürenin bize armağanı

2 Jeotermal enerji yerin derinliklerindeki kayaçlar içinde birikmiş olan ısının akışkanlarca taşınarak rezervuarlarda depolanması ile oluşmuş sıcak su, buhar ve kuru buhar ile kızgın kuru kayalardan yapay yollarla elde edilen ısı enerjisidir.

3 Jeotermal kaynaklar yoğun olarak aktif kırık sistemleri ile volkanik ve magmatik birimlerin etrafında oluşmaktadır. Jeotermal enerjiye dayalı modern jeotermal elektrik santrallerinde CO2, NOx, SOx gazlarının salınımı çok düşük olduğundan temiz bir enerji kaynağı olarak değerlendirilmektedir.

4 Jeotermal enerji, jeotermal kaynaklardan doğrudan veya dolaylı her türlü faydalanmayı kapsamaktadır. Düşük (20-70°C) sıcaklıklı sahalar başta ısıtmacılık olmak üzere, endüstride, kimyasal madde üretiminde kullanılmaktadır. Orta sıcaklıklı (70-150°C) ve yüksek sıcaklıklı (150°C'den yüksek) sahalar ise elektrik üretiminin yanı sıra reenjeksiyon koşullarına bağlı olarak entegre şekilde ısıtma uygulamalarında da kullanılabilmektedir.

5 Dünyada jeotermal enerji kurulu gücü 9
Dünyada jeotermal enerji kurulu gücü MW, yıllık üretim 80 milyar kWh olup, jeotermal enerjiden elektrik üretiminde ilk 5 ülke; ABD, Filipinler, Meksika, Endonezya ve İtalya şeklindedir. Elektrik dışı kullanım ise MW'tır. Dünya'da jeotermal ısı ve kaplıca uygulamalarındaki ilk 5 ülke ise Çin, Japonya, ABD, İzlanda ve Türkiye'dir.

6 Grafik : Jeotermal Enerjinin Elektrik Dışı Uygulamaları Kullanım Yüzdeleri (dünyada)

7 Türkiye, Alp-Himalaya kuşağı üzerinde yer aldığından oldukça yüksek jeotermal potansiyele sahip olan bir ülkedir. Ülkemizin jeotermal potansiyeli MW'tır. Ülkemizde potansiyel oluşturan alanlar Batı Anadolu'da (%77,9) yoğunlaşmıştır. Bu güne kadar potansiyelin %13'ü (4.000 MW)Enerji Bakanlığımız kuruluşu olan MTA tarafından kullanıma hazır hale getirilmiştir.

8

9 Jeotermal enerji arama çalışmaları son yıllarda canlandırılmış, 2003 yılından itibaren Enerji Bakanlığımız kuruluşu olan MTA Genel Müdürlüğü tarafından yapılan arama çalışmaları sonucu 840 MW jeotermal enerji kaynağı tespit edilmiştir.

10 Jeotermal enerji potansiyelimizin 1
Jeotermal enerji potansiyelimizin MW'lık bölümünün elektrik enerjisi üretimi için uygun olduğu değerlendirilmekte olup kesinleşen veri şu an için 600 MWe'dir. 39 MW'lık bir bölümü elektrik üretim amaçlı kullanılmaktadır. 55 MW'lık jeotermal elektrik üretim santrali yapım aşamasındadır.

11

12 Türkiye’nin sahip olduğu aktif tektonik özelliğinin ürünü olarak bu enerji kaynağı çoğunlukla Ege Bölgesi’nde kümelenmiş görülüyor.

13 Aşağıdaki grafikte Ege bölgesi ve diğer bölgelerimizin jeotermal enerji rezervlerinde Türkiye içindeki payları % olarak gösterilmektedir:

14 Ülkemizde 20.4 MWe üretme gücüne sahip Kızıldere jeotermal sahasında 1985 yılından bu yana elektrik enerjisi üretimi sürmektedir.Aydın-Germencik,Aydın-Salavatlı ve Denizli –Tekkehamam sahasında ise elektrik üretimine yönelik çalışmalar sürmektedir.

15 Türkiye'deki jeotermal alanların %55'i ısıtma uygulamalarına uygundur
Türkiye'deki jeotermal alanların %55'i ısıtma uygulamalarına uygundur. Ülkemizde, jeotermal enerji kullanılarak 1200 dönüm sera ısıtması yapılmakta ve 15 yerleşim biriminde konut jeotermal enerji ile ısıtılmaktadır.

16 Türkiye’de Jeotermal Enerji ile Isıtılabilecek Potansiyel Yerleşim Birimleri
İZMİR                                                Konut                 DENİZLİ VE CİVARI Konut        AYDIN VE CİVARI                             Konut BURSA VE CİVARI                            Konut         BALIKESİR VE CİVARI                      Konut            AFYON VE CİVARI                            Konut MANİSA+TURGUTLU                         Konut         KÜTAHYA VE CİVARI                        Konut         ÇANAKKALE VE CİVARI                   Konut SAKARYA-AKYAZI-KUZULUK            Konut SALİHLİ                                            Konut      BOLU VE CİVARI                              Konut YOZGAT VE CİVARI                          Konut NAZİLLİ                                            Konut         ERZURUM                                         Konut ŞANLIURFA + SİVAS                         Konut KIRŞEHİR                                       Konut DİKİLİ – BERGAMA (İZMİR)               Konut ALAŞEHİR (MANİSA)                         Konut ALİAĞA (İZMİR)                                 Konut           Diğer yerleşim birimleri toplamı           Konut        ARA TOPLAM (Konut ısıtması)         1 Milyon

17 Türkiye’de jeotermal enerji ile ısıtılan bazı yerleşim bölgeleri ve halkın ödediği aylık jeotermal ısınma ve sıcak su ücretleri aşağıdaki gibidir (jeotermal ısıtma ücretleri Ekim – Kasım aylarında TL olarak belirlenmekte olup, tüm yıl boyunca sabit kalmaktadır [100 m2 konut başına]): GÖNEN : 65 YTL (2006/2007 Kış Sezonu) SİMAV kütahya : 62 YTL (2006/2007 Kış Sezonu) KIRŞEHİR : YTL (2006/2007 Kış Sezonu) KIZILCAHAMAM ankara : 50 YTL (2005/2006 Kış Sezonu) BALÇOVA/İZMİR : YTL (2006/2007 Kış Sezonu) SANDIKLI afyon : YTL (2005/2006 Kış Sezonu) KOZAKLI nevşehir : YTL (2006/2007 Kış Sezonu) AFYON : YTL (2006/2007 Kış Sezonu) NARLIDERE/İZMİR : YTL (2006/2007 Kış Sezonu) EDREMİT balıkesir : 50 YTL (2006/2007 Kış Sezonu) SARAYKÖY denizli : 47 YTL (2005/2006 Kış Sezonu)

18 Jeotermal enerji temiz ve yenilenebilir bir enerji kaynağı olmasına karşın sonsuz bir enerji kaynağı değildir.Ülkemizde tam tersi bir düşünce hakimdir.Bunun sonucunda zaman zaman önemli çevre sorunlarına neden olunmaktadır.

19 Buna en iyi örnek Pamukkale yakınındaki Karahayıt kaplıcalarındaki durumdur.Her pansiyon ve otelin kendine ait kuyu açması sonucu rezervuardan aşırı su çekilmiş ve yer altı su seviyesi hergün düşmüştür.Bu bölgedeki kızıl travertenleri yaratan kaplıca suları yok olmuş ve turizm darbe almıştır

20 Resim 4: Kızıldere(denizli) jeotermal elektrik santraline entegre sıvı CO2 ve kurubuz üretim fabrikası

21 İzmir/Balçova’da jeotermalle ısınan bir sera

22 Resim 3: Sera ısıtmacılığında kullanılan sondaj kuyusu

23 Aydın Germencik


"Yerkürenin bize armağanı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları