Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

RİSK ANALİZİ VE RİSK DEĞERLENDİRME

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "RİSK ANALİZİ VE RİSK DEĞERLENDİRME"— Sunum transkripti:

1 RİSK ANALİZİ VE RİSK DEĞERLENDİRME

2 RİSK ANALİZİ VE RİSK DEĞERLENDİRME
AMAÇ; İŞYERİ TEHLİKELERİNİN TANIMLANMASI, ÇALIŞAN SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ AÇISINDAN ESASTIR, YAPILAN HER İŞE YÖNELİK RİSK DEĞERLENDİRME DÜZENLİ YAPILMALIDIR, * BU EĞİTİMİN AMACI; RİSK DEĞERLENDİRME İŞLEMİNİN NASIL YAPILACAĞININ AÇIKLANARAK, DAHA DOĞRU, KALİTELİ VE ETKİN BİR RİSK ANALİZİNİN SAĞLANMASIDIR..

3 RİSK ANALİZİ VE RİSK DEĞERLENDİRME NE ZAMAN YAPILIR?
RİSK ANALİZİ VE DEĞERLENDİRMESİ; PROSES DEĞİŞİKLİĞİ OLUNCA, KAZA/KILPAYI OLAYLARYAŞANINCA YENİ EKİPMAN/MAKİNA ALININCA YILDA ENAZ BİRKERE KONTROL AMACIYLA YAPILIR

4 RİSK ANALİZ DEĞERLENDİRME İŞLEMİ SORUMLULUĞU
EKİP LİDERİ ÜRETİM TEKNİSYENİ ÇALIŞMA GRUP LİDERİ İSİG SORUMLUSU HAT ÇALIŞANI

5 RİSK ANALİZ DEĞERLENDİRME EKİBİ;
-HAT PERSONELİ ÇALIŞMA GRUP LİDERİ PROSES MÜH. -BAKIM MÜH. -ÇEVRE SORUMLUSU FABRİKA DOKTORU -İSİG ALAN SORUMLUSU İSİG MÜHENDİS ERGONOMİ SORUMLUSU

6 İLGİLİ TANIMLAR; Tehlike; Zarar verebilecek potansiyel kaynak,
Risk; Tehlikenin ortaya çıkma olasılığı ile yaratacağı etkinin bileşkesi, Risk tahmini; Risk değerlendirmede, riskin tahammül-kabul edilebilir olup olmadığının kararlaştırılması,

7 İLGİLİ TANIMLAR; Risk analizi; Tehlike belirleme ve risk tahmini ile makinanın yapabilirlik sınırlarının bileşimidir, Risk değerlendirme; Risk analizi ve risk evaluotion prosesinin tamamı,

8 RİSK DEĞERLENDİRME SÜRECİ;
Yapılan iş Yeni değerlendirme Değerlendirmeyi; Proses değişikliği olunca, Kaza/kıl payı olaylar yaşanınca Yeni ekipman/makina alınınca, Yılda en az bir kere kontrol et Risk değerlendirmesi yaparak tehlikeleri belirle İSİG sorumlusu ile kontrol et Hayır Tehlike Var mı? Gerekli dökümantasyon Evet

9 RİSK DEĞERLENDİRME SÜRECİ;
Evet Risk değerlendirme ekibi ile birlikte, standart ve/veya yasalara göre risk faktörünü Ve grubunu hesapla Önlem al Alınan önlemler Yeterli mi? Kontrol et. Evet Hayır İlave önlem planlaması Ve uygulaması Döküman kontrolü Sorumlu ekip liderliği İle önlemler izlenir

10 “......TEHLİKESİNDELER Mİ?” demek;
Herhangi bir tehlike olduğunu düşünüyor musunuz? Tehlikenin herhangi bir belirtisi var mı? Çalışanlar yukarıda tanımlanan konulardan şikayetçi mi? Bu konularda iyileştirilebilecek birşeyler olduğunu düşünüyor musunuz?

11 TEHLİKEYİ BELİRLEMEK İÇİN SORULAR;
1-Çalışanlar hareketli parça veya hareketli makinaların tehlikesindeler mi? 2-Hareket eden makina, seyyar donanım/güç beslemeli araç (forklift gibi) tehlikesinde mi?

12 4-Çalışanlar yüksekten
TEHLİKEYİ BELİRLEMEK İÇİN SORULAR; 3-Çalışanlar düşme/yüksekten düşme tehlikesinde mi? 4-Çalışanlar yüksekten malzeme düşmesi tehlikesindeler mi?

13 TEHLİKEYİ BELİRLEMEK İÇİN SORULAR;
5-Çalışanlar mekanik kaldırma işlemi veya donanımı tehlikesindeler mi? 6-Çalışanlar kayma, takılma tehlikesindeler mi?

14 TEHLİKEYİ BELİRLEMEK İÇİN SORULAR;
7-Çalışanlar kaygan veya bozuk zeminde yürüme tahlikesindeler mi? 8-Çalışanlar eletrik arkı/kaynağı/ şoku tehlikesindeler mi?

15 TEHLİKEYİ BELİRLEMEK İÇİN SORULAR;
10-Çalışanlar toz/gaz/buhar ve biyolojik ajanlarla etkilenme tehlikesindeler mi? (*) 9-Çalışanlar tehlikeli-zararlı malzeme/kimyasal taşıma veya kullanma tehlikesindeler mi? (*)

16 TEHLİKEYİ BELİRLEMEK İÇİN SORULAR;
9. Soruya cevabınız evet ise; Kimyasal madde için risk değerlendirmesi yapınız, MGBF’nu dikkate alınız, İlave bilgi gerekiyorsa revir/hijyen/çevre bölümü ile temas ederek malzemenin toksik etkisini değerlendirin.

17 TEHLİKEYİ BELİRLEMEK İÇİN SORULAR;
10. Soruya cevabınız evet ise; Biyolojik etkenler için: Revir/hijyen grubu ile görüşün, Toz, gaz, buhar için; Etkilenme yok edilebilir mi? Koruyucu donanım kullanmak gerekli mi? Özel önleyici tıbbi muayene gerekir mi? Emin değilseniz revir/hijyen/çevre bçlümleri ile haberleşiniz.

18 11-Çalışanlar yangın/patlama
TEHLİKEYİ BELİRLEMEK İÇİN SORULAR; 11-Çalışanlar yangın/patlama tehlikesindeler mi? 13-Çalışanlar çevresel koşullar/ istenmeyen iklim koşulları tehlikesindeler mi? (*) 12-Çalışanlar sıcak/soğuk teması tehlikesindeler mi?

19 TEHLİKEYİ BELİRLEMEK İÇİN SORULAR;
13. Soruya cevabınız evet ise; Sıcak, soğuk veya nem ile etkilenme var mı? Şikayetleri değerlendirmek için ölçüm yapmak gerekir mi? Kişisel koruyucu donanım gerekli mi? Kullanılıyor mu?

20 TEHLİKEYİ BELİRLEMEK İÇİN SORULAR;
14-Çalışanlar kötü/ zayıf aydınlatma tehlikesindeler mi? (*) 15-Çalışanlar 85 dB’den yüksek ses tehlikesindeler mi? (*) 16-Çalışanlar radyasyon/ zararlı ışınlar tehlikesindeler mi?

21 TEHLİKEYİ BELİRLEMEK İÇİN SORULAR;
14. Soru için; EN standartına bakınız. Makina atelyeleri; Kaba işleme : 250 lux, İnce işleme ve parlatma : 400 lux, Çok ince işleme : 2500 lux’tür.

22 TEHLİKEYİ BELİRLEMEK İÇİN SORULAR;
15.Soruya cevabınız evet ise; Gürültü yok edilebiliyor mu veya azaltılabiliyor mu? Kulak koruyucu varmı? Kullanılıyor mu? Çalışanlar düzenli tıbbi muayeneden geçiyor mu?

23 17-Çalışanlar el aleti kullanma
TEHLİKEYİ BELİRLEMEK İÇİN SORULAR; 17-Çalışanlar el aleti kullanma tehlikesindeler mi? FALÇATA RESMİ 18-Çalışanlar keskin cisimler kullanma tehikesindeler mi? 19-Çalışanlar tekrarlayan hareket tehlikesindeler mi? (*)

24 TEHLİKEYİ BELİRLEMEK İÇİN SORULAR;
19.Soruya cevabınız evet ise; Bakım grubu ile ortadan kaldırılmasını-azaltılıp azaltılamayacağını görüşün, Şikayetleri objektif hale getirmek içim ölçüm gerekli mi? Sorun varsa revir ve İSİG sorumlusu ile görüşün.

25 TEHLİKEYİ BELİRLEMEK İÇİN SORULAR;
20-Çalışanlar manuel yük kaldırma tehlikesindeler mi? 21-Çalışanlar zayıf ergonomik tehlikesindeler mi? 22-Çalışanlar ergonomik gerginlik tehlikesindeler mi?

26 TEHLİKEYİ BELİRLEMEK İÇİN SORULAR;
23-Çalışanlar yetersiz eğitim tehlikesindeler mi? 24-Çalışanlar kapalı yer çalışması tehlikesindeler mi? 25-Çalışanlar maruz kaldığı başka tehlikeler var mı?

27 RİSK ANALİZ FORMU;

28 RİSK ANALİZ FORMUNU KULLANMA;
Risk analizi yapılacak prosesin-hattın genel bilgilerinin yer aldığı kısım.

29 RİSK ANALİZ FORMUNU KULLANMA;
Riskli operasyonun ve riskli mevcut durumun tanımının yapılması, Mevcut riskin, risk seviyesinin belirlenmesi, Kontrol maddesi; risk analiz klavuzundan, riske uygun grup belirlenir.

30 RİSK ANALİZ FORMUNU KULLANMA;
RİSK SEVİYESİNİ TESPİT ETMEK; Düşük risk; Tolere edilebilir, eğer mümkünse az bir yatırımda giderilir, Orta risk; Unfizible olmadıkça geliştirilmeli, Yüksek risk; Tolere edilemez, acil düzeltilmesi zorunludur.

31 RİSK ANALİZ FORMUNU KULLANMA;
Riskin ortadan kaldırılması veya riskin en aza indirilmesi için yapılması gerekenler, İşi yapacak sorumlunun ve işin yapılması gereken tarihin belirlenmesi, Yapılan iyileştirmenin ve gerçekleşme tarihinin belirtilmesi,

32 RİSK ANALİZ FORMUNU KULLANMA;
Risk analiz değerlendirme ekibinde yer alan kişilerin, yapılan analizleri onaylaması,

33 RİSK ANALİZ FORMUNU KULLANMA;
Risk analizi yapılan proses sırasında kullanılan kişisel koruyucuların işaretlenmesi ve EM no’larının belirtilmesi.

34 PANSUMANLI-İŞ KZASI OLDUĞUNDA RİSK ANALİZİ GÜNCELLEME;
Pansumanlı-iş kazası yaşandığı zaman; Kaza ile ilgili risk analiz maddesi varsa (yoksa eklenir), maddenin yanına yukarıda belirtilenlerden uygun olan yazılır, Formun sağ alt köşesinde yer alan boş kısma; kaza ile ilgili madde, kaza yapan operatörün ismi ve kaza niteliği belirtilir.

35 RİSK ANALİZİ VE RİSK DEĞERLENDİRME
Size göz kırpan, TEHLİKELERİ Göz ardı etmeyin!!!


"RİSK ANALİZİ VE RİSK DEĞERLENDİRME" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları