Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ramazan Bayramı Vaazı www.sunumvaaz.com.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ramazan Bayramı Vaazı www.sunumvaaz.com."— Sunum transkripti:

1 Ramazan Bayramı Vaazı

2 Mümin olmak …. Tarık b. Şihab (r.a)'den şöyle rivayet edilmiştir:
Bir yahudi Ömer (r.a)'ye gelerek dedi ki: «Ey mü'minlerin emiri! siz Kur'an'dan öyle bir ayet okuyorsunuz ki bu ayet yahudilere inmiş olsaydı o günü bayram ilan ederdik.» Ömer (r.a): «Bu hangi ayettir?» diye sordu. Yahudi dedi ki:

3 Bayram الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ وَأَتْمَمْتُ عَلَيْكُمْ نِعْمَتِي وَرَضِيتُ لَكُمُ الإِسْلاَمَ دِينًا «Bugün sizin dininizi kemale erdirdim. Üzerinizdeki nimetimi tamamladım. Ve size din olarak İslam'dan razı oldum.» (Maide; 3) ayetidir. Ömer (r.a) dedi ki: «Vallahi ben bu ayetin Rasulullah'a nerede ve ne zaman indiğini biliyorum. Cuma günü Arafat'ta indi. Allah'a hamdolsun ki, bu iki gün bizim için bayramdır.»

4 Hepimizin bayramı kutlu olsun.
Bayramlar; sevinç,neşe ve coşkunun topluca hissedildiği, paylaşıldığı ve yaşandığı müstesna günlerdir. Ramazan ayında; oruç ve fitrelerle, bedenimizin sadakasını verdik. Kılınan teravih namazları ile dini eğitimden geçtik. İbadetlerle ve Kuran tilaveti ile kalbimizi nurlandırdık, Vaazü nasihatlarla beynimizi aydınlattık. Eğer bunları gerçekten yapabildiysek, coşkulu bir bayramı da hak ettik çok şükür.

5 Ramazanı Geride Bıraktık..
Mü'minler olarak bir ay boyunca Allah için oruç tuttuk. Öyle bir oruç ki, seheri bir başka, sahuru bir başka; öğleni, ikindisi, akşamı, iftarı bir başka!... Ya teravihler?.. Çocuğuyla, genciyle, yaşlısıyla camilere koştuk, "Donandı her yer kandiller ile Doldu camiler mü'minler ile" diyerek...

6 Bayram… Peygamber Efendimiz (sas) Medine'yi teşrif buyurdukları zaman Medinelilerin iki bayramları olduğunu görmüştü, o günlerde oyunlar oynuyorlar, şenlik yapıyorlardı. Bunu müşahede eden Sevgili Peygamberimiz (sas) şöyle buyurdu: "Allah Teala iki bayrama bedel daha hayırlılarını, lyd-ı Fıtr (Ramazan Bayramı) ile Iyd-ı Edhâ (Kurban Bayramı) günlerini tahsis etmiştir." (et-Tâc, I, 309)

7 Bütün yaratıkların tabiatında Allah’a doğru bir yöneliş vardır.
İnsanda dini duygu ve temayülün fıtri olduğu bazı ayetlerde açıkça ifade edilmiştir. Birçok ayette canlı ve cansız bütün varlıkların Allah’ı tesbih ettiği belirtilmiştir.

8 Her şey O'nu tesbih eder يُسَبِّحُ لِلَّهِ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الْأَرْضِ لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ وَهُوَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ “Yedi gök, yer ve bunlarda bulunan herkes O'nu tesbih eder. O'nu övgü ile tesbih etmeyen hiçbir şey yoktur. Ne var ki siz, onların tesbihini anlamazsınız. O, halîmdir, bağışlayıcıdır.” (Teğâbün 1.)

9 Yeryüzündeki her şey Allah’ı tesbih ediyor…
يُسَبِّحُ لَهُ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَهُوَ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ Göklerde ve yerde bulunan her şey Allah'ı tesbih etmektedir. O, azîzdir, hakîmdir. (Haşr suresi 24.)

10 İnsanın görevi nedir.? وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْإِنسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ (Zariyat,56) Yeryüzündeki her şey Allah’ı tesbih ediyor ve O’na ibadet ediyorsa; insan oğluda Allah’ı tesbih ve takdis için yaratılmıştır. “Ölüm sana gelinceye kadar Rabbine ibadet et” (Hicr 99 )

11 َا يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَلْتَنظُرْ نَفْسٌ
Yarın Ahiret Günü İçin Ne Hazırladık? َا يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَلْتَنظُرْ نَفْسٌ مَّا قَدَّمَتْ لِغَدٍ وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ خَبِيرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ Ey iman edenler! Allah'tan korkun, herkes yarın için ne hazırladığına bir baksın; Allah'tan sakının, çünkü Allah, işlediklerinizden haberdardır. (Haşr, 59/18)

12 Her insan, hata edip günah işleyebilir.
İnsan beşeriyetinin muktezası olarak hem günah, hemde sevap işlemeye istidatlı bir varlıktır. Her insan, hata edip günah işleyebilir.“İnsanoğlunun her biri hata edicidir. Ancak hata edenlerin en hayırlısı tevbe edenlerdir.” Hadis-i Şerif Allah’ın Yolu Şeytanın Yolu

13 Allah'ın rahmetinden ümit kesmeyiniz.
قُلْ يَا عِبَادِيَ الَّذِينَ أَسْرَفُوا عَلَى أَنفُسِهِمْ لَا تَقْنَطُوا مِن رَّحْمَةِ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِيعًا إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ “De ki: Ey nefisleri aleyhine haddi aşan kullarım!. Allah'ın rahmetinden ümit kesmeyiniz. Şüphe yok ki, Allah bütün günahları bağışlar. Muhakkak ki, O -evet..- O, çok bağışlayıcıdır, çok esirgeyicidir.”(Zümer,53)

14 Allah kulunu bekler.. Allah kullarının kendisine teveccüh etmesini, af dilemelerini el açıp yakarmasını, ister ve bekler. Uyanık kullarda Cenabı Hakkın tecelli edeceği vakitleri bekler, araştırır, yakalar ve değerlendirir. İki teveccüh bir araya gelmesi…

15

16 Allah kulundan kendisine yalvarıp, yakarmasını, kendine yönelip dua etmesini ister ve sever.
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا تُوبُوا إِلَى اللَّهِ تَوْبَةً نَّصُوحًا عَسَى رَبُّكُمْ أَن يُكَفِّرَ عَنكُمْ سَيِّئَاتِكُمْ Ey iman edenler! Samimi bir tevbe ile Allah'a dönün. Umulur ki Rabbiniz sizin kötülüklerinizi örter. (TAHRIM 8) Tevbe

17 Allah’ın en fazla arzun ettiği şey kulun tevbe etmesi,
Allah’ın en fazla arzun ettiği şey kulun tevbe etmesi, kolu, kanadı kırıldığında O’na gelmesidir. Günahlara düştüğü, çamura battığında pişman olup başka bir yol olmadığını görmesini arzular. Mürşit: Hakkın kapısından başka gidecek kapımı vardır.

18 Allahın Rahmetini Umanlar
Üç Aylarda da dünyaya nazil olan Allah (cc): “Tevbe eden yok mu, kabul edeyim, benden bir şey isteyen yok mu vereyim” demiştir. Geceleri kalkıp dua edenler kazanmıştır. تَتَجَافَى جُنُوبُهُمْ عَنِ الْمَضَاجِعِ يَدْعُونَ رَبَّهُمْ خَوْفًا وَطَمَعًا وَمِمَّا رَزَقْنَاهُمْ يُنفِقُونَ “Yanları yataklarından uzaklaşır ve Rab'lerine korku ve ümit ile duâ ederler ve kendilerini rızıklandırdığımız şeylerden de infakta bulunurlar.”(Secde,16)

19 Ramazana ulaştığı halde…
Resulullah (s.a.a), minbere çıkıp şöyle buyurdu: “Amin! Ey insanlar! Şüphesiz Cebrail yanıma geldi ve bana şöyle dedi: “Ey Muhammed! Her kim bu Ramazan ayını derk eder ve bağışlanmadan ölürse Allah onu rahmetinden uzaklaştırsın. Sen de, “Amin” de. Bunun üzerine ben de, “Amin” dedim.” Allah Resulü hutbeye çıkarken birinci basamakta “amin”(Salavat getirmeyen) ikinci basamakta “amin”, (Anne ve babası yaşlı olarak kendisine ulaştığı) üçüncü basamakta “amin” (Ramazana ulaştığı halde)diyor.

20 قُلْ يَا عِبَادِيَ الَّذِينَ أَسْرَفُوا عَلَى أَنفُسِهِمْ
Hayatını israf eden, Allah kapısından başka kapılarda dolaşan kullar. Başka kapılarda dolaşıp da Allah kapısına uğramayan kullar. Dünyaya bağlı, kalbi yaralı kullar, müsrif kullar. لَا تَقْنَطُوا مِن رَّحْمَةِ اللَّهِ Rahmeti İlahiden ümidinizi kesmeyin.

21 Allah’ın Kapısından başka bir kapı yok…لَا تَقْنَطُوا مِن رَّحْمَةِ اللَّهِ
Bu ayet pek çok mücrimin Resulullah Kapısına gelmesine vesile oldu. Şeytan bile Rahmeti İlahiden ümit var oldu. Mekke fethinden sonra Allah Resulünün baş düşmanları bile bu Rahmetten istifade etmiş: İkrime, Ebu Süfyan, Vahşi....

22 Bayram, Allah’ın Rahmetle tecelli ettiği gündür
Mümin böyle Allah’ın Rahmetinin tecelli ettiği vakitleri değerlendirmelidir. Bayram, Allah’ın Rahmetle tecelli ettiği gündür. Bayram, Resulüllahın ümmetinden hayır ve hasenat beklediği gündür.Arefe gününü ve bayram günlerini Allah rızası istikametinde geçirelim.

23 Enes (r.a.) rivayet ediyor:
Allah, Ramazan ve Kurban Bayramı günlerinde yeryüzünde rahmetiyle tecellî eder. Öyle ise namaz ve ziyaret için evlerden dışarıya çıkın ki, rahmet size dokunsun.

24 إِنَّ اللَّهَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِيعًا إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ
Allahın bütün günahları bağışlayacağına gönülden inanalım ve artık başka kapılarda dolaşmayalım. Bütün kalbimizle ona yönelip tevbe edelim, bu yolda istikamet üzere olalım.

25 “Benim rahmetim gazabımım önüne geçti”
Allah kulunu dünyada da ahirette de perişan etmez, yarı yolda bırakmaz. Yeter ki biz yağan rahmetten istifade etmesini bilelim. Yağmurun bazıları için sel bazıları için de rahmet olması gibi. Allah Kuran’da kendinden rahman ve rahim olarak bahseder. İsimleri arsında merhamet sıfatları vardır. Allah tevbeyi kabul eder ve affeder.Çünkü RAHMAN (Kullarına acıyan) TEVVÂB (Tevbeleri kabul eden) GAFÛR (günahları örtücü) AFUVV (Bağışlayıcı) Allah’ın sıfatları dır.

26 Hz. Ömer: savaş sonrası esirler arasında bir kadının çocuğunu araması ve bulduğunda onu bağrına basması. Allah bu kadının çocuğuna olan şefkatinden daha şefkatlidir.Yeter ki biz su-i edepte bulunmayalım.

27 Hz. Muhammed Allah’ın rahmetinin tecellisidir.
Allah’ın sayısız nimetleri karşısında hala başka kapılarda dolaşmak en büyük talihsizliktir. Allah bu kulları içinde tevbe kapılarını açmış ... Hz.Peygamber: “Gündüz günah işleyene Allah, gece elini açar ki kulu ona gelsin.” Biz on dört asırdır Kur’andan, peygamberden tamamen uzak kaldık ki bütün bu sözler bize çok uzak geliyor.

28 Kur’an dan uzak islam olmaz…
Kur’an dan uzak müslümanlık olmaz.

29 Bayram ulufelerin dağıtıldığı günlerdir.
Hz.Peygamber: “Allah sizin kendisine yönelmenizi sadakatle bekler.Sizden birini çölde kaybettiği devesini bulunca sevinmesi gibi sizin tevbe ile ona dönmenizde daha çok sevinir. Allah’ı sevindirme adına bu bayram Rabbimize yönelelim. Bir ramazanı idrak eden kullara hediyelerin dağıtıldığı gündür.

30 Bu gün üç şeyi hatırlayalım.
1.Günahların vicdanlarımızda hasıl ettiği ürpertiyi yaşama. Selefi salihin yolu budur. Ömer b. Abdulaziz: “Allah’ım hadsiz günahlar işledim, sırtımdaki günahlar ile kapına geldim, eğer beni affedersen bu senin lutfundur, eğer azab edersen bu da senin adlindir.Çünkü ben sana hakkıyla kul olamadım.Allah’ım kelime-i şehadetten baka sermayesi olmayan kullarını affeyle.”

31 1.Günahların vicdanlarımızda hasıl ettiği ürpertiyi yaşama.
Hz.Ömer: Allahım aciz kulun senin kapını çalıyor ve günahlarını itiraf ediyor, eğer mağfiret edersen bu işe ehil sensin, senin kapın varken ben kime gideyim.Kapıyı yüzüme kapatırsan hangi kapıya gideyim. İnsanın günahlarının ızdırabını duyması ,Hakkın merhametine mazhar olmasının yoludur. Kul günahlarının ızdırabıyla yaşamalı. Hz.Peygamber : “Ölünce evlatlarına kendisini yakmasını vasiyet eden adam”

32 2.Allah hakkında katiyyen ümitsizliği düşmeme.
Allah Rasulü: “İnsanları hesaba Allah çeker.” --Bedevi: O halde kurtulduk. --Kerem sahibi, güç ve kuvvetini ispat edip hakim olduğu zaman affedder. Yaşarken hep ümit üzere yaşamak, yese düşmemek ve hep Allah’ın rahmetinden ümit beslemek.Yeis öyle bir bataktır ki düşen boğulur.

33 3.Allah hakkında ciddi hüsnü zan besleme.
Hz Ömer: “Bilsem ki bir kul cennete girmiş o benimdir” diye ümit eder. Hatta mahşer gününde şeytanın dahi başını kaldırıp medet bekleyeceği. -- Allah bizden kati kanaatle affedeceği zannı üzere gelmemizi istiyor. “Ben kulumun zannı üzereyim.” “Cehenneme getirilen kulun geri dönüp bakması”

34 Akraba ve Yakınları Ziyaret
عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ ـ رضى الله عنه ـ قَالَ سَمِعْتُ رَسُولَ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم يَقُولُ ‏"‏ مَنْ سَرَّهُ أَنْ يُبْسَطَ لَهُ فِي رِزْقِهِ، وَأَنْ يُنْسَأَ لَهُ فِي أَثَرِهِ، فَلْيَصِلْ رَحِمَهُ Ebu Hüreyre (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kim, rızkının Allah tarafından genişletilmesini, ecelinin uzatılmasını isterse sıla-i rahim yapsın.[1]'' [1] Buhari, Edeb, 12 (VII, 72)

35 Bayram Geceleri İbadet
Ramazan ve Kurban bayramı gecelerini ibâdetle geçiren kimsenin kalbi, kalblerin öldüğü günde ölmez.

36 Bayram Hediyesi Bayramlarda ölmüşlerimize dua hediyesi,
Hayattaki büyüklerimize saygı ve hürmet hediyesi, Dostlarımıza güler yüzle sevgi hediyesi, Çocuklarımıza beğendikleri herhangi bir hediye sunmak durumundayız.

37


"Ramazan Bayramı Vaazı www.sunumvaaz.com." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları