Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YENİ VATANIM ÖN UYUM PROJESİ MEINE NEUE HEIMAT EIN VORINTEGRATIONSPROJEKT Federal Almanya Göç ve Mülteciler Dairesi - BAMF ve Avrupa Uyum Fonu EIF´in.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YENİ VATANIM ÖN UYUM PROJESİ MEINE NEUE HEIMAT EIN VORINTEGRATIONSPROJEKT Federal Almanya Göç ve Mülteciler Dairesi - BAMF ve Avrupa Uyum Fonu EIF´in."— Sunum transkripti:

1 YENİ VATANIM ÖN UYUM PROJESİ MEINE NEUE HEIMAT EIN VORINTEGRATIONSPROJEKT Federal Almanya Göç ve Mülteciler Dairesi - BAMF ve Avrupa Uyum Fonu EIF´in desteğiyle

2 ALMANYA’DA ÜNİVERSİTE EĞİTİMİ

3 OKUL TİPLERİ Üniversiteler
Araştırma ve öğrenimin bilgi ile donandığı kurumlardır. Bazıları bölüm isimleriyle adlandırılabilir: Technische Hochschule Universitaet für Medizin Sport-, Politik-, Verwaltungs- und Musikhochschule.

4 Meslek Yüksek Okulları (Fachhochschulen)
Kişileri mesleki hayata hazırlayan eğitim kurumlarıdır. Üniversitelere nazaran daha kısa sürede tamamlanır. Bachelor diploması verilir. Technik Wirtschaft IT (Informationstechnik) Design mesleki okullardaki bölümlerden bazılarıdır.

5 Sanat, Sinema ve Müzik Okulları
Kişiler mülakat ve yetenek testi ile ilgili bölümlere alınır. 16 eyaletin her biri eğitimi politikasını kendi belirler. Bu nedenle üniversitelerin önkoşulları da farklılık gösterebilmektedir.

6 Sayılarla Almanya‘da Üniversite
Üniversite Sayısı:116 Fachhochschulen: 167 Kunst, Film und- Musikhochschulen: 57 Üniversiteli öğrenci sayısı: Kunst, Film und- Musikhochschule: Öğrenci Sayısı: Fachhochschule Öğrenci Sayısı:

7 Bologna Süreci 1999 yılında, 29 Avrupa ülkesi İtalya’nın Bologna kentinde 2010 yılına kadar „ortak bir eğitim sistemi“ oluşturma konusunda mutabakata vardı. Bu anlaşmanın yapılmasındaki en büyük etken ise, ülkelerin uluslar arası rekabet gücünü artırabilmektir. Anlaşmanın en önemli sonucu, Üniversite bölümlerinin ve okul bitirme belgelerinin Avrupa genelinde denk duruma getirilmesidir.

8 İki Kademeli Eğitim Sistemi
Bachelor – Studiengaenge: Tüm Avrupa’da aynı kriterlere sahip altı yarıyıllık bir öğrenim dönemini kapsar. Master-Studiengaenge: Konular üzerinde bilgiyi derinleştirme ve araştırma amacını taşıyan 4 yarıyıllık bir dönemi kapsar. Master eğitiminin bir kısmı teorik tartışmaların yapıldığı Modul derslerinden oluşur.

9 Almanya’da yaz yarıyılı Ekimde; kış yarıyılı ise Nisanda başlar.
Bachelor’dan mezun olabilmek için arası ECTS (European Credit Transfer System) toplamak gerekir. Sonrasında ya direkt olarak yada birkaç yıl meslek deneyiminden sonra master yapılabilir. Bachelor ve Master için seçilen bölümler birbirine yakın bölümler (Aehnliche Fachrichtungen) olmalıdır.

10 Meslek Yüksek Okullarını üniversitelerden ayıran en önemli özellik, kişileri somut, spesifik iş yaşamına doğrudan hazırlamasıdır. Almanya’da Üniversite Okumak için: Okul Bitirme Belgesi (Diploma), ÖSS Sonuç Belgesi, Almanca Yeterlilik Belgesi ( DSH, TestAS) gerekmektedir.  Ebeveynin geçim kaynağına ilişkin belge (aylık 585 Euroluk harcamaları karşılayabilecek durumda olduklarını kanıtlayan banka dökümanları, banka teminatı )

11 Üniversitelerin bir kısmı hazırlık olarak ücretsiz dil kursu imkanına sahiptir.
Okulun resmi açılışından 3-4 hafta önce başlayan bu kurslara 150 Euro’ya kadar ücret talep eden üniversiteler de vardır. Fakat ilk girişte yapılacak sınavda (Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang) yeterli seviyede Almanca biliniyorsa bu kurstan muaf olunur.

12 Üniversiteye Kaydolma Immatrikulation
Kayıt tarihlerine dikkat edilmeli, Sağlık sigortası yapılmalı (en az Euroluk teminatlı olmalı), Dönem harcı ilgili bankaya yatırılmalı.

13 Varış ve Oturma İzni Almanya’ya giriş yapılırken mutlaka geçerli bir kimlik belgesi bulundurulmalıdır. Varıştan hemen sonra üniversitenin bağlı olduğu Yabancılar Şubesi ’nden (Auslaenderbehörde) Oturma İzni (Aufenthaltserlaubnis) alınmalıdır. Bu oturma izni önce 2 yıllığına verilir; ancak yüksek öğrenimdeki gelişmeye göre her 2 yılda bir uzatılır. Oturma müsaadesi alabilmek için: Geçimin nasıl sağlanacağına dair kanıt niteliğinde belgeler; Yeterli sigorta belgesi, Üniversite kabul belgesi (Zulassungsbescheinigung)

14 Üniversite Öğrenimi İçin Vize
Üniversiteye giriş belgesi (Zulassungbescheinigung) Hastalık Sigortası belgesi, Geçimin nasıl sağlanacağına dair belgeler, Şimdiye kadarki eğitime dair belgeler, Almanca yeterlilik belgeleri ya da gidilecek kursun bilgileri (kayıt belgesi vb.)

15 Asla turist vizesi ile giriş yapılmamalı; çünkü turist vizesi oturma müsaadesine çevrilmiyor!!! Asla vizenizin süresini geçirmeyin!! Kişi, herhangi bir üniversiteye ya da hazırlık okuluna (Studienkolleg) giriş belgesi (Zulassungsbescheinigung) almamış olsa bile ülkesindeki konsolosluğa başvurarak 3 ay geçerli bir ‘Ünivesiteye Hazırlık Vizesi’ (Visum zum Zwecke der Studiumbewerbung) alabilir. Bu süre yetmediği takdirde vize 6 ay daha uzatılabilir. Bir üniversiteye kaydolduğunuzda oturma müsaadesi verilir.

16 Vize üç aylığına verilir; fakat Almanya’ya varıştan sonra Yabancılar şubesinde uzatılabilir
Başarılı bir üniversite eğitimini ardından öğrencilere iş bulmalarına fırsat vermek için 1 yıl müddet verilir. Bu hak yalnızca geçimini sağlayabilen ve iş bulmak için çaba gösteren kişilere verilir. Var olan iş alanlarında öncelik Almanlarda ve Avrupa vatandaşlarındadır.

17 Öğrenciler için Almanya’da asgari geçim sınırı aylık 585,- €; yıllık ise 7.020,- €’dur.
Üniversite Süresince Çalışma Avrupa Birliği ve Avrupa Ekonomik Sahası ülkelerinden olmayan öğrenciler yılda en fazla, 90 tam iş günü, 180 yarım iş günü çalışma hakkına sahiptir. Çalışma izni İşçi Bulma Kurumu (Bundesagentur für Arbeit) ve Yabancılar Şubesi’nden (Auslaenderbehörde) alınır

18 Gerekli Kurum Adresleri
DAAD- Deutsche Akademische Austausch-Dienst / İstanbul İş konusunda; Bulunduğunuz yerdeki İşçi Bulma Kurumu (Agentur für Arbeit) ve Yabancılar Şubesi’nden (Auslaenderbehörde) yardım alabilirsiniz. Dışişleri Dairesi


"YENİ VATANIM ÖN UYUM PROJESİ MEINE NEUE HEIMAT EIN VORINTEGRATIONSPROJEKT Federal Almanya Göç ve Mülteciler Dairesi - BAMF ve Avrupa Uyum Fonu EIF´in." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları