Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

1 SERİ CİNAYET İŞLEYEN BİREYLERİN PSİKOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ BERENT BURCU AYDINER. BERENT BURCU AYDINER.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "1 SERİ CİNAYET İŞLEYEN BİREYLERİN PSİKOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ BERENT BURCU AYDINER. BERENT BURCU AYDINER."— Sunum transkripti:

1

2 1 SERİ CİNAYET İŞLEYEN BİREYLERİN PSİKOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ BERENT BURCU AYDINER. BERENT BURCU AYDINER.

3 2 Her toplumu ilgilendiren seri cinayet olayları akıl almaz şekilde cinayet işleyen bu bireylerin kişilik özelliklerinin nasıl oluştuğuna dair geçmişleri ve şu anki davranışları psikoloji uzmanlarının ilgisini çekmektedir. Toplumda çok azınlık olmasına karşın bu bireylerin toplum sağlığına vermiş oldukları zarar oldukça büyüktür. Toplumsal yaşamda bu bireylere eğitsel ve psikolojik yardım sunmak için onları doğru tanıma adına yapılan bu çalışmada hayat hikayelerine ulaşılabilen (yani yakalanan) 10’u Türk toplam 40 seri katilin geçmişi incelenmiştir.

4 3 Seri katillerin hayatları incelendiğinde çocukluklarında ciddi bir şekilde cinsel, duygusal ve fiziksel istismara/ tacize uğramışlardır. Şiddet gören, bozuk aile ilişkileri olan, çok dindar aileleri olan, evlatlık olma, ailede alkol- madde kullanımının olduğu, anne ya da babanın yokluğu gibi problemli ve çok aksamalı bir çocukluk geçirildiği görülür. Anne; ihmalkar, sevgisiz, çocuğu yetersizlikle suçlayan ve duygularına karşılık vermeyen biri olup baba ise; çoğu kez yoktur ya da sürekli eve gelmeyen, şiddete başvuran, dayak atan, küfür eden, çocuğunu aşağılayan, rencide eden bir yapıya sahiptir. Bu anne-babanın tek bir görevi çocuğu dünyaya getirmekmiş gibi düşünürler ve bu şekilde davranır sorumluluk almazlar. Yani bu anne- babalar da kişilik sorunlarına sahiptir. Ailede olan etkileşim sonucu bu kişilik problemleri ve sorumsuzluk çocuğa doğduğu andan itibaren etki etmeye başlar. Seri katillerin hayatları incelendiğinde çocukluklarında ciddi bir şekilde cinsel, duygusal ve fiziksel istismara/ tacize uğramışlardır. Şiddet gören, bozuk aile ilişkileri olan, çok dindar aileleri olan, evlatlık olma, ailede alkol- madde kullanımının olduğu, anne ya da babanın yokluğu gibi problemli ve çok aksamalı bir çocukluk geçirildiği görülür. Anne; ihmalkar, sevgisiz, çocuğu yetersizlikle suçlayan ve duygularına karşılık vermeyen biri olup baba ise; çoğu kez yoktur ya da sürekli eve gelmeyen, şiddete başvuran, dayak atan, küfür eden, çocuğunu aşağılayan, rencide eden bir yapıya sahiptir. Bu anne-babanın tek bir görevi çocuğu dünyaya getirmekmiş gibi düşünürler ve bu şekilde davranır sorumluluk almazlar. Yani bu anne- babalar da kişilik sorunlarına sahiptir. Ailede olan etkileşim sonucu bu kişilik problemleri ve sorumsuzluk çocuğa doğduğu andan itibaren etki etmeye başlar.

5 4 Seri katillerin duyguları yoktur; yani hissetmezler. Suçluluk, vicdan, sevgi, sorumluluk vb. kavramları yoktur. Daha çok dürtüleriyle hareket ederler. Bu onlara saldırganlık dürtülerini hiçbir şekilde engellemeden yaşama olanağı verir. Her seri katil özeldir. Kendine ait bir cinayet aleti veya cinayet işleme biçimi vardır. İsimlerini genelde bu şekilde alırlar: Vampir,avcı, karındeşen, kolici, çivici, mobilyacı, otostopçu gibi. Bu onları belirgin ve unutulmaz kılar. Onlar için unutulmaz ve belirgin olarak bilinmek vazgeçilmez bir ihtiyaçtır. Bu insanların çevreleri ve aileleri tarafından toplumsal kabul ve tanınma ihtiyaçları karşılanmadığından dolayı Karen Horney’in ‘görkeme ulaşma çabası’ olarak adlandırdığı nevrotik ihtiyacı anti-sosyal olarak toplum tarafından kabul edilmeyen ve onların üzerinde sadistik bir egemenlik kurma çabası şeklinde beliren cinayet işleme eylemi ile karşılamaya çalışırlar. Seri katillerin duyguları yoktur; yani hissetmezler. Suçluluk, vicdan, sevgi, sorumluluk vb. kavramları yoktur. Daha çok dürtüleriyle hareket ederler. Bu onlara saldırganlık dürtülerini hiçbir şekilde engellemeden yaşama olanağı verir. Her seri katil özeldir. Kendine ait bir cinayet aleti veya cinayet işleme biçimi vardır. İsimlerini genelde bu şekilde alırlar: Vampir,avcı, karındeşen, kolici, çivici, mobilyacı, otostopçu gibi. Bu onları belirgin ve unutulmaz kılar. Onlar için unutulmaz ve belirgin olarak bilinmek vazgeçilmez bir ihtiyaçtır. Bu insanların çevreleri ve aileleri tarafından toplumsal kabul ve tanınma ihtiyaçları karşılanmadığından dolayı Karen Horney’in ‘görkeme ulaşma çabası’ olarak adlandırdığı nevrotik ihtiyacı anti-sosyal olarak toplum tarafından kabul edilmeyen ve onların üzerinde sadistik bir egemenlik kurma çabası şeklinde beliren cinayet işleme eylemi ile karşılamaya çalışırlar.

6 5 Genelde kurbanlarının ortak özellikleri yoktur. Kurbanlarını güçlerine güç katmak, tanrıya kurban vermek, insanlardan intikam almak vb. gibi nedenlerle öldürürler. Onlar için bu mantıklı ve geçerli bir sebeptir. Genelde kurbanlarının ortak özellikleri yoktur. Kurbanlarını güçlerine güç katmak, tanrıya kurban vermek, insanlardan intikam almak vb. gibi nedenlerle öldürürler. Onlar için bu mantıklı ve geçerli bir sebeptir. Basit ve mekanik bir şekilde cinayet işlemezler. Zeki insanlardır. Cinayet anı adeta bir ayin, bir tören gibidir. O an için her şey çok iyi organize edilmiştir. Kurban seçilmiş, gözlenmiş, rutin yaşam biçimi öğrenilmiş ve cinayet mekanı- aletleri belirlenmiştir. Her şey tamam olunca katil harekete geçer ve onda bağımlılık olan insan öldürme faaliyetini gerçekleştirir. Basit ve mekanik bir şekilde cinayet işlemezler. Zeki insanlardır. Cinayet anı adeta bir ayin, bir tören gibidir. O an için her şey çok iyi organize edilmiştir. Kurban seçilmiş, gözlenmiş, rutin yaşam biçimi öğrenilmiş ve cinayet mekanı- aletleri belirlenmiştir. Her şey tamam olunca katil harekete geçer ve onda bağımlılık olan insan öldürme faaliyetini gerçekleştirir.

7 6 FBI uzmanlarına göre her cinayet, seri cinayet anlamına gelmiyor. FBI' a göre bir katilin seri cinayet islediğinin kabul edilmesi için su kriterleri taşıması gerekiyor: *Gündelik hayati devam ettirebilen sıradan insanlar (Mesela bir akil hastasının işlediği cinayetler seri cinayet olarak kabul edilmiyor). *En az üç cinayeti (Bazı uzmanlara göre beş) ayni yöntem, silah ve benzer törenle işlemiş olması. *Kurbanlarını çoğunlukla tanımadığı kişiler arasından seçmesi. *Birçoğunun çocuklukta kötü muamele ya da tecavüze uğraması. FBI uzmanlarına göre her cinayet, seri cinayet anlamına gelmiyor. FBI' a göre bir katilin seri cinayet islediğinin kabul edilmesi için su kriterleri taşıması gerekiyor: *Gündelik hayati devam ettirebilen sıradan insanlar (Mesela bir akil hastasının işlediği cinayetler seri cinayet olarak kabul edilmiyor). *En az üç cinayeti (Bazı uzmanlara göre beş) ayni yöntem, silah ve benzer törenle işlemiş olması. *Kurbanlarını çoğunlukla tanımadığı kişiler arasından seçmesi. *Birçoğunun çocuklukta kötü muamele ya da tecavüze uğraması.

8 7 Tipik bir seri katilin çocukluğu ; *Çoğunlukla yalnızdır. *Aile içi veya dişi cinsel taciz ve şiddet oranı çok yüksektir. (Ensest, eşcinsel ilişkiler) *Okulda genelde sosyal yasamdan uzaktırlar. *Agresif yapılarıyla dikkat çekebilirler. Bu yapılar ateşle oynamak, yangın çıkartmak gibi eylemlerle ortaya çıkabileceği gibi, hayvanlar üzerinde işkence yaparak ta kendini belli edebilir. *Geceleri altlarını ıslatmaları ise başka bir ortak özelliktir. *Parçalanmış aile yapıları, sık sık ortam değiştirmeleri ve düşük sosyal statü, istatistiklerde sıkça rastlanan verilerdir. *İlk gençliklerinde yaşadıkları, karşı cinsle seksüel denemeler başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Bu da sonraki eylemlerinde dominant olma, akıl almaz bir şiddete başvurma ve sadizm gibi yöntemleri doğuran bir etkendir. Kendilerine olan güvenlerini ancak bu şekilde besleyebilirler.

9 8 FBI uzmanlarına göre ve psikoloji uzmanlarının da yardımlarıyla belirlenen seri katillerin bazı ortak özelliklerini şöyle sıralayabiliriz: FBI uzmanlarına göre ve psikoloji uzmanlarının da yardımlarıyla belirlenen seri katillerin bazı ortak özelliklerini şöyle sıralayabiliriz: FBI uzmanlarına göre ve psikoloji uzmanlarının da yardımlarıyla belirlenen seri katillerin bazı ortak özelliklerini şöyle sıralayabiliriz: FBI uzmanlarına göre ve psikoloji uzmanlarının da yardımlarıyla belirlenen seri katillerin bazı ortak özelliklerini şöyle sıralayabiliriz: Durdurulana kadar öldürmeye devam ediyorlar. Bugüne kadar öldürmeye son veren seri katil olmamıştır. Durdurulana kadar öldürmeye devam ediyorlar. Bugüne kadar öldürmeye son veren seri katil olmamıştır. Durdurulana kadar öldürmeye devam ediyorlar. Bugüne kadar öldürmeye son veren seri katil olmamıştır. Durdurulana kadar öldürmeye devam ediyorlar. Bugüne kadar öldürmeye son veren seri katil olmamıştır. Cinayetten sonra bir sakinleşme dönemine giriyorlar. Bu süre kimi katile göre birkaç gün kimine göre de bir-iki yıl olabiliyor. Cinayetten sonra bir sakinleşme dönemine giriyorlar. Bu süre kimi katile göre birkaç gün kimine göre de bir-iki yıl olabiliyor. Cinayetten sonra bir sakinleşme dönemine giriyorlar. Bu süre kimi katile göre birkaç gün kimine göre de bir-iki yıl olabiliyor. Cinayetten sonra bir sakinleşme dönemine giriyorlar. Bu süre kimi katile göre birkaç gün kimine göre de bir-iki yıl olabiliyor. Katil, sakinleşme döneminde cinayeti hafızasında canlı tutabilmek için kurbandan mutlaka bir eşya ya da organ alıyor.( Bunu ben başardım! duygusunu canlı tutma isteği de diyebiliriz.) Katil, sakinleşme döneminde cinayeti hafızasında canlı tutabilmek için kurbandan mutlaka bir eşya ya da organ alıyor.( Bunu ben başardım! duygusunu canlı tutma isteği de diyebiliriz.) Katil, sakinleşme döneminde cinayeti hafızasında canlı tutabilmek için kurbandan mutlaka bir eşya ya da organ alıyor.( Bunu ben başardım! duygusunu canlı tutma isteği de diyebiliriz.) Katil, sakinleşme döneminde cinayeti hafızasında canlı tutabilmek için kurbandan mutlaka bir eşya ya da organ alıyor.( Bunu ben başardım! duygusunu canlı tutma isteği de diyebiliriz.) Hepsinde cinsel davranış bozuklukları ve intihara eğilim oluyor. Büyük çoğunluğu da alkol ve/veya uyuşturucu bağımlısı. Hepsinde cinsel davranış bozuklukları ve intihara eğilim oluyor. Büyük çoğunluğu da alkol ve/veya uyuşturucu bağımlısı. Hepsinde cinsel davranış bozuklukları ve intihara eğilim oluyor. Büyük çoğunluğu da alkol ve/veya uyuşturucu bağımlısı. Hepsinde cinsel davranış bozuklukları ve intihara eğilim oluyor. Büyük çoğunluğu da alkol ve/veya uyuşturucu bağımlısı. Hafızaları zayıf, gerçekle yüzleşmekten kaçan yapıları var. Hayvanlara işkence etmek gibi eğilimleri var. Hafızaları zayıf, gerçekle yüzleşmekten kaçan yapıları var. Hayvanlara işkence etmek gibi eğilimleri var. Hafızaları zayıf, gerçekle yüzleşmekten kaçan yapıları var. Hayvanlara işkence etmek gibi eğilimleri var. Hafızaları zayıf, gerçekle yüzleşmekten kaçan yapıları var. Hayvanlara işkence etmek gibi eğilimleri var.

10 9 Kurbanlarını genellikle kendi yaş gruplarından seçiyorlar, fakat sosyal ya da ekonomik sınıf farkı gözetmiyorlar. Kurbanlarını genellikle kendi yaş gruplarından seçiyorlar, fakat sosyal ya da ekonomik sınıf farkı gözetmiyorlar. Kurbanlarını genellikle kendi yaş gruplarından seçiyorlar, fakat sosyal ya da ekonomik sınıf farkı gözetmiyorlar. Kurbanlarını genellikle kendi yaş gruplarından seçiyorlar, fakat sosyal ya da ekonomik sınıf farkı gözetmiyorlar. Birçoğu kurbanlarının etini yemekten ve nekrofiliden hoşlanıyorlar. Birçoğu kurbanlarının etini yemekten ve nekrofiliden hoşlanıyorlar. Birçoğu kurbanlarının etini yemekten ve nekrofiliden hoşlanıyorlar. Birçoğu kurbanlarının etini yemekten ve nekrofiliden hoşlanıyorlar. Cinayet işlerken ne yaptıklarının farkındalar. Cezai sorumlulukları var. Cinayet işlerken ne yaptıklarının farkındalar. Cezai sorumlulukları var. Cinayet işlerken ne yaptıklarının farkındalar. Cezai sorumlulukları var. Cinayet işlerken ne yaptıklarının farkındalar. Cezai sorumlulukları var. Aşağılık duygusuna sahipler. Aşağılık duygusuna sahipler. Aşağılık duygusuna sahipler. Aşağılık duygusuna sahipler. İktidar ve güç ihtiyaçlarını tatmin için öldürüyorlar. Öldürme güdüsünü harekete geçiren, genellikle cinsel ihtiyaçların açığa çıkması ile oluyor. İktidar ve güç ihtiyaçlarını tatmin için öldürüyorlar. Öldürme güdüsünü harekete geçiren, genellikle cinsel ihtiyaçların açığa çıkması ile oluyor. İktidar ve güç ihtiyaçlarını tatmin için öldürüyorlar. Öldürme güdüsünü harekete geçiren, genellikle cinsel ihtiyaçların açığa çıkması ile oluyor. İktidar ve güç ihtiyaçlarını tatmin için öldürüyorlar. Öldürme güdüsünü harekete geçiren, genellikle cinsel ihtiyaçların açığa çıkması ile oluyor. Yaşları genellikle 20 – 40 arasında, ve % 90’ı erkek. Yaşları genellikle 20 – 40 arasında, ve % 90’ı erkek. Yaşları genellikle 20 – 40 arasında, ve % 90’ı erkek. Yaşları genellikle 20 – 40 arasında, ve % 90’ı erkek. Çoğunluğu heteroseksüel ve dindar. Çoğunluğu heteroseksüel ve dindar. Çoğunluğu heteroseksüel ve dindar. Çoğunluğu heteroseksüel ve dindar.

11 10 Hiçbiri dış görünüm olarak adam öldürecek birine benzemiyor. Düzenli bir işte çalışanların yüzdesi %1. Çoğu silik ve ezik insanlar. Hiçbiri dış görünüm olarak adam öldürecek birine benzemiyor. Düzenli bir işte çalışanların yüzdesi %1. Çoğu silik ve ezik insanlar. Hiçbiri dış görünüm olarak adam öldürecek birine benzemiyor. Düzenli bir işte çalışanların yüzdesi %1. Çoğu silik ve ezik insanlar. Hiçbiri dış görünüm olarak adam öldürecek birine benzemiyor. Düzenli bir işte çalışanların yüzdesi %1. Çoğu silik ve ezik insanlar. Bütün seri katillerin problemli bir çocukluk geçmişleri olmuş, veya cinsel saldırıya uğramışlar. Bütün seri katillerin problemli bir çocukluk geçmişleri olmuş, veya cinsel saldırıya uğramışlar. Bütün seri katillerin problemli bir çocukluk geçmişleri olmuş, veya cinsel saldırıya uğramışlar. Bütün seri katillerin problemli bir çocukluk geçmişleri olmuş, veya cinsel saldırıya uğramışlar. Zeka seviyeleri normalin üstünde. % 30’u üstün zekalı. Zeka seviyeleri normalin üstünde. % 30’u üstün zekalı. Zeka seviyeleri normalin üstünde. % 30’u üstün zekalı. Zeka seviyeleri normalin üstünde. % 30’u üstün zekalı. %80’i pornografiye, %79’u mastürbasyona, %71’i röntgenciliğe (voyeurizm) ve %7’si de fetişizme meraklı. %80’i pornografiye, %79’u mastürbasyona, %71’i röntgenciliğe (voyeurizm) ve %7’si de fetişizme meraklı. %80’i pornografiye, %79’u mastürbasyona, %71’i röntgenciliğe (voyeurizm) ve %7’si de fetişizme meraklı. %80’i pornografiye, %79’u mastürbasyona, %71’i röntgenciliğe (voyeurizm) ve %7’si de fetişizme meraklı. % 80’i,18 yaşına gelmeden önce kadınlara veya erkeklere tecavüz etme hayali kurmuş oluyor. % 80’i,18 yaşına gelmeden önce kadınlara veya erkeklere tecavüz etme hayali kurmuş oluyor. % 80’i,18 yaşına gelmeden önce kadınlara veya erkeklere tecavüz etme hayali kurmuş oluyor. % 80’i,18 yaşına gelmeden önce kadınlara veya erkeklere tecavüz etme hayali kurmuş oluyor. Erkek seri katillerin bir çoğuna çocukken kız kıyafetleri giydirilmiştir. Erkek seri katillerin bir çoğuna çocukken kız kıyafetleri giydirilmiştir. Erkek seri katillerin bir çoğuna çocukken kız kıyafetleri giydirilmiştir. Erkek seri katillerin bir çoğuna çocukken kız kıyafetleri giydirilmiştir.

12 11  Seri katiller dört grupta toplanır: Seri katiller dört grupta toplanır: Seri katiller dört grupta toplanır:  Hayalci Tip:Bu katiller onlara cinayet islemelerini emreden, özellikle Tanrıdan veya şeytandan gelen sesler işitirler, hayaller görürler ve bu emirler doğrultusunda adam öldürürler. Hayalci Tip:Bu katiller onlara cinayet islemelerini emreden, özellikle Tanrıdan veya şeytandan gelen sesler işitirler, hayaller görürler ve bu emirler doğrultusunda adam öldürürler. Hayalci Tip:Bu katiller onlara cinayet islemelerini emreden, özellikle Tanrıdan veya şeytandan gelen sesler işitirler, hayaller görürler ve bu emirler doğrultusunda adam öldürürler.  Göreve Dayalı Tip:Bu katiller dünyayı hayat kadınları gibi istenmeyen insanlardan kurtarmak için cinayet işlerler. Hedonist Tip: Zevk için adam öldüren, tehlike arayan, cinsel deneyimden özellikle tecavüzden tatmin sağlayan şehvet katilleri olarak da adlandırılırlar. Göreve Dayalı Tip:Bu katiller dünyayı hayat kadınları gibi istenmeyen insanlardan kurtarmak için cinayet işlerler. Hedonist Tip: Zevk için adam öldüren, tehlike arayan, cinsel deneyimden özellikle tecavüzden tatmin sağlayan şehvet katilleri olarak da adlandırılırlar. Göreve Dayalı Tip:Bu katiller dünyayı hayat kadınları gibi istenmeyen insanlardan kurtarmak için cinayet işlerler. Hedonist Tip: Zevk için adam öldüren, tehlike arayan, cinsel deneyimden özellikle tecavüzden tatmin sağlayan şehvet katilleri olarak da adlandırılırlar.  Güce Bağımlı Tip:İnsanlara acı çektirmek ve işkence etmek ihtiyacı duyarlar, bir insanin hayati ve olumu üzerinde tam kontrol sahibi olmaktan haz alırlar. Güce Bağımlı Tip:İnsanlara acı çektirmek ve işkence etmek ihtiyacı duyarlar, bir insanin hayati ve olumu üzerinde tam kontrol sahibi olmaktan haz alırlar. Güce Bağımlı Tip:İnsanlara acı çektirmek ve işkence etmek ihtiyacı duyarlar, bir insanin hayati ve olumu üzerinde tam kontrol sahibi olmaktan haz alırlar.


"1 SERİ CİNAYET İŞLEYEN BİREYLERİN PSİKOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ BERENT BURCU AYDINER. BERENT BURCU AYDINER." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları