Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MERSİN DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ SİLİFKE ŞUBESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MERSİN DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ SİLİFKE ŞUBESİ"— Sunum transkripti:

1 MERSİN DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ SİLİFKE ŞUBESİ
13 Eylül 2013 Saat:14:00 TARIM DANIŞMANLIĞI , YETİŞTİRİCİ(ÜYE) TOPLANTILARI – 1 Ali ŞAHİN Veteriner Teknikeri Tarım Danışmanı

2 BUZAĞI DESTEKLEMELERİ
ANAÇ SIĞIR BUZAĞI DESTEKLEMELERİ Ali ŞAHİN Veteriner Teknikeri Tarım Danışmanı

3 Aşağıdaki Mevzuatlar Doğrultusunda Yapılmaktadır;
DESTEKLEME MEVZUATI Desteklemeler, Aşağıdaki Mevzuatlar Doğrultusunda Yapılmaktadır; BAKANLAR KURULU KARARI (KARARNAME) UYGULAMA ESASLARI TEBLİĞİ OLASI GENEL MÜDÜRLÜK TALİMATLARI DESTEKLEMEYE ESAS SİSTEMLERİN VEYA KONULARIN KENDİ MEVZUATLARI - Mevzuat yorumlamasında, tamamı üzerinde çalışma yapılmalı, - Biri ve hatta bir madde üzerinden yorum yapılmamalıdır.

4 ANAÇ SIĞIR DESTEKLEMESİ
2008 2009 2010 2011 2012 * İşletme Sayısı Desteklenen Anaç Sığır Sayısı Toplam Destek Tutarı (TL) * Kesinleşmemiş Sonuç

5 ANAÇ SIĞIR DESTEKLEMESİ
Anaç Sığır Sayısına Göre 2008 2009 2010 2011 2012 * 1. BALIKESİR BALIKESİR BALIKESİR BALIKESİR KONYA 2. İZMİR İZMİR İZMİR KONYA İZMİR 3. BURDUR KONYA KONYA İZMİR BALIKESİR 4. AYDIN ÇANAKKALE 49.330 BURDUR AYDIN AYDIN 84.758 5. KONYA BURDUR ÇANAKKALE BURDUR BURDUR 78.046 77. KARABÜK SİİRT SİİRT KARABÜK KİLİS 1.928 78. TUNCELİ ŞIRNAK VAN ŞIRNAK YALOVA 1.504 79. HAKKARİ VAN ŞIRNAK SİİRT SİİRT 847 80. RİZE RİZE RİZE HAKKARİ HAKKARİ 484 81. VAN HAKKARİ HAKKARİ RİZE RİZE 82 * Kesinleşmemiş Sonuç

6 BUZAĞI DESTEKLEMESİ 2009 2010 2011 2012 * İşletme Sayısı Desteklenen Buzağı Sayısı Toplam Destek Tutarı (TL) * Kesinleşmemiş Sonuçlar

7 BUZAĞI DESTEKLEMESİ Buzağı Sayısına Göre 2009 2010 2011 2012 * 1. BALIKESİR BALIKESİR BALIKESİR İZMİR 88.101 2. İZMİR İZMİR İZMİR KONYA 79.670 3. BURDUR BURDUR KONYA BALIKESİR 72.131 4. KONYA KONYA DENİZLİ AYDIN 48.699 5. AYDIN DENİZLİ BURDUR DENİZLİ 47.338 77. AĞRI BİTLİS MARDİN MARDİN 238 78. ŞIRNAK RİZE RİZE VAN 213 79. RİZE ŞIRNAK VAN ŞIRNAK 190 80. HAKKARİ HAKKARİ HAKKARİ RİZE 163 81. VAN VAN ŞIRNAK HAKKARİ * Kesinleşmemiş Sonuçlar

8 2013 HAYVANCILIK DESTEKLEMELERİ
ANAÇ SIĞIR DESTEKLEMESİ Bakanlar Kurulu kararı tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır. - Anaç sığır ve buzağıda desteklemeler üyelerden alınacak başvuru dilekçelerine istinaden birlik tarafından yapılacaktır. Anaç Sığır Desteklemesinde; - Desteklemeye esas anaç sığırların aynı ırktan spermalarla suni tohumlaması yapılmış olmalıdır. Farklı ırklarla yapılan tohumlamalar sisteme kaydedilememektedir.

9 ANAÇ SIĞIR DESTEKLEMESİ
- Anaç sığır desteklemesinde hayvanın doğum tarihi v- -Anaç sığır desteği, tohumlanmış ve daha büyük yaşta olan sığırlarda brüt 285 tl’dir. - Anaç hayvanın işletmeye geliş tarihi 30 eylül 2013 ve daha önceden olmalı, tarihinde Turkvet ve e-ıslah sisteminde işletmede bulunmalıdır de saat 23:00 da alınacak yedekleme den sonraki hayvan hareketleri dikkate alınmamaktadır. e

10 ANAÇ SIĞIR DESTEKLEMESİ:
-Yetiştirici tarihine kadar e-ıslah sisteminde işletmesinin güncellemesini yaptırmakla yükümlüdür. Ocak ayında yayınlanacak olan askı listesini kontrol edip eksikleri varsa birliğe tamamlaması için başvurması gerekmektedir. - 15 Şubat 2014 tarihine kadar e-ıslah sistemine tohumlama ve buzağı giriş kayıtları yapılabilmektedir.

11 Buzağı Desteklemesinde;
- Döl Kontrolünü tamamlamış Gentürk markalı boğa spermasından olan buzağıların desteklemesi TL den + 35 TL ye çıkartıldı.Toplamda 110 tl’ye çıkarıldı. - Desteklenecek buzağının doğumu 2013 yılında olmalı , Turkvet ve birlik kayıtlarında kaydettirilmiş olmalı. İkiz ve üçüz buzağıların desteklemesi ayrı ayrıdır , her bir buzağı destekleme almaktadır.

12 BUZAĞI DESTEKLEMESİ - Destekleme alacak buzağının annesinin tohumlanma tarihinden itibaren 210 gün ile 295 gün arasında doğmuş olması gerekmektedir.

13 DESTEKLEMELERDE TEMEL HUSUSLAR
Yetiştiriciler ve özellikle hayvancılık örgütleri yoğun ve yaygın bir şekilde bilgilendirilmeli ve çalışmalarla ilgili gerekli tedbirler önceden almalıdır. Desteklemeler kayıt sistemlerine (E-Islah ve Türkvet) dayandırıldığı için, kayıtlardan sorumlu kişilerin zamanında ve belgeye dayalı olarak çalışmaları, tekrar tekrar ve yazılı olarak da hatırlatılmalıdır. Askı ve hak ediş öncesi yayınlanan listeler, titiz bir şekilde kontrol edilmeli. Özellikle, başvuru var-yok ve başvuru örgütü. Tüm ilgililerle bilgilendirme ve eğitim toplantıları yapılmalıdır. Yetiştiricinin sorumluluğuna giren konularda, yetiştiricinin yeterince bilgilendirilmesi sağlanmalıdır.

14 DESTEKLEMELERDE TEMEL HUSUSLAR
E-Islahtan yayınlanacak olan yönlendirici ve kayıt sistemlerindeki durumu belirten raporlar ve duyurular kullanılarak çalışılmalıdır. Anaç sığır desteklemelerinde 1 Ekim den önce anaç sığırların Turkvet ve e-ıslahta (Dsymb sisteminde) üyenin üzerinde olup olmadığı kontrol edilmeli, üye bilgilendirilmeli.

15 DESTEKLEMELERDE TEMEL HUSUSLAR
31 Aralık tarihi TAM OLARAK Dikkate alınmıyor!!! Yaşanan sorunların, yazışmaların, telefonların ve yetiştiriciye verilecek cevapların temel anahtarı 31 ARALIK… Örgütlerin başvurusunun son günü, İşletme ve işletme hayvan mevcudunun tespitinin yapıldığı son gün ( Türkvet ve e- ıslah); bu tarihten sonra kaydedilen işletmeler ve sığırlar destekleme kapsamına girmez. Desteklemede SÜRÜ MEVCUDUNUN tespitinde ,31 Aralık tarihli TÜRKVET verileri kullanılmakta olup, yeni bir veri alınmamaktadır. 31 Aralık tarihinden sonra Türkvette yapılan değişiklikler destekleme icmallerinin hazırlanmasında bilinemediğinden destekleme kapsamında işlem yapılmamaktadır. Aynı durum, E-Islah için de geçerlidir. Yetiştiriciler, işletme hayvan mevcudunu her iki sistemde de tarihine kadar güncellemekle yükümlüdür. 31 Aralık günü başvuru yapıp, destekleme bekleyen yetiştirici ve örgütler uyarılmalı. Başvuruyu zamanında yapmak destekleme almak için yeterli değildir!!!

16 DESTEKLEMELERDE TEMEL HUSUSLAR
Türkvet’te Brusella aşısı kaydı bulunmayan dişi buzağılar, desteklemeden faydalandırılmamaktadır yılı desteklemesi için tarihli Türkvet kayıtları kullanılacaktır. Cinsiyetle ilgili olarak suiistimal yapılmaması için E-Islahta, İcmal 2 ve 4’e giren erkek buzağıların cinsiyet değişimine engel konulmaktadır. Sehven Erkek kaydedilen dişi sığırların Cinsiyet Değişikliği talebinde ; destekleme iadesi faizi ile birlikte yaptırılıp belgeleriyle birlikte HAYGEM’e yazılacaktır. Bankaya para yatırmada ; “1572 Şube Operasyonları Bölüm Başkanlığının hesabına Şubeler Arası Havale Yoluyla Buzağı Desteklemesi İadesi “ ( Kulak No) “ . ifadesi kullanılacaktır. Anaç Sığır Desteklemesinde; 14 aylık süre içerisinde yapılmış ( 1 Kasım ile sonraki yılın 31 Aralık tarihleri arası) suni tohumlama şartı bulunmaktadır. Dolayısıyla aynı tohumlama ile ( 11 ve 12. aylarda yapılan) iki yıl destekleme alan sığırlar olabilir… Şahıslara yapılan ödemelerde ; kişiler önce kendi hesabını kontrol etmeli, destekleme hesabına yatmamış ise Bankanın “GEÇİCİ HESABINDAN” TC. Kimlik veya Vergi Numarası ile araştırma istemelidir.

17 DESTEKLEMELERDE TEMEL HUSUSLAR
Askı işlemlerinin mevzuat doğrultusunda yapılması mutlaka sağlanmalıdır. Özellikle ilçelerde… Desteklemede askı önemli hale geliyor…(İtirazlar için.) Destekleme dışında kalan yetiştirici, yetiştirici örgütü “haberimiz yoktu” ifadesi kullandığında; askıyı göstermemiz gerekiyor. Aynı zamanda, özellikle başvuruların olup olmadığını kontrol etmek bakımından önemli… Askı ve hak ediş dönemlerinde HAYGEM’le yazışmalar zamanında yapılmalı ve mutlaka faks çekilmelidir. Destekleme iptali istenen sığırların listesi e-posta ile de bildirilmelidir. Örgütler veya İl Müdürlükleri, ödeme sonrası HAYGEM’e yazı yazmamalı. Ödeme bilgisi yazışması, Örgütler tarafından İl Müdürlüklerine yapılmalıdır.

18 DESTEKLEMELERDE TEMEL HUSUSLAR
Destekleme mevzuatında belirtilen DENETLEME… (Sürü Mevcudu) - Denetleme; askı listeleri (İCMAL- )üzerinden yapılmaya başlanabilir. Askı Listeleri üzerinden destekleme iptali yapılacak sığırlar HAYGEM’e bildirilir. - Hak edişe esas bilgi amaçlı yayınlanan listeler üzerinden de denetleme ve yapılabilir ve destekleme iptali yapılacak sığırlar HAYGEM’e bildirilir. - Hak ediş ( İCMAL-2) Listeleri üzerinden de denetleme yapılıp, destekleme iptali yapılacak sığırlar HAYGEM’e bildirilir. - İptal listelerinin bildirimi, e-posta ile de ve zamanında yapılmalıdır. Denetleme döneminde sorunların asgari olması için SÜRÜ GÜNCELLEMESİNE önem verilmeli ve imkanlar ölçüsünde önceden yapılmaya çalışılmalıdır.

19 Teşekkür Ederiz… Mersin Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği
Danışmanlık Hizmetleri Ali ŞAHİN Vet.Tek.Tarım Danışmanı


"MERSİN DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ SİLİFKE ŞUBESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları