Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İSTANBULDA TARİHİ BİR YER ?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İSTANBULDA TARİHİ BİR YER ?"— Sunum transkripti:

1 İSTANBULDA TARİHİ BİR YER ?
YEREBATAN SARNICI

2 YEREBATAN SARNICI Tarihî Yarımada’nın ortasında bulunan Yerebatan Sarnıcı, 542 yılında Bizans İmparatoru I. Justinianus ( ) tarafından Büyük Saray’ın su ihtiyacını karşılamak üzere yaptırılmıştır. Suyun içinden yükselen mermer sütunların arasındaki ihtişamından dolayı halk tarafından “Yerebatan Sarayı” olarak da anılmaktadır.

3 YEREBATAN SARNICI Yerebatan Sarnıcında her biri 9 metre yüksekliğinde 336 sütun bulunmaktadır. Belirli aralıklarla dikilen bu sütunlar, her sırada 28 tane olmak üzere 12 sıra meydana getirirler. Suyun içerisinde yükselen bu sütunlar uçsuz bucaksız bir ormanı hatırlamakta ve ziyaretçiyi sarnıca girer girmez etkilemektedir.

4 YEREBATAN SARNICI Sarnıcın kuzeybatı köşesindeki iki sütunun altında kaide olarak kullanılan iki Medusa başı Roma Çağı heykeltraşlık sanatının şaheser örneklerinden biridir. Medusa’yla ilgili mitolojiye dayandırılan birçok efsane bu sarnıcı daha da gizemli kılar. Bir söylenceye göre Medusa yeraltı dünyasının dişi canavarı olan üç Gorgonadan biridir. Bu üç kız kardeşten yalnızca yılanbaşlı Medusa olumludur ve kendisine bakanları taşa çevirme gücüne sahiptir.

5 YEREBATAN SARNICI İstanbul gezi programlarının ayrılmaz bir parçası olan bu gizemli mekânı,her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turist ziyaret etmektedir..

6 BENİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER,
OZAN YILDIZ


"İSTANBULDA TARİHİ BİR YER ?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları