Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİLİŞİMCİ MARTILAR PROJESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİLİŞİMCİ MARTILAR PROJESİ"— Sunum transkripti:

1 BİLİŞİMCİ MARTILAR PROJESİ
BİLİŞİMCİ MARTILAR PROJESİ ELVEDA KURAK DÜNYA!!!

2 Parlak Fikirli İklim Kurtarıcıları
HÜRKAN KAÇAR MELDANUR ÇETİN İLKYAZ ARABACI İNCİ GERCİK EYLEM KARDELEN BAYAR DİDEM ECE KUTLU BORA AYDIN M.UMUT KÜÇÜKVAR LİDER ÖĞRETMEN: Nergis GERCİK ADRES: Prof. Dr. Ümit Yaşar Doğanay Sk.No:1 Vezneciler Fatih/İstanbul TEL: FAX:

3 MATRİS DİYAGRAMI

4 BİZİM TEK AMACIMIZ; ELVEDA KURAK DÜNYA!!! DİYEBİLMEK İÇİN
İklim değişikliği adıyla herkesin bildiği, dünyayı kasıp kavuracak olan bu felakete karşı insanları bilinçlendirip, dünyayı ve tüm insanlığı önlem almaya çağırmaktır. Eğer bunu başarabilirsek ne mutlu bize!!! ELVEDA KURAK DÜNYA!!! DİYEBİLMEK İÇİN EL ELE VERELİM...

5 Balık Kılçığı Yöntemi

6 Zaman Yönetimi Çizelgesi

7 PROJE ADIMLARI Konuyu araştırıp, genel anlamda bilgi topladık,
Beyin fırtınası yaptık ve sonucunda insanları bilinçlendirme yolunu seçtik, Konu hakkında sebep-sonuç ilişkisi kurduk, Balık kılçığı yaptık, Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Bölümü’ne gezi düzenledik ve iklim değişikliği ile ilgili bilgi toplayıp,veri aldık, Edindiğimiz bilgileri derleyip bir sunu oluşturduk, İnsanların iklim değişikliği hakkındaki bilgilerini ölçmek için anket uyguladık, Anket sonuçlarını grafik ile gösterdik, Okul sınıflarını Power Point sunusu ile bilgilendirdik, Anketi tekrar uygulayarak sunumun yararını ölçtük, Duvar gazetesi hazırladık ve sunduk, Okulun pano ve koridorlarına suyun ve elektriğin tasarruflu kullanımını artırmak için kartonlar astık, Bir çok insana ulaşabilmek için bir dergi çıkarttık, Ulusal gazetelerden ve televizyondan insanları bu konuda bilinçlendirmek için iklim değişikliğinin sebep ve sonuçlarını anlatmak ve önerilerimizi sunmak için başvuruda bulunduk. Herkes resim yaptı, şiir ve makale yazdı, Bu sunuyu hazırladık ve size sunduk.

8 İklim Değişikliğinin Sebepleri
İklim değişikliğinin en temel sebebi küresel ısınmadır. Küresel ısınmaya neden olan etmenlerin %90’ı ise insan kaynaklıdır. Bu durumun örnekleri aşağıda sıralıdır; Fabrika ve termik santrallerin bacalarından çıkan zehirli gazlar(karbondioksit,karbonmonoksit,kükürt vb.),savaşlar,bitki örtüsünün tahribatı,fosil yakıtların kullanımı,araçlardan çıkan egzoz dumanları,deodorant kullanımı ve bunların sonucunda sera etkisinin oluşması. SORUNLARIMIZ * İklim değişikliğinin dünyamızı büyük bir felakete sürüklemesi. * Tatlı su kaynaklarının tükenmesi,buzulların erimesi. * Kuraklığın başlaması,ağaç sayısının azalması, canlıların yavaş yavaş nesillerinin tükenmesi * Atık kağıtların değerlendirilmeyip boşa gitmesi. * Fosil yakıtların kullanılması, bunun sonucunda sera etkisini tetikleyen gazların atmosferde yayılması. *Sigara üretimi için gereken kağıtların yılda 2 milyon ağacı yok etmesi.

9 İşte sorunlarımızın göstergesi:
Boğaziçi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Bölümü’ne gezi düzenledik. Ve iklim değişikliği konusunda veri istedik. Bu verilerde dünyamızın ısındığı görülmektedir. İklim değişiyor. Bu da her canlının hayatını olumsuz etkileyecek. El ele verelim. Önlemlerimizi alalım. ELVEDA KURAK DÜNYA DİYELİM!!!

10 Küresel ısınma dünyayı kavuruyor. Küresel ısınmanın zararını
KÜRESEL ISINMA Sularımız tükeniyor Enerjiler azalıyor Her şeye zam geliyor Küresel ısınma dünyayı kavuruyor. Küresel ısınmanın zararını Görmek istemiyorsanız Hemen işe başlayınız Tasarruf yapınız. Boşa ışık yakmayın Yananları Kapatın Küçükleri ve büyükleri uyarın Hayatımızı kurtarın. Bunu kendiniz için değil Tüm insanlık için yapın Birlikte ele ele verip Dünyayı kurtarın!!! Melda Nur ÇETİN İnci GERCİK İlkyaz ARABACI

11 Anket Kararı Biz, insanların iklim değişikliği hakkında bilgilerini ölçmek ve ona göre onları bilinçlendirmek için grup olarak bir anket uygulamaya karar verdik. Bunun için öncelikle okulumuz öğrencilerinden başlayarak bilgilerini ölçtük. Şimdi size bu anket sorularını sunalım. NOT: Anket sonuçlarımızı WinZip dosyasında bulabilirsiniz.

12 Sunum Öncesi

13 Sunum Sonrası

14 Sunum Öncesi Anket Yorumları
Sunum öncesinde, arkadaşlarımız bu konuyla ilgili bilgiye yeterince sahip olmadıklarını gördük. Ama biz bunu değiştireceğiz. Sunumuzu onlara göstererek onları bilgi sahibi yapacağız. İyi sonuçlar alacağımızdan hiç şüphemiz yok! Sunum Sonrası Anket Yorumları Sunum sonrasında, sunum öncesine göre bilgi ölçme sorularının cevaplarında fark görüldü. “Evet” cevapları artmıştı. Bunun sonucunda izleyenlerin sunumuzdan bilgilendiğini anlamış olduk. Kuruluşlarla işbirliği yapmakla ilgili olan sorularda da değişimler görmemiz bizi mutlu etti. Biz bunu grup olarak çocukların istekli bir şekilde dinlemesine bağlıyoruz.

15 Seminerimizden Resimler

16

17 Sizlere Önerilerimiz Şunlardır;
Musluklar açık kalmamalı, Diş fırçalarken, traş olurken suyu kapatın, Gereksiz yere sifon çekmeyin, Duş başlığınızı değiştirin, Su kaçaklarını engelleyin, Sifona plastik bir şişe yerleştirmek, Muslukları tamir ettirmek, Çamaşır makinesini ekonomik kullanın, Daha kısa duş alın, Tasarruflu ampul kullanın, Ağaç dikin, ağaçları koruyun…

18 Dergimiz Size proje adımlarımızda bahsettiğimiz dergi basımını gerçekleştirdik. 300 dergi bastırdık. Bununla okulumuzun dışındaki insanları da bilinçlendirmeyi düşündük. Eğer ortalama 4 kişilik aileler dergimizi okudular ise 1200 ulaşmış oluyoruz. Böylece daha çok insana ulaştık. Dergimizin bir sayfasını sizlerle paylaşmak istiyoruz. NOT: Dergimizin tümünü WinZip dosyasında bulabilirsiniz.

19 İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ Eylem Kardelen BAYAR
İklim nedir? İklim bir yerin uzun yıllar boyunca sahip olduğu hava durumudur. İklim değişikliği ise bu hava durumunun değişerek ısınmasıdır. Yani dünyanın sonudur. İlgisizce bakıldığında önemsiz görünen bu olay içine girildiğinde içinden tek başına bir türlü çıkılamayacak, kesin çözüm bulunamayacak bir olaydır. Bu olay bir an önce önlem alınamazsa bu son çok yakın! Ben de bu konuyla ilgilenmeden önce pek bilgi sahibi değildim ve pek önlem aldığım söylenemezdi.Tabii bu iklim değişikliğinin gerçek, gizli ve acı yüzünü görmeden önceydi. Artık önlem aldığımı iddia ediyorum. Ama şu da var ki iklim değişikliğine sadece ben karşı gelemem. Bu yüzden bununla topluca savaşalım… Eğer, şu an ben de neden bununla savaşmayayım derseniz işte başlamanın yolları; İlk önce kendinizi psikolojik olarak boşa yanan, boşa akan her şeyi kapatın. Bunları gören aile bireyleri de örnek alır ve bu olay yavaş yavaş komşular, mahalle, il, şehir ve belki de ülke olarak önlem alır. Tabi sizden başlayarak… Yapmanız gereken şunlar; 1- Sifona plastik bir şişe yer-leştirmek(bir yılda 2 ton su kurtarmak), 2- Muslukları tamir ettirmek(yılda en az bir ton su kurtarırsınız), 3- Çamaşır makinesini ekonomik kullanın(yılda dokuz ton su kurtarın), 4- Daha kısa duş alın (bir kişinin bile duşunu bir dk. azaltması 4,5 ton su kurtarır)… Not: Unutmayın ki bu sorun tüm dünyayı tetikliyor, çocuklar acı çekiyor, su savaşları bazı ülkeler başlayacak… Bu olayların olmaması için hep beraber el ele verelim. Eylem Kardelen BAYAR

20 Dergi satışından kazandığımız paraların bir kısmını (300 YTL) ağaçlandırma seferberliğine bağışladık. Böylece ülkemize 60 tane ağaç kazandırdık. Çünkü 1 ağaç ömrü boyunca 1 ton karbondioksit emer. Böylece atmosferin karbondioksitten arınmasına yardımcı olduk.

21 Bağış Makbuzumuz

22 İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nden bağışımız karşılığı aldığımız teşekkür belgesi

23 İş Birliği Daha da çok insana ulaşabilmek, onları iklim değişikliğine duyarlı kılmak için İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi ile iş birliği yaptık. Onlardan iklim değişikliğinin sebeplerini, sonuçlarını ve iklim değişikliğine karşı alınacak önlemleri içeren videomuzu çekmelerini ve yayınlamalarını istedik. İşte videomuz.

24

25

26 Projemiz hakkında medyada çıkan haber;
Bir sonraki slaytta ve aşağıdaki linkte projemizle ilgili basında çıkan haberden bir örnek bulunmaktadır. Medyada çıkan bu haber ve yaptığımız diğer çalışmalar neticesinde temel amacımız olan iklim değişiklilği ile ilgili daha fazla sayıda insanı bilinçlendirmeyi başardığımızı düşünüyoruz.

27 Küçüklerden Büyüklerine Çevre Dersi
Yaşam :01 Fethi Yılmaz İstanbul(İÜHA)-İlköğretim öğrencileri, küçük yaşlarına rağmen, insanlığın geleceğini tehdit eden küresel ısınmaya karşı büyükleri bilinçlendirmeye çalışıyorlar. Beyazıt Ford-Otosan İlköğretim Okulu 5-C sınıfı öğrencileri tarafından küresel ısınmaya karşı “Parlak Fikirli İklim Kurtarıcıları” grubu kuruldu. Öğrenciler, küresel ısınmanın oluşturacağı etkiler konusunda hazırladıkları görsel sunular ile çevrelerini ve okuldaki diğer arkadaşlarını küresel ısınmaya karşı çalışmaya çağırıyorlar.                                                ‘El ele verelim’ “El ele verelim, elveda kurak dünya diyelim” parolasıyla harekete geçen öğrenciler, küresel ısınmaya karşı yapılması gerekenleri içeren “İklim Değişikliği” adlı bir dergi de çıkardılar.  Hazırladıkları bu dergiyi 5 YTL karşılığında satarak, elde edecekleri parayı biriktirecek olan öğrenciler, bu parayı kendi adlarına ağaç dikilmek üzere İstanbul İl Çevre Müdürlüğü’ne vereceklerini açıkladılar.          Küresel ısınmaya karşı toplumun duyarsız olduğunu belirten öğrenciler, buna benzer çalışmaların desteklenmesini ve Türkiye geneline yayılmasını istiyorlar.                                     ‘Çocuklar her şeyin farkında’ Küresel ısınmaya karşı çalışmaları yürüten Öğretmen Nergis Gercik, çocukların dünyanın gelecekte ne gibi durumlarla karşı karşıya kalacağını bildiklerini vurgulayarak, “Onlar her şeyin farkında” dedi.  2007 Bilişimci Martı Proje Yarışması’na da katılan öğrenciler, proje konusu olarak küresel ısınmayı seçtiler ve projelerine ‘Elveda Kurak Dünya’ adını verdiler.                                                           ‘Bir kişi yılda 12 ton su kurtarabilir’ Küresel ısınmaya karşı ilk önlemlerin evlerde alınması gerektiğini söyleyen öğrenciler, çok basit değişikliklerle ve şehir şebeke suyunu daha dikkatli kullanarak, “küçük olduğunu sandığımız büyük değişiklikler yapabileceğimizi” vurguluyorlar. Diş fırçalarken ve tıraş olurken suyu kapalı tutmamız durumunda bir kişinin yılda 12 ton suyu kurtaracağını söyleyen öğrenciler, buna benzer birçok önlemi de hatırlatarak büyüklerine örnek oluyorlar.

28 Bizim Elimizde Kısa Film
Grupça toplanıp bir senaryo yazdık. Bu senaryoda gelecekte yaşanabilecek olayları ele aldık. Filmimizi sınıfta çektik. İklim değişikliğine karşı önlem almazsak bu film gerçeğe dönüşebilir. Şu an durum hala bizim elimizde. EL ELE VERELİM, ELVEDA KURAK DÜNYA DİYELİM!!!

29 BİZİM ELİMİZDE!!!


"BİLİŞİMCİ MARTILAR PROJESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları