Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bir İlköğretim Okulunda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi’ni

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bir İlköğretim Okulunda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi’ni"— Sunum transkripti:

1 Bir İlköğretim Okulunda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi’ni
Daha Nitelikli Hale Getirme Konusunda Elde Edilmiş Bazı (Rehberlik ve Sosyal Etkinlikler de dahil) T E C R Ü B E L E R ( ) HAZIRLAYAN Yaşar ÇIRAKLI Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Ömer Kanaatbilen İlköğretim Okulu / Sofulu /Yüreğir / Adana

2 “...Allah, güzel iş yapanları sever.”
Âl-i İmran,48

3 O’nun adıyla…. 2000-2007 yılları arasında,
Selam ile Efendim… yılları arasında, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi ile ilgili sınıf-okul-çevre üçgeninde elde ettiğim bazı deneyimleri faydalı olması ümidi ile takdirlerinize arz ediyorum…

4 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersliği
Daha nitelikli bir eğitim yapmak için Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersliği oluşturduk.

5 YARDIMLAŞMA “Deniz Feneri Derneği”ne ait “deniz feneri kumbarası” Kurban Bayramı öncesi Derslik için temin edildi. Bayram öncesine kadar “öğrenci harçlıkları” ile doldurulan kumbara Derneğe iade edildi.

6 PERFORMANS ÖDEVLERİNE DAİR
İlk defa uygulanan performans/proje ödevlendirmelerinde; “sınıf müfredatı dışı”nda konu vermeyerek ödev olarak alınan/hazırlanan tüm konuların öğrenciler tarafından sınıfta sunulması sağlandı. Konuyu anlatan öğrencinin “performans notu”nu da ; dinleyicilerin vermesi sağlandı.

7 * Çanakkale ve tüm şehitlerimizi yâd etmek için okunan ,
HATM-i ŞERİFLER * Ramazan ayı vesilesi ile Kur’an okumasını bilen öğrencilerimize cüz dağıtımı yapıldı. Ay sonuna kadar okunan toplam 8 Hatim’in duası ise, Kadir Gecesi’nde, mahalle caminde veli ve öğrencilerinde katılımı ile yapıldı. (2006) * Çanakkale ve tüm şehitlerimizi yâd etmek için okunan , “250 BİN ŞEHİDE 250 BİN HATİM” çalışmasına, veli ve öğrencilerimizle 13 hatimle katılarak ŞEHİTLERİMİZE manevi hediyeler gönderdik...

8 DUVAR GAZETE VE PANOSU Önemli Gün ve Haftalarla ilgili, sürekli yenilenen DUVAR GAZETESİ hazırlandı. * Dersimizle ilgili yazılı basında yer alan aktüel,orijinal haber ve yazıların yer aldığı DUVAR PANOSU hazırlandı.

9 BİDATLER ve HURAFELER-1
Bulunduğumuz Kasaba (*)da, Yaşayan Batıl İnanç ve Hurafelerin tespit edilerek, önce öğrencilerin, ikinci aşamada velilerin “doğru ve sahih bilgilerle donatılması amacıyla” öğrenciler ödevlendirilerek “Batıl İnanç Tespit Çalışması” yapıldı. Çıkan sonuçlarla ilgili olarak öğrenciler okulda derslerde, veliler de hazırlanan broşürlerle bilgilendirildi. ………………… (Not:Bu çalışma, performans-proje ödevleri henüz yokken yapılmıştır) Not: (*) Adana/Yüreğir/Sofulu Kasabası

10 BİDATLER ve HURAFELER-2
Ödevlerden elde edilen bu HURAFE VE BİDATLER mahalli bir radyoda (*) hazırlamakta olduğum BİDATLER ve HURAFELER isimli bir proğramı ile ‘hayat buldu’. “CD’lere kayıt yapılan bu proğramlar”da çeşitli vesilelerle öğrencilere ve velilere dağıtılarak bilinçlenmeleri sağlandı. (*) Radyo Hayat_94.5fm

11 ÖDÜLLÜ YAZILILAR_1 “100 ALANLARLA ÖZEL YEMEK”
ÖNCE; Öğrencileri derse daha iyi motive etmek amacıyla, “yazılıdan 100 puan alan”larla TOPLUCA YEMEK yedik. SONRA: “Yazılıdan 100 alanların evine, “ arası not alan sınıf arkadaşları” ile ziyarete gideceğiz” dedik, gittik. * Ev ortamları müsait olan ve davet edenlere tabi ki … Bu vesile ile aileleri ile tanışma, öğrencilerle kaynaşma imkanı oluştu.

12 Ders olan ilgiyi artırmak ve başarıyı teşvik etmek için;
ÖDÜLLÜ YAZILILAR_2 Ders olan ilgiyi artırmak ve başarıyı teşvik etmek için; yazılılardan yüksek not alan öğrencilere meal, kitap, cd, vcd gibi hediyeler verildi.

13 “AKTÜEL KONULARLA İLGİLİ” BROŞÜR ÇALIŞMALARI
Aktüel ve önemli bazı temel konularda, öğrencilere gerekli açıklamalar yapılmakla birlikte, anlatılan bilgilerin evlere/velilere/çevreye de sağlıklı olarak ulaşması amacıyla; Noel ve Yılbaşı, Namaz, Dua Bilinci, Ahiret Kılavuzu, Peygamber(as)’in Güzel Ahlakı, Batıl İnançlar ve Zararları, YANAN KIZ YALANI’nın GERÇEĞİ vb. konularda hazırlanan broşürler ve fotokopiler zaman zaman öğrencilere dağıtılarak geniş kitlelere de ulaşması sağlandı.

14 HİCRİ TAKVİM Hicri Takvim’de
Hicri Takvim bilinci oluşturmak amacıyla, derslik tahtasına miladi takvimle beraber Hicri Takvim’de her gün yazılarak, öğrencilerin hicri takvim kültürü edinmeleri temin edildi..

15 * Derslerimizde sürekli olarak “fon müziği/ enstürman” kullanıldı.
Musikî ile Ders * Derslerimizde sürekli olarak “fon müziği/ enstürman” kullanıldı. * Teneffüslerde ise, İslami içerikli görsel malzemelerin izlenmesi/dinlenmesi sağlandı.

16 KANDİL TEBRİKLERİ Kandil geceleri, önemli gün ve haftalarda derslik panosuna, “KUTLAMA MESAJLARI” asıldı.

17 DİN DERSLİĞİ KÜTÜPHANESİ
Yardımcı Kaynak Kitaplara ait yönetmenlik (*) değişikliğinden sonra Din Kültürü Dersliğine ait 250 Kitaplık DİN DERSLİĞİ KÜTÜPHANESİ (*) 09 Aralık 2003 tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 5005 sayılı “Millî Eğitim Temel Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’a dayanılarak Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca hazırlanan “Millî Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”in kabulü ….

18 KÖTÜ ALIŞKANLIKLARLA İLGİLİ RÖPORTAJLAR
“Kötü Alışkanlıklar” ünitesinde “İçki-Kumar ve Uyuşturucu” konuları işlenirken, “kötü alışkanlığı olan insanlar” ile yapılan röportajlar, ilginç ve çarpıcı sonuçların ortaya çıkmasına sebep oldu. (Not:Bu çalışma, performans-proje ödevleri henüz yokken yapılmıştır.)

19 İl ve İlçe Müftülerimiz ile
MÜFTÜLER İLE RÖPORTAJ Öğrencilerin, “sosyalleşmeleri ve farklı öğrenme metotlarına yönlendirilmesi” amacıyla İl ve İlçe Müftülerimiz ile kendi hazırladıkları ve merak ettikleri sorularla röportaj yapmaları sağlandı. (Not:Bu çalışma, performans-proje ödevleri henüz yokken yapılmıştır)

20 AKADEMİSYEN İLE RÖPORTAJ
Öğrencilerimiz, “mezhepler ve alevilik” konusunda Çuk.Ün.İlahiyat Fak.Kelam A.B.D.Başkanı Prof.Dr.Halife KESKİN ile röportaj yaptılar. (Not:Bu çalışma, performans-proje ödevleri henüz yokken yapılmıştır)

21 KARDEŞ SINIF UYGULAMASI
Rehberlik yaptığım 7-A Sınıfı öğrencileri ile 3-C sınıfı öğrencilerini “karşılıklı olarak” kardeş ilan ettik. Aralarında “abi-kardeş” ilişkisi oluşmasını teşvik ettik. Ayrıca, yaptığımız planlama ile 7-A sınıfındaki bütün öğrenciler her gün 1 ders saati, 3-C sınıfında “stajer öğretmenlik” yaptılar. Kişilik gelişimleri açısından olumlu sonuçlar aldık. (Yıl:2003)

22 PEYGAMBER(SAV)’E MEKTUP YAZMA YARIŞMASI
KUTLU DOĞUM HAFTASI münasebetiyle (okulumuz öğrencileri arasında ) PEYGAMBER(SAV)’E MEKTUP YAZMA YARIŞMASI düzenledik,dereceye girenlere ödüller verdik. (Yıl:2005)

23 PEYGAMBER(SAV)’E ŞİİR YAZMA YARIŞMASI
KUTLU DOĞUM HAFTASI münasebetiyle (okulumuz öğrencileri arasında ) PEYGAMBER(SAV)’E ŞİİR YAZMA YARIŞMASI düzenledik, dereceye girenlere ödüller verdik (Yıl:2004)

24 “KUTLU DOĞUM HAFTASI” (KASABA)
“Sofulu Belediyesi”nin katkısı ile Kasabamız da bulunan tüm İlköğretim Okullarının katıldığı 1-Şiir Yarışması… 2-Mektup Yazma Yarışması… 3- “40 Hadis Ezberleme”… 4- “Hz.Peygamberimiz konulu Bilgi Yarışması… etkinliklerinin organizesini sağladık… (Yıl:2006)

25 “KUTLU DOĞUM HAFTASI (OKUL)
* Bütün öğretmenler, gül suyu ve şeker ikram eden öğrencilerimiz tarafından sınıflarında ziyaret edildi ve Kandilleri tebrik edildi. * Hafta boyunca “Din Kültürü Dersliği”nde, derse gelen tüm öğrencilere Gül Suyu ve Şeker İkramı, ders öğretmeni tarafından yapıldı. * Hafta münasebeti ile her sınıfın 2.dersinde O’DA BİR ÇOCUKTU isimli VCD izlendi.

26 LİSELERİ TANIMA GEZİLERİ
Sınıf Rehber Öğretmenliğini yapmış olduğum 8-A Sınıfı Öğrencilerimizle Adana ilimizde bulanan; “Fen, Anadolu, Anadolu Öğretmen, Anadolu İmam-Hatip, Anadolu Meslek, Meslek, Süper Lise ve Genel Liseleri” daha yakından tanımak ve lise hayatında bilinçli tercihler yapabilmelerini sağlamak amacıyla geziler yaptık. Okul İdarecilerinden ve Rehberlik Servislerinden gerekli bilgileri aldık. (2003)

27 Basın-Yayın Kolu olarak, KANAAT isimli öğrenci dergisi çıkardık.
Öğrencilerin basın, yayın, matbaa, röportaj, dizgi, mizanpaj gibi kavramları yaşayarak tanımalarına vesile olundu. (2002)

28 CENAZE...DÜĞÜN...SÜNNET... Öğrencilerimizin yakınlarından;
*Hasta olanlara ziyaret, *Vefat edenlere baş sağlığı, *Düğün ve sünneti olanlara tebrik” ziyaretlerinde bulunduk. * Derslerde öğrendiğimiz “davranış bilgilerini” yaşanır hale getirdik.

29 ÖĞRENCİ EV ZİYARETLERİ
Rehberlik yapmakta olduğum 8.sınıftaki öğrencilerin evlerine (her hafta cumartesi günleri), “bütün sınıf arkadaşları ile beraber” ziyaretler yaparak, 1-Aileleri ile yakınlaşmaya, 2-Sınıf içi iletişimi daha kaliteli hale getirmeye çalıştık… Velilerden “çok olumlu” destek gördük. Öğrenci iletişiminde başarılı sonuçlar aldık. (Yıl:2003)

30 MEZUN ÖĞRENCİLERDEN REHBERLİK
Okulumuzdan mezun olan ve farklı liselerde okumakta olan öğrencilerimiz, planladığımız program çerçevesinde okulumuza davet edilerek 8. sınıfta okumakta olan “lise adayı” öğrencilere okullarına ait bilgiler verdiler. (2003)

31 “ÖĞRETMEN’E KARNE” Her yıl sonunda,tüm öğrencilere “Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi ve Öğretmeni” hakkında karne vermeleri sağlandı. Öğrencilerin ders ve öğretmen hakkındaki duygu ve düşüncelerini ifade etmelerini sağlandı.

32 İFTAR PROĞRAMLARI Ramazan akşamlarında, öğrenci evlerinde iftar programları düzenledik, ramazan ayına özgü manevi havayı birlikte teneffüs ettik.

33 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi
BİLGİ YARIŞMASI 6.,7. ve 8. Sınıflara ait bütün şubelerin, kendi kategorilerinde (a-b-c) yarıştığı Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi “Bilgi Yarışması” yapıldı. (Sınıflar arasında._ )

34 MEZUNLARLA “DENİZ SEFASI”
Okulumuz mezunlarını, İzcilerimizle yapmış olduğumuz gezilere ve etkinliklere davet ederek canlı ilişkiler kurmaya çalıştık. Bu amaca yönelik olarak mezunlarla Karataş/Tuzla’ya 2 günlük Deniz Kampına gittik..

35 MEZUNLARLA “KAR GEZİSİ”
Akçatekir / Karboğazı’na KAR GEZİSİ’ne gittik..

36 OKUL KÜTÜPHANESİNE KAYNAK KİTAP
Adana İl Müftülüğünün katkıları ile Okul Kütüphanemize, 40 adet Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi için TEMEL KAYNAK KİTAP temini sağlandı.

37 Öğrencilerimizin de katkıları ile mahalle camii’nde
KANDİL PROĞRAMLARI Öğrencilerimizin de katkıları ile mahalle camii’nde ‘kandil geceleri ihya proğramları’ hazırladık..

38 “NAMAZLA DİRİLİŞ” BROŞÜRÜ
Namazla Diriliş kitapçığı …..

39 Yeni çıkan ve müfredata uygun olan kitaplar….
AKTÜEL KİTAPLAR Yeni çıkan ve müfredata uygun olan kitaplar….

40 Yapılan bu etkinlikler tartışmaya ve tenkite açıktır.
Değerli Dostlar!.. Yapılan bu etkinlikler tartışmaya ve tenkite açıktır. Bu çalışmalardan esinlenerek farklı etkinlikler geliştirilebilir. Her okul,çevre ve bölgenin imkanları aynı değildir, şüphesiz. “Amaç:En Güzel”i yakalamaksa, bu da bir katkı olur temennisi ile…..

41 www.okb.k12.tr (okul sitesi)
İLETİŞİM Yaşar ÇIRAKLI Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Ömer Kanaatbilen İ.Ö.Okulu Sofulu / Yüreğir / Adana …………………. (okul sitesi)


"Bir İlköğretim Okulunda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi’ni" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları