Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DAĞCILIK TURİZMİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DAĞCILIK TURİZMİ."— Sunum transkripti:

1 DAĞCILIK TURİZMİ

2 İÇİNDEKİLER 1 – TURİZM TANIMLARI 2 – TARİHÇE 3 – GENEL BİLGİLER
1.1 – GENEL TURİZM TANIMI 1.2 – DAĞCILIK TURİZMİ TANIMI 2 – TARİHÇE 2.1 – DAĞCILIK SPORU TARİHÇESİ 1-2 2.2 – DAĞCILIK TURİZMİ TARİHÇESİ 3 – GENEL BİLGİLER 3.1 – TÜRKİYEDEKİ DAĞ TİPLERİ 3.2 – TÜRKİYEDEKİ EN YÜKSEK DAĞLAR 3.3 – DÜNYADAKİ EN YÜKSEK DAĞLAR 3.4 – DAĞCILIKTA KULLANILAN MALZEMELER 3.5 – DAĞCILIKTA GÜVENLİK 3.6 - YABANCILARIN İZNE TABİ DAĞLARA ÇIKIŞ BAŞVURULARI İZİN İÇİN TURİZM VE KÜLTÜR BAKANLIĞI’NA BAŞVURU 4 – DAĞLARIN TURİSTİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ 4.1 – AĞRI DAĞI (AĞRI) 4.5 – ALADAĞLAR (NİĞDE) 4.2 – BEYDAĞLAR (ANTALYA) 4.6 – KAÇKAR SIRADAĞLARI (RİZE) 4.3 – ERCİYES DAĞI (KAYSERİ) 4.7 – MERCAN DAĞLARI (TUNCELİ) 4.4 – BOLKAR DAĞLARI (MERSİN) 4.8 – SÜPHAN DAĞLARI (VAN) 5 – DAĞCILIK TURİZMİ İSTATİSTİKLERİ 1-2-3 5 – KAYNAKLAR 6 – TEŞEKKÜRLER

3 GENEL TURİZM TANIMI Turizm : Devamlı olarak yaşanılan yer dışına, tüketici olarak tatil, dinlenme, eğlence, kültür ve benzeri ihtiyaçların giderilmesi amacıyla yapılan seyahat ve geçici konaklama hareketine turizm denir.

4 DAĞCILIK TURİZMİ TANIMI
Dağcılık : Belirli bir takım ilke ve kurallara dayalı olarak dağlarda yapılan yürüyüş , kampçılık ve tırmanış sporuna dağcılık denir. Dağcı : Kayada, karda ve buzda dağın ve doğanın bir takım zorluklarını, dağcılık araç ve gereçlerini kullanarak aşıp doruğa ulaşan ya da ulaşmayı amaçlayan kişilere dağcı denir.

5 DAĞCILIK SPORU TARİHÇESİ - 1
Roma İ. Hadrian, MÖ 126’da güneşin doğuşunu izlemek üzere Etna’ya tırmanmıştır. 1786’da Alpler’in en yüksek zirvesi Mont Blanc, Michel Pacard ve Jacques Balmat tarafından tırmanıldı. İlk tırmanışlar dağcılık etkinliklerinden ziyade bilimsel amaçlı olmuştur. İlk bilimsel araştırma amaçlı tırmanış (Türkiye) 27 Eylül 1829 tarihinde Alman Fizikçi Prof. Dr. F. V. Parrot tarafından Büyük Ağrı Dağında gerçekleşmiştir. İlk tırmanıştan sonra Alman, İngiliz ve Avusturyalı bilim adamları farklı zirvelere tırmanış gerçekleştirmiştir. 2. Dünya Savaşı yıllarında özellikle İtalyan, Alman ve Polonyalı ekiplerle birlikte Türk ekiplerin Aladağlar, Cilo ve Vay Vay Dağlarına tırmanışları önem taşımaktadır. Tırmanışlara 1972’den sonra Yeni Zelanda ve Avustralya ekipleri de katılmışlardır. İlk Türk dağcısı Ali Vehbi Türküstün'dür. 26 Temmuz 1906’da ilk Türk tırmanışını Fransız arkadaşlarıyla Alp Dağlarında gerçekleştirmiştir. Cemil Cahit Toydemir 1924’te Erciyes Dağına tırmanarak Türkiye’de ilk dağcılık sporu etkinliğini gerçekleştirmiştir. İlk dağ gezileri 1925’te Uludağ da gerçekleştirilmiştir.

6 DAĞCILIK SPORU TARİHÇESİ - 2
Türkiye’deki ilk dağcılık örgütlenmesi 1928’de “Türk Dağcılık Cemiyeti” olmuştur. Örgütlenme 1933’te “Türk yürüyüşçülük, Dağcılık Kış Sporları Kulübü” olarak adlandırılmıştır. Daha sonrasında “Tenis, Eskrim ve Dağcılık Kulübü” adını almıştır. 1939 yılında “Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü” bünyesinde "Dağcılık ve Kış Sporları Federasyonu" oluşturulmuştur. Son olarak 1966’da “Türkiye Dağcılık Federasyonu” halini almıştır. Diğer tüm dağcılık eğitimi veren kulüpler bu federasyon bünyesinde toplanmıştır.

7 DAĞCILIK TURİZMİ TARİHÇESİ
Dağcılık Turizminin dünyadaki geçmişi çok uzun yıllara dayanmamaktadır. 19. yüzyılda başlayan tırmanışlarla gelişme gösteren tırmanış teknikleri zamanla dağcılık sporu ile uğraşanlar tarafından geliştirilip günümüzdeki halini almıştır. Ancak dünya nüfusunun çok küçük bir kısmı bu spor dalıyla ilgilenmektedir. Bu yüzden 20. yüzyılda dağcılık turizmi belirli ölçülerde yapılabilmektedir. Zor doğa şartları dağcılık turizminin gelişmesinde en büyük engeldir. Buna rağmen dünyada 126 bin profesyonel dağcı, dağcılık turizminin gelişmesine yardımcı olmaktadır. 1925’te başlayan Uludağ gezileri ile Türkiye sınırları içinde gelişme gösteren dağcılık turizmi günümüzde gelişimini devam ettirmektedir. Alp-Himalaya Sıradağları üzerinde olan Türkiye’nin bu bağlamda dikkat çekici yönü yüksektir. Bu eko turizm faaliyeti gelişmeye devam etmektedir.

8 TÜRKİYEDEKİ DAĞ TİPLERİ
KUZEY ANADOLU SIRADAĞLARI KUŞAĞI YILDIZ DAĞLARI 1000 M ULUDAĞ 2543 M KÖPOĞLU DAĞI 2400 M ILGAZ DAĞI 2587 M KARAGÖL DAĞLARI 3100 M İÇ ANADOLU MASİFLER KUŞAĞI ERCİYES DAĞI 3917 M HASAN DAĞI 3263 M BÜYÜK AĞRI DAĞI 5137 M TENDÜREK DAĞI 3533 M SÜPHAN DAĞI 4058 M NEMRUT DAĞI 3050 M TOROS KIVRIM SIRADAĞLARI (GÜNEY ANADOLU) BEYDAĞLARI 3086 M BOLKAR DAĞLARI 3524 M GÜNEY DOĞU ANADOLU SIRADAĞLARI NUR DAĞLARI * CİLO - SAT DAĞI 4136 M Bu dağlardan, Batı Toroslar (Beydağları), Orta Toroslar (Bolkar Dağları, Aladağlar), Munzur Dağları, Cilo-Sat Dağları ve Kaçkar Dağları kıvrılma ve kırılma ile oluşan dağlardır. Süphan Dağı, Nemrut Dağı, Hasan Dağı, Erciyes Dağı, Büyük Ağrı Dağı ve Küçük Ağrı Dağı volkanik dağlardır.

9 TÜRKİYEDEKİ EN YÜKSEK DAĞLAR
DAĞIN ADI YÜKSEKLİK (metre) BÜYÜK AĞRI DAĞI 5137 CİLO DAĞLARI (ULU DORUK) 4135 CİLO DAĞLARI (SUPPA DUREK) 4060 SÜPHAN DAĞI 4058 KAÇKAR DAĞI 3932 ERCİYES DAĞI 3917 CİLO DAĞLARI (KARAEĞRİ) 3900 KÜÇÜK AĞRI DAĞI 3896 CİLO DAĞLARI (MAUNSELL) 3850 SAMDİ DAĞI 3810 HAKKARİ DAĞLARI 3807 Frederic Parot tarafından 1829 yılındaki ilk Ağrı Dağı tırmanışından sonra; 1846 yılına Kaçkar Dağına ilk tırmanış yapan kişi Karl Koch olmuştur.

10 DÜNYADAKİ EN YÜKSEK DAĞLAR
KITA ADI DAĞIN ADI YÜKSEKLİK (metre) İLK ÇIKIŞ TARİHİ AFRİKA Klimanjaro (Tanzanya) 5895 1889 ANTARTİKA Ellsworth Dağları 5140 1966 ASYA Everest (Çin - Tibet) 8848 1953 AVRUPA Elbruz (Kafkasya) 5642 1874 GÜNEY AMERİKA And Dağları (Şili) 6800 1937 KUZEY AMERİKA Alaska Sıradağları 6194 1913 OKYONUSYA Sudirman Sıradağları 5030 1962

11 DAĞCILIKTA KULLANILAN MALZEMELER
Giyim: Güneş/Kar gözlüğü, yağmurluk, rüzgarlık, tozluk, dağ ayakkabısı, kaya tırmanışı ayakkabısı, yün ve sentetik çorap vb. Yürüyüş ve Kamp Malzemeleri: Uyku tulumu, çadır, kar kazıkları ve plakalar, ocak rüzgarlığı, bütan ocak, fener, pil, katlanabilir bidon, ilk yardım çantası vb. Mutfak Malzemeleri: Bardak, su filtresi, elektrolit tabletler vb. Teknik Malzemeler: Çekiç, kask, iniş malzemeleri, ip, emniyet kemeri vb. Vücut Bakımı: Isıtıcı toz, vitaminler ve ilaçlar, sinek/böcek kovucu, güneş ve dudak kremi vb. Yardımcı Malzemeler: Çakı, kar fırçası, makas, pusula, telsiz, termometre, işaret şişi, dürbün, GPS, harita vb. Diğer Malzemeler: Cep Telefonu, gerekli belgeler/izinler, kimlik/ehliyet, lisans vb.

12 DAĞCILIKTA GÜVENLİK Dağ gezileri mutlaka profesyonel insanlar eşliğinde ya da profesyoneller tarafından yapılmalıdır. Tehlike anında yapılabilecekler arasında en önemli yeri ilk yardım tutmaktadır. Çetin kış şartları ve yapısal imkansızlıklar yüzünden sağlık yardımı genelde geç ulaşmaktadır. Dağcıların kullandığı ipler ve diğer malzemelerin belirli bir kullanım süreleri vardır. Bu süre içinde kullanılmasa da malzeme yok edilmeli ya da dağcılık faaliyetlerinde kullanılmamalıdır. Örneğin; ipler en geç 5 yıl dayanabilmektedirler. Dağcılıkta Kamp Yeri Seçimi 1 . Mümkünse yola yakın olmalıdır. 2 . Araziye hakim olmalıdır. 3 . Çalışma alanına yakın olmalıdır. 4 . Taş düşmelerine karşı kayanın direk altında olmamalıdır. 5 . Çığ riski taşıyan yerlerde olmamalıdır. ( a ) İç bükey alanlar ( b ) Çığ akış parkurları ( c ) Direk kaya altları ( d ) Korniş altları (kar balkonu) ( e ) Etkili rüzgara karşı (olanak varsa) ( f ) Dere içlerinde olmamalıdır.

13 YABANCILARIN İZNE TABİ DAĞLARA ÇIKIŞ BAŞVURULARI
Yurtdışından müracaatlar dış temsilciliklerimiz kanalıyla Dış İşleri Bakanlığı’na intikal ettirilir. Türkiye’de yaşayan yabancı uyruklular müracaatlarını temsilcilikleri aracılığıyla Dış İşleri Bakanlığı’na eğer temsilcilikleri yoksa doğrudan doğruya İç İşleri Bakanlığı’na yaparlar. Türkiye’deki seyahat acenteleri, kendilerine müracaat eden yabancıların taleplerini Kültür ve Turizm Bakanlığı’na iletirler. Yurtdışından izin talepleri dağa çıkış tarihlerinden en az 2 ay, yurtiçinden izin talepleri ise en az 1 ay öncesinden yapılmalı ve amacına uygun vize alınmalıdır. Türkiye'de en az 6 ay geçerli ikamet  tezkeresi hamili olan yabancılardan amacına uygun vize şartı aranmaz.

14 İZİN İÇİN TURİZM VE KÜLTÜR BAKANLIĞI’NA BAŞVURU
Seyahat Acentesi, dağa çıkacak başvuru sahipleri ile ilgili aşağıdaki bilgileri Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bildirmelidir. Başvuru sahiplerine ait bildirilmesi gereken bilgiler: - Adı - Soyadı - Uyruğu - Pasaport Numarası - Doğum Tarihi - Dağa Çıkış - İniş Tarihi - Alınması gereken amacına uygun vizenin hangi dış temsilciliğimizden alınacağı - Çıkış rotası Başvurular T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü’ne yapılır.

15 DAĞLARIN TURİSTİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ
Ağrı – Ağrı Dağı Antalya – Beydağlar Kayseri – Erciyes Dağı Mersin – Balkar Dağları Niğde – Aladağlar Rize – Kaçkar Sıradağları Tunceli – Mercan Dağları Van – Süphan Dağı

16 AĞRI DAĞI - AĞRI Türkiye'nin en büyük dağı olan Ağrı Dağı jeolojik konumu ve Büyük Tufandan sonra Nuh'un gemisine ev sahipliği yapması dolayısıyla efsanevi özelliği olan bir dağdır. Kutsal kitaplarda da adı geçen Ağrı Dağının farklı dillerde bir çok ismi vardır. Başlıcaları, Ararat, Kuh - i Nuh, Cebel ül Haristir. Marco Polo’nun hiç bir zaman çıkılamayacak dediği dağa ilk tırmanışı, kayıtlara göre 9 Ekim 1829 yılında Prof. Frederic Von Parat tarafından gerçekleştirildi. İkinci kış tırmanışı ise ilk tırmanıştan çok sonra 21 Şubat 1970' de Dağcılık Federasyonu eski başkanlarından Dr. Bozkurt Ergör tarafından gerçekleştirildi. 1980'li yıllarda binlerce dağcı Ağrı Dağını ziyaret etti. Ağrıya tırmanışa 1990 yılında yasaklandı de Dağcılık Federasyonunun bir grup dağcıya izin vermesiyle bu yasak kaldırıldı. Çıkış için en uygun zaman Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarıdır. Anadolu Yarımadası ve Avrupa'nın en yüksek doruğudur. Volkanik özellikler taşır. Dorukta bir örtü buzulu vardır. Doğu yüzünde Serdarbulak yaylası ve 3896 m. yükseklikteki Küçük Ağrı Dağı yer alır. Ulaşım: Trabzon-Erzurum-Tahran Uluslararası kara yolları Ağrı eteklerini dolanarak İran'a uzanır. Ankara-Erzurum arasında düzenli olarak hava, demir ve karayolu bağlantısı mevcuttur. Dağa en yakın merkez Doğubeyazıt'tır. Buraya Ağrı ve Erzurum'dan ulaşmak mümkündür. Kent ve çevresinde konaklama ve lokanta tesisleri vardır.

17 AĞRI DAĞI - AĞRI

18 BEYDAĞLAR - ANTALYA Toros Dağlarının batı uzantısı olan Beydağları, Antalya Körfezi'nin batısında kuzey - güney doğrultusunda körfeze paralel olarak uzanır. Teke Doruğu, Bakırdağı, Tahtalı Dağ ve Kızlar Sivrisi önemli doruklarıdır. İçlerinde en yüksek olanı 3069 m. ile Kızlar Sivrisi’dir. Yılın 300 günü havanın açık olduğu dağa bir günde zirve yapılabiliyor. Yamaç paraşütü yapmak isterseniz ve iyi bir hava yakalarsınız muhteşem bir manzarayla karşılaşırsınız. Ayrıca Bey dağları önemli bir dağcılık merkezi olmanın yanında önemli bir kış turizm merkezidir. Tırmanışlar için en uygun yaklaşma yeri Antalya- Antalya-Kemer ve Antalya-Elmalıdır. Antalya; İstanbul ve İzmir'e deniz kara ve havayolu, Ankara'ya hava ve karayolu ile bağlıdır. Toros dağlarının Antalya il sınırları içinde kalan batı bölümünü oluştururlar. Akdeniz kıyıları boyunca kuzey-güney doğrultusunda uzanırlar. Yılın her mevsimi gezi ve tırmanışlar için uygundur. Kış ayları dışında en uygun zaman Nisan, Mayıs ve Haziran aylarıdır.

19 ERCİYES DAĞI - KAYSERİ Kentin simgesi haline gelen ve tepesinde her zaman duman ve kar bulunan Erciyes Dağı 3916 m. yüksekliğinde dev volkanik bir dağdır. Püskürttüğü lavlar sonucunda Peri bacalarını oluşturan dağ antik çağlarda eteklerinde yaşayan Mezeke halkını o kadar etkilemiştir ki, Mezekeliler sikkelerinde tepesinden lav püsküren Erciyes Dağını resmetmişlerdir. Sönmüş genç bir volkan dağdır. Orta Anadolu'nun en yüksek doruğudur. Dağa çıkmayı ilk başaran 1837 yılında W.J. Hamilton'dur. Dağa çıkan ilk Türk ise 1924 yılında Cemil Cahit Beydir. Erciyes'e bir dağcılık merkezi olmasının yanı sıra Türkiye'nin önemli bir kış turizm merkezidir. Ayrıca Dağın zirvesine çıktığınızda hava açıksa Kapadokya' dan Toroslar' a kadar uzanan bir bölgenin muhteşem manzarasını izleyebilirsiniz. Bahar aylarında taş düşmesi yüzünden (Mayıs, Haziran ayları) kask kullanılması gerekir. Tur kayağı ile zevkli tırmanışlar yapılabilir. Orta Anadolu'da Kayseri ilinin hemen güneyinde yükselir. Yaz tırmanışları için en uygun zaman Mayıs-Ekim ayları arasıdır. Ankara ve İstanbul'dan Kayseri'ye otobüs, tren yada uçakla ulaşılabilir. Tekir yaylasında 100 yataklı kaloriferli ve telefonlu bir dağ evi mevcuttur. Kayseri'de çeşitli konaklama ve lokanta tesisleri bulunmaktadır. Tekir yaylasında ayrıca özel idareye ait 100 yataklı yeni ve modern bir otel işletmeye açılmıştır.

20 ERCİYES DAĞI - KAYSERİ

21 BOLKAR DAĞLARI - MERSİN
Alp dağları’nın Türkiye' deki kanadını oluşturan Bolkar dağları, güneybatıda Reşadiye' den başlayıp Anadolu'nun güney kıyılarına paralel olarak uzandıktan sonra, doğuda İran'ın Zağanos Dağlarına bağlanır. Bolkar dağlarında 3000 metreyi aşan bir çok zirve bulunuyor. Bunlardan Medetsiz (3524 m.) aralarında en yüksek olanıdır. Meydan ise Bolkar dağlarını görmek isteyenler için çok iyi bir kamp noktasıdır. Ayrıca kökleri Orta Asya'ya uzanan Yörüklerin arasında, binlerce yıldır bozulmamış geçmişe de yolculuk yapmanız mümkündür. Konumu ise Orta Toros dağlarının Niğde-Mersin İlleri arasında kalan uzantısıdır. Yaz tırmanışları için en uygun zaman 15 Mayıs-15 Ağustos tarihleri arası, Kış tırmanışları için en uygun zaman Aralık sonu, Ocak başı ile Şubat sonu, Mart başıdır. En yüksek doruk olan Medetsiz doruğuna ulaşmak için Ankara-Adana karayolundan Ulukışla-Çiftehan ve Pozantı-Çamalan alınır.

22 BOLKAR DAĞLARI - MERSİN

23 ALADAĞLAR - NİĞDE Kayseri - Niğde - Adana illeri arasında bulunan Aladağlar, bitki örtüsü (flora) ve hayvan çeşitleri (fauna) bakımından zengin bir çeşitliliğe sahiptir, bu nedenle dağın hektarlık bir bölümü 1995 yılında Milli Park ilan edilmiştir. Aladağlarda tırmanışlar için 3700 metre üzerinde üç doruk, 3000 metrenin üzerinde çok sayıda doruk olan dağ içinde bir çok gölün bulunduğu genişçe bir kazanı andırır. İlk baharda eriyen karlardan dolayı bir çok göl oluşur ama kurak yaz mevsiminde bir çok göl buharlaşıp yok olur. Sadece yer altı suyu ile beslenen bir kaç göl kalır. Aladağların en yüksek zirvesi olan Demirkazık 3756 m.dir. Demirkazık Köyünde Özel İdarece yaptırılmış bulunan 100 yataklı yeni ve modern bir Dağ Evi bulunmaktadır. Burada yemek ve duş imkanı olduğu gibi, bir kütüphanesi ve dinlenme salonları da mevcuttur. Niğde il sınırları içinde devam eden Toros dağ kıvrımlarının (Orta Toroslar) en yüksek doruklarıdır. Aladağlara çok sayıda tırmanış yapacaklar Yedigöller Vadisini kamp yeri olarak seçmelidirler. En uygun zaman Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül aylarıdır. Aladağlara ulaşım için üç ana yol bulunmaktadır. (Batı, Güney, Kuzey-Kuzeydoğu)

24 ALADAĞLAR - NİĞDE

25 KAÇKAR SIRADAĞLARI - RİZE
En yüksek tepeleri Altıparmak (3480 m.), Kavran (3932 m.) ve Verçenik (3710 m.)dır. Güney rotasından çıkışı kolay olan Kaçarları her yıl yüzlerce dağcı dağı ziyaret etmektedir. Doğu Karadeniz de, Rize-Hopa kıyılarında paralel olarak uzanır. Yaz tırmanışları için en uygun zaman Ağustos ve Eylül ayları, Kış tırmanışları için ise en uygun zaman Şubat ve Mart aylarıdır. Şiddetli akarsu ve buzul aşındırması sonucunda sert ve arızalı bir görünüm kazanmıştır. Kaçkarlara en kolay ulaşım kuzey yönündendir. Kamp kurmak için belirli alanlar vardır. Bunlar Karagöl ve Dilberüzü adında iki tane daha önemli kamp alanı vardır. Tırmanış imkanı çok olduğundan farklı noktalardan zirveye çıkılması mümkündür. Kışın kar heyelana sebep olacak şekilde biçimlendiğinden çıkışlar tehlikelidir. Mutlaka bir rehber eşliğinde olunmalıdır.

26 KAÇKAR SIRADAĞLARI - RİZE

27 MERCAN DAĞLARI – TUNCELİ
Yükseklik 3370 m.dir. Konumu Orta Toros Dağlarının Kuzey Anadolu Dağları ile Güney Doğu Toroslar civarında Tunceli ve Erzincan illeri arasında yükselen uzantısıdır. Tırmanış için en uygun zaman 15 Haziran, 30 Ağustos tarihleri arasıdır. Kalker kayalardan oluşan bu dağlar çok arızalı ve dişli doruklu bir topografya sunarlar. Üzerinde çok sayıda göller yer yer kalıcı karlar görülür. Genellikle dağ çayırları ile örtülüdür. Ovacık yolu üzerinde Munzur Vadisi Milli Parkı bulunur.

28 SÜPHAN DAĞI - VAN Yükseklik 4058 m.dir. Konumu Doğu Anadolu'da Van gölünün kuzeyinde Adilcevaz - Erciş ve Patnos arasında yer alır. Tırmanış için en uygun zaman Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül aylarıdır. Sönmüş bir volkan olan Süphan dağı, Anadolu'nun üçüncü yüksek doruğudur. Doruk bir örtü buzulu ile kaplıdır. Erzurum yada Van'a uçak, tren yada karayolu ile ulaşılır. Bu merkezlerden karayolu ile Erciş üzerinden Adilcevaz' a geçilir. Süphan dağına genellikle doğu yüzünden tırmanış yapılır. 2500 m. yükseklikte Şeker pınarı yada Süphan yaylasında kamp kurulur, kamp yerinden doruğa tırmanış ve dönüş, 8-10 saatlik bir zaman alır.

29 SÜPHAN DAĞI - VAN

30 DAĞCILIK TURİZMİ İSTATİSTİKLERİ 1
Bu grafikte görülen durum; son yıllarda dağcılık turizmine olan yoğun ilginin işletmelerdeki yarattığı arz baskısını göstermekte ve insanların ekoturizm faaliyetlerine olan taleplerini gözler önüne sermektedir.

31 DAĞCILIK TURİZMİ İSTATİSTİKLERİ 2
Bu grafikte Yatırım Belgeli Turizm işletmeleri ve İşletme Belgeli Turizm İşletmeleri arasından Kamping tesislerinin; Türkiye’deki diğer tesislerin sayısına oranı belirtilir. Bu grafikte Kamping tesislerindeki yatak kapasitesinin Türkiye’deki diğer tesisler içindeki yatak kapasiteleri oranı belirtilir.

32 DAĞCILIK TURİZMİ İSTATİSTİKLERİ 3
Son dönemlerde ülkemize yoğun bir biçimde dağcılık ve faaliyetlerini gerçekleştirecek turist gelmektedir. Bunlar arasında en önemlileri; Avusturyalı, Alman ve Rus turistler oluşturur. Dağlar dünyanın karasal kısmının %24’ünü oluşturmaktadır. Dünya nüfusunun %10’u dağlık alanlarda yaşamaktadır.

33 KAYNAKLAR www.turizm.gov.tr (T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı)
(Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği) (Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği) (Turizm Gazeteci ve Yazarları Derneği) (Devlet İstatistik Enstitüsü)

34 Mehmet IŞIK – Gülhan DARAN
TEŞEKKÜRLER Hazırlamış olduğumuz Dağcılık Turizmi hakkındaki slayt'ımızı büyük bir sabırla dinlediğiniz için TEŞEKKÜRLER. Mehmet IŞIK – Gülhan DARAN

35 KIŞ TURİZMİNE GEÇİŞ

36


"DAĞCILIK TURİZMİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları