Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ESTONYA.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ESTONYA."— Sunum transkripti:

1 ESTONYA

2

3 ESTONYA’NIN DÜNYA’DAKİ KONUMU

4 Estonya Cumhuriyeti, Kuzey Avrupa 'da bulunan bir Baltık devletidir.
Batısında ve kuzeyinde Finlandiya Körfezi, doğusunda Rusya Federasyonu ve güneyinde ise Letonya Cumhuriyeti ile sınırları vardır.

5 BAYRAĞI

6 ARMASI

7 Resmi İsmi: EESTİ VABARİİK
Başkent:TALLİNN Bağımsızlık günü: 20 AĞUSTOS 1991 Yönetim:PARLAMENTER CUMHURİYET Nüfus: (2010) Yüzölçümü:45,228 km2 Resmi Dil:ESTONCA Para Birimi: EURO

8

9 TALLİNN

10 FİZİKİ COĞRAFYA ÖZELLİKLERİ
Estonya Baltık Denizi'nin doğu kıyılarında, rakımı 50 metre olan bir alandadır. Çoğunluğu kireç taşı ile kaplı ülkenin %47'sı ormanlardan oluşur. Denize, çoğunlukla bataklık olan, kilometre kıyısı vardır. Ülke topraklarını sulayan akarsuların büyük bir kısmı kuzeye doğru akarak Finlandiya Körfezi’ne dökülür.

11 Estonya çoğunluğu çok küçük olan 1.400 tane göle sahiptir.
Bunlardan en büyüğü km² olan Peipsi Gölü 'dür. Çam , köknar,huş ve kavaktan meydana gelen ormanlar ise ülke topraklarının üçte birini kapsar.

12 Estonya topraklarında geçmişteki buzulların tesiri yaygın olarak görülür . Güney kesimleri buzul tepelerle kaplıdır. Ülke topraklarının kuzeyinde ise buzullardan arta kalan tortulardan meydana gelmiş dar ve uzun yükseltiler yer alır. Estonya'nın iklimi ise ılımandır. Ortalama sıcaklık yazın 17°C, kışın -5°C civarında seyreder.

13

14 Atlas Okyanusu’nun kuzeyinde esen siklonlar kışın sıcak , yazın serin hava kütleleri taşır.
Yıllık yağış miktarı mm arasında değişir. Ülkede 1.500'e yakın ada vardır ve bunlardan Saaremaa ve Hiiumaa en büyük olanlarıdır.

15 Saaremaa Adası Başkent : Kuressaare
Tüm adanın 'den fazla nüfusu vardır. Estonya’nın en büyük adasıdır. Riga Körfezi ve Baltık denizi ile çevrilidir. Yarımada SÖRVE(adanın güney kısmı) Ada da ormanlık araziler geniş yer kaplar. Adanın simgelerinden birisi ARDIÇ ağacıdır.

16

17

18 HİİUMAA ADASI Estonya ‘nın ikinci büyük adasıdır.
En büyük şehri KARDLA ’ dır. Yüzölçümü: 989 km ² Nüfusu ise 9 bin civarında olan bir Baltık denizi adasıdır.

19 TARİHİ Estonlar, binlerce yıl önce Urallardan bulundukları bölgeye göç etmişlerdir. Konuştukları dil Ural Altay Dil Ailesi'nin Fin-Ugor dilleri grubundandır. Finliler ve Macarlarla tarihi yakınlıkları vardır. Estonya; tarihin değişik dönemlerinde Danimarka, İsveç, Polonya ve Rusya egemenliği altına girmiştir. Estonya kelimesinin bölgenin Baltık denizinin doğusu olması nedeniyle doğuda yaşayanlar manasında Eastern'den türediği söylenir.

20 Çarlık Rusya’sının devrilmesiyle Estonya, 24 Şubat 1918'de bağımsızlığını ilân etmiştir tarihinde Estonya Sovyetler Birliği'ne katılmıştır. arası Nazi işgali dışında 1991'e kadar Sovyet egemenliğinde kalan bir ülkedir. Sovyetler Birliği'nin en zengin cumhuriyetlerinden biriydi. Sovyetler Birliği'nden ilk ayrılan ülkedir.1991 yılında bağımsızlığını tekrar ilan etmiştir.

21 Ülke, 29 Mart 2004'te NATO'ya, 1 Mayıs 2004 tarihinde ise Avrupa Birliği'ne katılmıştır.
Avrupa Birliği’ne dördüncü genişleme dalgasında katılan ülkelerden birisidir.

22 ÜLKE’NİN BÖLGELERİ

23 BEŞERİ COĞRAFYA ÖZELLİKLERİ
Ekonomisi sanayiye dayalıdır. Tarım da ekonomiye önemli katkıda bulunur. Toprakları tarıma elverişli olmadığından bitki üretiminin yaklaşık yarısı hayvan için yetiştirilen otlardır. Hayvancılık gelişmiş olup, daha çok sığır ve domuz beslenir. Ülke sanayinde petrol ve petrol ürünleri önemli yer tutar. Şeyl petrolü işleme sanayi, sentetik gaz üretiminin yanı sıra sanayi için gerekli termal elektrik enerjisi üretimi açısından da önemlidir. Petrole dayalı kimya sanayi benzin, yapıştırıcı maddeler, reçine formaldehit ve deterjan gibi ürünleri içine alır.

24 ŞEYL

25 Başlıca orman ürünleri kontrplak, kibrit, kağıt, kağıt hamuru ve mobilyadır.
Estonya ekonomisi hızla gelişen, birçok Finlandiya menşeli firmanın yatırım yaptığı bir yapıdadır. Estonya ekonomisi özellikle Bilişim Teknolojisi alanında güçlüdür. Kişi başına düşen gayri safi milli hasılası Amerikan Doları ile Baltık Ülkeleri arasında en yüksek olanıdır.

26 ESTONYA ‘NIN GURURU SKYPE

27 Madenler Madenler: En önemli maden kaynağı petroldür.
Petrol devlet tarafından çıkarılır ve işletilir. Önemli miktarda bulunan turba rezervlerinin yanında yüksek kaliteli fosforit, kireçtaşı, dolomit, marn ve kil yatakları da vardır.

28 Nüfusun Dağılışı Estonya nüfûsunun % 65’ini Estler, % 28’ini Ruslar, % 3’ünü Ukraynalılar meydana getirir. Nüfûsun büyük bölümü sanayinin ileri olduğu kuzey kesiminde toplanmıştır. Etnik gruplar: Estonya% 68.7, Rusya% 25.6, Ukrayna% 2.1, Belarus% 1.2, Fin% 0.8, diğer% 1.6 (2008 nüfus sayımı)

29 Dini İnançların Dağılışı
 % 13,6 Estonya Evancelikal Lüterci Kilisesi  % 12,8 Ortodoks Kilisesi yaklaşık Babtist yaklaşık Roman-Katolik yaklaşık Yahudi yaklaşık Müslüman Ülkede az sayıda Protestan ve Pagan da mevcuttur.

30 Ülkenin Yaş Ortalaması
0-14 yaş:% yaş:% yaş:% yaş:% yaş ve üzeri:% 18

31 Türkiye - Estonya İlişkileri

32 Diplomatik ilişkileri 1 Aralık 1924 tarihinde imzalanan Dostluk Anlaşması ile kurulmuştur.
Ülkemizin Tallinn’de yerleşik ilk Büyükelçiliği 1935 yılında açılmıştır. Türkiye,Estonya’nın NATO üyeliğine destek vermiştir. Estonya’nın 1944 ‘te SSCB tarafından ilhakı ülkemiz tarafından tanınmamıştır. Estonya'nın Türkiye'de üç tane fahri konsolosluğu bulunmaktadır.

33 Estonya’ya İhracatta Başlıca Maddeler:Elektrikli makine ve cihazlar,giyim eşyası ve aksesuarları,nükleer reaktörler,kazan ,makine ve cihazları demir ve çelikten eşyalar… Estonya’dan İthalatda Başlıca Maddeler:Demir ve Çelik,plastik ve plastikten mamul eşyalar,boya,macun,cam eşyalar…

34 Önemli Şehirleri TALLİNN(başkent) TARTU NARVA KOHTLA-JARVE PARNU

35 TARTU ŞEHRİ

36 TARTU ÜNİVERSİTESİ

37 NATİONAL PARKS OF ESTONİA

38 NARVA ŞEHRİ

39 PARNU ŞEHRİ

40 TALLİNN ŞEHRİ

41

42 HAZIRLAYAN: BEYTULLAH EŞME COĞRAFYA N.Ö.


"ESTONYA." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları