Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

CEBRAİL GÜRCÜ 10130096005 KÜAHYA - MANİSA.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "CEBRAİL GÜRCÜ 10130096005 KÜAHYA - MANİSA."— Sunum transkripti:

1 CEBRAİL GÜRCÜ KÜAHYA - MANİSA

2 KÜTAHYA : Ünlü masalcı Ezop'un ve ünlü seyyahımız Evliya çelebi'nin doğum yeri olan Kütahya'nın tarihi M.Ö. 3 bin yılına kadar uzanır. Kütahya'nın ilk adı olan (Kotiacon) adı Trakya'da yaşayan odisier'li bir komutandan gelmektedir. Murat Hüdavendigar zamanında Osmanlıların eline geçen kent, Osmanlı devletinin anadolu beylerbeyliğinin 400 yıl boyunca önemli bir merkezi olmuştur. Kütahya ilimiz aynı zamanda kurtuluş savaşının en çetin savaşlarına sahne olmuştur. Anadolunun en büyük kuşları olan TOY kuşları dünyada yanlızca kütahyadaki KUYUCAK, NUHÖREN ve PUSAN köyleri arasında kalan alanda üremektedir

3 ÖN PLANA ÇIKAN TURİZM KAYNAKLARI :
ÇİNİLİ (YAKUPOĞLU) CAMİİ: Orta asya Türk mimarisinin ilginç örneklerinden biri olan içi ve dışı tamamen çinilerle kaplı bu camiinin ülkemizde ve dünyada bir başka örneği yoktur. AHMET YAKUPOĞLu tarafından yapılmıştır.

4 HAYME ANA TÜRBESİ : Osman gazinin ninesi, Ertuğrul gazinin annesi her yıl çadır kurduğu Domaniç'in çarşamba köyünde bir tepe üzerinde yatmaktadır. 1886 yılında bu mezar üzerine 2. Abdulhamit tarafından bugünkü türberyapılmıştır.

5 AİZANOİ ANTİK KENTİ: Kütahya'nın 57 km. G.batısında çavdar hisar ilçesinde Bedir çayının 2 yakasına kurulmuş olan Roma kenti hırıstıyanlığın dini merkezlerinden biri olmuştur. bu kent aynı zamanda dünyada ilk borsanın kurulduğu yerdir.

6 FRİG VADİSİ : Kütahya'ya 7km. deki yeni bosna köyünden başlayıp Kütahya ya 54 km. deki ovacık köyüne kadar uzanana ve ürgüpü andıran alana FRİG vadisi adı verilir

7 DOMANİÇ ORMANI : Marmara ve ege bölgeleri'nin birleştiği geçiş iklimi kuşağında bol yağış alan bu nedenle de ormanın hakim olduğu bir alandır. Türkiye ve dünya dan katılan 70 DENTROLOK' un yaptığı araştırmaya göre bu bölgede sürüngen ardıç, piruz, şeneryana çamı gibi pek çok endemik türün olduğu ortaya çıkarılmıştır.

8 HARLEK KAPLICALARI : Kütahya ,eskişehir kara yolunun 21. km. sinden 4 km. içeride çam ağaçları arasında bir mağaranın içerisinden çıkan kaynak , ılıştırılmadan banyo yapılabilen ender kaplıcalardan biridir. derecelik suyu böbrektaşı, kadın hastalıkları, safrakesesi, timör, çoçuk felci, göz hastalıkları , stres gibi rahatsızlıklara iyi gelmektedir.

9 KÜTAHYA ULU CAMİİ : Kütahya merkezde bulunan Ulucamii 1381 yılında Germiyanlı Devlet Hatun'un Yıldırım Bayezid ile evlenmesi, yılları arasında Yıldırım Bayezid'in Kütahya Valiliği yapması ve bu dönemlerde yapımını başlatması sonucu 1410 yılında tamamlanmıştır. 45x25metrelik bir alanı kaplar ve Kütahya'nın en büyük iç alana sahip camii'sidir. Tamamen kesme taştan yapılan Ulucamii 2 tam kubbe ve 6 yarım kubbe ile örtülmüş olup bu kubbeleri 6 sütun taşımaktadır. 64 pencere camii'yi ferah bir görünüme kavuşturmaktadır.

10 BALIKLI HAMAM : Kütahya Balıklı Mahallesi’nde, Balıklı Camisi ile Balıklı Tekkesi arasındaki köşede bulunan bu hamamı Kütahya’da Anadolu Beylerbeyliği yapmış olan ve daha sonra Sadrazamlık makamına getirilen Rüstem Paşa yılında yaptırmıştır.

11 _____________________________________________
MURAT DAĞI : Murat Dağı, Kütahya ve Uşak illerinin en yüksek dağıdır. Uşak ve Kütahya illerinin doğal sınrını oluşturur. Murat Dağı güneyindeki Banaz Çayı ile Büyük Menderes nehrine; kuzeybatısındaki Murat Çayı ile Gediz nehrine olmak üzere Ege Denizi'ne su gönderir. Kuzeydoğusundaki Kokar Çayı ile Sakarya nehrine olmak üzere Karadeniz'e su gönderir. ; Doğusundaki kaynaktan ise Akar Çayı ile Eber Gölü'ne su gönderir. Ayrıca bu yükseklikte hem oldukça gür soğuk su hem de sıcak su kaynakları bulunmaktadır. Türkiye'nin önemli doğa alanları içinde sayılmaktadır.

12

13 MANİSA : Manisa dağı eteklerindeki Tantolos kalesi Frig kralı Tantolosa aittir. Frigyalılardan sonra Lidyalıların eline geçen bölgenin Manisa ve Salihli arasında yakıntıları bulunan sart kentinin Lidyalılarca başkent yapılmasından sonra önemi artmıştır. Sart zamanının en zengin kralı olan Krezüs zamanında çok gelşmiştir. manisa , Amasyadan sonra 2. şehzadeler şehri olarak bilinir. Üzüm'ün ana vatanı olarak tanınır.

14 ÖN PLANA ÇIKAN TURİZM KAYNAKLARI :
SARD HARABELERİ: Manisa’nın 62 km. doğusunda Manisa Salihli arasında M.Ö. 3 bin yıllarında kurulan Sard yerleşim yeri, Lidyalılara başkentlik yapan önemli bir kenttir. Dünyada ilk kez altın paranın basıldığı bu ticaret merkezinde Lidyalılar dönemine ait birçok eser bulunmuştur.

15 SPİL DAĞİ MİLLİ PARKI : Manisaya 24 km. uzaklıktadır. Jeolojik yapısının yanında zengin bitki örtüsü ile de bir doğa harikasıdır. Osmanlıda bir devre adını veren laleler burada doğal oprtamda yetişmektedir. Dağ üzerinde 20'den fazla endemik bitki çeşidi vardır. bu dağ adını Mitelojide zaman tanrısı olarak adı geçen Kronos'un eşi Kybele' den almıştır.

16 MANİSA ÇEVRESİNDE MİTELOJİK KAYNAKLAR :
NİOBE (AĞLAYAN KAYA ) : Ölümsüzlerin gücü ile ölümsüzlerin güçsüzlüğünü dramlarını simgeler.Niobe frigya kralı TANTOLOS' un kızının adıdır. Mitelojiye konu olan kaya Spil dağının eteğinde çay başı deresinin doğu kenarında şehre 300 metre uzaklıkta olup saçlarını geriye doğru tarmış ve önüne bakan bir kadın görünümündedir.

17 KİBELE : Mitelojiye göre bütün canlıların annesi olarak kabul edilen KYBLE değişik şekillerde , değişik isimlerle adlandırılmıştır. Manisa Turgutlu yolu üzaerinde il merkezine 7 km. mesafede spil dağının kuzey eteklerinde Akpınar mevkindedir.

18 MANİSA KALESİ: (Manisa-Merkez)
Manisa’nın hemen güneyindeki Spil Dağı’nın kuzey yamaçlarında kalıntıları görülen kale dış kale ve iç kale olmak üzere iki bölümden meydana gelmiştir. Yapım tarihi bilinmemekle beraber 13. yüzyıl başlarına tarihlenebilir. Kale Bizans mimarisinin genel özelliği olan tuğla hatıllı moloz taş örgü tekniği ile yapılmıştır.

19 İVAZ PAŞA CAMİİ: Karaköy semtindeki yer alan cami, 1484 yılında İvaz Paşa tarafından yaptırılmıştır. Cami bir büyük kubbeyle örtülü ve tek minarelidir. Son cemaat yeri ise beş yuvarlak sütun üzerine oturan dört kubbe ile örtülüdür. İnşaatında kesme taş ve tuğla kullanılan caminin tuğla işçiliği önemlidir. Caminin son cemaat yerinin doğusunda yer alan mezar ise İvaz Paşa’ya aittir.

20 URGANLI KAPLICASI: Kaplıcamız meşhur seyyah ve tarihçi Evliya Çelebi'nin 1600'lü yılların sonlarında kaleme aldığı " Seyahatname" adlı eserinde yer almaktadır. Bu yıllarda Turgutlu'ya ve Urganlı Kaplıcalarına uğramış olan Evliya Çelebi Kaplıcalarımız için ; Bir latif suyu vardır, Niceleri gelip burda şifa bulurlar, suyu insan vücuduna cila verir." diyerek buranın kıymetini yüzyıllar önce tarihinin sayfalarına kaydettirmiştir.

21 LİDYA KRAL MEZARLARI: Manisa'nin salihli kasabasinda, gediz ovasi'nin kenarinda bulunan tarihi kral mezarligidir. kral alyattes ve kral gyges'e de ait olan irili ufakli 90 tumulus yer almaktadir.


"CEBRAİL GÜRCÜ 10130096005 KÜAHYA - MANİSA." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları