Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GRİP DEYİP GEÇMEYİN.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GRİP DEYİP GEÇMEYİN."— Sunum transkripti:

1 GRİP DEYİP GEÇMEYİN

2 GRİBE SAVAŞ AÇABİLİRSİNİZ
Grip, aniden başlayan bulgular ile kendini gösterir. Kişi kendini çok iyi hissederken bir anda hastalanır. Grip belirtilerini sıralarsak: * 39 derece civarında ateş * Baş ağrısı * Vücutta genel ağrı (özellikle sırt, kol, bacaklarda ) * Birden başlayan ve 2-3 hafta süren yorgunluk * Genellikle kuru öksürük * Bazen burun tıkanıklığı, hapşırma ve boğaz ağrısı * Üşüme, titreme, terleme * İştah kaybı Grip virüsünün vücuda girmesi ile başlayan bulgular genellikle 7-10 günde iyileşme ile sonuçlansa da, bazen sinüzit, bronşit veya zatürre gibi bazı ciddi enfeksiyonlara yol açabilirler. Bu nedenle gripten korunma çok önemlidir. Özellikle grip salgınlarının yaygın olduğu sonbahar ve kış aylarında alacağınız basit önlemler ile gripten korunabilirsiniz:

3 * Düzenli spor yapın Sağlıklı yaşamın bir parçası olan spor, gripten korunmak için de çok önemlidir. Yetişkin biri için haftada 3 gün, günde 1 saat olmak üzere spor yapılması faydalıdır. * Stresten uzak durmaya çalışın Stres, vücut direncini azaltarak hastalıklara davetiye çıkaran en önemli etkenlerdendir. Bu nedenle, çeşitli yollar ile stresten uzaklaşmak sağlıklı kalmayı da beraberinde getirecektir. * Sigara içmeyin Sigara da aynı stres gibi vücut direncini azaltır. Ayrıca virüs yüklü damlacıklar, sigara içilen ortamlarda, dumana yapıştıkları için hastalık yapıcı özellikleri artar.

4 * KALABALIK YERLERDE KENDİNİZİ KORUMAYA ÇALIŞIN Toplu taşıtlar, sinema, tiyatro gibi kalabalık yerlerde grip olan bir kişinin aksırması ile virüsler büyük bir hızla (160 km/saat160 km/saat ) hareket ederek 3- 4 metre uzağa yayılabilir. Bu nedenle özellikle bu tür yerlerde havalandırmanın iyi olmasına dikkat etmek, temizliğe özen göstermek gibi basit tedbirler ile gripten korunabilirsiniz. AŞIRI * SICAK ORTAMLARDAN KAÇININ Özellikle kış mevsiminde daha çok kapalı ve sıcak ortamlarda bulunmak , solunum mukoza hücre zarlarının kurumasına neden olacağından virüslerin vücuda girişini kolaylaştırabilir. * DÜZENLİ UYUYUN Bir gece uykusuz kalındığında, virüslere karşı savaşan vücut hücreleri yarı yarıya azalmaktadır. DENGELİ BESLENİN Vücudun ihtiyacı olan protein, karbonhidrat, yağ ve vitaminler yeterli olarak alınmazsa, vücut direnci düşer ve solunum organları mukoza hücreleri de bu durumdan etkilenir. * YETERLİ MİKTARDA SU İÇİN Solunum mukoza hücrelerinin nemli olması, virüs taşıyan damlacıkların etkisine karşı direnci sağlar. Bu nedenle özellikle su içme ihtiyacının azaldığı kış mevsimi de dahil olmak üzere, her dönemde günde bardak su içilmesi faydalıdır.

5 GRİP OLUNCA NELER YAPILMALI?
* Her şeyden önce istirahat, mümkünse yatak istirahatı önemlidir. * Hastalık süresince sıvı alımı çok önemlidir. Bu nedenle su, meyve suyu ve kafeinsiz içecekler tavsiye edilir. Yeteri kadar sıvı alınması sinüslerdeki ve göğsünüzdeki ifrazatın daha az birikmesine ve vücuttan daha kolay temizlenmesine yardım eder. * Ayrıca suda eritilerek hazırlanan anti-gribal ilaçlar sıvı alımını arttırdığı ve hızlı etki gösterdiği için kullanmaya uygundur. * Hastalık dönemlerinde beslenmeye dikkat etmeli, iştahsızlık varsa enerji ihtiyacını gidermek için karbonhidrattan zengin diyet uygulanmalıdır. * Yatarken başın yukarıda tutulması (2 ya da daha fazla sayıda yastık ile yatmak) geniz akıntısının vereceği rahatsızlığı azaltacaktır. * Bulunulan ortamın uygun ısıda olmasına ve iyi havalandırılmasına dikkat edilmeli, havanın kuruması engellenmeli, nemli olması sağlanmalıdır. * Yakınmalar düzeldiğinde hemen normal aktiviteye dönülmemeli, tam bir iyileşme için bir süre daha dinlenmeye devam edilmelidir. * Antibiyotik türü ilaçlar, viral bir enfeksiyon olan gribin üzerine bakteriyel bir başka enfeksiyon eklendiğinde ancak bir hekimin önerisi ile kullanılabilir. Antibiyotiklerin yanlış kullanımı istenmeyen sonuçları beraberinde getirebilir. * Grip sırasında ASA (aspirin) kullanılmamalıdır. Özellikle çocuklarda bu konu çok önemlidir. Kekik: Bir çay kaşığı dolusu kekik, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Gün boyunca iki bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan yudumlanır.

6 Bitkilerle sağlıklı olun
Grip için bulunması gereken şifalı bitkiler şunlardır: Melek otu, sarmısak, ıhlamur, limon, kekik, üzerlik tohumu, kayın yaprağı, menekşe. Bu bitkiler şu şekilde hazırlanır. Dövülmüş sarmısak, melek otu ile birlikte suda pişirilir. Süzüldükten sonra elde edilen sıvı şekerle tatlandıılarak şurup kıvamına gelinceye kadar karıştırılır. Hazırlanan bu şuruptan tedavi süresince günde üç fincan içilir. İnce ince kıyılan limon, ıhlamurla birlikte kaynatılır. Süzülerek elde edilen karışımdan tedavi süresince günde dört-beş çay bardağı içilir. Üzerlik tohumu sıcak suda demlenir. Süzülerek elde edilen sıvı dinlendirildikten sonra buruna bir kaç damla çekilir. Kayın ağacı yaprağı, menekşe ve kekik birlikte demlenir. Süzüldükten sonra elde edilen karışımdan günde üç-dört fincan sıcak olarak içilir. IHLAMUR HER DERDE DEVA Soğuk kış günlerinde sıkça tüketilen ve birçok hastalığa iyi geldiği bilinen ıhlamur, gribal enfeksiyonların tedavisinde de etkilidir. Türkiye'de bolca yetişen ıhlamur, özellikle kış aylarının yaklaşmasıyla artan grip ve soğuk algınlığı rahatsızlıklarında ilaçlı tedaviye yardımcı olarak kullanılan şifalı bitkilerin başında gelir. Çiçek, yaprak, kabuk ve ağacından faydalanılan ıhlamur, birçok hastalığa iyi gelir. Kurutulmuş ıhlamur yapraklarının çiçekleriyle birlikte kaynatılarak hazırlanan hoş kokulu çay, limonla birlikte içildiğinde grip ve soğuk algınlığı daha kısa sürede atılmasını sağlamaktadır.

7 BAKTERİLERE DİKKAT EDİN
Antibiyotikler viral enfeksiyonlarda etkili değildir, bu nednele kullanılmasının bir yararı yoktur. Antibiyotiklere ancak bakterial komplikasyonlar (sinüzit, orta kulak iltihabı) geliştiği zaman ihtiyaç vardır. Ağrı kesiciler, ateş düşürücüler ve antihistaminikler şikayetlerin azalmasında yardımcı olur. Kış mevsiminde görülme sıklığı artan grip, yaşlılarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Akciğerde çoğalıp zatürreye yol açması ve başka mikroplara zemin hazırlaması nedeniyle grip, özellikle 65 yaş üstündekilerle, akciğer, kalp, böbrek, karaciğer ve şeker hastalığı olanlarda ve kanser tedavisi görenlerde ölümcül bile seyredebilir. Bu nedenle gripte yatak istirahatı, ateş düşürücü ilaç, bol sıvı, doğru beslenme ve virüsün çoğalmasını önleyen ilaçların alınması faydalıdır. Grip mevsimi geldiğinde toplu yerlerde az vakit geçirilmesi, el temizliğine dikkat edilmesi, aksıran ve hapşıranlarla öpüşülmemesi, iyi beslenilmesi ve hapşırmaya başlanıldığında maske takılması önemlidir.

8 GRİBE AŞILI ÇÖZÜM YOLU Gripten korunma yollarının başında en etkili yöntem olarak kullanılan aşılanma, hastalığa karşı büyük bir savunma sağlıyor Grip virüslerinin neden olduğu bir solunum sistemi hastalığı olan grip, alt ve üst solunum yollarını tutarak, genellikle ateş, baş ağrısı ve halsizlik gibi belirtilerle kendini gösterir. Bu hastalıkla, geçmişte çeşitli yollarla savaşılmasına rağmen gribin henüz tam anlamıyla tedavi edilmediği bilinen bir gerçektir. Halen gripten korunma yollarının başında ve en etkili yöntem olarak aşılanma gelir. Yakalandıktan sonra yapılabilecek pek az şey bulunması, hastalığın aşıyla önlenmesinin önemini arttırmaktadır. Son yıllarda, ülkemizde de grip aşısına karşı yoğun rağbet görülüyor. Ancak, ne yazık ki, bu uygulamaya başvuranların büyük bir çoğunluğu konuyla ilgili yeterli bilgiye sahip değiller. Her yıl tekrarlamak gerekir Grip aşısının bütün üst solunum yolu hastalıklarına karşı koruma sağlayacağı yanılgısı vardır. Oysa, solunum yolu enfeksiyonları, içinde gribin de bulunduğu geniş bir hastalık ailesidir. Pek çok kişi, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırık-aksırığın daha ön planda olduğu soğuk algınlığına da, yanlışlıkla 'grip' der. Tabii ki, grip aşısının bunlara bir faydası olamaz. "Aşı oldum ama yine de grip oldum" diyenlerin çoğu aslında gribe değil, soğuk algınlığına yakalanmışlardır. Grip aşısının koruyucu etkisi 1-2 hafta sonra başladığı için aşının en uygun zamanı hastalık belirtileri hissedilmeye başlandığı zaman değil, Ekim-Kasım aylarıdır. Gribe yol açan virüsler sıklıkla değişir. Grip aşıları da bu değişime göre her yıl görülmesi olası olan mikroplara göre hazırlanır. Bu nedenle her yıl tavsiye edilen aylarda aşıyı tekrarlamak en uygunudur. Ancak grip aşısının da diğer aşılar gibi yüzde 100 koruyuculuğu yoktur. Grip aşısı yapılırken, 65 yaş ve üstü, astım, diyabet, kalp, tansiyon hastaları ile bebeklerde, hekimler ayrıca dikkatli davranmalıdırlar.

9 Önerildiği durumlar * Kronik kalp ve akciğer hastalığı olan yetişkinler ve çocuklara (astımlı çocuklar da dahil) * Kronik metabolik hastalıklar (diyabet gibi) böbrek hastalığı, bağışıklık sisteminde yetersizlik, kan hastalıkları nedeniyle bir önceki yıl düzenli tedavi gören veya hastanede yatanlara, * Çocuklar ve gençlere (6 ay-18 yaş arası) * 65 yaş ve üzerindekilere * Toplu halde yaşayanlara * Risk grubundaki kişiler: doktor, hemşire, hastabakıcı, kreş ve huzur evi çalışanları. ALERJİSİ OLANLAR ÇOK DİKKATLİ OLMALI! Grip aşısı, yumurta veya grip aşısının birleşenlerine karşı allerjisi olanlara uygulanmamalıdır. Grip tedavisinde öncelikle istirahat çok önemlidir. C vitamini ve su tüketmenin yanında, piyasada antigribal olarak satılan ilaçlardan da yararlanılabilir. Bu ilaçların içinde hastanın ateşini düşürücü, kırgınlığı giderici, burun tıkanıklığını açıcı gibi bir takım etken maddeler bulunur. Anti-gribal ilaçların erken dönemde kullanımı hem gribin daha komplikasyonsuz ortadan kalkmasını, hem de daha kısa sürmesini sağlar. Ancak komplike olmuş bir gribal enfensiyon varsa mutlaka bir hekime danışmakta fayda vardır.

10 Hastalıkla mücadelede yapılması gerekenler
Bitki karışımı çayı: Nemli ve soğuk sonbaharda grip salgını kapıda beklediğinde, hastalığa karşı korunma önlemi olarak şubitki karışımının çayı içilmelidir: 100g mürver çiçeği, 5g öksürükotu (veya ebegümeci), 5g mayıs papatyası, 5g ıhlamur çiçeği, 10g ince kıyılmış hindiba kökü, 5g orman çileği yaprağı ve 15g sinirli ot yaprağı. Tüm bitkiler çok ince kıyılarak iyice harmanlanır. Yarım tatlı kaşığı bitki karışımı, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır, 5 dakika demlendikten sonra süzülür. Gün boyunca 3 bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan yudumlanır. İlk bardağın yarısı kahvaltıdan önce, öteki yarısı ise kahvaltıdan sonra yudumlanır. Öteki 2 bardak çay ise gün boyuna yayılarak içilir. İsveç Şurubu: Hastalığa karşı önlem olarak, yukarıda önerilen çayın her bardağına yarım tatlı kaşığı İsveç Şurubu karıştırılır. Ev reçetesi: dakikalık sıcak ayak banyoları alınır. Su dayanılabilecek kadar sıcak olmalı ve sürekli sıcak su eklenlelidir.

11


"GRİP DEYİP GEÇMEYİN." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları