Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Patricia Lambert Direktör: “Uluslararası Yasal Konsorsiyumu” Tütünsüz Çocuklar Kampanyası 21 Temmuz 2008 ULUSAL TÜTÜN FAALİYETLERİNİN KONTROLÜNDE ETKİNLİĞİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Patricia Lambert Direktör: “Uluslararası Yasal Konsorsiyumu” Tütünsüz Çocuklar Kampanyası 21 Temmuz 2008 ULUSAL TÜTÜN FAALİYETLERİNİN KONTROLÜNDE ETKİNLİĞİ."— Sunum transkripti:

1 Patricia Lambert Direktör: “Uluslararası Yasal Konsorsiyumu” Tütünsüz Çocuklar Kampanyası 21 Temmuz 2008 ULUSAL TÜTÜN FAALİYETLERİNİN KONTROLÜNDE ETKİNLİĞİ KORUMA

2 MİLLİ TÜTÜN KONTROL ETKİNLİKLERİ Koruma Etkin

3 SİHİRLİ DEĞNEK YOK 1.Politikalarınızı, Tütün Kontrolü Çerçeve anlaşması (FTCT) hükümlerine göre düzenleyin. 2.Siyasi görünümü bilinçli bir şekilde şekillendirin. 3.Rakibi her zaman tanıyın.

4 1. Uluslararası En İyi Uygulama 2000-2003 arası görüşülmüştür. Yürürlüğe Giriş: Şubat 2005 -Minimum gereksinim. -Bir insan hakları sorunu.

5 Amaç “Günümüzdeki ve gelecek nesilleri, tütün tüketiminin sağlık, ekonomi, toplum ve çevre üzerindeki yıkıcı sonuçlarından korumaktır.”

6 FCTC Hakkında Dünyadaki ilk kamu sağlığı anlaşmasıdır. En hızlı benimsenen uluslararası anlaşmadır. Bugün, 192 ülkeden 157’si anlaşmaya taraf haldedir. Dünya nüfusunun yaklaşık %90’ını korumaktadır.

7 Koruma Kapsamı

8 Hükümetler arası Pazarlık

9 Esas Önem Siyasi meşruiyete sahiptir. Uluslararası hukukun yaptırım gücüne sahiptir. Minimum standartları belirler.

10 Antlaşma 38 Maddeden oluşur. Esasa yönelik 22 hususa değinir. Bunların hepsi önemlidir, ancak…

11 Anlaşmanın Temel Hususları 1.Fiyat artırımı (Madde 6) 2.Reklam, promosyon ve sponsorluk faaliyetleri yasağı (Madde 13) 3.Eğitim (Madde 11 paketleme & Madde 12 eğitim) 4.Pasif içicilikten koruma (Madde 8)

12 2. Siyasi Görünümü Şekillendir Siyasi İstek

13

14 Hukuki & Sosyal Değişim Tavan – Aşağı Taban –Yukarı Her ikisi de

15 Taban – Yukarı Araştırma Savunma Politika Değişimi Hukuk

16 Tavan – Aşağı Uruguay Bhutan

17 Güney Afrika ve diğerleri

18 Mevzuat Çeşitleri Kanun bazında (Taban – Yukarı) Topluca (Tavan – Aşağı)

19 ? Stratejiyi Şekillendirir

20 3. Rakibi Tanı

21 Judge Gladys Kessler (2006) “ Bu, endüstriyel bir olaydır … hastalıklara yol açan ve son derece bağımlılık yapan bir maddeyi satarak kar eder. Şöyle ki; -Her yıl ürpertici sayıda ölümlere yol açar, -Sayısız insana ekonomik kayıp yaşatır, -Milli sağlık sistemi üzerinde çok büyük etkiye sahiptir.”

22 Sıradan Bir Ürün Değil Kullanan insanların neredeyse yarısının ölümüne yol açan tek yasal ürün.

23 Sıradan bir ürün Birinci görev: Hissedarlarına sağlayabildiği kadar kar sağlamak.

24 BAT’ın 2000 Yol Haritası Sigara karşıtı hareketi sindirmek. Kişisel eylemcileri hedef almak. Kamuoyu desteği kazanmak. Karar verici makamları etkilemek.

25 Hissedarları Anlamak – Endüstriyel Araştırma Metodu Hissedarların ve onların etkinlik derecelerinin belirlenmesi. Bu durum üç başlık altında incelenebilir: - İş dünyası üzerindeki etkileri, - Tütüne karşı sergiledikleri olumlu tutum, - Bakış açılarını değiştirme yönündeki istekleri.

26 Yalancılar, Sosyal Mühendisler ve Dadılar “ Lambert ve Saloojee’nin aksine, bu görev komitesine yalan söyleme hakkına sahip değilim. ” Francois van der Merwe Güney Afrika Tütün Komitesi Mayıs 2008

27 Siyasi Etkiyi Satın Almak ABD’de Başkan Bush ve diğer Cumhuriyetçilere 7 Milyon USD, - Demokratlara 1,4 Milyon USD. Güney Afrika: İsveç ve İngiltere’ye iş görünümlü eğlence yolculuğu. Uganda: Başkan’ın düğününün masraflarının karşılanması. Kenya: Sahil kıyısındaki otellerde tatil.

28 Bize güvenin… Değiştik! Asıl amaç: Üründen kar sağlamaktır. Kamu sağlığı değerlerini zayıflatmaya devam etmek: ürün risklidir ve yetişkinler seçim yapma iradesine sahiplerdir. Pazarlama harcamalarını artırarak olumlu imaj sağlamak. Etkili önlemlere karşı durmak.

29 Değiştik, çünkü… Kimse yanlış ve eksik anlaşılmaları düzeltmedi. Kimse insanları dolandırdığı için özür dilemedi, istifa etmedi ya da işinden olmadı. Bu bir kısır döngü. Sigarayı bırakan her kişi müşteri kaybı demektir. Bir endüstri neden ekonomik çıkarları aleyhine çalışsın?

30 Onların Vicdanı Gelişen dünyada tütün ürünlerini pazarlamak ahlak dışı mıdır? “ Gelişen bir pazarı yok saymak aptallık olur. Ahlaki konuda cevap veremem. Biz, hissedarlarımızın memnuniyetiyle sorumluyuz.. ” M.Pavitt, Public Affairs Manager, Rothman’s Exports Ltd, quoted in J. Sweeney, “Selling Cigarettes to Africans,” Independent magazine 29 October 1988

31 Gelişmekte Olan Ülkelerde Pazarlama “Global pazardaki talep düşüklüğünden dolayı tedirgin olmamıza gerek yok. Özellikle Asya ve Afrika’da hızla büyüyen pazarlara sahibiz. Bu, heyecan verici bir umut.” --BAT

32 “ İçicilerin değiştirilmesi …”

33 Gençlik Odaklı Reklam I-gen Reklamı, Hindistan 2007

34 I-gen paketi I-pod

35 “Kanun budur. 18 yaşından küçüklere sigara satmıyoruz.” – Moskova’da bir billboard. Endüstri’nin Gençlerin Tütün Kullanımını Önleme Girişimleri

36 Endüstri Destekli Genç İçici Önleme Kampanyaları Bunlar: Halkla İlişkilere yönelik hesaplı kampanyalardır. 1 Sigaranın gençlerden men edilmesi fikrini geliştirip, sigaranın bir yetişkin aktivitesi olduğunu vurgular. 2 Hükümetlerin sigaraya karşı etkin önlem almaması için onları oyalarlar. 1 Landman A, Ling PM, Glantz S. Tobacco industry youth smoking prevention programs: protecting the industry and hurting tobacco control. American Journal of Public Health. 2002; 92(6):917-30. 2 Teenage Research Unlimited. Counter-Tobacco Advertising Exploratory Summary Report January – March, 1999 3 DeBon M, Klesges R. Adolescents’ perceptions about smoking prevention strategies: a comparison of the programs of the American Lung Association and the Tobacco Institute. Tobacco Control. 1996; 5:19-25.

37 Tütün Kontrolü Çerçeve Anlaşması (FCTC) Endüstrinin kamu sağlığı üzerindeki etkisini açıkça engeller. FCTC Madde 5.3

38 Hastalığın Kaynağı Hükümetler, sıtmayla mücadele ederken sivrisineklerle pazarlık yapmazlar.

39

40

41

42

43 Kurumsal Sosyal Sorumluluk “ Bu kapsamda (sosyal sorumluluk) programlar uygulamanın, endüstri davranışlarının hükümet tarafından daha sofistike algılanması gibi olası olumlu sonuçları olabilir. Örneğin, gençlerin sigara kullanımına karşı bir kampanya yürütmek, (yetişkin iradesi) tütün endüstrisine karşı yapılabilecek olası bir yasağı erteleyebilir ya da engelleyebilir. ” Source: Landman A, Ling PM, and Glantz, SA. Tobacco Industry Youth Smoking Prevention Programs: Protecting the Industry and Hurting Tobacco Control. Am J Public Health. 2002 June; 92(6): 917–930. Available from: http://www.pubmedcentral.nih.gov/articlerender.fcgi?tool=pmcentrez&artid=1447482

44 Mauritius’taki BAT Sosyal Sorumluluk Projeleri İlanları

45 Sosyal Sorumluluk Projelerinin Amacı… Güvenilirliği satın almak, İnsanların dikkatini, üretip sattıkları maddenin ölümcül yapısından uzaklaştırmak.

46 Endüstri der ki… Sosyal Sorumluluk Projelerinin esas amacı; “… BAT’ın sahip olduğu iş ahlakını desteklemektir.”

47 Dünya Sağlık Örgütü der ki… “ Toplumsal olaylara oldukça duyarlı kurumlar, diğer adlarıyla uluslar arası tütün firmaları, etkin reklam kampanyalarına ve Dünya Sağlık Örgütünün sigaraya karşı yürüttüğü faaliyetleri örtbas etme yönündeki çabalarına el birliği ile devam etmektedirler. DSÖ 2004

48 Yasal Boşlukları İstismar Ticari yayınlara reklam vermek. “SA Convenience Retailer” Mayıs 2008

49 17 Temmuz 2008 Gazete Başlığı “Qantas, denizaşırı uçak yolculuklarında sigara satacak.” 16 Temmuz 2008 - Paul Rayner, BAT Avustralya eski CEO’su.

50 SİHİRLİ DEĞNEK YOK 1.Politikalarınızı, Tütün Kontrolü Çerçeve Anlaşması (FTCT) hükümlerine göre düzenleyin. 2.Siyasi görünümü bilinçli bir şekilde şekillendirin. 3.Rakibi her zaman tanıyın.

51 Her şey Sana Bakıyor.. Israrlı Bilgili Tutkulu Espri anlayışlı

52

53

54

55

56 Teşekkürler plambert@tobaccofreekids.org


"Patricia Lambert Direktör: “Uluslararası Yasal Konsorsiyumu” Tütünsüz Çocuklar Kampanyası 21 Temmuz 2008 ULUSAL TÜTÜN FAALİYETLERİNİN KONTROLÜNDE ETKİNLİĞİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları