Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇİN HALK CUMHURİYETİ EMİN ÖNDAĞ MAYIS-2011.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇİN HALK CUMHURİYETİ EMİN ÖNDAĞ MAYIS-2011."— Sunum transkripti:

1 ÇİN HALK CUMHURİYETİ EMİN ÖNDAĞ MAYIS-2011

2

3

4 “Let China sleep, for when it wakes, it will shake the world.” -Napoleon

5 "Böylesine hızlı büyüyen bir ülke, işadamları için bir fırsat ülkesidir."

6 TÜÇİAD KURULUŞ AMACIMIZ: TÜRKİYE VE ÇİN HALK CUMHURİYETİ DÜNYA EKONOMİK VE SİYASİ HAYATINDA HER GEÇEN GÜN DAHA ÖNEMLİ ROLE SAHİP OLMAKTADIR. İKİ ÜLKEDE PEK ÇOK ALANDA HIZLA BÜYÜMEKTE VE GELİŞMEKTEDİR. BÜYÜYEN TİCARET HACMİNE PARELEL OLARAK İŞ ADAMLARIMIZINDA EKONOMİK, SOSYAL VE KÜLTÜREL ALANDA İLİŞKİLERİ GELİŞMELİDİR. TÜÇİAD TÜRK VE ÇİN HALK CUMHURİYETİ STRATEJİK ORTAKLIĞINA VE PARTNERLİĞİNE KATKI SAĞLAMAK AMACIYLA KURULMUŞTUR. HER ALANDA İKİLİ İLETİŞİM VE İLİŞKİYİ GELİŞTİRMEYİ AMAÇLAR. BU AMAÇLARA ULAŞMAK İÇİN; DİPLOMATİK, KURUMSAL, İŞ ÇEVRELERİ VE İŞ ADAMLARI İLE İŞ BİRLİĞİ YAPAR.

7 FELSEFEMİZ İKİ ÜLKE HALKLARINA;
KÜLTÜREL, EKONOMİK VE SOSYAL KATKI SAĞLAMAKTIR.

8 STRATEJİ HALKLARA ULAŞMAKTIR. KAMU, SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI,
BASIN YAYIN ORGANLARI, İNTERNET VE YÜZ-YÜZE İLETİŞİM KURULARAK, HALKLARA ULAŞMAKTIR.

9 TÜÇİAD IN VİZYONU TÜRK VE ÇİN HALK CUMHURİYETİ İŞ ADAMLARI ARASINDA İLETİŞİMİ KURARAK, SORUNSUZ VE GELİŞEN İŞ BİRLİĞİ SAĞLAMAK.

10 TÜÇİAD ÜYE PROFİLİ ÇİN HALK CUMHURİYETİNDE İŞ YAPAN TÜRK İŞ ADAMLARI
ÇİN HALK CUMHURİYETİNDE İŞ YAPMAK İSTEYEN VE TİCARET YAPMAK İSTEYEN İŞ ADAMLARI TÜRKİYEDE İŞ YAPAN VE YAPMAK İSTEYEN ÇİN HALK CUMHURİYETİ TEMSİLCİ VE İŞ ADAMLARI (MİSAFİR)

11 İLGİ ALANLARINDAN ANA BAŞLIKLAR
Tarım Toplumlar & İnsan Yerleşimleri Mücadele ve Gelişim Eğitim Enerji Çevre Finans ve Finansal Sektör Gelişimi Toplum bilimi Yönetim Sağlık, Beslenme ve Nüfus Sanayi Bilgi ve Haberleşme Teknolojileri Ekonomik ve Finans Altyapıları Uluslararası Ticaret & Ekonomi Kültür , sanat Hukuk ve Gelişim Makroekonomik ve Ekonomik Gelişim Yoksulluğun Azaltılması Özel Sektör Gelişimi Kamu Sektörü Gelişimi Kırsal Gelişim Bilim Teknik Gelişimleri Sosyal Gelişim Sosyal Korumalar ve İşçi Hakları Ulaşım Kentsel Gelişim Su Kaynakları

12 Çin medeniyeti, yaklaşık 5 bin yıllık yazılı tarihi ile dünyanın en eski medeniyetlerindendir.
Zhōngguó sözcüğü Çincede, Merkez Ülke anlamına gelir. Çince dünyanın en eski sürekli kullanılan yazılı dilidir. İnsanlık tarihinin en önemli buluşlarından kâğıt, pusula, barut ve matbaa, Antik Çin medeniyetine aittir. Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC), çoğunlukla sadece Çin olarak anılır ve Doğu Asya'daki anakara Çin topraklarını, Hong Kong ve Macau'yu kapsar.

13 Çin Genel Rakamlar 2000 2001 2008 2009 China
2000 2001 2008 2009 China GNI per capita, PPP (current international $) 2,340.0 2,560.0 6,280.0 6,890.0 Population, total (in millions) 1,262.6 1,271.9 1,324.7 1,331.5 GDP (current US$) (in millions) 1,198,480.3 1,324,804.8 4,521,826.9 4,985,461.2 GDP growth (annual %) 8,4 8,3 9,6 9,1 Life expectancy at birth, total (years) 71.3 71.6 73.1

14 Çin ile Türkiye arasındaki İşbirliği İki Ülke Halkının Yararına Olacaktır
1- Enerji ve altyapı. Türkiye’nin enerji ve altyapı alanlarında 300 milyardan fazla yatırım talebi varken Çin’in 2 trilyon dolardan fazla döviz rezervi vardır. 2- Maliye. Bugün her iki taraftan daha da çok kurum ve kuruluş diğer ülkede şube açmak arzusundadır. 3-Sosyal ve kültürel ilişkiler. Çin-Türk ilişkilerinin gelişmesiyle her geçen gün daha çok Türk insanı Çin ve Çin kültürü ile ilgilenmeye başlamıştır. (ODTÜ’de ilk Konfüçyüs Koleji’nin kurulmasıyla, Boğaziçi Üniversitesi ve Türkiye’nin diğer üniversiteleri de kendi bünyelerinde Konfüçyüs Kolejlerinin açılması konusuna büyük ilgi göstermeye başlamıştır). 4- Dünyanın 17. ekonomik gücü ve G20 üyesi olarak Türkiye küresel mali krizin üstesinden gelinmesinde ve uluslararası mali sistemin yeniden düzenlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır.

15 Toprak Yüzölçümü       Çin Halk Cumhuriyeti... Kısa adıyla Çin... Asya kıtasının doğusunda ve Pasifik Okyanusu’nun batı kıyısında bulunuyor. Çin, yaklaşık 9.6 milyon kilometrekarelik yüzölçümüyle Asya’nın en büyük ülkesi; dünyanın ise Rusya ve Kanada’dan sonraki üçüncü büyük ülkesidir.

16 Vatandaşların geliri ve tüketimi
2003 yılında Çin vatandaşlarının yaşam koşulları devamlı olarak iyileştirildi. Kentlilerin kişi başına düşen geliri ise her yıl ortalama yüzde 6.7 artarak 343 yuandan 7703 yuana yükseldi. Şu anda Çin’de günlük kullanım malları ve gıda sıkıntısı yaşanmıyor.

17 Çince öğrenimi Günümüzde Çin’deki 300’den fazla yüksek okul yabancı öğrencilere Çince öğrenimi veriyor. Yabancı öğrenciler kendi durumlarına göre bu okullarla doğrudan temas kurabilir. Şu an Çin’de okuyan yabancı öğrencilerin yüzde 60’tan fazlası Çince öğreniyorlar.

18 Çin’deki etnik gruplar şunlardır:
Han, Moğol, Hui, Zang, Uygur, Miao, Yi, Zhuang, Buyi, Kore, Man, Tong, Yao, Bai, Tujia, Hani, Kazak, Dai, Li, Lisu, Wa, She, Gaoshan, Lahu, Shui, Dongxiang, Naxi, Jingpo, Kırgız, Tu, Dawo’er, Mulao, Qiang, Bulang, Sala, Maonan, Gelao, Xibo, Achang, Pumi, Tacik, Nu, Özbek, Rus, Ewenke, De’ang, Bao’an, Yugu, Jing, Tatar, Dulong, Elunchun, Heze, Menba, Luoba, Jinuo. Han etnik grubu ülke nüfusunun yüzde 92’sini, azınlık etnik grupların nüfusu da yüzde 8’ini oluşturuyor. Han etnik grubu dışındaki 55 etnik grup, nüfuslarının Hanlara göre çok az olmasından dolayı “azınlık etnik gruplar” olarak nitelendiriliyor. Azınlık etnik gruplar esas olarak, Çin’in kuzeybatı, güneybatı ve kuzeydoğu kesimlerinde yaşıyorlar.

19 Çin’deki din yapısı  Çin, birçok dinin bir arada bulunduğu bir ülkedir. Çinliler esas olarak Budizm, Daoizm, İslamiyet, Katoliklik ve Hıristiyanlığa inanırlar.   İstatistiklere göre, Çin’de çeşitli dinlere inananların sayısı 100 milyonu aştı. Dini faaliyetlerin yapıldığı yerlerin sayısı 85 bin civarındadır. Din adamlarının sayısı yaklaşık 300 bindir. Çin’de 3000’den fazla dini topluluk ve 74 din okulu bulunuyor.   Çin’in ulusal düzeydeki dini toplulukları arasında Çin Budizm Derneği, Çin Daoizm Derneği, Çin İslamiyet Derneği, Çin Yurtsever Katoliklik Derneği, Çin Yurtsever Hıristiyanlık Hareketi Komitesi ve Çin Hıristiyanlık Derneği yer alıyor. Dini topluluklar kendileri tarafından saptanan tüzüklere göre liderlerini ve lider organlarını seçerler, dini işleri yürütürler; gerekli olduğunda dini okullar kurarlar, dini kitaplar yayınlarlar ve hayır işleri düzenlerler.

20 Siyasi yapı Çin Halk Cumhuriyeti, işçi sınıfının liderliğinde ve işçi-köylü ittifakı temelindeki halkın demokratik yönetiminde bir sosyalist devlettir. Sosyalizm, Çin Halk Cumhuriyeti’nin temel sistemidir.   Çin Anayasası:   Bir devletin temel yasası olan anayasada, o ülkenin toplumsal sistemi ve devlet yapısını belirleyen temel ilkeler, devlet organlarının örgütleniş ve faaliyetlerini düzenleyen ilkeler ve vatandaşlarının temel hak ve yükümlülükleri yer alır. Bazı ülkelerin anayasalarında milli bayrak, milli marş, milli amblem, başkent ve iktidar sınıfının önemli gördüğü diğer yönetim usulleri de belirleniyor, anayasa devletin her alanını kapsıyor. Devletin en yüksek yasası niteliğindeki anayasa, o ülkenin diğer yasalarının hazırlanışının temelini oluşturuyor ve o ülkedeki hiçbir yasa ve yönetmelik anayasaya aykırı olamıyor.

21 Çin mutfağına genel bakış
        Çin mutfağında birçok yöresel yemek vardır. Bunlar arasında Lu, Chuan, Yue, Min, Su, Zhe, Xiang ve Hui olmak üzere “Çin’in 8 yöresel mutfağı” temsil özellikleri en fazla yemeklere sahiptir.      Bir mutfak çeşidinin oluşumu, onun uzun tarihi, özgün pişirme tarzı, coğrafi durumu, iklimi ve yörenin doğal kaynaklarına bağlıdır.         Bir benzetme yapmak gerekirse, “Çin’in 8 yöresel mutfağı”ndan Su ve Zhe mutfakları, Yangze Irmağı’nın güneyindeki güzel kızları; Lu ve Hui mutfakları Çin’in kuzeyindeki güçlü erkekleri; Yue ve Min mutfakları yakışıklı gençleri; Chuan ve Xiang mutfakları ise aydın kişileri temsil eder.

22 Geleneksel Çin tıbbının temel gelişimi
      Geleneksel Çin tıbbı uzun süreli tedavilerde ve yaşamsal deneyimlerle sürekli sentez ve analiz yoluyla gitgide oluşan özel bir kuramsal tarza sahip tıp sistemidir.   Geleneksel Çin tıbbı, Çin’de yaşayan çeşitli toplumların, tıp sistemlerinin ortak adı olarak nitelendirilir. Geleneksel Çin tıbbına, Han, Tibet, Moğol ve Uygur gibi etnik toplulukların tıp sistemleri dahildir. Çin’de Hanların en kalabalık nüfusa ve en eski özgün yazıya sahip olması nedeniyle, Hanlıların tıp sistemi, Çin’de ve dünyada büyük etki yarattı. 19. yüzyılda, Batı tıbbının Çin’e girerek yaygınlaşmasından sonra, Batı ve Çin tıpları arasında meydana gelen değişikliklerden dolayı Han tıp sistemi, geleneksel Çin tıbbına dahil oldu.

23 Türkiye'de Çin Yılı, 2013 yılı !!
   Çin ile Türkiye arasındaki dostça temaslar uzun geçmişe dayanıyor. İki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana geçen 39 yıl içinde ikili ilişkiler hızla gelişti. Özellikle son yıllarda iki ülke arasında üst düzey karşılıklı ziyaretler gerçekleştirildi, karşılıklı siyasi güven giderek güçlendirildi. 2011 yılında Çin ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 40'ıncı yıldönümü kutlanacak. Türkiye'de Çin Yılı, 2013 yılı !!

24 Sektör Yapısının Temeli
Tarım, sanayi ve hizmetler gibi üç sektör arasındaki oransal ilişkileri ve diğer sektörler arasındaki oransal ilişkiler Çin’deki sektörel yapının temel durumunu gösteriyor. 50 yılı aşkın süredir, Çin’in üç temel sektörü arasındaki oransal ilişkilerde büyük değişiklikler meydana geldi. 1950’li yılların başlarından 2002 yılına kadar Çin’de tarım oranı yüzde 45.4’ten 14.5’e indi; sanayi oranı yüzde 34.4’ten 51.8’e yükseldi; hizmet sektörünün oranı da yüzde 20.2’den 33.7’ye yükseldi.

25 Ekonomik ve Teknolojik Kalkınma Bölgeleri
  Ekonomik ve teknolojik kalkınma bölgesi Çin’in dışa açılan bölgelerinin bir kısmını oluşturdu. 1988 yılında Çin Devlet Konseyi ilk kez olarak dışa açılan 14 sahil kentinde devlet düzeyindeki ekonomik ve teknolojik kalkınma bölgelerinin kurulmasını onayladı. Bu 14 kent şunlardır: Dalian, Qinhuandao, Tianjin, Yantai, Qingdao, Lianyungan, Nantong, Minhang, Hongqiao, Caohejing, Ningbo, Fuzhou, Guangzhou ve Zhanjiang.

26 İthalat ve ihracat Şimdi dünyada 220’den fazla ülke ve bölge Çin ile ticaret bağlantısı kurdu. Japonya, ABD, AB, Hong Kong Özel İdari Bölgesi, Kore Cumhuriyeti, Taiwan eyaleti, Avustralya, Rusya ve Kanada, Çin’in en büyük 10 ticaret ortağı oldular.

27 Maden Kaynakları      Çin, zengin maden kaynaklarına sahip bir ülkedir. Şu ana değin keşfedilen maden kaynakları dünya’nın toplam miktarının yüzde 12’ni oluşturuyor ve dünyada üçüncü sırada yer alıyor. Ancak Çin’deki kişi başına düşen maden miktarı nispeten azdır. Çinlilerin kişi başına düşen maden miktarı, dünya ortalamasının yalnızca yüzde 58’ine eşittir ve dünyada 53. sırada yer almaktadır. Şimdiye kadar toplam 171 çeşit maden bulunmuştur. Bu arada rezervlerin araştırılmış olduğu maden çeşitleri 158’e ulaşmıştır (enerji kaynağı olan madenler 10 çeşit, siyah metaller 5 çeşit, demirsiz metal madenler 41 çeşit, değerli metaller 8 çeşit, madenî olmayan ametallar 91 çeşit). Çin, dünyada maden kaynaklarının zengin, maden çeşitlerinin fazla olduğu az sayıda ülkeden biridir. Araştırılmış olan rezervlere göre Çin’deki 45 çeşit önemli madenden 25’i dünyada üçüncü sırada yer alıyor.Bununla birlikte Çin’deki alçı, vanadyum, titanyum, tantal, volfram, granit, antimon da dahil olmak üzere 12 çeşit maden dünyada birinci sırada yer almaktadır. Kömür kaynakları:Çin’in kömür rezervleri dünyada 1. sırada yer almaktadır. Şimdiye kadar Çin’de araştırılmış olan kömür rezervleri 1 trilyon tondur ve esas olarak kuzey Çin ve kuzeybatı bölgesinde bulunmaktadır. Shanxi, Shanxi ve İç Moğolistan gibi eyalet ve bölgelerdeki kömür rezervleri en zengin olanlarıdır. Petrol ve doğal gaz kaynakları: Esas olarak kuzeybatı bölgesinde ve kuzeydoğu, kuzey Çin ve güneydoğu sahilindeki kıta sahanlığında bulunmaktadır yılının sonuna kadar Çin’de 509 petrol ve 163 doğal gaz havzası bulundu. Araştırılmış olan petrol rezervleri milyon ton, doğal gaz rezervleri ise 1 trilyon 950 milyar metreküpe ulaştı. Petrol rezervleri dünyada 9., doğal gaz rezervleri 20. sırada yer almaktadır. Siyah metallar:Rezervleri araştırılmış olan metallar arasında demir, manganez, vanadyum, titanyum bulunuyor. Bu arada demir, yaklaşık 50 milyar tona ulaşmış durumda. Demir rezervleri esas olarak Liaoning, Hebei, Shanxi ve Sichuan eyaletlerinde bulunmaktadır. Demirsiz metallar:Dünyada keşfedilen demirsiz metallerin tümü Çin’de bulunuyor. Nadir toprak elementleri rezervi dünyanınkinin yaklaşık yüzde 80’ini, antimon rezervi yüzde 40’ını oluşturuyor. Bu oran, dünya toplamının 4 katına eşittir.

28 Yatırım politikası   Çin dünyada en fazla yabancı sermaye çeken ülkelerden biridir. Dünya ekonomisinin durgunluk yaşadığı ve uluslararası yatırımın büyük ölçüde azaldığı bir dönemde Çin’in yabancı sermayeden yararlanma konusundaki bu büyük başarısının kaynağı, Çin’in uyguladığı imtiyazlı ve gerçekçi yatırım politikasıdır. 2003 yılının sonuna kadar 170’den fazla ülke ve bölgeden gelen yabancı işadamları Çin’de yatırım yaptı. Çin’deki yabancı sermayeli işletmelerin sayısı 400 bini aştı. Dünya sıralamasında ilk 500 sırada yer alan büyük çokuluslu şirketlerin hepsi Çin’e yatırım yaptılar. Çin dünyadaki yatırımcılar ve finans çevreleri tarafından yatırım ortamı en iyi olan ülke olarak değerlendirildi.

29 Çin seyahati için vize alma noktaları
       Çin’e seyahat etmek isteyenler öncelikle Çin vizesi almak zorundadırlar. Yabancı turistlerin Çin’e seyahat etmek için bulundukları ülkedeki Çin büyükelçiliğine turist vizesi için başvuru yapmaları gerekmektedir. 9 kişiyi aşan yabancı turistler grup halinde Çin büyükelçiliğinden grup turist vizesi alabilir. Shenzhen, Zhuhai ve Xiamen gibi Çin’in özel ekonomik bölgesine gitmek isteyen yabancılar, söz konusu bölgelerdeki ikamet kuruluşuna doğrudan “Özel bölge turist vizesi” için başvuru yaparlar. Hainan eyaletine seyahat etmek isteyenler geçici olarak Haikou veya Sanya kentlerinde giriş vizesi için başvuru yaparlar ve en fazla 15 günlük turist vizesi alırlar. Shenzhen özel idari bölgesinde seyahat etmek isteyen Hong Kong’daki yabancılar, 72 saat vizesiz olarak Shenzhen’de seyahat edebilirler. Turist vizesi alan yabancılar gümrük kontrol çalışmalarını tamamlayınca yalnız yabancılara izin verilen veya belirlenen gümrükten geçebilirler.   Yabancılar geçerli pasaport ve turist vizesi ile yabancılara açık bölgelerde seyahat edebilirler. Çin hükümeti yabancıların meşru haklarını korur. Turist vizesi ile Çin’de seyahat eden yabancıların Çin’de çalışmaları, dini propaganda ile izinsiz röportaj yapmaları yasaktır. Bununla beraber Çin topraklarında bulundukları süre içerisinde Çin yasalarına ve adetlerine uymaları gerekir.

30

31 LİNKLER

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50

51

52 TEŞEKKÜRLER EMİN ÖNDAĞ


"ÇİN HALK CUMHURİYETİ EMİN ÖNDAĞ MAYIS-2011." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları