Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BELİRLİ GÜN VE HAFTALAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BELİRLİ GÜN VE HAFTALAR"— Sunum transkripti:

1 BELİRLİ GÜN VE HAFTALAR

2 Okul Öncesi Eğitim Programında Belirli Gün ve Haftalar Yaş Grubunun Çeşitli Özellikleri Dikkate Alınarak Belirlenmiştir. Programda yer alan belirli gün ve haftalar aylık çocukların gelişimsel özellikleri dikkate alınarak seçilmiş ve kapsamı önceki programlara kıyasla daraltılmıştır. Belirli gün ve haftalardan çocuklara belli amaçları kazandırmak için yararlanılmalı, gösteriye dönüştürülmesine ve gösteriş aracı olarak kullanılmasına fırsat verilmemelidir. Bu çizelgede yer almayan Mahalli Kurtuluş Günleri ve Atatürk Günleri ile Tarihî Günler (gerçekleştiği tarihlerde) belirli gün ve haftalar listesine eklenebilir.

3 BELiRLi GÜN VE HAFTALAR LİSTESİ
36-72 AYLIK ÇOCUKLAR iÇiN OKUL ÖNCESi EĞİTİM PROGRAMI KAPSAMINDA ELE ALINMASI ÖNERiLEN BELiRLi GÜN VE HAFTALAR LİSTESİ İlköğretim Haftası Eylül ayının üçüncü haftası Hayvanları Koruma Günü 4 Ekim Dünya Çocuk Günü Ekim ayının ilk pazartesi günü Cumhuriyet Bayramı 29 Ekim Kızılay Haftası 29 Ekim-4 Kasım Atatürk Haftası 10-16 Kasım Öğretmenler Günü 24 Kasım insan Hakları ve Demokrasi Haftası 10 Aralık gününü içine alan hafta Yeni yıl 31 Aralık - 1 Ocak Enerji Tasarrufu Haftası Ocak ayının ikinci haftası Orman Haftası 21-26 Mart Dünya Tiyatrolar Günü 27 Mart Kütüphaneler Haftası Mart ayının son pazartesi günü Dünya Kitap Günü 23 Nisan gününü içine alan hafta Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 23 Nisan Trafik ve ilk Yardım Haftası Mayıs ayının ilk haftası Anneler Günü Mayıs ayının ikinci pazar günü Engelliler Haftası 10-16 Mayıs Müzeler Haftası 18-24 Mayıs Çevre Koruma Haftası Haziran ayının ikinci haftası Babalar Günü Haziran ayının üçüncü pazar günü

4 İLKÖĞRETİM HAFTASI Okulların açıldığı hafta ilköğretim okullarımızda İlköğretim Haftası olarak kutlanır. Genel olarak bu hafta, Milli Eğitim Bakanlığı’nın radyo, televizyon konuşması ile açılır. Okullarımızda törenler düzenlenir. Törende konuşan okul müdürü ve öğretmenler; Eğitimin ve öğretimin değerini, yararlarını açıklarlar. Okuma - yazma bilmenin önemi üzerinde durulur.

5 İlköğretim Haftası’nda öğrencilere okuma - yazmanın gerekliliği, değeri, önemi anlatılır.
Anaokuluna gelen çocuklarla tanışma etkinlikleri düzenlenir. Öğrencilerin birbirlerini tanımaları sağlanır. Öğrenciler için önceden isim kartları hazırlanır ve hafta boyunca bu kartları takmaları istenir.

6 Sınıf kuralları, öğretmen - öğrenci tarafından belirlenir; (olumsuz ifadeler kullanılmaz, kısa cümleler tercih edilir) her öğrencinin görebileceği bir yere asılır. Öğrenciler okul kurallarından haberdar edilir.

7 HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ ( 4 EKİM )
Her yıl Ekim ayının 4.günü "Hayvanları Koruma Günü" olarak kutlanır. O hafta okullarda, radyo ve televizyonlarda hayvanların faydaları üzerine konuşmalar yapılır. Hayvanlardan elde ettiğimiz besinlerden bahsedilir. Hayvanlara karşı nasıl davranılması gerektiği anlatılır.

8 Hayvanları Koruma Günü nedeni ile evlerimizde beslediğimiz evcil hayvanlarımız varsa onları sınıfımızda misafir edebiliriz. Çocuklar evde beslediğimiz hayvanın tüylerinin yumuşacık/ üzerinin pullarla kaplı olduğunu gözlemleyerek öğrenebilirler. Acaba evde beslediğimiz hayvanlar ne yiyorlar? Onları nasıl koruyabiliriz? Nasıl bakabiliriz? Biz de sınıfımızda bir hayvan besleyelim mi? v.b. benzeri sorular çocuklarla birlikte cevaplandırılır. Farklı kuşlara ait tüyler sınıfta büyüteç altında incelenebilir, sanat etkinliğinde tüy baskısı boyamalar, kağıt işi ve maske çalışmaları yapılır.

9 DÜNYA ÇOCUK GÜNÜ (Ekim ayının ilk pazartesi günü)
Dünya Çocuk Günü çocuklar arasında ortak duygular oluşmasını, ulusların barış içinde yaşama özlemlerinin pekişmesini amaçlar. Dünya Çocuk Günü'nde okullarda, sınıflarda günün anlam ve önemi üzerinde durulur. Bugünde çocukların iyi yetişmeleri ve korunmaları üzerinde durulur. Kimsesiz çocuklara yardımlar yapılır. Irk, dil, din farkı gözetilmeden bu yardım yapılmalıdır.

10 CUMHURİYET BAYRAMI ( 29 Ekim )
29 Ekim 1923 ülkemizde cumhuriyet yönetiminin ilan edildiği gündür. Bugün ulusal bayram günüdür. Her yıl Ekim günleri Cumhuriyet Bayramını törenlerle kutlarız.

11 Ulusal bir bayram olan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı her yıl resmi törenlerle kutlanır. Statlarda kutlama törenleri düzenlenir. 29 Ekim günü, tüm okullar, meydanlar süslenir, çeşitli etkinlikler yapılır. Okullarda şiirler okunur, marşlar söylenir.

12 KIZILAY HAFTASI (29 Ekim – 4 Kasım)
Her yıl 29 Ekim - 4 Kasım tarihleri arasında Kızılay Haftası kutlanır. Okullarda, radyo ve televizyonlarda, gazete ve dergilerde Kızılay'ın faydaları, amaçları anlatılır. Kızılay’ın bir yardım kurumu olduğu belirtilir.

13 Kızılay Haftası’nda, Kızılay Derneğinin kuruluş amacı ve çalışmaları konusunda okulda, sınıfta konuşmalar yapılır, bilgiler verilir. Kızılay haftasıyla ilgili şiirler ,şarkılar söylenir. Kağıt işi (Kızılay çadırı ve şapkası) ve boyama çalışmaları yapılır, çocuklara Kızılay’ın önemi anlatılır. Kızılay Merkezine gezi düzenlenebilir.

14 ATATÜRK HAFTASI (10 – 16 Kasım)
10 Kasım'la başlayan hafta, yurdumuzda Atatürk Haftası olarak kutlanır. Bu hafta içinde, Atatürk'ün yaşamı, yurtseverliği, inkılap ve ilkeleri çocuklara anlatılır. Radyodan Atatürk'ün konuşmaları kendi sesinden dinletilir. Atatürk'le ilgili filmler izletilir. 10 Kasım günü Atatürk, tüm yurtta törenlerle anılır. Ölüm anı olan saat dokuzu beş geçe "ti" sesi ile saygı duruşuna geçilir. Kara ve deniz taşıtları oldukları yerde durarak düdüklerini çalarlar. Düzenlenen anma törenlerinde Ata'nın yaşam öyküsü, Atatürk inkılap ve ilkeleri anlatılır, seçilmiş Atatürk şiirleri okunur. 10 Kasımla ilgili kağıt işi(Anıtkabir,Bayrak ve Atatürk) ve boyama çalışmaları yapılır.

15 Bu hafta içinde Atatürk Evine gezi düzenlenebilir
Bu hafta içinde Atatürk Evine gezi düzenlenebilir. Atatürk’ün kullandığı eşyalar incelenebilir. Öğretmen çocuklara “Atatürk çok üstün bir lider. Hiçbirimiz onun gibi olamayız” demek yerine, “Bak Atatürk, evinden uzakta, babasız büyümüş bir çocuk olmasına rağmen, bir ulusu kurtardı. Çok büyük başarılara imza attı. Sen, onun sayesinde modern bir eğitim alıyorsun. Ailen var, arkadaşların var. Eğer bir şeyi çok istersen sen de başarılı olabilirsin” demeli.

16 Okul öncesi eğitimde “Atatürk, düşmanları yendi, savaşlar kazandı ve 10 Kasım’da da öldü” gibi bir anlatımın yeri olmamalı. Atatürk’ün insancıl, barışçıl, yenilikçi, modern yüzü çocuklara anlatılmalı. Anaokulu çocuklarına, Atatürk’ü sevdirmenin yolu, onun sıcak ve gülümseyen fotoğraflarını göstermektir. Çocuklara, Atatürk’ü tanıma şansına erişmiş çocukların onun hakkında yazdıkları okunabilir.

17 ÖĞRETMENLER GÜNÜ (24 Kasım)
Öğretmenler Günü'nde öğretmenin toplum içindeki yeri, değeri belirtilir. Okullarda Öğretmenin önemi şiir, şarkı ve özdeyişlerle anlatılır. Sınıflarda çeşitli etkinlik ve drama gösterileri yapılır. Öğretmenler günüyle ilgili kağıt işi, boyama çalışmaları yapılır.

18 TUTUM VE YATIRIM HAFTASI (12 – 18 Aralık)
Yerli Malı Haftası, 12 – 18 Aralık tarihleri arasında Türkiye'de tüm okullarda kutlanan özel haftadır.

19 Hedef, yerli mallarının tüketiminin artmasıdır
Hedef, yerli mallarının tüketiminin artmasıdır. Bu hafta süresince tutumlu olmanın, yatırım yapmanın ve yerli malı kullanmanın önemi anlatılır. İnsanların parasını, malını eşyalarını, zamanını ve sağlığını gerektirdiği gibi koruması ve kullanması gerektiği belirtilir. Tutumlu insan nasıl olmalıdır?sorusu çocuklarda beyin fırtınası tekniği ile cevaplandırılır.

20 Yerli malı haftası partiler düzenlenerek kutlanır.

21 YENİ YIL Okullarda yeni yıl partisi düzenlenir. Okullar ve sınıflar süslenir. Çocuklarla yeni yılla ilgili şiirler şarkılar söylenir. Çeşitli oyunlar oynanır, gruplar arası yoğurt yeme yarışı, zıp zıp yarışı vs. eğlenceli yarışmalar düzenlenir. Palyaço gösterileri yapılır, müzik eşliğinde dans edilir. Çocuklarla yeni yıl kartları hazırlanır.Kağıt işi,boyama çalışmaları yapılır, takvim hazırlanır.

22 ENERJİ TASARRUF HAFTASI
11 – 18 Ocak tarihleri arası Enerji Tasarruf Haftası olarak kutlanır. Çocuklara enerji kaynaklarından bahsedilir. Okullarımızda enerjide tutumlu olmanın önemi anlatılır. Alınması gereken tedbirler belirtilir.

23 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI
Okullar ve sınıflar süslenir. Stadlarda, meydanlarda ,okullarda ve sınıflarda 23 Nisan kutlamaları yapılır. Çeşitli etkinlikler ve gösteriler düzenlenir. 23 Nisanın anlam ve önemi çocuklara hikayelerle ve slaytlarla anlatılır. 23 Nisan’la ilgili şiirler ve şarkılar söylenir. Kağıt işi ve boyama çalışmaları yapılır.


"BELİRLİ GÜN VE HAFTALAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları